Nagyon úgy tűnik, hogy a Békéscsaba nem Nagy Attila, a Gödöllő pedig nem Deme Gábor szakmai irányításával kezdi meg a felkészülést a női Extraliga következő idényére. Összegyűjtöttük azokat az edzőket, akik esélyesek lehetnek valamelyik (vagy mindkét) csapat kispadjára, és néhány mondatban elemeztük is, hogy kit miért, vagy éppen miért nem tudunk elképzelni a viharsarkiak, illetve a gödöllőiek élén. Jó lenne, ha senki nem sértődne meg, ez csak egy játék! Persze, a játéknak csak akkor van értelme, ha komolyan veszik...

Mi a helyzet?
Békéscsabán tiszta sor, hogy Nagy Attila bejelentette, a továbbiakban nem vállalja a felnőtt csapat irányítását. „Egy biztos, nyártól már nem én készítem fel a lányokat – közölte a tréner. – Az egyesületen belül a felnőtt együttesen kívül hozzám tartozik az összes, bajnokságban résztvevő utánpótláscsapat, valamint a serdülőválogatott szövetségi edzői tisztét is ellátom. Kezdtem már néha úgy érezni, hogy túl sokat vállaltam. Ráadásul a keret nagy részének nevelőedzője is vagyok, s azt gondolom, hogy kell egy új arc az edzői poszton, akitől más impulzusokat kapva a lányok jobb eredményeket is elérhetnek. Maradok a klubnál, a közeljövőben azonban kizárólag az utánpótlás területén kívánok dolgozni. Az elődöntő után már éreztem, hogy azzal tennék jót, ha felállnék a felnőtt csapat kispadjáról. A csapatnak kell az új impulzus, van olyan játékosom, aki már nyolc éve dolgozik velem. Elfáradtam, és úgy érzem, kevés újat tudok mondani a játékosoknak. Eredetileg még a következő évet is a felnőtt csapat mellett töltöttem volna, de végül nem vállaltam a folytatást. Az elnökséggel keressük az új edzőt, több szakemberrel is tárgyalásban állunk. Olyannal is, aki élvonalbeli csapat kispadján ül, de olyannal is, aki korábban dolgozott extraligás csapatnál. Úgy gondolom, hogy két-három héten belül kiderülhet, ki veszi át a helyemet.”
Gödöllőn már kacifántosabb a történet... A klub egyik vezetője a hunvolley.blog munkatársának az Újpest elleni bronzpárharc második mérkőzése után határozottan kijelentette, hogy Deme Gábor nagyon sokat tett a csapatért, ezért a vezetőség a következő idényt is vele képzeli el. Ehhez képest információink szerint a tréner az UTE elleni ötödik, utolsó találkozót követően azt mondta a játékosoknak az öltözőben, hogy mivel a vezetőség nem tart igény a munkájára, a következő szezonban már nem ő lesz az együttes edzője. Deme ennek megfelelő sajtónyilatkozatot tett néhány nappal ezelőtt. A szakvezető kijelentette, nincs ellenére, ha nem vele képzelik el a röplabdacsapat jövőjét Gödöllőn, hiszen szakmai munkája során – főleg az utóbbi időben – számos olyan, a vezetőség egyes tagjaitól eredő beavatkozási és beleszólási kísérlettel kellett szembesülnie, ami számára elfogadhatatlan. Deme elismerte, hogy együttese a debreceni kupadöntő óta mélyrepülésben volt, aminek okát nem sikerült felszámolni, de a történtek tanulságait minden érintettnek – magát is beleértve – le kellene vonnia.

És most nézzük alfabetikus sorrendben azokat az edzőket, akik jelöltek, lehetséges utódok lehetnek Békéscsabán, illetve Gödöllőn!

Börcsök Csaba: Talán meglepő, hogy pont vele kezdjük a felsorolást, de ő van a névsor elején! Női- és férficsapatokkal is dolgozott már, legutóbb Angyalföldön, illetve Csepelen. Jelenleg rendkívül sikeres utánpótlásedző, de nyilván szívesen vállalna munkát ismét az élvonalban. Szakmailag felkészült, mindig lelkes és motivált, s ezt nagyszerűen át tudja adni a játékosainak.
• Gödöllő: Börcsök olyan ember, aki soha nem törekszik senkinek a szimpátiájára (ezért különösen szimpatikus számunkra), ezért több emberrel nem kifejezetten harmonikus a kapcsolata. A gödöllői klub egyik vezetőjével sem, ezért ennek a verziónak kevés az esélye.
• Békéscsaba: Ez már sanszosabb, és oda talán jobban is illik, emberileg és szakmailag is. Ideális megoldás lenne, a kérdés, hogy megválna-e a csepeli utánpótlástól?!

Deme Gábor: Hogy kerül a csizma az asztalra? Hát úgy, hogy két évvel ezelőtti visszatérése után ismét tényező lett a magyar edzői karban, úgyhogy őt semmiképpen nem szabad figyelmen kívül hagynunk.
• Gödöllő: Egyáltalán nem tartjuk elképzelhetetlennek, hogy az ezerfejű klubvezetésben nagy harc folyik edzőkérdésben, és az sem lehetetlen, hogy a küzdelemből azok jönnek ki jobban, akik a tréner maradása mellett kardoskodnak. Szerintünk nem is lenne rossz döntés, mert ha egy-két játékostól megválna, egy-kettőt igazolna, és túllépne a sértettségén, tiszta lappal kezdhetnék a következő szezont, és végre a játékoskeret erejének megfelelő eredményeket érhetnének el, ami idén nem sikerült.
• Békéscsaba: Amennyiben távozik Gödöllőről, ideális jelölt lehet a viharsarkiak kispadjára, hiszen egyértelműen jó szakember, ezt korábban Jászberényben, a közelmúltban pedig Gödöllőn is bizonyította, és biztosan oda is vinne magával néhány jászberényi röplabdázót, annak pedig a Békéscsaba keretét ismerve biztosan örülnének. A távolság és a család akadály lehet, ezenkívül Deme számára nem a sport az egyetlen megélhetési forrás, tehát valószínűleg nem fog megszakadni egyik kispadért sem.

Demeter György: Rá bizonyára senki nem gondolt a női mezőnyben, pedig a Mester itthon van, mióta távozott a török Fenerbahce együttesétől. Még soha nem dolgozott női csapattal, de ez igazán nem lehet akadály, hiszen egyrészt mindent tud a röplabdáról, másrészt Nyári Sándor is úgy lett két év alatt kétszer bajnok a BSE-vel, hogy azelőtt soha nem volt női edző.
• Gödöllő: Tökéletes megoldás lenne. Nem ismerjük a klub költségvetését és a Mester anyagi igényeit sem, ezért nem tudjuk, hogy képesek lennének-e ilyen szempontból megegyezni. És még egy megjegyzés: korábban is hallottunk már arról a hajlamról, és Deme Gábor is nyilatkozta, hogy a vezetőség egyes tagjai előszeretettel avatkoznak és szólnak bele a szakmai munkába. Na hát ez Demeternél nem működne!
• Békéscsaba: Érdekes lenne, az biztos, de miért ne?! Demeter Békésszentandráson született, és a mai napig megfordul arrafelé a rokonoknál. Szép, motiváló és inspiráló feladat lenne számára a módszeres építkezés, de ahhoz meg kellene erősíteni a keretet, nehogy már az alsóházhoz adja a nevét egy ilyen kaliberű edző.

Garamvölgyi Mátyás: Szintén egy kiváló szakember, jelenleg kispad nélkül. Persze, egyáltalán nem biztos, hogy vágyik rá... De ha vágyik, nyilván akkor is ára van. Jelenleg a szövetségben valamelyik szakmai-edzői bizottság vezetője. Szerintünk mindkét csapat élére tökéletes választás lenne, tőle nem csak a röplabdáról tanulhatnának meg mindent a lányok, hanem a stílusról is (és most nem a játékstílusra gondolunk, természetesen), hiszen ő egy igazi régi vágású úriember.

Hollósy László: Ha minden igaz, május másodikán, hétfőn kiderül, mi lesz a bajnoki és Magyar Kupa-címvédő BSE sorsa, de túlzott optimizmusra sajnos nincs ok egy olyan szakosztállyal kapcsolatban, amelynek a saját klubvezetője is a halálát kívánja. A pletykák szerint a szövetség elnöke régóta készül arra, hogy csapata, az NB I-ben feljutott TFSE-KRA veszi majd át a városmajoriak Extraliga-indulási jogát, és vele együtt néhány játékosát is. Nagy kérdés, hogy mi lesz a sorsa Hollósynak, hiszen a másik csapat az elmúlt szezont Foki Róberttel csinálta végig. Szerintünk, ha létrejön a fúzió (ami több mint valószínű), akkor abban a klubban is Hollósy lesz az edző. Ha mégsem, akkor...
• Gödöllő: Pestiesen szólva szép baleset lenne! De miért ne? Hát legfőképpen azért, mert a vezetőségben még jó néhányan ott vannak azok közül, akik az egyesületet irányították Hollósy menesztése idején. Jól emlékeznek a konfliktusokra, illetve a következő időszak beszólogatásaira. Bár továbbra is ő a gödöllői egyetemi sportcsarnok igazgatója, nem biztos, hogy vállalná az edzői munkát, mert jól tudja, hogy annál a klubnál nem csak a menyasszonya lenne szakosztályvezetőként a „főnöke”...
• Békéscsaba: Abszolút nem ördögtől való elképzelés, hiszen Nagy Attila és ő hasonló vérmérsékletű emberek. Szerintünk Hollósy tökéletesen stimmelne a viharsarki együttes élére, hiszen már a BSE-nél is megmutatta, hogy képes középszerű játékosokkal jelentős eredményt elérni. A békéscsabaiaknak jó ideje feladóproblémáik vannak, hát most azok is megoldódnának!

Illés László: A RUNKIL SE utánpótlásklub alapítója korábban női- és férfivonalon is dolgozott, fiatalokkal és felnőttekkel egyaránt. Egyre sikeresebb egyesülete a fővároshoz, illetve annak környékéhez köti, ezért valószínűleg nem tudna, és nem is akarna Békéscsabára költözni. Gödöllő más tészta, ott az utánpótlásban már dolgozott, és bár többször kijelentette, hogy soha többet nem vállal munkát felnőtt női csapatnál, nála sosem lehet biztosan tudni, mikor viccel, és mikor beszél komolyan. Következetes ember, jó edző, nem lenne rossz megoldás!

Kormos Mihály: Nyilván mindenkinek az az első kérdése, hogy ha Békéscsabán nem Nagy Attila, akkor miért nem Kormos Mihály? Mi is pontosan ezt kérdezzük, nem értjük, miért nem kézenfekvő megoldás az ő szerepvállalása. Az persze elképzelhető, hogy ő nem vállalja, hiszen nem csak a röplabdából él, mert az utánpótlás-edzői munkán kívül komoly beosztásban dolgozik a városi önkormányzatnál. Edzői kvalitásait és stílusát nem ismerjük, lehet, hogy ő is sokkal alkalmasabb a fiatalokkal való munkára, mint a felnőttek irányításár, akkor pedig teljesen igaza van, hogy nem vág bele. A Gödöllővel kapcsolatban nem kerülhet szóba.

Kovács Attila: A gödöllői egyetemi csapat edzője, a klub elnökségi tagja, akit a kulisszák mögött sokan esélyesnek tartanak a kispadra... Anyagi szempontból bizonyára jó megoldás lenne, és nyilván sokkal irányíthatóbb volna, mint egy „külsős” tréner, aki teljes szakmai önállóságot követel. A Békéscsabával kapcsolatban nem kerülhet szóba.

Kőhalmi Richárd: Mivel sajnos egyáltalán nem biztos, hogy az NRK-Nyíregyháza el tud indulni bármelyik bajnokságban a következő szezonban, az ő neve is bekerült a körforgásba. Ő is tökéletes választás lenne mindkét helyen, de információink szerint a békéscsabaiaknak már határozottan nemet mondott, és az sem biztos, hogy a közeljövőben a röplabdában keresi a boldogulását.

Ludvig Zsolt: A szövetség szakmai igazgatója, jelenleg ő tölti be a legbiztosabb magyarországi röplabdás állást, ugyanis állami forrásból, a Nemzeti Utánpótlás-nevelési és Sportszolgáltató Intézettől kapja a fizetését. Nem akarunk senki zsebében turkálni, maradjunk annyiban, hogy ez a sportág jelenlegi, hazai viszonyaihoz képest nagyon jó pénz, bolond lenne lemondani róla, munkáltatója (nem a szövetség) pedig bizonyára nem nézné jó szemmel, ha emellett klubelkötelezettséget vállalna. A hosszú és a vége felé már nyűglődős nyíregyházi időszak után feltöltődésül is szolgálhat számára a jelenlegi munkája, nehezen hihető, hogy megint kispadra vágyik. Az elmúlt évtized első felében eredményesen dolgozott a szabolcsi megyeszékhelyen a Forman József által megteremtett rendszerben, ám a közelmúltban a jelentős sikerek is elkerülték, hiszen bár 2007-ben a bajnokságban és a Magyar Kupában is győzött az NRK-val, a legutóbbi hat évben ezen kívül mást nem nyert. Emlékezetes vereségek jellemezték az együttest, 2005-ben, 2008-ban és 2009-ben a Magyar Kupa-fináléban egyaránt 2:3 a Vasas ellen, 2005-ben, 2008-ban és 2009-ben a bajnoki döntő összesítésében egyaránt 2:3, kétszer a Vasas, egyszer a BSE ellen.
• Gödöllő: Sajtóinformációk szerint ő az egyik nagy esélyes az edzői posztra, amit a fentiek miatt nem nagyon értünk, de hát ők tudják... Az biztos, hogy immár a fővárosban él, tehát közel van.
• Békéscsaba: Ötletnek nem rossz, de jelenleg nem sok esélyt látunk a megvalósulásra. Persze, már megszoktuk, hogy a magyar röplabdában néha (gyakran) a legnagyobb képtelenségek is valósággá válhatnak.

Mészáros Péter: A Kaposvár férfi és női csapatának korábbi, a Szeged férfi együttesének jelenlegi edzője. A mostani szezon nagyon nem úgy sikerült számára, ahogyan eltervezte, hiszen a HPQ-Szegeddel kiesett az Extraligából, miután a játékoskeretnek nagyjából a fele a bajnokság közben egyszerűen eltűnt. A vezetőség állítólag marasztalja, ő azonban még nem döntött. Sikerorientált, megszállott, lelkes, odaadó szakember, mindkét csapat egyértelműen jól járna vele.

Nagy Attila: Talán meglepő, hogy ő is szerepel a felsorolásunkban, de ahogy mondani szokták: láttunk mi már éjjeliőrt nappal meghalni! Magyarul: lehetségesnek tartjuk azt a forgatókönyvet, miszerint bár bejelentette, hogy a továbbiakban nem vállalja a munkát Békéscsabán, a vezetőség nem talál optimális utódot, felkéri a folytatásra, ő pedig elvállalja... A Gödöllővel kapcsolatban nem kerülhet szóba. Vagy igen??

Németh Lajos: A TF tanszékvezető mestertanára bizonyára tanult elődjétől, Mocsai Lajostól, aki nem tudott több lovat megülni egy fenékkel, ezért végül döntenie kellett az MKB Veszprém KC és a TF között. Németh ezen kívül a leány ifjúsági-válogatott szövetségi edzője, a MEFS röplabda-referense, a szövetségben is valami, ezért biztosan nem költözne Békéscsabára. Ha korábbi egyesületénél, a Gödöllőnél szóba kerülne, azon biztosan elgondolkozna, de úgy érezzük, nincs neki szüksége mostanában ilyesmire, és igazából a klubcsapatokkal, illetve a válogatottakkal korábban elért (illetve el nem ért) eredményei alapján sem stimmelne egy bajnoki aranyéremre hajtó csapat élére.

Nyári Sándor: Két szezonon keresztül volt női edző, azalatt két bajnoki címet, egy Magyar Kupa-aranyat és egy juniorbajnoki elsőséget gyűjtött a BSE-vel, az eredményei tehát önmagukért beszélnek. A legutóbbi idényben, Veszprémben ismét férfiakkal dolgozott, de az Extraliga középmezőnye nyilván nem szakmai kihívás számára. A családja és ő is Budapesten él, bizonyára szívesen vállalna munkát ismét a fővárosban, vagy annak környékén. Úgy tűnik, mintha nem öregedne, ugyanolyan jó kedélyű, lelkes, elszánt, szakmailag motivált, sikeréhes, mint évtizedekkel korábban. Egyetlen érv szólhat ellene: Békéscsabán és Gödöllőn is van egy-egy vezető, akivel nem ápol kimondottan baráti viszonyt...

Oláh János: A Veszprémi Egyetemi SC edzője most éppen Budapesten lakik, jelenleg nincs csapata, mert a bakonyi együttes további sorsa kérdésessé vált. Bizonyára szívesen dolgozna továbbra is a női mezőnyben, akár Békéscsabán, akár Gödöllőn. Szakmailag felkészült, alapos edző, aki közismerten játékos-párti. Szerintünk mindkét helyen jól járnának vele.

Ratimorszky Károly: Ha valakinek, hát neki biztosan a röplabda az élete! Eredményes utánpótlásedző, akinek jelenleg az egészségi állapota is kiváló. Bizonyára várja már az újabb lehetőséget, az újabb munkát, az újabb kihívást, hiszen az UTE serdülőcsapatának irányítása nem elégítheti ki szakmailag, ő annál sokkal többre hivatott. Szerintünk szívesen menne Gödöllőre és Békéscsabára is, mi a viharsarkiaknál inkább el tudjuk képzelni.

Sándor Péter: A magyar edzők közül papíron, végzettség szerint ő a legképzettebb, hiszen az FIVB kurzusai közül többet is elvégzett. Jó elméleti szakembernek tartják. Sokáig a szövetségben dolgozott, de a munkaviszonya megszűnése után eltűnt, mostanában keveset hallani róla. A leány utánpótlás-válogatott csapatvezetőjeként, az utánpótlásprogramok koordinátoraként alaposan képbe került a női mezőnnyel kapcsolatban. Emberileg és szakmailag is igényes, valószínűleg nem bagóért vállalna edzői feladatot, ami egyébként teljesen normális, tegyük gyorsan hozzá!

Szabados István: Jelenleg a gödöllői utánpótlás ura, a gyermek korosztálytól a serdülőig szinte minden csapathoz köze van – sőt, az idén a junior négyes döntőbe jutott csapatban is találhatunk már néhány Szabados-nevelést. Újonc kapitányként az 1992–1993-as születésű játékosokból álló utánpótlás-válogatottal sikert sikerre halmozott, hiszen előbb az ifjúsági Európa-bajnokságon lett hetedik a csapattal, majd egy évvel később a junior Európa-bajnokságra kvalifikálta magát a nemzeti együttes – igaz, ott különböző külső és belső tényezők hatására a tizenkettes mezőnyben utolsóként zárt. Fiatal kora ellenére így is sikeres szakembernek számít, bármelyik kispadra jó megoldás lenne.
• Gödöllő: Hollósy László eltávolítása után ő volt az elsőszámú jelölt a felnőtt csapat kispadjára, ám akkor nem vállalta a megbízást. Sőt, azóta többször, több embernek is kijelentette, hogy nem kíván felnőttekkel dolgozni, csak és kizárólag az utánpótlásra szeretne koncentrálni. Igen ám, de utánpótlás-válogatottat jelenleg nem visz, mert korábban lemondatták a serdülőcsapat éléről, hogy kinevezhessék Nagy Attilát, helyette odaígérték neki a felnőtt válogatott másodedzői posztját, de azt meg végül Hollósy kapta... Gödöllőn él, dolgozik és tanít, továbbra is ideális megoldás lehetne a helyi vezetők számára – ha pedig még oda tudná vinni néhány ex-válogatott játékosát is...
• Békéscsaba: Noha itt együtt dolgozhatna jó néhány korábbi játékosával (Pallag Ágnes, Molcsányi Rita, Horváth Vivien), nem tartjuk valószínűnek, hogy a békéscsabai kispad miatt feladná gödöllői állásait, ráadásul fia alig múlt egy éves, így szinte kizárt, hogy otthagyja a családját.

Tatár Mihály: A XX. század legjobb magyar férfi röplabdázója edzőként is eredményes volt, legutóbb pont Gödöllőn dolgozott beugróként, egy bronzpárharc erejéig, a Hollósy- és Deme-időszak között. Az évek múlásával ő sem lesz fiatalabb, ennek ellenére szellemileg, fizikailag és szakmailag is nagyon jól tartja magát, sok meccsen ott van, köztiszteletnek örvend, szerintünk lenne kedve belevágni egy újabb gödöllői kalandba, pláne, ha már a felkészülés elejétől ő irányíthatna. A Békéscsabával kapcsolatban nem kerülhet szóba, az egyik gödöllői vezetővel viszont kifejezetten jó viszonyban van.

Toma Sándor: Sajnos az anyagi problémák a Miskolci VSC csapatát is elérték. A szezon vége előtt az edző lemondott, aztán visszakozott, két játékos pedig közölte, hogy nem hajlandó pályára lépni a békéscsabai meccsen az adósságok miatt. Ezek után egyáltalán nem biztos, hogy az együttes a következő szezonban képes lesz elindulni az Extraligában. Ha jó ajánlatot kap, Toma Sándor persze akármikor távozhat. Aranyos, kedves, jó modorú, simulékony, intelligens ember, akinek a csodájára jártak, amikor egyszer az életben sárga lapot kapott. Ezen kívül szakmailag is felkészült, szeretik a játékosok, Gödöllőn és Békéscsabán is remek megoldás lenne.

További jelöltek lehetnek: Fodorné Kastner Veronika, Gubik János, Fodor Ákos, Foki Róbert, Fésüs Irén, Nusser Elemér, Borkovits Zoltán

Címkék: békéscsaba röplabda gödöllő extraliga brse

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvolley.blog.hu/api/trackback/id/tr502859783

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása