Bajnok a BSE

 2011.04.24. 19:26

A BSE-FCSM hazai pályán 3:1-re nyert a Vasas Duna Autó Óbuda ellen a női Extraliga döntőjének ötödik mérkőzésén. A városmajoriak összesítésben 3:2-re győztek a párharcban, így megvédték címüket. Kocsmatudósítás.

Nincs kedvem a városmajori csarnok szűkös lelátóján zsúfolódni, úgyhogy irány a két törzshely közül az angyalföldi műintézmény, a Törpe Kávézó, ahol ezt az egyébként meglehetősen kevés helyen látható adót is lehet fogni. A kávézó a hivatalos elnevezés, persze igazából ez egy kocsma, de kávét is lehet kapni. Indítsunk inkább egy korsó sörrel, hagy mondják a „barátaim” hogy a Rodics már megint a büféből, részegen tudósít. Azért a részegséghez jóval több kell... A meccsnézéshez viszont tévé kell, amiből van itt bőven, a kérdés, hogy nézhetjük-e a röplabdát, mert bizony vele párhuzamosan a másik csatornán közvetítik élőben az MTK–Fradi focit, a harmadikon szintén élőben a Bolton–Arsenal angol focit, a negyedik adón pedig felvételről a magyar–brazil női kézilabdát. Úgy tűnik, mázlink van! Tévé bekapcs, csatorna megkeres, hangerő beállít!

Totális teltház mellett kezdtek a csapatok, ami nem is csoda, hiszen bajnokavatásra gyűltek össze a nézők. A találkozóra eredetileg kijelölt első játékvezető, Hóbor Béla lemondta a meccset, állítólag családi program miatt... Helyette Mocsnik Lajos fújt, segítője Ujházi Mónika volt.

Gudmann Csilla nyitásával és Sándor Renáta ütésrontásával indult a mérkőzés. Dékány Bernadettet Bettinek nevezi a kommentátor, pedig ő volt a szövetség sajtófőnöke! Már nem az... Miklai Zsanett ütésére Horváth Alexandra válaszolt, Kötél Dóra visszapattanó mentését elszerencsétlenkedték a vendégek, Sándor Renáta hátsósoros bombája után Tóth Gáborné blokkolt, három ponttal ellépett a BSE (6:3). Sándor ütésrontásával felzárkózott a Vasas (6:5), de Horváth Alexandra ászértékű nyitásával az első technikainál megint három volt közte (8:5). Sok ajándékpontot adott ellenfelének a látogató, a címvédő viszont nagyon jól mezőnyözött. Takács Zsófia rontása után cserélt Jókay Zoltán, bejött a szélre Oláh Vivien, Miklai bement centerbe. Dékány a hátsó sorból támadást hibázott, a Vasas edzője időt kért (11:5). Szárnyalt a BSE, vergődött a Vasas. Szenzációs hazai mentés után Sándor Renáta volt eredményes (13:5), majd Takács Zsófia ütése kipattant a városmajoriak blokkjáról, ezzel megszakadt az óbudaiak rossz sorozata.

A következő pillanatokban úgy tűnt, feltámadt a Vasas, Miklai ütése után időt kért Hollósy László (14:8). Sándor Renáta tulajdonképpen blokk nélkül támadhatott, számára ez gyerekjáték, de Nagy Eszter centerezése után Dékány bombázott a szélről (15:10), de Takács Zsófia nyitásrontása után jöhetett a második kötelező pihenő. A vendégek támadási hatékonysága továbbra sem volt megfelelő, ezt jól kihasználta az ellenfél. Horváth Alexandrát nem nagyon tudta tartani a Vasas, ez némileg érthetetlen, és megengedhetetlen luxus. Romokban volt a látogató, Jókay időt kért (20:12). Többet lehetne írni erről a szettről, de mást nem, pontosan fogadott és mezőnyözött, remekül támadott a BSE, a Vasasban viszont nem volt átütőerő, Sándor Renáta fejezte be a játszmát (25:14, 1:0). Még egy sör.

Elkeseredetten, lehajtott fejjel hallgatták edzőjük utasításait az óbudaiak a szünetben, Dékány Bernadett nagyszerű blokkjával mégis előnybe kerültek a második etap elején. A Vasas ugyanakkor továbbra sem tudta hatékonyan igazán befejezni az akcióit, többen csak tologatták a labdát, a BSE-nél viszont bátran bombáztak. Dékány mentésével tartotta minimális vezetését a Vasas (4:5), aztán Miklai Zsanett blokkolta Sándor Renáta bombáját (5:6). Hamarosan Sándor ütésével átvette a vezetést a házigazda (7:6), majd Takács rontott támadást, közben beütötte a könyökét a játékvezetői emelvénybe, és sírva fakadt (8:6). Hollósy László erre fel is hívta játékosai figyelmét az első technikainál. Küzdött-harcolt a Vasas, Miklai blokkolt, Milovits Júlia mentett meg pontot érően egy rossz nyitásfogadást, majd Nagy Eszter sánca egyenlítést jelentett (10:10). Tóth Gáborné blokkja után Jókay Zoltán kért időt (12:10), de együttese nyitásfogadása továbbra is gyenge volt. Horváth Alexandra ászértékű szervája után Jókay kikérte második idejét is (14:11), mert egyre inkább távolodott a bajnoki arany.

Sándor Renáta bombázott (16:11). Üres tekintetek, tanácstalan arcok az óbudaiaknál a technikai időnél. A tréner hamarosan feladót cserélt, beküldte Milovits helyére Lutter Lizát. A játék képe nem változott, Sándor Renáta ejtett (19:13), Dékány ejtése is pontot ért ugyan, de ekkor már túl nagy volt csapata hátránya. Dékány blokkolta Sándor ütését, Hollósy időt kért (20:16). Éles helyzetben csak Sándor Renáta kapott labdát a BSE-nél, de a hátsó sorból ütést rontott. Kötél Dórát sáncolta Dékány, ekkor már csak kettő volt közte, de Hackl Szilvia elmozdította a holtpontról együttesét (21:18). Nagy Eszter ütést rontott, megint négy közte, de Miklai Zsanett ejtése leesett, BSE-időkérés (22:20). Dékány kulcsfontosságú szituációban rontott szervát, majd Miklai ütött (23:21). Sándor Renáta a hátsó sorból bombázott, játszmalabda, de Horváth Alexandra nyitást rontott (24:22). Sándor fejezte be a szettet (25:22, 2:0).

Jól kezdett a Vasas a harmadik szakaszban (1:2), de nem tudott ellépni riválisától, ráadásul Takács Zsófia támadásrontása után átvette a vezetést a BSE (5:4). Tóth Gáborné az antennát találta el, Dékány Bernadett nyitott egy ászértékűt, Sándor Renáta ütése out volt, hárommal jobban állt a látogató az első technikaináé (5:8). Horváth Alexandra támadása is pontatlan volt, Hollósy időt kért. Miklai blokkolt, Hollósy kikérte második idejét is (6:11). Ezután gyorsan elkezdett zárkózni a címvédő, Borsos Lili centerpontja jókor jött a Vasasnak (8:12). Takács Zsófia ütése után a labda a háló felső szegélyéről pattant ki, Jókay időt kért (10:12). Dékány a hátsó sorból kiütötte, majd Sándor Renáta egyenlített (12:12). Jött Takács, és megint kétpontos előnyben voltak az óbudaiak (12:14), de Kolada Judit ásznyitását követően egypontos hazai előnnyel mehettek pihenni a csapatok a második technikainál (16:15). Tóthné blokkolt, kettő közte, majd Takács rontott nyitást. Sándor Renáta következett a hátsó sorból, Jókay kikérte második idejét is (16:19).

Miklai is hibázott, de a Vasas-szurkolók segíteni próbáltak, kilőtték a konfettiágyút, hogy takarítás miatt állhasson a játék! Hollósy is odament söprögetni, közben méltatlankodva csóválta a fejét. A drukkerek egyszerre nevettek és káromkodtak. Még egy sör. Nagy Eszter két pontjával és Sándor Renáta két rontásával folytatódott a játék (20:20). Dékány a hátsó sorból pörgetett, Miklai sáncolta Sándor próbálkozását, majd Sándor ütése megint out (20:23). Horváth Alexandra ütése is out, játszmalabda (20:24). Lutter Liza rosszul választott, a center nem tudta áttenni a labdát. Sándor Renáta ütött (23:24), de Takács Zsófia a hátsó sorból elintézte! Nem túlzás, a Vasas-szurkolók megnyerték a szettet csapatuknak (23:25, 2:1). Persze, ehhez kellett a játékosok elképesztő mezőnymunkája és lélekjelenléte is. Micsoda meccs!

Sándor Renáta pontjával kezdődött a negyedik etap, Miklai egyenlített. Ellépett a BSE (3:1), és Hackl Szilvia pontjaival tartotta is előnyét (5:3). Kötél Dóra ütött, Takács a hálóba talált, Sándor a hátsó sorból bombázott, jelentős különbségnél pihenhettek a csapatok (8:4). Nem tudta tartani riválisát a Vasas, folyamatosan növelte előnyét a házigazda, de Dékány ejtése volt és Miklai is sánca is (9:6). Hollósy időkérése után Sándor Renáta mészárolt, minden eldőlt (12:6). Takács ütött, Tóthné ejtett, Oláh rontott, Jókay időt kért. Közben a hazai játékosok már bajnokként ünnepelték magukat (14:8). Tóthné ászértékű nyitása után Takács ejtett, majd Oláh Vivien ászértékűt szervált (15:10). Sándor bombája után jött a második kötelező pihenő (16:10). Tovább növelte előnyét a házigazda, szinte minden labdát Sándor Renáta kapott, és szinte mindet be is ütötte (19:11). Takács Zsófia duplája után csökkent a különbség, Hollósy időt kért (20:14). Hackl ütött vonalat, Sándor a blokkról kipattintotta, majd Kötél Dóra volt eredményes (23:15). Méltó befejezése volt a finálénak Sándor Renáta ütése (25:16, 3:1), s máris kezdődhetett a húsvéti locsolás a BSE térfelén!

1950, 1951, 1961, 2004, 2006, 2009 és 2010 után megint bajnok lett a BSE. Nagy teljesítmény az idei a városmajoriak részéről, hiszen félhivatalos információk szerint január óta nem kaptak fizetést a játékosok és az edzők, ráadásul minden bizonnyal már ők is tudják, hogy ennyi volt, vége a sikertörténetnek, vége a szakosztálynak, a BSE röplabdacsapatának minden valószínűség szerint ez volt fennállása utolsó meccse. Szép búcsú volt! Külön érdekessége a finálénak, hogy a Vasasnak a negyedik meccs ötödik játszmájában, 14:13-nál labdája volt a bajnoki aranyéremhez. A One Man Show mellett ezúttal többen játszottak meglehetősen hasznosan, Horváth Alexandra és Hackl Szilvia is fontos pontokat szerzett, persze, ez az ellenfél kritikája is.

Extraliga, nők, döntő, 5. mérkőzés

BSE-FCSM – Vasas Duna Autó Óbuda 3:1 (14, 22, –23, 16)
Városmajor, 500 néző. Játékvezetők: Mocsnik, Ujházi
BSE: Gudmann 1, Tóthné 12, Sándor R. 34, Horváth A. 9, Kötél D. 5, Hackl 10. Csere: Tóth A. (liberó), Kolada 1. Edző: Hollósy László
Vasas: Milovits 1, Nagy E. 6, Miklai 11, Dékány 18, Takács Zs. 12, Borsos 3. Csere: Vatai (liberó), Oláh V. 3, Lutter L., Lévai. Edző: Jókay Zoltán

Az eredmény alakulása. 1. játszma: 8:5, 14:6, 19:12, 23:13. 2. játszma: 8:6, 14:11, 19:13, 23:20. 3. játszma: 5:8, 8:12, 12:12, 14:14, 20:16, 20:24, 23:24. 4. játszma: 8:4, 14:8, 19:11, 23:15

Az egyik csapat harmadik győzelméig tartó párharc végeredménye: 3:2, a BSE javára.

EDZŐI ÉRTÉKELÉSEK

Hollósy László: – Ez a döntő elsősorban fejben dőlt el. A második és a harmadik meccs után nekem is le kellett szűrnöm a tanulságokat, hogy miben hibáztam. Köszönöm szépen a mestereimnek, Dr. Kotsis Attilánénak, Garamvölgyi Mátyásnak és Németh Lajosnak! Egész évben ezért dolgoztunk, négy hónapja nem kaptunk fizetést, a legalapvetőbb feltételeket sem biztosították számunkra. Mégis kupát és bajnokságot nyertünk, erre gondoltam, amikor azt mondtam, hogy ezek a lányok igazi sportemberek! Ha ezt látják potenciális szponzorjelöltek, vagy még felsőbb körökben, akkor talán megérzik, hogy ebbe az együttesbe érdemes pénzt fektetni, hiszen ezek a lányok az egész életüket erre a sportágra áldozzák.
Jókay Zoltán: – Megérdemelten lett bajnok a BSE, gratulálok ellenfelünknek. A vírus őrölt fel bennünket, többen lázasan játszottak. Ez van, sajnos. Egy játszmát a szurkolónknak köszönhetünk, akkor megakadt a BSE, de nem volt meg bennünk az a plusz, ami továbblendítette volna a társaságot.

Az Extraliga végeredménye
1. BSE-FCSM
2. Vasas Duna Autó Óbuda
3. Újpesti TE
4. TEVA-Gödöllői RC
5. MÁV Előre SC
6. NRK-Nyíregyháza
7. Békéscsabai RSE
8. Albrecht-Miskolci VSC-MISI

Statisztika érdekességek
Legutóbb az NRK-Nyíregyháza tudott triplázni, tehát három egymást követő évben bajnokságot nyerni (2001, 2002, 2003), ráadásul az egy négyes sorozat volt, mert a szabolcsiak 2000-ben is aranyérmesek lettek. Legutóbb szintén az NRK volt képes két éven keresztül bajnokságot és Magyar Kupát is nyerni (2002, 2003), ahogy tavaly és idén a BSE tette. Tegyük hozzá, a nyíregyháziak részéről az is egy négyes széria volt, amelynek lemásolására a városmajoriaknak valószínűleg nem lesz lehetőségük.

Címkék: röplabda vasas bse extraliga

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvolley.blog.hu/api/trackback/id/tr552852550

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása