Az orosz Zenit Kazany némi meglepetésre, de teljesen megérdemelten, óriási csatában 3:2-re győzött a lengyel PGE Skra Belchatow otthonában a férfi Bajnokok Ligája rájátszásában, a második forduló első mérkőzésén.

• Statisztika itt!
• Képgaléria itt!
• A meccs teljes felvétele!

Nem a házigazda Belchatow megszokott otthona, az Atlas Arena, hanem a szintén Lodz városában található Mosir Csarnok látta vendégül a világ élvonalába tartozó csapatokat. Emiatt nem a megszokott 10500 néző buzdította a hazaiakat, hiszen ebbe a létesítménybe „csak” 9000 ember fér be. A klubelnök, Konrad Piechocki elmondta, azért játsszák ezt a fontos meccset a régi csarnokukban, hogy jobb legyen a hangulat. A szurkolók itt nagyon közel vannak a pályához, így nagyobb a nyomás az ellenfél játékosain, mint az Atlas Arenában. Érdekesség, hogy 2008-ban ugyanebben a teremben rendezték a Bajnokok Ligája négyes döntőjét, és az elődöntőben a későbbi aranyérmes Kazany 3:2-re nyert a házigazda Belchatow ellen. A lengyelek a jelenlegi BL-szezonban eddig veretlenek voltak, a címvédő olasz Trentino ellen például fantasztikus játékkal nyertek 3:0-ra a csoportban.

Daniel Plinski blokkjával indult a találkozó, aztán Bartosz Kurek ejtése bizonyult pontatlannak. Az ezt követő orosz nyitás teljesen tisztán a vonalon pattant, de a játékvezető ítélete szerint out... A német bíró korán kezdte, és a folytatásban is következetesen tartotta magát a hazai pálya megfújásához. Egy tényleg rossz vendégszerva, majd egy hibás fogadás után már kettővel vezettek a lengyelek (5:3), és amikor Mariusz Wlazly kiütötte a labdát a Kazany blokkjáról, már három volt közte (7:4). Az amerikai olimpiai bajnok feladó, Lloy Ball nyitása visszapattant, s honfitársa, William Priddy csapta le. Szép jelenet volt, de sokra nem ment vele a Kazany, mert közvetlenül ezután Kurek ütött (11:8), majd ászt nyitott, úgyhogy Vladimir Alekno mesternek időt kellett kérnie (13:9). Tetyuhin pontatlan volt, Wlazly nem hibázott, ezzel tovább nőtt a különbség (15:10).

Tetyuhin a második technikai után is hibázott a hálónál (19:13), Kurek pedig bemutatott egy fergeteges blokkot (22:14). Nagyon lendületes játékot, kombinatív, erőteljes támadásokat mutatott be a Belchatow, ugyanakkor a Zenit meglehetősen gyámoltalannak, szerencsétlennek, tompának tűnt ebben az időszakban. Fergetegesen pörögtek a lengyelek, hajtotta őket az adrenalin. A végén több nyitásrontás is becsúszott mindkét oldalon, majd Wlazly lezárta a szettet, simán és magabiztosan nyert a Belchatow (25:17, 1:0).

A második rész elején nagyon úgy tűnt, hogy ez bizony egy elképesztő BL-rangadó helyett egy nagyon sima meccs lesz, hiszen Wlazly két ászértékű nyitásával ezúttal is hamar meglépett a házigazda (4:1). Gyengélkedtek fogadásban az oroszok, időt is kértek, majd Kurek rontása után felzárkóztak (4:3). Plinski egykezes középblokkja gyönyörű volt (5:3), Priddy ütése pedig védhetetlen (6:5). Ekkor már idegesítően sok nyitást rontott el mindkét csapat, Kurek szép támadási figura végén volt eredményes a hátsó sorból, ezután következett az első technikai (8:6). A visszatérés után is ő volt a főszereplő, előbb hozzáért a hálóhoz, majd úgy javított, hogy kisúrolta a labdát az orosz blokkról (9:7). Plinski blokkolt (10:7), a spanyol Európa-bajnok feladó, Miguel Falasca pedig kiválóan osztogatott, Wlazyl a sáncolni igyekvő Tetyuhin fölött bombázta a vendégeket.

Igen ám, de kezdett magához térni a Zenit, és Makszim Mihajlov ászértékű nyitásával felzárkózott egy pontra (11:10). Nem volt megállás, a lengyelek csak kapkodták a fejüket, erre bizony nem számítottak a remek első szett, illetve a kiválóan indított második rész után. Tetyuhin átejtette a hármas blokkot, Alekszander Abroszimov pedig sáncolt, így a Jacek Nawrocki, a Belchatow edzője kénytelen volt időt kérni. 11:13 után Plinski pontjával szakadt meg a rossz lengyel sorozat, de amikor Nyikolaj Apalikov lesáncolta Mariusz Wlazly próbálkozását, hárompontos Kazany-előnynél jött a második technikai szünet (13:16). A folytatásban Priddy lépett a reflektorfénybe, előbb szépen leblokkolt egy visszapattanó labdát, majd támadásból volt eredményes (14:19). Aki ekkor sima végjátékra számított, az bizony nagyot csalódott!

Mihajlov az egyes blokkba ütötte a labdát, Winiarski ászt szervált (16:19). Nem sokkal később már csak kettő volt a különbség, de 18:20 után Mihajlov visszaütött egy áthulló nyitásfogadást, aztán sikeresen támadott, ezért megint a Belchatow kért időt (18:22). Az első szetthez képest minden játékelemben százszázalékos javulást mutattak az oroszok, akik ráadásul bámulatosan mezőnyöztek, alig volt elveszett labda a térfelükön. Igen ám, de a slusszpoén stílszerűen a végére maradt, Wlazly behegesztett két ászt, de aztán elrontott egy akciót (22:24). Mihajlov rossz nyitása után jött egy valószínűtlenül hosszú és izgalmas labdamenet óriási ütésekkel, hihetetlen mentésekkel és kontrákkal. A dráma fokozhatatlanná vált, amikor Tetyuhin blokkjáról a labda teljesen egyértelműen és tisztán visszavágódott a lengyelek térfelére, pontosan a vonalra! Ehhez képest az első játékvezető, ahogy kell, szemrebbenés nélkül, arcátlanul a hazai együttesnek adta a pontot. 23:25 helyett 24:24. Nem mindegy. Nagyon nem mindegy!

De az oroszok ezen sem akadtak fenn! Bámulatos módon azonnal túltették magukat ezen az elképesztő csaláson (ez nem tévedés, ilyet normális ember nem csinál játszmalabdánál), és Tetyuhin mintaszerűen értékesítette a következő akciót. Egyenlíteni többször sikerült a házigazdának, amely azonban a vezetést nem tudta átvenni, s végül győzött az igazság, Tetyuhin hátsósoros bombája és Mihajlov pontja után joggal örültek az oroszok (27:29, 1:1).

A harmadik szett azzal kezdődött, hogy Daniel Plinski kétszer is átütötte a Kazany hármas blokkját (3:1). Tetyuhin támadása révén fordítottak a látogatók (3:4), ezután felváltva vezettek a csapatok, de két pontnál többel egyik sem tudott meglógni. Priddy jóvoltából a Zenit mehetett előnnyel a pihenőre (6:8), de a Belchatow egy pazar négyes szériával visszavette a kezdeményezést (10:8). Meglehetősen pontatlan volt a nyitásfogadás mindkét oldalon, ez jó lehetőséget kínált a blokkolóknak. Egyik látványos, hosszú labdamenet jött a másik után. Mihajlov ásznyitásával egyenlített a Kazany (14:14), aztán Winiarski blokk nélkül bevágott egy ziccert, majd a technikai után Wlazly következett, ezért Alekno edző időt kért, mert a kétpontos különbség még elment, de a háromegységnyi hátrány már soknak tűnt (17:14).

Hasznosnak bizonyultak az edzői tanácsok, hiszen a fáradhatatlan Tetyuhin duplájával visszakapaszkodott az orosz csapat (17:17), ezért kisvártatva a Belchatow kért időt. A visszatérést követően megint azt játszották, hogy vagy egy ponttal vezettek a lengyelek, vagy döntetlen volt az állás. Egészen addig, amíg Wlazly ásznyitásával a hajrában kettőre nem nőtt a házigazda előnye (23:21)! Ekkor a Zenit időt kért, de aztán Wlazly megint odapörkölt egy ászértékűt, ebben jelentős szerepe volt annak, hogy William Priddy és a liberó, Alekszej Obmocsajev összeszaladtak nagy igyekezetükben. A harmadik szettet egy dübörgő centerblokk zárta le, így összesítésben megint a Belchatow vezetett (25:21, 2:1).

Fordulatokban eddig sem volt hiány, a lényeg azonban még csak ezután következett! Lloy Ball blokkja után Kurek két hibájával indult a negyedik etap. Előbb hátba nyitotta az egyik csapattársát, majd a pályán kívülre passzolt egy kényszerfeladást (3:5). A kiváló formában röplabdázó Priddy duplázott, s máris néggyel vezetett a Kazany a technikainál (4:8). Újabb lélegzetelállító labdamenetek következtek nagy ütésekkel és bámulatos mentésekkel, az oroszok hátul mindent megfogtak, a hálónál pedig mindent beütöttek, így folyamatosan növelték előnyüket. Mihajlov az első, Tetyuhin a hátsósorból volt eredményes, a Belchatow időt kért (4:10). Winiarski az ejtéseket erőltette, teljesen esélytelenül, ezért Nawrocki mester gyorsan le is cserélte. Mihajlov újabb sikeres akciója után már hét pont volt a differencia (7:11).

Tetyuhin előtt leesett egy alkarral áttett potyalabda, aztán Wlazly ütött, ekkor úgy tűnt, megrogyhat a Kazany (6:11), de erről szó sem volt! Ball áthúzta a labdát, majd Wlazly bombáját blokkolta Mihajlov (6:13). Marcin Mozdzonek ütése out volt, ekkor látszott, hogy nagyon összeestek a hazaiak, ami némileg érthetetlennek tűnt, saját közönségük előtt, ráadásul úgy, hogy összesítésben előnyben voltak. Mozdzonek megint rontott, de ezt már a játékvezetők sem nézhették tétlenül, befújták a labdát, amely teljesen egyértelműen a vonalon kívül ért talajt (8:16). Ekkora különbségnél azonban a sípmesterek is tehetetlenek voltak, Wlazly rontott (10:18), ez a továbbra is nagyon jól blokkoló oroszok ellen nem volt meglepő. Folyamatosan jöttek a Belchatow cserejátékosai, Bakiewicz például előbb betalált, majd nyitást rontott (13:20). Apalikov sánca után a lengyelek még időt kértek, igaz teljesen feleslegesen (14:22). Ekkor már menthetetlen volt a helyzet, Plinski ütött egy jót, aztán a vonalon kívülre blokkolt, a legvégén pedig Apalikov és Priddy volt eredményes, úgyhogy a Zenit meggyőző fölénnyel nyerte a negyedik periódust (17:25, 2:2).

Hirtelen nagyon nehéz helyzetben találták magukat a hazaiak, de az ötödik szettben eleinte jól tartották a döntetlenkörüli eredményt. A szünet némileg visszavetette a Kazany lendületét, de Wlazly rossz támadását követően megint a vendégcsapat vezetett (3:4). A Belchatow szerencsétlenségét fokozta, hogy Winiarski benézett egy ejtést. Azt hitre, hogy kimegy, és fél méterről végignézte, ahogy a labda pontosan ráesik a vonalra. Jacek Nawrocki időt kért (3:5). Igen ám, de a tatárföldiek nem ismertek kegyelmet, Tetyuhin egy ásszal folytatta remeklését (3:6). A másik oldalon Winiarski bizonyította, hogy nem felejtett el röplabdázni, a hármas blokk fölött ütött. Amikor Mihajlov a háló aljába bombázott, megint csak egy volt közte (5:6), de gyorsan javított, és Apalikov centerpontjával az oroszok megtartották a különbséget a térfélcserére (6:8).

Ez még kezelhető differencia lehetett volna a Belchatow számára, de a folytatásban Mihajlov és Priddy is blokkolt, a házigazda pedig időt kért (6:10). Winiarski is a sáncot találta el, Mihajlov beköszönt, nagyon nagyot játszott ekkor a Kazany, a lengyeleknek viszont semmi nem sikerült (6:12)! Winiarski javított, Wlazly is betalált, de ez már nem sokat számított, mert Mihajlov meccslabdához juttatta a Zenit együttesét, amely a sokadik ásznyitásával le is zárta ezt az elképesztő rangadót (8:15, 2:3)!

Hatalmasat küzdött, és a meccs nagyobb részében jól is játszott a Kazany. A statisztikát böngészve érdemes szemügyre venni Makszim Mihajlov remek mutatóit. Az megdöbbentő, hogy Tetyuhin és Priddy milyen gyenge adatokkal zárt, mégis mindkét játékos elképesztősen hasznos tagja, kulcsembere volt csapatának. A Belchatow játékosai viszont a legfontosabb pillanatokban érthetetlenül összezuhantak, elsápadtak, pedig 9000 szurkoló segítette őket. Wlazly összességében jól játszott, de amikor égett a ház, ő is tehetetlen volt. Plinski teljesítménye és statisztikája volt a legimpozánsabb. A drukkerek számára egyébként már a sorsolás napján charterjáratokat szerveztek a tatárföldi visszavágóra, úgyhogy idegenben sem lesznek egyedül a lengyelek, és gyaníthatóan nincs is még lefutva ez a párharc.

Bajnokok Ligája, férfiak, rájátszás, 2. forduló, 1. mérkőzés

PGE Skra Belchatow (lengyel) – Zenit Kazany (orosz) 2:3 (17, –27, 21, –17, –8)
Lodz, 9000 néző. Játékvezetők: Barnstorf (német), Collados (francia)
Belchatow: Mozdzonek, Wlazly, Kurek, Plinski, M. Falasca, Winiarski. Csere: Zatorski (liberó), Antiga, Woicki, J. Novotny, Bakiewicz, Klos. Edző: Jacek Nawrocki
Kazany: Priddy, Abroszimov, Mihajlov, Tetyuhin, Apalikov, Ball. Csere: Obmocsajev (liberó), Jegorcsev, Pantelejmonenko. Edző: Vladimir Alekno

Az eredmény alakulása. 1. játszma: 8:6, 16:11, 23:16. 2. játszma: 8:6, 11:12, 13:16, 18:23, 24:24. 3. játszma: 6:8, 14:12, 17:14, 20:20. 4. játszma: 4:8, 7:15, 10:18, 14:22. 5. játszma: 3:6, 6:8, 6:12

EDZŐI ÉRTÉKELÉSEK

Jacek Nawrocki: – Remek taktikánk volt, és a meccs hangulata is fantasztikus volt. Az egyetlen problémát a Kazany agresszív szervajátéka jelentette számunkra. Ellenfelünk minden játékosa rendkívül jól nyitott, különösen a negyedik és az ötödik szettben. Ezekkel a szervákkal nem csak mi nem tudtunk mit kezdeni, szerintem a világon egyetlen csapat sem lenne képes ezeket megszelídíteni. A Zenitnek kilenc meccsét láttam felvételről, egyiken sem nyitottak így. A második részben Wlazly szerváival visszakapaszkodtunk, de nem tudtunk élni az eséllyel.
Vladimir Alekno: – Egészen egyszerűen csodálatosak a lengyel szurkolók! Biztos vagyok benne, hogy a játékosok nem csak Európában, hanem az egész világ arról álmodnak, hogy ilyen közönség előtt játszhassanak! Ma a rajongók egy nagy meccset láthattak, természetesen nagyon örülök, hogy nyertünk. Mindkét csapat nagyon erősen nyitott, de végig sikerült tartanunk a szintet, megnehezítettük a lengyelek dolgát fogadásban. A megnyert szettekben három-négy hibával kevesebbet vétettünk, mint a Belchatow, ezért nyertünk.

KAPITÁNYI ÉRTÉKELÉSEK

Mariusz Wlazly: – Jól indultunk, ezért azt hittük, sikerül nyernünk, de a végén már nem tudtunk úgy játszani, mint az első szettben.  Nem voltam fáradt a meccs vége felé, nem emiatt kaptunk ki. Nagyon jól nyitott a Kazany, nagyon nehéz dolgunk lesz idegenben, de még mindig őszintén hiszem, hogy képesek vagyunk bejutni a négyes döntőbe!
Lloy Ball: – A közönség csodálatos volt. Az első szettben nem tudtunk megbirkózni és azonos szinten játszani a hazaiakkal, de azt követően ez már nem okozott gondot. Nagyon nehéz meccs volt számunkra, de biztos vagyok benne, hogy egy hét múlva még ennél is nehezebb feladat lesz a továbbjutás kiharcolása.

Jastrzebski Wegiel (lengyel) – Noliko Maaseik (belga) 3:2 (–17, 19, –19, 23, 7)

Címkék: orosz lengyel bajnokok ligája zenit röplabda kazany belchatow

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvolley.blog.hu/api/trackback/id/tr172706069

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása