Minden várakozást felülmúlóan izgalmas, látványos, hangulatos meccset hozott fővárosi férfirangadó! Az Extraliga 5-9. helyéért zajló középszakaszának kilencedik fordulójában a MAFC-BME-Mapei hazai pályán két és negyedórás elképesztő csatában 3:2-re nyert a Csepel ellen.

Szokatlanul későn, 20 óra 30 perckor kezdődött a mérkőzés, ennek ellenére dugig megtelt a káposztásmegyeri gimnázium szűk tornaterme. Mindenhol fürtökben lógtak az emberek, sőt még az ajtóban is álltak! Csepeli szimpatizánsok is érkeztek, de a folyamatosan éneklő tucatnyi műegyetemista túlkiabálta őket, végig zengett-zúgott a csarnok, nagyszerű volt a hangulat!

Jahn Péter pontjával kezdődött a meccs, majd két nyitást és egy ütést rontott a MAFC, ezzel a Csepel átvette a vezetést (2:3). A pontatlan hazaiak ajándékpontokkal segítették ellenfelüket (3:5). Molnár István eredményességének köszönhetően tartotta magát a MAFC, aztán amikor a center ászt nyitott, az egyenlítés is összejött (7:7). Az első technikai szünet után Tamasi István szerzett pontot korábbi csapata ellen, Jahn Péter ütése viszont out volt, így megint kettővel jobban állt a Csepel (8:10). A látványos ütésváltások közepette több hiba is becsúszott a játékba, leginkább a hazaiak oldalán. A csapatkapitány, Szabó-Erdélyi Mátyás blokkjával tovább nőtt a különbség (12:15), sőt amikor a második kötelező pihenő után Takács Gergely ajtó-ablak helyzetben, blokk nélkül célt tévesztett, Kunert Mátyás pedig bemészárolt egy ziccert, már néggyel vezetett a Csepel (14:18).

Száguldott az első részsiker felé a látogató, de a MAFC időkérése után fordult a kocka! Jahn Péter sáncolta Kunert ütését, majd következett egy rossz feladás a centerhelyre, s máris időt kellett kérnie Tamás Zoltánnak (17:18). Takács blokkjával egyenlített a házigazda (18:18). Ebben a szakaszban sokat hibázott a Csepel a támadásépítésben és az akciók befejezésében. Takács újabb sánca vezetést jelentett a MAFC-nak (19:18), Kunert érintési hibájával pedig már három pont volt a különbség (22:19). Szappanos Máté is beköszönt (23:20), de sima végjáték helyett Buzás Miklós blokkjával szorossá vált a helyzet, időt is kért a házigazda (23:22). Molnár István betalált, majd a feladó, Vocskó Máté lélegzetelállító bátorsággal odaadta a labdát Tari Zsoltnak, erre a másik oldalon senki nem számított, így a blokk egy szempillantással később ért ki, így a MAFC csapatkapitánya egy pontos ütéssel lezárta az első szettet (25:23, 1:0).

Szappanos ejtett, majd a hálóba támadott a második felvonás elején (3:3). Nagy ütésváltások következtek, miközben a nyitásfogadás a Csepel részéről egyre pontatlanabbá, a MAFC oldalán viszont pontosabbá vált. Molnár előbb blokkolta Daróczi próbálkozását, majd ejtett, így a házigazda három ponttal vezetett az első kötelező pihenőnél (8:5). Jahn ütésével tartotta a különbséget a hazai együttes (10:7), Vocskó Máté higgadtan, és majdnem mindig pontosan passzolt. Igen ám, de Tamasi István védhetetlen szerváival derült égből villámcsapásként fordított a Csepel (12:13)! Egyik pillanatról a másikra összeomlott a MAFC nyitásfogadó alakzata, de mezőnyben sokat mentettek, hasznosan játszottak, és Molnár centerpontjával még tartották magukat (15:15). Daróczi jó megoldásával ellépett a látogató (16:18), Jahn hibájával pedig már három volt a műegyetemi csapat hátránya (17:20). Szabó-Erdélyi ászt nyitott, a MAFC időt kért (17:21). Amikor Vocskó nyitása Daróczi kezéről a plafonra pattant, már a Csepel kért időt (19:21), De Tamasi és Jahn ütésváltása után a cserecenter, Pajor Arnold volt eredményes, Tamasi ismét bombázott egy ászt meg egy ászértékűt, és már véget is ért a második szett (20:25, 1:1).

A harmadik felvonás elején jól fogadta a nyitásokat a Csepel, de a támadásszervezés néha bizony akadozott. Szoros volt az állás (3:3), a MAFC mezőnyben meglehetősen lassú volt (a vendégek összes ejtése földet ért), a blokkja pedig nem volt hatékony. A Csepel remekül támadott, és Kunert Mátyás ütésével el is lépett kettővel (7:9). Kunert ismételt, ezzel maradt a differencia (9:11), de hamarosan előbb Kunert, majd Buzás követett el labdakezelési hibát, ennek köszönhetően fordított a MAFC (12:11). Összezavarodtak a csepeliek, de a sok hazai nyitásrontásnak köszönhetően nem kerültek hátrányba. Tari pontot szerzett, majd ő is szabálytalanul ért a labdához, a folytatásban pedig Tamasi a második technikai idő előtt és után is beköszönt, így újra két ponttal vezetett a vendég (15:17). Takács Gergely blokkjával egyenlített, Jahn sáncával pedig megint fordított a MAFC (18:17), Tamás Zoltán időt kért. Innentől kezdve fej-fej mellett araszoltak a csapatok, mígnem Molnár István centerütése jóvoltából játszmalabdához jutott a házigazda (24:23).

A végkifejlet azonban még igen távol volt ekkor, egy MAFC-hálóérintés miatt pillanatokon belül a látogatók jutottak szettnyerési lehetőséghez (24:25). Tari ütött, Takács pedig blokkolta Tamasi bombáját, ezzel a hazaiak visszavették a kezdeményezést (26:25). Csak nem akart véget érni ez a periódus, de a végtelenségig nem tarthatott, így Szappanos ütése, és Molnár sánca Kunert ellen azt jelentette, hogy összesítésben megint a MAFC állt jobban (30:28, 2:1).

A negyedik szett Szappanos Máté sárgalapjával kezdődött, mert az előző játszma végén átkiabált az ellenfél térfelére. Játék nélkül jutott tehát egypontos előnyhöz a Csepel, amely játékkal rápakolt még kettőt (0:3). A MAFC is úgy szerezte meg az első pontját, hogy nem tett érte semmit, ezúttal Tamasi sárgult be szövegelésért. Daróczi rossz ütése egyenlítést eredményezett a hazaiak számára (4:4), majd előbb Molnár, utóbb pedig Takács ütött centerpontot, csapatuk pedig átvette a vezetést (9:8). Nem sokáig volt ez így, hiszen Tamasi akciója után már jött is a MAFC időkérése (10:12). Pajor pontjaival tartotta vezetését a Csepel, és a házigazdánál is leginkább a centerek termelték a pontokat. Továbbra is temérdek nyitást rontott a hazai csapat, így amikor Budaházi István megszerezte első találatát, kétpontos csepeli vezetésnél következhetett a második technikai szünet (14:16). Jahn szerencsés ütéspontja egy pillanatra még visszahozta a reményeket a MAFC oldalán (15:16), de Buzás ejtése, majd ászértékű szervája már sejtetni engedte a végkifejletet (16:19). Húsz pont fölött egyszerűen képtelenek voltak átnyitni a háló felett a hazaiak! Egészen elképesztő szervarontás-sorozatot produkáltak, pedig ezen a meccsen érdekes módon nem is kockáztattak sokat, a felugró nyitás helyett leginkább földről indították útjára a labdát. Mindhiába... A vendégek ugyanakkor kiválóan szerváltak, erősen, pontosan, kevés hibával, hatékonyan, ahogy kell! Jahn és Tari is támadást hibázott, ezzel megpecsételődött a MAFC sorsa, legalábbis erre a szettre mindenképpen (20:25, 2:2).

Az ötödik részben Takács és Jahn blokkjának köszönhetően ellépett a házigazda, majd Tamasi rontott el egy akciót, s a Csepel máris időt kért (4:1): Pajor és Daróczi révén közelített riválisához a vendég, a fülledt, levegőtlen teremben minden pontért hatalmas küzdelem folyt. Molnár centerütése után úgy tűnt, fellélegezhetnek a hazaiak, de amikor Jahn a hálóba támadott, egyenlített a Csepel, amely Daróczi ászértékű szervájával a vezetést is átvette (7:8), térfélcsere. Meglehetősen sokat rontott a MAFC, Jahn ütése out volt, de Tamasi Istvánnál hálóérintést fújtak a játékvezetők, és a csepeli játékos rendkívül sportszerűen elismerte (9:9). Takács is hozzáért a hálóhoz, de ő nem ismerte el, viszont utána duplázott, így kétpontos vezetésnél elérhető közelségbe került a rangadó megnyerése a MAFC számára (12:10). De hol volt még a vége?!

Messze! Nagyon messze! Olyannyira, hogy a vendégek időkérés után, amikor Tamasi nyitása Tihanyi Péter kezéről a mennyezetre pattant, már a Csepel vezetett (12:13). Pajor remek centerezésével meccslabdához jutott a látogató (13:14), de aztán Kunert a hálóba nyitott, Buzás ejtési kísérlete után a labda pedig a saját térfelén landolt, így fordult a kocka (16:15)! Ezután még hosszú percekig folytatódott az őrült hajsza a mérkőzés megnyeréséért, az izgalom a tetőfokára hágott, majd 20:20 után előbb Molnár támadott védhetetlenül, majd Daróczi Gergely belebombázta a labdát Vocskó Máté egyes blokkjába, így 135 perc öldöklő küzdelem után a MAFC nyerte a rangadót (22:20, 3:2)!

A hazaiak maguknak tették nehézzé a sikert azzal, hogy sok nyitást és támadást elrontottak. A Csepel kezében ismét ott volt a lehetőség a meccs megnyerésére, de a mérkőzéslabdákat a szegedi találkozóhoz hasonlóan ezúttal sem sikerült értékesíteni. A rangadó felejthetetlen csatát hozott, amely ugyan az irritálóan sok szervahiba miatt csak közepes színvonalú volt, ugyanakkor a látványos játék, az izgalmak és a hangulat miatt valószínűleg senki nem felejti el ez a drámai meccset, aki látta! És még egy érdekesség: azok a tömegközlekedést használó szurkolók, aki a lefújás után nem siettek azonnal a megállóba, csak az első éjszakai járattal indulhattak hazafelé! Ez is ritka a fővárosi röplabdaéletben!

A mérkőzés legjobbja
Nehéz a döntés, mert két ember is nagyon nagyot játszott péntek este! A Csepel együttesében Tamasi István parádézott, támadásai és szervái folyamatos veszélyt jelentettek korábbi csapatára, élmény volt nézni lendületes, lelkes játékát. A meccs legjobbja a MAFC centere, Molnár István volt, aki elképesztő hatékonysággal bombázta az ellenfél térfelét, szinte nem is rontott öt szett alatt, ráadásul több kulcsfontosságú pontot is szerzett! Jahn Péter ugyanúgy 26 pontot szerzett, mint a túloldalon Tamasi, de mindehhez nagyon sokat rontott is. Takács Gergely szintén kiemelkedően teljesített, pozitív mutatóval zárt, de ő is többször rontott. Vocskó Máté produkciója egy külön fejezet. Végig megpróbált higgadt és pontos maradni, és ez a labdamenetek döntő többségében sikerült is neki. Nagyon nehéz dolga volt, mert a három szélsőütője ezúttal nem brillírozott, a nyitásfogadás meg sokszor gyatra volt ahhoz, hogy indítsa a centereket. De megoldotta, jutalmul az ő fergeteges blokkjával ért véget a rangadó!

Sok hűhó semmiért?!
Öldöklő harc dúl a kiesés ellen a férfi Extraliga alsóházában, amelynek során ilyen, és ehhez hasonló elképesztő meccseket vívnak a csapatok. Igen ám, de értesüléseink szerint teljesen feleslegesen, mivel a szövetségnek nevezett agyközpontban kitalálták, hogy a következő szezonban, tehát idén ősztől összevonják az élvonal és az NB I mezőnyét, és a bajnokságot néhány hónap múlva 12 együttessel indítják. Hogy az ötlet jó vagy rossz, arról lehet vitatkozni. Szerintünk jó, de ezt most hagyjuk, mert nem ez a lényeg. Hanem az, hogy van egy rendszer, amelynek alapján vannak célok. És ezt a rendszert menetközben felborítani, megbolygatni meglehetősen nagy butaság, nem egyezik a sport szellemiségével, ráadásul semmibe veszi a sportolók küzdelmét és eredményeit.

Extraliga, férfiak, középszakasz, az 5-9. helyért, 9. forduló

MAFC-BME-Mapei – Csepel 3:2 (23, –20, 28, –20, 20)
Káposztásmegyer, 100 néző. Játékvezetők: Adler, Ujházi
MAFC: Vocskó M. 2, Takács G. 16, Tari 6, Jahn 26, Szappanos M. 10, Molnár I. 19. Csere: Tihanyi (liberó), Soós I., Dzsáber. Edző: Vocskó György, Novák László
Csepel: Buzás 7, Szabó-Erdélyi 4, Tamasi 26, Kunert 16, Daróczi G. 13, Budaházi 2. Csere: Fogl (liberó), Pajor 9. Edző: Tamás Zoltán

Az eredmény alakulása. 1. játszma: 7:8, 12:15, 14:18, 19:18, 23:20, 23:22. 2. játszma: 8:5, 12:13, 15:16, 17:20, 20:23. 3. játszma: 7:8, 15:14, 18:19, 23:22, 26:25. 4. játszma: 7:8, 12:14, 16:19, 20:23. 5. játszma: 4:1, 6:5, 7:8, 10:9, 12:10, 12:13, 14:14, 19:19

EDZŐI ÉRTÉKELÉSEK

Vocskó György: – A két csapat közül mi voltunk az idegesebbek, ez látszott a rengeteg technikai hibán, nagyon sok szervafogadást és nyitást rontottunk. Mind a két csapatnak helye lenne az Extraligában! Le a kalappal a Csepel előtt is! Nagyon jól játszottak a vendégek, és egy picit higgadtabbak voltak. Mi extrapontokat akartunk, és ebben benne van a nagyobb hibaszázalék. A csepeliek annak tudatában, hogy vasárnap fogadják a Szegedet, a biztosabb röplabdát választották. Mi Veszprémbe nem mehetünk úgy, hogy ott kötelező a győzelem. Ez a meccs nagyszerű, méltó hírverése volt a sportágnak! Dráma és halál! Örülök, hogy nyertünk, de ugyanígy meg is halnék, ha két ponttal kikaptunk volna! Gratulálok mindkét csapatnak!
Tamás Zoltán: – Ha nagyjából hasonló hőfokon edzenénk, akkor megnyernénk ezeket a meccseket. Ha ezen túllépünk, akkor győzünk.

Az állás 9 forduló után
5. Dág 14 pont (21:12, 8 mérkőzés)
6. Veszprém 11 pont (13:12, 7 mérkőzés)
7. MAFC 10 pont (14:14, 7 mérkőzés)
8. Szeged 10 pont (12:17, 7 mérkőzés)
9. Csepel 9 pont (13:18, 7 mérkőzés)

Címkék: csepel röplabda mafc extraliga

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvolley.blog.hu/api/trackback/id/tr972711720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása