Ezen a héten rendezik a Magyar Kupa negyeddöntő visszavágóit a férfiak és a nők mezőnyében egyaránt. A legnagyobb érdeklődéssel várt találkozó kétségtelenül a Vasas–Újpest, hiszen a nőknél hét éve nem volt ilyen szoros párharc a négyes döntő előtt! Beharangozó!

Magyar Kupa, negyeddöntő, visszavágók

FÉRFIAK

DOROG ESE – FINO-KAPOSVÁR
(Január 25. kedd, 19 óra)
Az osztálykülönbség miatt egy meccs dönt a továbbjutásról. A furcsa sorsolásnak köszönhetően a címvédő somogyiaknak csak ezt az egyetlen mérkőzést kell lejátszaniuk a négy közé kerüléshez. Az NB II-ben a Kaposvár juniorcsapata is simán nyert az aktuális rivális ellen.

Tippjeink
Kovács Gábor 0:3
Rodics Dániel 0:3
Erdős Levente 0:3

VEGYÉSZ RC-KAZINCBARCIKA – DUNAFERR SE
(Január 26. szerda, 17 óra 30 perc)
A férfimezőny legszorosabb párharca! A csapatok már alaposan ismerik egymást, az első meccsen a Dunaferr győzött 3:1, de három nappal később, bajnokin a Kazincbarcika nyert 3:2-re, ugyancsak Dunaújvárosban. Valószínűleg egyik együttes sem lesz képes meglepni ellenfelét, így óriási csapat várható! Az első találkozó pontarány 93:88 volt az újvárosiak javára, így a Vegyésznek a 3:1-es győzelem is elég lehet a továbbjutáshoz.
„A két mérkőzést, illetve a két sorozatot teljesen másként kell kezelni – mondta Dudás András, a Vegyész edzője. – Úgy érzem, hogy mindkét találkozón jól játszott a csapatunk, míg ellenfelünk teljesítménye ingadozott. Az elsőn tényleg remekeltek, tovább tudták menteni a kaposvári formájukat, míg a bajnokin sokkal többet hibáztak, mi pedig végig tudtuk tartani a masszív játékunkat. Azért nyilatkoztam azt, hogy jól építettük fel a meccset, mert nem arra a felállásra számítottak, ahogy kezdtünk, és amikor cserélgettem, akkor sem hagyott alább a lendületünk, sőt! Forgattam a csapatot, ami bejött, a végére már teljes mértékben mi irányítottunk, ami sikert ért. Most viszont másféle győzelemre van szükségünk, hiszen nem elég pusztán nyerni, hiszen a továbbjutás a célunk, amire minden esélyünk megvan. Ennek szellemében lépünk pályára, és biztos vagyok benne, hogy az elmúlt kettőhöz hasonlóan ez is egy nyílt összecsapás lesz.”
A Kazincbarcika legutóbb 2007-ben, Ajkán szerepelt a Magyar Kupa négyes döntőjében, és akkor ezüstérmet szerzett. A Dunaferr részvétele nélkül legutóbb 2005-ben, Kaposváron rendeztek kupadöntő tornát.

Az első mérkőzés eredménye 3:0 (93:88) a Dunaferr javára.

Tippjeink
Kovács Gábor 3:2
Rodics Dániel 3:2
Erdős Levente 3:2

HPQ-SZEGEDI RSE – SZOLNOKI FŐISKOLA RK-SI
(Január 26. szerda, 18 óra)
A Szolnok nagy meglepetésre 3:0-ra nyert az első meccsen, így a Szegednek nagyon nehéz dolga a visszavágón, de talán nem lehetetlen a nagy feltámadás, bár az első meccs 15 pontos különbsége elég jelentősnek tűnik! A csongrádiak rossz sorozata a Veszprém elleni bajnokin megtört, ez lélektani szempontból nagyon fontos a kupacsata előtt. A csapat kedden este videón visszanézi az első mérkőzést. A visszavágón a Szolnokon remekül játszó Petheő Gábor is pályára lép, és ismét megpróbálja segíteni együttesét. Csányi Dániel újabb sérülése miatt ebben a szezonban már nem játszhat. Csíkos Gábor játékára elvileg számíthat Mészáros Péter edző, bár a Veszprém elleni találkozó után a rutinos játékos fájlalta a térdét és a vállát. Csíkos a szolnoki mérkőzésen nem tudott pályára lépni, mert a kezdés előtt derült ki, hogy a sportorvosija nincs rendben. A hétfői és a keddi edzésen két szerb játékos segítette a csongrádiak felkészülését, akiket a klub szeretne szerződtetni, de a rövid határidő miatt nem biztos, hogy ez sikerül, mivel január 31-én lejár az átigazolási időszak. A Szolnok azért minimum egy szettre mindenképpen jónak tűnik idegenben is, és ha sikerrel jár, egymás után harmadszor lehet résztvevője a négyes döntőnek, amelyben két éve a harmadik, tavaly pedig a negyedik helyen végzett.
„Mindent megteszünk a továbbjutás érdekében, bár kőkemény feladat előtt állunk, nem megvalósíthatatlan a cél – hangsúlyozta Mészáros Péter, a Szeged edzője. – A srácok önbizalmának jót tett a Veszprém elleni bajnoki siker, az akkor mutatott formát kell a kupavisszavágóra is átmenteni. A Veszprémet erősebb csapatnak érzem a Szolnoknál, ebből kiindulva bizakodva várom az összecsapást. A nehézséget az okozza, hogy nem veszthetünk játszmát, és 61 szerzett pont alatt kell tartanunk riválisunkat.”

Az első mérkőzés eredménye 3:0 (76:61), a Szolnok javára.

Tippjeink
Kovács Gábor 3:2
Rodics Dániel 3:1
Erdős Levente 1:3

MAFC-BME-MAPEI – KALO-MÉH-KECSKEMÉTI SE
(Január 26. szerda, 18 óra 30 perc)
Lefutott párharc, hiszen a kecskemétiek hazai pályán nagyon simán győztek. Ha nyernek egy szettet, Karagics Mátyás edző beküldheti a cserejátékosokat, erre az első találkozón úgysem sok lehetősége volt. Az alföldieknek éppen jól jön ez a mérkőzés, hiszen január 14. és február 3. között nem játszanak bajnokit.

Az első mérkőzés eredménye 3:0 (75:53) a Kecskemét javára.

Tippjeink
Kovács Gábor 1:3
Rodics Dániel 0:3
Erdős Levente 0:3

NŐK

BÉKÉSCSABAI RSE – BSE-FCSM
(Január 27. csütörtök, 17 óra)
A Békéscsaba mostanában jó formában van, az amerikai feladó egyelőre beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Idegenben nem tudott szettet nyerni az együttes, így valószínűleg nem fogja kiharcolni a továbbjutást, mert a címvédő BSE Sándor Renáta vezérletével egy játszmára biztosan képes lesz idegenben is.

Az első mérkőzés eredménye 3:0 (77:65) a BSE javára.

Tippjeink
Kovács Gábor 3:1
Rodics Dániel 1:3
Erdős Levente 2:3

ÚJPESTI TE – VASAS DUNA AUTÓ ÓBUDA
(Január 27. csütörtök, 17 óra)
A hétköznap délutáni időpont ellenére szinte biztosan teltház lesz Újpesten, bár a szurkolók számára barátságosabb lett volna mondjuk este hétkor kezdeni. A női mezőny kétségtelenül legnagyobb rangadóját játssza a bajnoki negyedik és ötödik. Az első meccset a tartalékos összeállításban szereplő, kupaspecialista Vasas nyerte hazai környezetben 3:2-re. Óriásit küzdöttek az óbudaiak, hétvégén a BSE ellen viszont kétszer is nagyon kikaptak. Kérdés, csütörtökön melyik arcukat és formájukat mutatják majd. Oláh Vivien és Szalma Alexandra továbbra is hiányzik a Vasasból, de a többi sérült és beteg már felépült, bár Horváth Gabriella szereplése még mindig kérdéses. Jókay Zoltán eltiltása lejárt, így a vezetőedző ismét ott ülhet a kispadon, talán ez is jelenthet valamiféle pluszt a játékosoknak. Az Újpest sikerszériája folytatására készül, hiszen az együttes veretlen a középszakaszban. A Várhegyi Anikóval, Kapuvári Melindával és Ancsin Ildikóval kiegészült keret immár számos variációs lehetőséget kínál Farkas Mihály edző számára, a MÁV Előre elleni győztes bajnoki párharcban például Lutter Eszter, Ancsin Kitti és Natalija Papizsanszkaja is játszott feladóposzton. A képlet egyszerű, az Újpestnek mindenképpen nyernie kell, a 3:2 is jó eredmény lehet, hiszen az első találkozót a vereség ellenére 109:107-es pontaránnyal abszolválta az együttes. Extrém esetben a Vasas egy 3:2-es kudarccal is továbbjuthat, ha minimum hárompontos plusszal zárja a meccset.

Az Újpest legutóbb 1990-ben volt négy között a Magyar Kupában, érdekesség, hogy Botos Ferenc edző bajnokcsapata a fináléban pont a Vasastól kapott ki. Az óbudaiakkal legutóbb 2004-ben történt meg, hogy nem jutottak be a négyes döntőbe. Akkor, hét évvel ezelőtt volt a mostanihoz hasonló fontosságú és jelentőségű párharc a női Magyar Kupa negyeddöntőjében. Érdekesség, hogy akkor is két fővárosi csapat küzdött egymással, a BSE és a Vasas. Kasziba István edző irányításával a városmajoriak hazai pályán 3:1-re, idegenben pedig 3:2-re nyertek, így a Vasas nem jutott tovább. A szezon végén a két csapat összefutott a bajnoki fináléban is, amelyet a BSE szintén simán megnyert. Persze, az együttesben olyan kiváló röplabdázók játszottak, mint Czakó Mária, Danada Elita, Jáka Zsuzsanna, Mester Orsolya, Tóth Andrea, illetve az éppen újpesti Várhegyi Anikó, a fiatalok közül pedig már javában bontogatta szárnyait Horváth Dóra és Liliom Rita, a feladó pedig az ukrán Viktoria Adrijanenko volt. A Vasasban akkoriban Kriegel Éva, illetve Meléndez-Pál Beatrix adott fel, rajta kívül Kriegel Orsolya, Nyári Virág, Tormási Orsolya, Józsa Zsuzsanna, Takács Zsófia és Dégi Barbara tartozott a húzóemberek közé, és a szezon egy részében Natalija Akimova, valamint Papizsanszkaja is Óbudán játszott.

A hunvolley.blog szerint...

Három ok, amiért a Vasas jut tovább
• A csapat igazi kupaspecialista, hiszen az elmúlt hat évben mindig ott volt a négy között, mindig döntőt játszott, és négyszer aranyérmet nyert;
• Az igazán fontos meccsekre mindig nagyon felszívják magukat a játékosok, így tudtak győzni az UTE ellen az első meccsen is;
• A hiányos és felforgatott összeállítás ellenére is igaz, hogy a játékosok régebben szerepelnek együtt, így nagyobb lehet az összhang a térfelükön, ezen kívül Jókay Zoltán edző visszatérése is fontos lehet meccsszituációban;

Három ok, amiért az Újpest jut tovább
• Erősebb játékoskerettel rendelkezik, mint ellenfele;
• A közelmúltban sokkal több sikerélmény érte a csapatot a bajnokságban, mint a Vasast;
• A minőségi cseresor több variációs lehetőséget biztosít az edzőnek, mint a másik oldalon;

Fontos tudnivalók!
• A nézőtérre üveget, műanyagflakont, dobozos italt, alkoholt, pirotechnikai-, illetve szúró-vágóeszközt, valamint más veszélyesnek minősíthető tárgyat bevinni tilos;
• Ittas, illetve bódult állapotban lévő ember a mérkőzésre nem mehet be;
• A fentiek betartását a rendezők már a belépésnél, a csomagok és a ruházat átvizsgálásával ellenőrzik;
• A két szurkolótábor számára a lelátón külön helyet biztosítanak, amit a vendégek 16 óra 30 percig foglalhatnak el;
• A sportcsarnokba a belépés nézők részére 16 órától lehetséges;

Az első mérkőzés eredménye 3:2 (107:109) a Vasas javára.

Tippjeink
Kovács Gábor 2:3
Rodics Dániel 3:1
Erdős Levente 2:3

NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA SE – TEVA-GÖDÖLLŐI RC
(Január 27. csütörtök, 18 óra)
Nagyon simán nyert a Gödöllő az első meccsen, mert a szabolcsiak tartalékosan játszottak. A Nyíregyháza továbbra is nyeretlen a bajnokságban, és mivel a sérültek, betegek állapota nem javult a közelmúltban, valószínűleg ezúttal sem fog maradandót alkotni, még akkor sem, ha a Gödöllő egy szett megnyerése után a cseresort küldi pályára.

Az első mérkőzés eredménye 3:0 (75:41) a Gödöllő javára.

Tippjeink
Kovács Gábor 1:3
Rodics Dániel 0:3
Erdős Levente 0:3

SZOLNOKI FŐISKOLA RK-SI – NRK-NYÍREGYHÁZA
(Január 27. csütörtök, 18 óra 30 perc)
Váratlanul izgalmassá vált a párharc azzal, hogy egyrészt a Szolnok egyik kulcsembere, Nyári Virág nélkül szettet nyert idegenben, másrészt Kapuvári Melinda távozása után Bodnár Nerina megsérült a Nyíregyháza együttesében, harmadrészt a szolnokiak parádés formában vannak mostanában, és sorra nyerik a meccseket az NB I felsőházában. Az NRK helyzete kísértetiesen hasonlít a tavalyira, amikor a MÁV Előre ellen nem jutottak négy közé a bajnokságban. Most azért annyiban mindenképpen jobb a szituáció a szabolcsiak számára, hogy az első meccset 3:1-re megnyerték, a pontarányban pedig nyolccal jobbak. A Nyíregyháza legutóbb 1999-ben nem volt dobogós a kupasorozatban, a szolnoki női csapat pedig még soha nem volt négy között!

Az első mérkőzés eredménye 3:1 (97:89) a Nyíregyháza javára.

Tippjeink
Kovács Gábor 3:1
Rodics Dániel 3:2
Erdős Levente 1:3

A négyes döntő megrendezésére Kaposvár, Gödöllő, Debrecen és Dunaújváros nyújtott be érvényes pályázatot. Idén első alkalommal az ülőröplabda kupadöntőt is a teremröplabda döntőkkel azonos helyszínen és időben játsszák. A nyertes pályázó kilétére január 31-én este a licittárgyalás után derül fény, és ugyanezen a napon 14 órakor sorsolják ki az elődöntők párosításait is.

(forrás: delmagyar.hu, szegedma.hu, boon.hu)

Címkék: beharangozó röplabda magyar kupa

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvolley.blog.hu/api/trackback/id/tr892613419

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása