A házigazda olasz Trentino BetClic 3:0-ra nyert a lengyel Jastrzebski Wegiel ellen a férfi Bajnokok Ligája első elődöntőjében. Helyszíni tudósításunk az olaszországi Bolzanóból!

Hát itt vagyunk!

Itt, a jégkorongszentélyben, Európa legjobb röplabdacsapatainak társaságában. Furcsa, ugye?! Ezt az elképesztő röplabdaünnepet, a BL négyes döntőjét éppen az egyik legjobb olasz hokicsapat, a Bolzano arénájában rendezik. Persze, jelenleg semmi nem emlékeztet a jeges sportágra, itt most mindenki a röplabdára kíváncsi. Az olaszoknak pallavolo, a lengyeleknek siatkówka, az oroszoknak волейбол, de a lényeg ugyanaz! Itt a tavasz, bár a kora délutáni meleg már-már a nyarat idézi. Az első meccs háromkor kezdődik, de már két órával korábban gyülekeznek a szurkolók a csarnok előtt. Leginkább az olaszok, persze. Kórusban énekelnek, hangolnak az éles bevetésre! Mindenki mosolyog, senki nem ideges, senki nem siet sehova.

A szervezés egy picit olaszosnak tűnik, beletelik fél órába, mire az ember bejut a létesítménybe, és megtalálja a helyét. De reklamációnak és morgolódásnak nincs helye, a magyar ember örüljön, hogy itt lehet. Örül is! A helyi műsorközlő pedig annak örül, hogy végre talál valakit, aki segít neki a lengyel Jastrzebski Wegiel dallamos nevének kiejtésében. Már elsőre is egészen jól megy neki, úgyhogy jár a maximális dicséret, lehet, hogy általa feltárulnak az olasz-lengyel nyelvrokonság eddig ismeretlen fejezetei? A segítségért cserébe elárulja a vezeték nélküli internet kódját, amely add tovább-alapon, szájhagyomány útján terjed, de kiválóan működik.

A médiaasztalon olvasható hunvolley.blog felirat a büszkeséget és a meghatottságot hozza elő az emberből, de nincs idő azon morfondírozni, hogy a fél éve még nem is létező oldalunk mekkora utat járt be és hova került, mert egyszer csak szembe jön a folyósón az olasz röplabdalegenda, a lengyel csapat vezetőedzője, Lorenzo Bernardi. Az ember pedig csak kapkodja a fejét, s hamarosan megint olyat tapasztal, ami minimum szívmelengető: az egyik szektort csordultig megtöltő, citromsárgába öltözött Trentino-szurkolótábor tapsviharral köszönti a játékoskijáróból előbukkanó, és a pályára sétáló lengyel ellenfelet! Kisvártatva érkeznek a helyi kedvencek is, ekkor óriási üdvrivalgás tör ki, alakul a hangulat! Mindjárt kezdődik a meccs, de még nincs teltház a PalaOndában...

Szabad hely érdekes módon a kezdéskor is volt, de az olaszok fantasztikus hangulatot csináltak a csarnokban! Folyamatosan énekeltek, tapsoltak, és különböző koreográfiákat mutattak be. Az egyik házi készítésű lepedőn ez állt: „A Cuneo ma hánykor játszik?” Utalva ezzel arra, hogy a nagy rivális olasz csapat nem jutott be a négy közé, mert éppen Veres Péter orosz csapata, a Dinamo Moszkva ellen kiesett a rájátszás második fordulójában. A lengyel csapat drukkerei két csoportban ültek, összesen körülbelül harmincan lehettek. A meccs előtt elkészültek a hivatalos csapatfotók, majd érkeztek a pályára a világsztárok egyesével!

Lengyel ásznyitással kezdődött a találkozó, a szlovén Mitja Gasparini bombáját csak nézték a hazaiak, aztán Lukasz Polanski puha szervája elpattant a liberó, Andrea Bari kezéről. Egyik kedvencünk, a szlovák Lukas Divis ütésből szerezte első pontját (2:4), de nem volt sokáig hátrányban a címvédő, amely ekkor vett egy nagy lendületet, majd a cseh Jan Stokr nyitásával egyenlített (4:4). A brazil Riad durván vízilabdás mozdulatát nem fújták le a játékvezetők, így a Trentino gyorsan ellépett ellenfelétől (8:5).

Az elképesztő olasz nyitásokkal nem nagyon tudtak mit kezdeni a sziléziaiak, és az első technikai szünet után a vonalbírók is elkezdtek rásegíteni a hazai sikerre... A nevelőegyesülete ellen meccselő Lorenzo Bernardi időt kért. A portugál első játékvezetőnek volt dolga bőven, szinte minden labdamenet után ment a reklamálás mindkét együttes részéről. Amint újra szorossá vált az állás, Kazijszkit lecserélte Sztojcsev edző, Della Lunga érkezett helyette. Nagyszerűen blokkoltak az olaszok, ráadásul a lengyel kényszerfeladások elég pontatlanok voltak, nem csoda, hogy a Jastrzebski ütői többször hibáztak (16:11).

A folytatás sem hozott változást, nagyon küzdöttek a lengyelek, de a pazar hazai mezőny és sánc miatt nem tudtak hatékonyan támadni. Kazijszki visszatért, de továbbra is leginkább Stokr vitte a prímet, ellenállhatatlanul támadott, a játékvezető pedig blokkérintéseket, szabálytalan labdakezeléseket nézett el a címvédő javára (25:16, 1:0). Az újságírókat nagyszerűen kiszolgálják egy ilyen eseményen, minden szett után hozzák például a statisztikát. Az első periódusban a Trentino 62, a Jastrzebski viszont csak 25 százalékos hatékonysággal támadott.

A második játszmában Lorenzo Bernardi már 4:1-es olasz vezetésnél időt kért, de nem sokra ment vele, mert nagy fölényben röplabdáztak a házigazdák, s jóval kevesebbet hibáztak, mint a lengyelek (8:4). Elképesztő lelkesedéssel szinte a semmiből egyenlített a Jastrzebski, gyorsan villant is a sárga lap, Bernardi kapta, s járt az ajándékpont az itáliai együttesnek, hátha ez megfogja a lengyeleket. Nem így történt, mert hajtottak tovább (14:14), egyre jobban támadtak, de a Trentino bivalyerős ütéseivel nehezen boldogultak.

A második szett vége felé is szoros volt az állás, időkérések tördelték a játékot, s Lukas Divis egyre hatékonyabb támadásainak köszönhetően tartotta a lépést riválisával a Jastrzebski, majd egy nagyszerű centertámadás révén ismét egyenlített (21:21). Gasparini beütötte, Stokr kiütötte, máris kettővel ment a lengyel együttes (21:23)! Közel volt a csoda, de nem jött össze, mert a kubai Juantorena blokkjával megint egál volt, Riad pedig nyitott egy elképesztő ászértékűt (24:23). Az ausztrál Benjamin Hardy találata után Juantorena köszönt be, majd két irgalmatlan blokkal ezt a szettet is megnyerte a címvédő (27:25, 2:0). Ebben a szakaszban már jobban támadott a Jastrzebski (59%), mint hazai riválisa (54%). Amikor Stokr elkezdett hibázgatni, a Trentino brazil feladója azonnal átállt Juantorenára, ebben a szettben a cseh már csak három, a kubai viszont tíz labdát kapott.

A szoros játszmavesztés sem szegte a Jastrzebski röplabdázóinak kedvét, a harmadik etapban remekül kezdtek, és az első kötelező pihenőnél vezettek is (6:8). Hamarosan időt kért Radosztin Sztojcsev (8:11), mert a jól mezőnyöző és eredményesen támadó lengyelek lendületbe kerültek. A házigazda elkezdte a felzárkózást, de Polanski nyitott egy ászértékűt (10:13). Az olaszok úgy variálták a különböző támadási figurákat, hogy az ellenfél azt sem tudta, hogy hol van... Igen ám, de 13:13 után megint jött egy jó nyitás, ezúttal Divis részéről (13:15), és a második technikaira is minimális lengyel vezetéssel mentek a csapatok.

A folytatásban is tartotta csekély előnyét a Jastrzebski (16:18), de egy pillanat elég volt a Trentino számára az újbóli egyenlítéshez (18:18). Egyik csapat sem játszott hibátlanul, de a lengyelek ekkor többet rontottak, és ez a világ egyik legjobb klubcsapatával szemben megengedhetetlen. A hangulat persze továbbra is és folyamatosan fantasztikus volt, ezt mondani sem kell. A harmadik rész végén támadási hibákat vétett a lengyel együttes (22:20), Bernardi időt kért, és nyomatékosan közölte játékosaival, hogy még nincs vége a szettnek! Hozzátette: valószínűleg a négyes helyen fog támadni a Trentino, és figyeljenek a hálónál. A Trentino tényleg a négyes helyen támadott, a lengyelek nem figyeltek, s végül Riad centerbombája vetett véget a csatának (25:22, 3:0). a harmadik felvonásban sokkal jobban támadott a győztes (62%), mint ellenfele (27%), és a meccs összesített statisztikájából is ez derül ki (59, 37).

A szurkolók valóságos hangrobbanást idéztek elő, és alaposan megünnepelték a sikert. Kijutott a tapsból és az üdvrivalgásból a brazil feladónak, Raphaelnek, akit pont a drukkerek szektora előtt kísértek doppingvizsgálatra, és a többieknek is, akik a lelátó mellett kialakított területen adtak interjúkat, illetve sétáltak az öltöző felé.

Így ünnepelt a PalaOnda közönsége a meccs lefújása után!

Bajnokok Ligája, férfiak, négyes döntő, Bolzano (Olaszország)
Elődöntő
(március 26. szombat)
Trentino BetClic (olasz) – Jastrzebski Wegiel (lengyel) 3:0 (16, 25, 22)
18 óra: Dinamo Moszkva (orosz) – Zenit Kazany (orosz)
Helyosztók (március 27. vasárnap)
14.30: a 3. helyért
18 óra: döntő

Címkék: olasz lengyel olaszország bajnokok ligája röplabda bolzano trentino jastrzebski

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvolley.blog.hu/api/trackback/id/tr662773538

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása