A házigazda olasz Trentino BetClic 3:1-re nyert az orosz Zenit Kazany ellen a férfi Bajnokok Ligája döntőjében. A 2009-ben és 2010-ben is aranyérmes itáliai együttes ezzel mesterhármast ért el! Veres Péter a négyes döntő legjobb nyitásfogadója! Helyszíni tudósításunk Bolzanóból!

A Veres Péterrel készült exkluzív interjúnkat, és a vasárnapi meccsek edzői, csapatkapitányi értékelését hétfőn olvashatják itt, a hunvolley.blog-on!

• Statisztika itt!
• Képgaléria itt!
• Speciális képgaléria!
• Az eredményhirdetés képei!
• A meccs teljes felvétele!
• A hunvolley.blog fotógalériája!

Így ünnepelnek az olaszok, amikor a meccs előtt bevonul kedvenc csapatuk!

Szinte teljesen megtelt a bolzanói PalaOnda (magyarul Hullám Csarnok) a döntő kezdetére, és a hazai szurkolóknak köszönhetően ismét fergeteges volt a hangulat! Veres Péter csapata, a bronzérmes Dinamo Moszkva drukkerei nagyon sportszerűen bíztatták a Zenit Kazanyt.

Ebben a tényleg hihetetlen hangorkánban jól kezdett az olasz csapat, és Apalikov két pontatlan centerütése nyomán már három ponttal vezetett (3:0). Hamarosan időt kért Vlagyimir Alekno mester, de a címvédő száguldását képtelen volt megtörni (5:0). Egy labdameneten belül két szabálytalan labdakezelést engedtek el a játékvezetők az oroszoknak, de ez nem egyszeri eset, az egész tornán tendencia, hogy a bírók talán még az ésszerűség határain túlmenősen is engedékenyek a hibás érintésekkel kapcsolatban. A hazaiak nagyszerűen támadtak, szinte mindig a legjobb megoldást választották, így magabiztosan tartották a különbséget (8:3).

Egyszerűen nem volt hibapontja a Trentinónak! Ez egy elképesztően összeszokott csapat, minden labdamenetben minden játékos tudja a dolgát, és tudja, hogy mit csinálnak a társai. Nincs rossz helyezkedés, nincs egymásra várás, nincs hiba! Tényleg nincs hiba! Döbbenetes. És egyben rettenetes volt nézni, hogy az egy nappal korábban remeklő Kazanyt botrányosan elverték! Mint záporeső a libafost! Bocsánat, ez is egy mondás... Leverték őket cölöpnek (16:7). Többször is blokk nélkül üthettek az olaszok, a szurkolók persze őrjöngtek, az oroszok meg szenvedtek. A világ legjobbjai közé tartozó Priddy, Mihajlov, vagy Tetyuhin tehetetlen volt. Egészen pocsékul nyitottak, támadásban pedig ott tornyosult előttük az áthatolhatatlan sánc (20:10).

Amikor Stokr rontott és Priddy beköszönt, legalább volt az egésznek valami meccsjellege, nem csak az agyonverésről szólt a játék (21:14). A végén még biztos, ami biztos alapon időt kért Radosztin Sztojcsev edző, de a brazil center, Riad sánca lezárta az első szettet (25:17, 1:0). Elképesztő atomröplabda! 64 százalékos támadási hatékonyság állt szemben 35 százalékkal, illetve 50 százalékos tökéletes nyitásfogadás a mindössze 18 százalékossal!

Így szurkolnak az olaszok!

Jól kezdték a második etapot az oroszok, sokkal összeszedettebbek, taktikusabbak és türelmesebbek voltak, ennek meg is lett az eredménye, hiszen vezettek az első technikainál (6:8). A folytatásban is tartani tudta remek ellenfelét a Kazany, amely lényegesen jobban nyitott és védekezett (mezőnyben és blokkban is), mint az első szettben (13:16). Persze, nem hagyta annyiban a Trentino, rendületlenül támadtak az itáliaiak, de ezúttal már szó sem volt olyan elsöprő fölényről. Egyenlítettek, ám Tetyuhin ászértékű nyitása után megint kétpontos hátrányban találták magukat (18:20).

Priddy blokkolt, ezzel még közelebb került a játszmagyőzelemhez a Zenit, sőt Tetyuhin megint bevarrt egy ászt (18:22)! Apalikov centerütése után hamar véget ért a szett, egy nagy mentést követően az amerikai olimpiai bajnok feladó, Lloy Ball áttette a labdát, amelybe a bolgár Matej Kazijszki rosszul ért bele (20:25, 1:1)! A pokol legmélyebb bugyrában járt az első etapban a Kazany, mégis volt lelkiereje a feltámadáshoz, a csodával határos visszakapaszkodáshoz! Az első részben a Trentino nyújtott elképesztő teljesítményt, a másodikban a Zenit! 60% volt a támadási hatékonysága az orosz bajnoknak, a címvédőnek 45%. Érdekesség, hogy a nyitásfogadás egyik oldalon sem volt valami egetverően tökéletes (27%, illetve 25%), de nagy különbség, hogy a Kazany négyszer blokkolt pontot érően, a Trentino viszont egyszer sem. A hazaiak hat nyitást rontottak és két ászt szerváltak (–4), az oroszok négyet rontottak és négy ászuk volt (0).

Mit hozhat ezután a harmadik felvonás?! Eleinte fej-fej melletti küzdelmet hozott, úgy tűnt, még jobban rákapcsolt a Trentino, de a fergeteges rohamok elmaradtak, mert a Zenit képes volt azokat semlegesíteni (7:8), ráadásul eredményes ellentámadásokat vezetni. Problémák voltak a hazai nyitásfogadásokkal, ezt jól használták ki a tatárföldiek. Amikor a csereként beállt Birarelli blokkolta Mihajlov ütését, úgy tűnt, az olaszok megtörhetik a Kazany lendületét, de nem így történt, a következő két labdamenetet egyaránt Mihajlov bombája zárta le. Birarelli sem tétlenkedett, centerből volt eredményes, aztán Mihajlov rálépett a hármas vonalra ütés közben, ezzel egyenlítettek Trento kedvencei (13:13).

Mihajlov gyorsan javított egy sánccal, aztán ismét támadásból volt eredményes, csapata kettővel vezetett a második technikainál (14:16). Ekkor már abszolút egyenlő erők küzdelmét láthatta a lelátón helyet foglaló körülbelül 7000 néző. Megint egyenlített a házigazda (17:17), de Abroszimov pontja után ismét kétpontos hátrányban találta magát (18:20). A kubai Juantorena egalizált (20:20), Kazijszki pedig a hajrában vezetéshez juttatta együttesét (22:21), Alekno mester időt kért. Ebben az időszakban Priddy két ütését is megfogta mezőnyben a Trentino, ezt pedig nem bírták el az oroszok. Juantorena ráadásul nyitott egy ászértékűt, amikor Priddyt célozta (23:21).

A kubai hálószervája után Radosztin Sztojcsev edző időt kért (23:22). Édes istenem, micsoda meccs!!! Juantorena a hátsósorból bebombázta, játszmalabda, de Mihajlov sem hibázott (24:23). Hétezer ember fütyült, Priddy mégsem rontotta el a nyitást, de Kazijszki eredményesen fejezte be az ellentámadást, óriási csatában nyert a Trentino (25:23, 2:1). Ez egy nagyon fontos végjáték volt a végső győzelem szempontjából! Meglepő adat, hogy bár a Kazany nyitásfogadása sokkal pontosabb volt (58%, illetve 32%), támadásban az olaszok bizonyultak hatékonyabbnak (58%, illetve 52%). Három pontot érő sáncuk volt az oroszoknak, és csak egy a hazaiaknak.

A szoros küzdelemben, nagy csatában megnyert harmadik szett lendületével kezdte a negyedik szakaszt a Trentino, de Abroszimov blokkjával gyorsan egyenlített a Zenit (2:2), amely Tetyuhin ászértékű nyitásával hamarosan már kettővel vezetett, Sztojcsev mester időt is kért (3:5). A cseh Jan Stokr egalizált (5:5), szerencséje volt, hogy ütése után a labda Priddy blokkjáról félarasznyival a vonalon kívül ért talajt. Az amerikai erről persze nem tehetett, de voltak olyan hibái, amelyek bizony az ő lelkén száradnak. Ennek ellenére csapata egy ponttal vezetett az első technikainál (7:8).

Mihajlov szerzett pontot, aztán egy olasz bombaütés nyomán a labda a vonalon ért földet, Priddy azonnal mutatta, hogy bent volt! Ilyen spotszerűség, ilyen elegancia egy BL-döntőben, kiélezett helyzetben... Bár végül is, ahogy mondani szoktuk, ő már megtehetni. Na persze az amerikai sem egy ártatlan bárány, valami rosszat szólhatott, máris villant a sárga lap, és járt az ajándékpont a Trentinónak, amely ezzel átvette a vezetést (12:11), Alekno edző időt kért. Minden bejött a hazaiaknak, akik egyre önfeledtebben örültek, egyre nagyobb ünneplést csaptak, hiszen a mesterhármas közelébe kerültek (14:11).

Mihajlov lehűtötte a kedélyeket, nyitott egy ászértékűt (14:13), de Kazijszki bombája után kétpontos előnnyel mehetett a második kötelező pihenőre a címvédő (16:14). Szokolov nyitása nagyon jó volt, azonnal visszapattant, Kazijszki szerzett pontot az akció végén. Raphael, a hazaiak feladója továbbra is elképesztően irányította együttesét, ütői egyes blokkal szemben, vagy sánc nélkül támadhattak. Birarelli blokkjánál már mindenki csak az önfeledt örömünnepre várt (20:16), de Pantalejmonenko visszahozta két pontra a Zenitet (21:19). 

Szokolov blokkolt (23:19), Vlagyimir Alekno időt kért, de innen már nem volt visszaút az oroszok számára! Az olasz csapat játékosai már a közönségnek integettek, és egy pillanat múlva már szaladtak is drukkereik karjai közé! Megnyerték a Bajnokok Ligáját, ezzel sikerült számukra a triplázás (25:20, 3:1)! Azonnal a szurkolótáborhoz rohantak és fantasztikus ünneplésbe kezdtek! Megérdemlik, parádés teljesítménnyel nyertek egy nagyon jó Zenit Kazany ellen! A negyedik szettben jobban fogadott az orosz csapat (22%, illetve 30%), de megint lényegesen jobban támadtak az itáliaiak (58%, illetve 31%). Érdekes, hogy ezúttal is jobban nyitottak az oroszok, hiszen kettőt rontottak, de volt három ászuk, míg a hazaiak négyet rontottak, ász nélkül.

És végül nézzük az összesített statisztikát! Nyitásban jobb volt a Zenit (15 hiba, 7 ász, illetve 22 hiba, 3 ász); szervafogadásban is egy hangyányival pontosabbnak bizonyultak a tatárföldiek (34%, illetve 31%), ütésben viszont az aranyérmes olaszok voltak hatékonyabbak (57%, illetve 43%). A Kazany 11 alkalommal blokkolt pontot érően, a Trentino csak ötször.

A Trentino szurkolói és játékosai együtt ünneplik a BL-győzelmet, 1. rész

A Trentino szurkolói és játékosai együtt ünneplik a BL-győzelmet, 2. rész

És hogy nekünk, magyaroknak is még nagyobb legyen az örömünk, kiderült, hogy honfitársunk, Veres Péter kapja a négyes döntő legjobb nyitásfogadójának járó különdíjat! Fantasztikus teljesítmény! Óriási gratuláció! Nagyon büszkék vagyunk Rád!

Bajnokok Ligája, férfiak, négyes döntő, Bolzano (Olaszország)
Elődöntő
(március 26. szombat)
Trentino BetClic (olasz) – Jastrzebski Wegiel (lengyel) 3:0 (16, 25, 22)
Dinamo Moszkva (orosz) – Zenit Kazany (orosz) 0:3 (–24, –20, –21)
Helyosztók (március 27. vasárnap)
A 3. helyért: Jastrzebski Wegiel – Dinamo Moszkva 1:3 (23, –22, –16, –21)
Döntő: Trentino BetClic – Zenit Kazany 3:1 (17, –20, 23, 20)

Különdíjak
A négyes döntő legértékesebb játékosa (MVP): Osmany Juantorena (Trentino BetClic)
A legjobb blokkoló: Alekszandr Abroszimov (Zenit Kazany)
A legjobb liberó: Andrea Bari (Trentino BetClic)
A legjobb nyitásfogadó: Veres Péter (Dinamo Moszkva)
A legeredményesebb játékos: Makszim Mihajlov (Zenit Kazany)
A legjobb szerváló: Szergej Tetyuhin (Zenit Kazany)
A legjobb feladó: Lloy Ball (Zenit Kazany)
A legjobb ütőjátékos: Matej Kazijszki (Trentino BetClic)

Nagy sorozatok a BEK-ben/BL-ben
1973, 1974, 1975: CSZKA Moszkva (szovjet)
1986, 1987, 1988, 1989: CSZKA Moszkva (szovjet)
1992, 1993, 1994: Edilcuoghi Ravenna (olasz)
1996, 1997, 1998: Modena (olasz)
2009, 2010, 2011: Trentino BetClic (olasz)

Címkék: olasz orosz olaszország bajnokok ligája zenit röplabda bolzano kazany trentino

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvolley.blog.hu/api/trackback/id/tr912776669

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása