A Kalo-Méh-Kecskeméti SE férficsapata inkább kifizeti a tetemes büntetést, de nem utazik el a szibériai Novij Urengojba. A magyar csapat visszalép a Challenge Kupából.

Futótűzként terjedt a hír az elmúlt csütörtökön a Messzi István Sportcsarnokban, a Kecskemét–hotVolleys Wien CEV Kupa-meccs után, miszerint az alföldi együttesnek a nemzetközi porondon szibériai ellenfél jutott. A bécsiektől kettős vereséget szenvedő, ezzel a CEV Kupából kieső magyar csapat ugyanis átkerült a Challenge Kupába, annak is a harmadik fordulójába, ahol ellenfélként a Fakel Novij Urengoj várt rá.

Mondta mindenki a cifrákat a hír hallatán! Mert éppenséggel juthatott volna a Vojvodina is a legjobb tizenhat közé jutásért vívott párharcban. Újvidék pedig jóval közelebb van, mint Novij Urengoj. De a sorsolás Szibériába szólította a kecskeméti gárdát, ezzel azonnal okot adva a találgatásokra: vajon vállalja-e a KSE a számára olcsónak egyáltalán nem nevezhető túrát, vagy sem. Néhány nappal később eldőlt: a Kecskemét befejezi szereplését a nemzetközi porondon.

„Nem utazik a csapat – mondta Feyér Zoltán, a klub ügyvezetője. – Kifizetjük a visszalépésért járó büntetést, ami 7000 euró. Illetve ha van rá lehetőség, akkor megkérvényezzük, hogy kisebb legyen az összeg. A kilenc-tízfős kecskeméti különítmény szibériai vendégjátéka – amely december közepén lett volna esedékes – úgy három és félmillió forintra jött volna ki. Másfélmillió forinttal többe, mint a büntetés mértéke. Az a baj, hogy a röplabdaszakosztály jelenleg nem látja, hogy honnan tudná előkeríteni ezt a másfélmillió forintot. A szponzori háttér sajnos nem lett annyira fényes, mint azt gondolták. Ha egy klasszikus európai ellenfelet kapnak, és a költségek, mondjuk, kétmillió négyszázezer forintba kerülnek, akkor természetes, hogy fogcsikorgatva is összeszedjük a hiányzó négyszázezret. Most azonban nem ekkora pénzről van szó.”

A klubot egyébként semmi és senki nem kötelezte a nemzetközi porondon való szereplésre. Tehát ha nem neveznek, akkor nincs büntetés. „Utólag már könnyen okos az ember – folytatta Feyér. – Akkor, amikor nevezni lehetett, nem tűnt rossz döntésnek. Álmomban sem gondoltam volna, hogy a sors egy szibériai ellenfelet sodor az utunkba. Jelenlegi helyzetünkben mindent átgondoltunk. Osztottunk-szoroztunk, aztán a visszalépés mellett döntöttünk. Rossz a szám íze, de racionálisan gondolkodva ezt kell tennünk. Tanultam az esetből, és remélem, hogy a szakosztály is tanult.”

Feyér Zoltán szerint a szervezőknek is el kellene gondolkodniuk, kiknek adnak nevezési jogot. „Nehéz a helyzet, mi európai kupára számoltuk ki a költségvetés, nem pedig arra, hogy a világ végére elutazzunk – ecsetelte a klubvezető. – Álmomban sem gondoltam volna, hogy Ázsiára közepéről, Szibériából kapunk ellenfelet. Ez nem volt benne a tervezésben. Ez egy olyan többletteher, amelyet egy sorsolásos kupa esetében nem lehet előre kikalkulálni. Azt is tudni kell, a múlt héten mínusz 39 fok volt a mérkőzés helyszínén, december közepén pedig ennél sokkal durvább lesz az időjárás. Nem biztos, hogy mi vagyunk ebben a hunyók, a szervezőknek is el kellene gondolkodniuk, kiket válogatnak be a csapatok közé. Akkor is alaposan átgondoltuk volna, ha ellepne minket a pénz, hogy elutazzunk-e ilyen messzire, és kitegyük-e a játékosokat a szélsőséges időjárásnak és a megterhelő utazásnak.”

Karagics Mátyás edző szerint rövid az időszak, amely alatt ezeket a meccseket le kell játszani. „Most szerda van, és egy hét múlva már fogadnunk kellene az oroszokat, közte pedig van két bajnoki mérkőzésünk – mondta a tréner. – 4800 kilométerre kellene utaznunk, háromszori átszállással repülővel, az időeltolódás nyolc óra. Egy főre a repülőjegy 260 ezer forint, összességében pedig ez a két mérkőzés körülbelül négy-négy és félmillió forintba kerülne. Úgy gondolom, sem anyagilag, sem fizikailag, sem pedig játékosállományban nem vagyunk felkészülve.”

Breszkó András szakosztálymenedzser elismerte, sajnos nem jól tervezték a költségvetésüket, s most nincs pénzük arra, hogy ilyen nagyon távoli helyre elutazzanak.

Az európai röplabdasportban legutóbb a lengyel Centrostal Palac Bydgoszcz lépett vissza a CEV Kupától, ráadásul már a negyeddöntőben, mert 2008 januárjában a szintén orosz Szamorodok Habarovszk otthonába kellett volna utaznia.

Tények: Novij Urengoj 80 kilométerre van az Északi sarktól és 4800 kilométerre van Magyarországtól. Decemberben mínusz 40 fok van, és a hét jelentős részében teljes sötétség. Az utazás hosszas, bonyolult és költséges, ráadásul a kecskemétiek részéről jelentős sikerélmény sem várható a párharctól, hiszen az orosz élvonalbeli csapat nagyon erős kerettel rendelkezik.

Szintén tény: az Európai Röplabda Szövetség (CEV) tagja az Orosz Röplabda Szövetség, amelynek pedig a Fakel Novij Urengoj a tagja, így tehát a szibériai együttes teljesen jogosan vesz részt évek óta a nemzetközi porondon, és eddig még nem lépett vissza ellene egyik riválisa sem.

Hogy a pénzbüntetés mellett európai eltiltás is jár-e a Kecskemétnek, azt nm tudjuk, de sejtjük, hogy igen. Sőt mi több, az sem kizárt, hogy nem csak az alföldi, hanem minden magyar klubot elmeszelnek ezért néhány szezonra. Annak pedig például Kaposváron nagyon nem fognak örülni!

Nem elég, hogy a lehetséges hat csapatból (Kaposvár, Kecskemét, Dunaferr, Veszprém, illetve BSE, Vasas) csak kettő indult el az európai kupasorozatban, közülük is az egyik menetközben visszalépett. Mi ez, ha nem egy újabb szégyenfolt, szegénységi bizonyítvány a magyar röplabdasport számára?

(forrás: kesport.hu, baon.hu)

Címkék: kecskemét röplabda challenge

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvolley.blog.hu/api/trackback/id/tr432485817

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása