Röplabda-történeti híradó

 2011.05.01. 10:35

„Reméljük, hogy ez a csekély felszerelést igénylő labdajáték nálunk is hamarosan népszerű lesz” – hangzott el az 1946 decemberében felvett bemutató-mérkőzés konferansz-szövegében. Valószínű, hogy a felvétel aktualitását a Magyar Röplabda Szövetség (MRSZ) megalakulása adta.

A lelkesedés az új sportágért óriási. A szövetség megalakulását követően a röplabdasport népszerűsítése gőzerővel beindult. Az első országos bajnokságot már 1947-ben megszervezték. 1948-ban a kis költségen megépíthető szabadtéri röplabdapályáknak köszönhetően már 4500 csapat versenyzett a legkülönbözőbb szintű bajnokságokban. A hatvanas évek első felére az MRSZ már közel 30.000 igazolt játékost tartott nyilván!

A magyar röplabda történetének fényes napjai a hatvanas, hetvenes években voltak. Válogatott csapataink az Európa-bajnokságokon szerepeltek a legeredményesebben. A férfiak 1963-ban, a nők 1975-ben szereztek ezüstérmet. Az Európa-bajnokság küzdelmei során négyszer került bronzérem kiváló röplabdázóink nyakába. A világbajnokságokon a legjobb eredményt a nők érték el Várnában 1970-ben, ahol a negyedik helyen végeztek. Az olimpiai játékokon a hölgyek három (ebből Montrealban és Moszkvában negyedik hely), a férfiak egy alkalommal (Tokió, hatodik hely) vettek részt.

A szabadtéri pályákon lebonyolított bajnoki rendszer 1980-as években bekövetkezett megszüntetése nagyon sok csapat halálát jelentette. Ennek, és egyfajta népszerűségvesztésnek is következménye az, hogy a nyolcvanas évek közepén már csak 11.000 igazolt versenyzőt számlálhat ez a gyönyörű sportág. Ma ez a szám az ötezret sem éri el. Innen már csak felfelé vezethet az út, lejjebb remélem már ösvény sincs.

Hogy hogyan kezdődött az biztosan sokakat érdekel. A kezdetekről két csodálatos filmhíradó részletet találtam és teszem ezúton közkinccsé.

Aki kedveli a régi idők moziját, az további érdekes filmfelvételeket találhat ide kattintva!

Fehér Tibor

Címkék: történelem történet archív röplabda

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvolley.blog.hu/api/trackback/id/tr432868653

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása