Két győzelemmel zárta szereplését a román női röplabdabajnokság élvonalában a CSU Medicina csapata. A marosvásárhelyiek az alapszakasz 21. fordulójában a CSM Lugoj otthonában nyertek, a 22., utolsó körben pedig hazai pályán győzték le a CSM Bucuresti együttesét.

Úgy tűnt, idén a marosvásárhelyi együttes számára szinte biztos az alapszakasz ötödik helye, a bajnokság eleji okoskodás azt mutatta, hogy nincs a mögötte lévők között olyan csapat, amely képes lenne ezt veszélyeztetni, az első négy közé pedig nem tud beférkőzni. Később, Zoran Terzics edző pünkösdi királysága idején, már merészebb álmokról is beszéltek a klubnál, azonban néhány váratlan és szégyenteljes vereség alaposan visszavetette az együttest, amely az alapszakasz vége előtt két körrel abban a helyzetben volt, hogy két újonc is megelőzi.

A lugosi kiszállás volt az utolsó esély az európai kupaszereplést lehetővé tevő ötödik hely megmentésére. Persze ez csak a rájátszás után válik véglegessé, de ott a pályaelőny nagyon fontos tényező. A tét ezúttal a házigazdákat nyomasztotta jobban. Branko Gajics tanítványai pengeélen táncoltak, hiszen elveszítették az első játszmát, azaz csupán úgy volt esélyük a küldetés teljesítésére, ha a következő hármat megnyerik. Ekkor, nem tudni hogyan, ismét elővarázsolták magukból a régóta szunnyadó játéktudást, s a mérkőzést 3:1-re megfordították.

Az utolsó fordulóban a CSU Medicina viszonylag könnyen, három játszmában nyert a CSM Bukarest ellen, s ezzel megmentette a rövid ideig veszélyben álló ötödik helyet.

A fővárosi együttes sokáig a bajnoki rangsor végén állt, az utóbbi néhány forduló során azonban megrázta magát, s a végére sikerült a kilencedik helyre felkapaszkodnia, ami a bennmaradással egyenértékű. Ilyen tekintetben tehát, különösen, hogy egy hete legyőzte az Unic Piatra Neamtot, a vendégcsapat kiváló hangulatban érkezett Marosvásárhelyre. Másrészt az idény folyamán többször is váratlanul betliző Medicina szerdán Lugoson visszafordította a lejtőn a csúszás irányát, s nem volt szándékában éppen hazai pályán lemondani az alapszakasz ötödik helyéről egy gyengébb ellenféllel szemben.

A találkozón így mindvégig a CSU Medicina játszotta az elsőhegedűs szerepét, s Maja Szimanics irányításával akkor erősített csak bele, amikor szükség volt rá, hogy a háromjátszmás győzelmet megszerezze. Gajics edző erre a mérkőzésre Dimény helyett Focára bízta a liberó szerepkört, a poszt első számú játékosára ugyanis ráfért a pihenés a rájátszás előtt.

Az alapszakasz után nincs szünet, a bajnokság azonnal folytatódik a rájátszás első körével, amelyben az egyik csapat második győzelméig tartó sorozatban a CSU Medicina ellenfele a negyedik helyen végző Unic Piatra Neamt lesz. Az első mérkőzést szombaton a moldvai városban rendezik, a visszavágó pedig jövő szerdán, Marosvásárhelyen következik.

Román bajnokság, nők, alapszakasz
21. forduló:
CSM Lugos – CSU Medicina Marosvásárhely 1:3 (18, –19, –17, –20)
22. (utolsó) forduló: CSU Medicina Marosvásárhely – CSM Bucuresti 3:0 (21, 21, 20)

Az alapszakasz végeredménye
1. Stiinta Bacau 54 pont
2. CV 2004 Tomis Constanta 53 pont
3. CS Dinamo Romprest Bucuresti 49 pont
4. VC Unic LPS Piatra Neamt 41 pont
5. CSU Medicina 31 pont
6. CS Pro-Volei Botosani 29 pont
7. CSM Lugoj 28 pont
8. CSMU Craiova 18 pont
9. CSM Bucuresti 10 pont
10. Universitatea Cluj 9 pont
11. CSM CSS Terezianum Sibiu 8 pont

A hunvolley.blog megjegyzése
A fenti tudósításban feltűnt két dolog... Az egyik: a román női bajnokság ötödik helyezettje is indulhat az európai kupában. Magyarországon ez a szám egészen pontosan kettő, és egy ideje az a kettő sem szokott élni a lehetőséggel. A másik: Romániában az alapszakasz befejezése és a rájátszás kezdete között nem tartanak indokolatlan, értelmetlen, hosszú hetekig tartó szünetet...

(forrás: szekelyhon.ro)

Címkék: románia román marosvásárhely röplabda

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvolley.blog.hu/api/trackback/id/tr142738263

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása