A MÁV Előre 3:2-re nyert a TEVA-Gödöllői RC otthonában a női Extraliga alapszakaszának hatodik fordulójában. Az első, a negyedik és az ötödik szettben is szoros, izgalmas, őrületes végjátékot nyert meg a székesfehérvári csapat.

A mérkőzést a helyszínen, a nagyon szépen felújított sportcsarnokban tekintette meg Ratimorszky Károly, az Újpest (korábbi?) edzője is, aki betegsége után már elhagyta a kórházat. Jó volt látni, hogy újra a régi lelkesedéssel kommentálta a sportág ügyes-bajos dolgait a hogyléte felől érdeklődő ismerősökkel. A MÁV Előre edzőjét, Fésüs Irént az előző fordulóban, a Vasas elleni meccsen (2:3) sárga-piros lappal kizárta a játékvezető, így bár a bemelegítés során még ott volt játékosaival a pályán, a mérkőzésen már nem ülhetett a kispadon automatikus egymeccses eltiltása miatt. A pálya mellett így is helyet foglalhatott, a lelátó első sorából dirigálta csapatát.

Nem várta kifejezetten jó előjelekkel a meccset a Gödöllő, hiszen a csapatkapitány, Bajáriné Pesti Anikó és Kriegel Zsófia is betegséggel küszködik, utóbbi nem is tudta vállalni a játékot, ahogyan az elsőszámú feladó, a derekát fájlaló Borlai Luca sem.

Jobban, lendületesebben, pontosabban kezdett a MÁV Előre (1:3), de Széles Petra ásznyitásaival gyorsan fordított a házigazda (4:3). Fej-fej mellett haladtak a csapatok, az első pillanattól kezdve nagy volt a küzdelem. Szórványos hibák tarkították a játékot, de szép megoldásokból is akadt bőséggel. A fehérváriak akaratosabb stílusuk, valamint Dzunic Anna védhetetlen ütési jóvoltából kettővel jobban álltak az első technikai szünetben (6:8). Újabb gyors gödöllői egyenlítés (8:8) után továbbra is kiegyenlített volt a játék (14:13). Mindkét együttes remek mezőnyvédekezést mutatott be, a támadások viszont nem ritkán pontatlanok voltak. Bajáriné és Szakmáry is elrontott egy támadást, így a Gödöllő nem tudott ellépni riválisától, és a második kötelező pihenőnél is csak egy ponttal vezetett (16:15).

Közeledett a végjáték, de a hazaiak helyzete nem javult, sőt az eredmény tekintetében csak romlott, úgyhogy Deme Gábor edző időt kért (18:19). Hatékonyabb, gyorsabb támadójátékának köszönhetően vezetett a MÁV Előre, amely lendületbe jött, s úgy tűnt, a hazaiak már tehetetlenek (18:21). Deme mester megint időt kért, majd Szakmáry és Németh Zsuzsanna is betalált (21:22), ezúttal a székesfehérváriak kértek időt. Fésüs Irén a lelátóról adta a tanácsokat, de a folytatásban Szakmáry egy furcsa blokkmozdulattal egyenlített (22:22). Antal Anett volt eredményes, majd Tóth Luca kapott bele rosszul a labdába, játszmalabdához jutott a MÁV Előre (22:24). Németh Zsuzsanna pontja után a csereként beállt Kriegel Orsolya is ejtett pontosan, a vendégek újra időt kértek (24:24). Hosszú, izgalmas labdamenet után Bajáriné bombázta ki a labdát a blokkról (25:24), de Tóth Luca téthelyzetben előbb nyitást rontott, majd rosszul ért a játékszerhez (25:26). A másik oldalon Papp Dóra nem hibázott, nagy csatában a vendégek nyerték az első szettet (25:27, 0:1).

A második szettet is visszafogottan, több hibával kezdte a Gödöllő (3:4), a fehérváriak pedig kihasználták a hazai megingásokat. A kanadai Colette Meek is egyre inkább játékba lendült, így még nehezebb dolga volt a gödöllői sáncnak. Amikor visszavette a kezdeményezést a házigazda, rögtön megfordította az eredményt, s kétpontos előnnyel mehetett az első pihenőre (8:6). Szakmáry Gréta ásznyitását az első játékvezető bent látta, a fehérváriak vitatták a döntést, majd időt kértek (10:6). A hazaiak ritmusát ez sem törte meg, Merkószki is hozzátett néhány pontot együttese eredményességéhez, így nem csökkent a differencia. Széles Petra ravasz és szerencsés nyitása után Szakmáry Gréta szerzett centerpontot, csapatuk már héttel vezetett a második technikainál (16:9).

A visszatérést követően Széles ászt szervált, Szakmáry pedig a szélről bombázott védhetetlenül (19:10). A másik oldalon beállt a Veszprémből igazolt Pintér Eszter, aztán jött egy időkérés is (20:11). Sokkal meggyőzőbb volt a Gödöllő, mint az első periódusban, a MÁV Előre ezúttal nem tudta felvenni ellenfele ritmusát. Szakmáry ászszervájával már tíz volt közte (22:12), ezt a végére még egy ponttal megtoldották a hazaiak, s teljesen megérdemelten egyenlítettek összesítésben (25:14, 1:1).

A harmadik felvonás elejére megint változott a játék képe, ezúttal a fehérváriak kezdtek jobban (0:3). Néhány rossz megoldás, pontatlanság miatt beragadt a rajtnál a Gödöllő, a vendégek pedig percről-percre növelték a különbséget (2:6). Tálas Zsuzsanna blokkja után következhetett a technikai (3:8), a sima játszmagyőzelem után megint eléggé kilátástalan helyzetbe sodorta magát a Gödöllő. Tóth Luca két ponttal faragta együttese hátrányát, erre társai újabb két rontással reagáltak. Deme edző időt kért (5:10), majd nagy nehezen elkezdett zárkózni együttese (12:12). A beteg Bajáriné űzte-hajtotta társait. A valószínűtlenül nagy bravúrok és mentések labdamenete következett, amely hazai ponttal zárult. A játékosok nagy összeborulása azt sugallta, ebben a szettben is egymásra találtak a lányok. Merkószki Tünde ütése után a szerencse is a Gödöllő mellé szegődött, Szakmáry pöccintése után pedig már vezetett is a házigazda (14:13).

Széles Petra kiváló szerváira alapozva immár a gödöllőiek jártak előbbre (15:13), Bajáriné Pesti Anikó egy szép támadási figura végén volt eredményes, ezután jött a második kötelező pihenő (16:14). Már három ponttal is vezetett a házigazda, de a MÁV Előre ezúttal sem adta meg magát egykönnyen. Összeállt a vendégek védekezése, és Vacsi Evelin centerütése után már csak egy volt közte (19:18), Deme Gábornak időt kellett kérnie. A folytatásban visszaállt a hárompontos különbség (22:19), s a szett végül jelentős izgalmak nélkül, Németh Zsuzsanna pontjával ért véget (25:21, 2:1).

A negyedik felvonás elején is jó mélyre küzdötte le magát a Gödöllő. A MÁV Előre fiatalos lendülettel kezdett ezúttal is, és ez jól látszott az eredményjelzőn (4:8). Szakmáry Gréta fontos pontjaival zárkózott a hazai csapat, de szívósan küzdött, keményen tartotta magát a Fehérvár (8:12), Deme Gábor időt kért. Ezúttal ez sem segített, a MÁV Előre feltartóztathatatlanul menetelt (9:15), csak Bajáriné pontjai tartották a lelket a hazaiakban. Néhány pillanattal korábban még kilátástalan helyzetben volt a házigazda, de amikor a fehérváriak időt kértek, már csak három pont volt a különbség (12:15).

Közeledett a végkifejlet, és a vendégcsapat nagyon ügyes, pontos, gyors, figyelmes játékkal tartotta előnyét (14:19). Kisvártatva megint elkezdett közelebb lopódzni a házigazda. Tóth Luca előbb ászt nyitott, majd elrontotta a szervát (18:21). Túl sok volt a rontás, Szakmáry ütést hibázott, Németh Zsuzsanna csúnyán benézte Vacsi Evelin nyitását, így játszmalabdához jutott a Fehérvár (19:24). Ekkor sem adták fel a gödöllőiek, küzdöttek, hajtottak, az ellenfél 22:24-nél időt kért. A folytatásban Bajáriné visszabombázott egy átpattanó labdát, majd klasszikus támadásból volt eredményes (24:24). Hihetetlenül hosszú, izgalmas labdamenet végén Merkószki Tünde ütött pontot, ezzel meccslabdához jutott a Gödöllő (25:24)! Igen ám, de a fantasztikus, fordulatos végjáték még nem ért véget, elég volt egy hálóérintés (25:25), egy rossz labdakezelés (25:26), majd Dzunic Anna pontja, és máris az ötödik játszmára készülhettek a csapatok (25:27, 2:2). Mindenképpen ki kell emelni az ezúttal is csereként érkező Kriegel Orsolya kiváló nyitóteljesítményét, ő szerválta ugyanis végig a hazaiak felzárkózó periódusát, nem hibázott, végig higgadtan nyitott.

És ott folytatta ahol abbahagyta, két ásszal kezdte az ötödik részt, a hibázó Pintér Esztert gyorsan le is kapták a vendégek, majd időt kértek (3:0). 6:2 után is kapaszkodott a MÁV Előre, nem is rosszul! Dzunic Anna is jól nyitott, a vendégek ismét vészesen közelítettek, így a Gödöllő edzőjének időt kellett kérnie (6:4). Merkószki jó megoldása és Tóth Luca kiismerhetetlen pörgetése is kellett ahhoz, hogy a hazaiak hárommal jobban álljanak a térfélcserénél (8:5). Berze Zsófia érkezett Bajáriné helyére, Szakmáry ejtett centerből (9:6). A folytatásban megint Merkószki és Szakmáry pontjai következtek, a másik oldalon Dzunic próbálta versenyben tartani csapatát (12:8). Kriegel nem a legjobbkor rontott nyitást, de ekkor még úgy tűnt, ezúttal még ez is belefér. A következő labdamenetben megint Merkószki villant, a MÁV Előre időt kért (13:9). És még mindig nem volt vége! Merkószki sem tudott átnyitni a hálón, Dzunic megint betalált, így ezúttal a hazaiak kértek időt (13:11)! Rossz nyitásfogadás után rossz labdaérintés következett, és máris csupán egy pont volt a differencia! Tálas Zsuzsanna hátraütötte a labdát a hazai térfél sarkába, ezzel egyenlített a MÁV Előre (13:13). Innen már nem volt megállás, Colette Meek centerből volt eredményes (13:14), fél perc múlva pedig következett a lelátóról beszaladó Fésüs Irénnel kiegészülő székesfehérváriak körtánca. Az utolsó részben 13:9-ről fordított a MÁV Előre, és megnyerte ezt az őrült meccset (13:15, 2:3)!

A mérkőzés legjobbja
Rettenetesen nehéz választani! A győztes csapat legjobbja kétségkívül Dzunic Anna volt, aki hatékonyan támadott, mezőnyben is rendkívül megbízhatóan teljesített, és az ötödik szett legvégén remekül szervált. A feladó, Tálas Zsuzsanna jól irányította csapatát, végig megbízhatóan passzolt. A kanadai center, Colette Meek az első szett után lendült játékba. Ezúttal nem sikerült maradéktalanul kihasználni képességeit és tudását, de így is fontos pontokat szerzett. A liberó, Deli-Germann Olga is fontos pontja volt a fehérvári csapatnak, nagyon jól mezőnyözött és fogadott, remekül irányította a MÁV Előre védekezését. A hazaiak közül Szakmáry Gréta volt kiemelkedően hatékony és eredményes, a mezőny legjobbja azonban a csapatkapitány, Bajáriné Pesti Anikó volt. A játékot betegen vállaló ütőjátékos ezúttal is a tőle megszokott lelkesedéssel röplabdázott, űzte, hajtotta a társait. Mindehhez jó játék is társult részéről, nem miatt kapott ki a Gödöllő.

Extraliga, nők, alapszakasz, 6. forduló

TEVA-Gödöllői RC – MÁV Előre SC 2:3 (–25, 14, 21, –25, –13)
Gödöllő, 200 néző. Játékvezetők: Ifj. Szabó P., Mezei
Gödöllő: Tóth L. 7, Szakmáry 22, Bajáriné 20, Németh Zs. 8, Merkószki 16, Széles 10. Csere: Lékó (liberó), Kriegel O. 3, Berze. Edző: Deme Gábor
MÁV Előre: Tálas 6, Meek 17, Papp D. 5, Dzunic 15, Antal A. 7, Vacsi 14. Csere: Deli-Germann (liberó), Pintér E. 1. Edző: Fésüs Irén

Az eredmény alakulása. 1. játszma: 6:8, 14:13, 18:18, 19:22, 22:22, 22:24, 25:24. 2. játszma: 8:6, 14:8, 18:9, 23:13. 3. játszma: 3:8, 12:12, 18:15, 20:19, 23:20. 4. játszma: 4:8, 9:15, 12:15, 12:17, 18:20, 19:23. 5. játszma: 4:0, 6:2, 6:4, 8:5, 10:6, 13:9, 13:14

EDZŐI ÉRTÉKELÉSEK

Deme Gábor: – Mindkét csapat nagyon akart, nagyon küzdött, a fehérváriak jobbak voltak, megérdemelten győztek.
Fésüs Irén: – Azért nyertünk, mert az ötödik szettben nem hibáztunk döntő helyzetekben. Nagyon örülök, hogy a múlt heti szégyenletes vereség után bizonyosodott, hogy van tartása a csapatnak.

Vasas Duna Autó Óbuda – NRK-Nyíregyháza 3:2 (–26, 19, –19, 19, 12)
Nyíregyházi Főiskola SE – Újpesti TE 0:3 (–17, –19, –22)
BSE-FCSM – Békéscsabai RSE 3:0 (12, 15, 12)

Címkék: röplabda fehérvár gödöllő extraliga máv előre

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvolley.blog.hu/api/trackback/id/tr472426643

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása