Már csak a Company Nyelviskola-Veszprémi RC nyeretlen a férfi Extraligában. A bakonyiak az alapszakasz negyedik fordulójában óriási izgalmak közepette, 2:1-es vezetés után kaptak ki 3:2-re a Dunaferr SE otthonában.

A három bajnoki fordulót követően nyeretlen veszprémi csapatba visszatért (de a kezdőbe még nem került be) Tóth Tibor, aki néhány héttel ezelőtt éppen az aktuális ellenfél, a Dunaferr SE elleni felkészülési meccsen sérült meg, ráadásul pont a vasárnapi találkozó színhelyén, Dunaújvárosban. A bakonyiak így egy kivétellel a legjobb csapatukkal kezdhették a mérkőzést. Az egy kivétel a sérült center, Bánhegyi István, aki két hét múlva térhet vissza társai közé. Sok nyűggel-bajjal, zaklatottan kezdődött a szezon a VRC számára, ráfért volna a sikerélmény az együttesre.

Az eddig két meccset nyerő, és a Kecskemét otthonában is csak 3:2-re veszítő Dunaferr keretében nem volt hiányzó. A csapat egyre olajozottabban, pontosabban, hatékonyabban röplabdázik, egyértelmű célja az első háromba kerülés, amelyet minden valószínűség szerint teljesíteni is fog.

Jól kezdett a Veszprém, lelkesek, támadásban és védekezésben is figyelmesek voltak a vendégek (1:3). Már a legelején is sok nyitást rontott mindkét csapat, ezen kívül a bakonyiak elkezdtek akciókat hibázni, így a jobban koncentráló Dunaferr fordított (6:4). A jól blokkoló és jól szerváló hazaiak az első kötelező pihenőt követően elléptek (11:7), de két technikai hiba után megint szoros volt az állás (11:10). Amikor rendezte sorait, ismét eredményes volt az újvárosi együttes (15:11). A feladó, Szücs Ákos jól irányította csapatát, ezenkívül eredményes is volt, a második technikainál már három pontnál tartott.

Döbbenetes támadási hibákat vétett a Veszprém, többször előfordult, hogy egyes blokkal szemben, illetve blokk nélkül sem sikerült a pontszerzés. A nyitásfogadás is erősen akadozott, így Nyári Sándornak 19:12-nél időt kellett kérnie. A hazaiak kihasználták riválisuk gyengélkedését, könnyed játékkal jelentős előnyt alakítottak ki. A látogatók a legvégén összekapták magukat, több játszmalabdát is hárítottak, úgyhogy a Dunaferr edzője, Ruffing Péter időt kért (24:18). A folytatásban Hatvany Attila fejbetalálta a remekül szervasorozatot bemutató Czintula Mihályt, ezzel ért véget a szett (25:18, 1:0).

A második részt már a pályán kezdte Tóth Tibor, aki az első labdamenet végén pontot érően blokkolta Tomanóczy Tibor ütését. A hazaiaknál Hatvany Attila remek formában röplabdázott, minden játékelemben kiemelkedően teljesített. A csapatkapitány, Seck György szemfüles blokkjaival fordított a VRC (3:4), de amikor Szücs Ákos is sáncolt, megint a Dunaferr állt jobban (5:4). A feladó jó megoldása valóságos blokkparádét indított el hazai oldalon, a hálónál szinte minden veszprémi próbálkozásnak útját állták, ezzel gyorsan el is léptek (8:4). Tóth Tibor és Czintula Mihály vezérletével elindult riválisa után a bakonyi együttes, és egyenlített is (9:9)! Tóth visszatérésével azonnal óriásit változott a Veszprém játéka. A hullámvölgyek azonban így sem maradtak el, de az újabb megingás után hamar eszmélt a vendég, és megint egyenlített (11:11).

Néhány percig szoros volt az állás, de aztán újra az erőteljesebben támadó, tervszerűbben, technikásabban játszó Dunaferr akarata érvényesült (16:14). Amikor a dicséretesen küzdő Veszprém Cziczó Gábor jó megoldásaival fordított (17:18), Ruffing Péter előbb feladót cserélt, Szücs Ákos helyére érkezett Tóth András, majd időt kért. A folytatásban Cziczó megint blokkolt egyet, Ruffing pedig ismét időt kért. Tóth Tibor továbbra is rendkívül hasznosan játszott, ő is pontot szerzett. Visszatért az újvárosiak kezdőfeladója, Szücs, majd a csapatkapitány, Tomanóczy szakította meg együttese eredménytelen sorozatát. Bokor Elek kétszer is betalált, így megint egyenlő volt az állás, ezúttal Nyári Sándor kért időt (20:20). Egy-egy technikai hiba becsúszott mindkét oldalon, majd Szabó Balázs blokkja után már ismét a Dunaferr vezetett (22:21).

Nyári mester másodszor is időt kért. Mondandójának volt foganatja, hiszen Cziczó sokadik sánca után megint a VRC állt jobban (22:23). A remek center eredményes volt támadásból is (22:24), ezzel játszmalabdához jutott a Veszprém. Puspán Balázs messzire szaladt, nagy bravúrral megmentett egy elpattanó labdát, de Czintula Mihály elrontotta az ütést, aztán Szabó Balázs sáncolt, egyenlített a Dunaferr (24:24). Tóth Tibor nem hibázott, ismét játszmalabdája volt a látogatónak (24:25). Az addig hibátlanul játszó center, Szabó Balázs a vonalon kiütötte a labdát, ezzel ért véget a szett, hullámzó hajrában a jól küzdő Veszprém nyert, s ezzel egyenlített (24:26, 1:1).

A harmadik részben Tóth András kezdett feladóposzton a dunaújvárosi együttesben. Eleinte szoros volt az állás, Németh Ervin sáncával kettővel ellépett a Veszprém (4:6), és előnyét az első technikai szünetig megőrizte (6:8). Nem játszott látványosan a vendégcsapat, de lelkesen, sok mozgással, technikásan röplabdázott, így a folytatásban már hárommal jobban állt (6:9). Tóth Tibor továbbra is hatékony volt a pálya minden pontján. Szorosan loholt ellenfele nyomában a Dunaferr, amely előbb felzárkózott egy pontra (9:10), majd Czintula Mihály ütésrontásával egyenlített (11:11). Az állás megint szoros volt, és egy ideig az is maradt, a Veszprém a második technikainál is csak egy ponttal vezetett (15:16).

A csereként beállt Dávid Csanád nagyon hamar belelendült a pontgyártásba, eredményes tagja volt a hazai együttesnek. Igen ám, de amikor előbb nyitást, majd ütést rontott, Ruffing Péter időt kért (16:18). Bokor Elek előbb a vonalon belülre, majd azon kívülre ütött, majd Seck György blokkolt, Ruffing mester újra időt kért, mert hárompontos Veszprém-vezetéssel kezdődött a hajrá (18:21). A visszatérést követően Németh Ervin is jól dolgozott a hálónál, már néggyel vezetett a VRC (18:22)! Czintula nyitást rontott, Szabó Balázs jól sáncolt, így Nyári Sándornak is oka akadt az időkérésre (20:22). Rendkívül izgalmas, színvonalas, látványos volt a találkozó. Czintula ragyogó megoldást választott támadásban (20:23), Bokor válaszolt neki. Tomanóczy ekkor már nem volt a pályán, edzője néhány perccel korábban lecserélte, helyette jött be Dávid Csanád. Németh Ervin egy kitűnő figura végén ajtó-ablak helyzetben, blokk nélkül bebombázta a labdát a kézilabdakapuba, Nyári mester újra időt kért (22:23). Cziczó Gábor javította társa hibáját, játszmalabdához jutott a Veszprém (22:24). Egy újabb rossz hazai nyitásfogadás után Cziczó dobta le az átpattanó labdát, ezzel a harmadik szettet is megnyerte a Veszprém, és összesítésben átvette a vezetést (22:25, 1:2).

A Veszprém még soha nem nyert a Dunaferr ellen, bár a tavalyi szezonban a bajnokságban és a Magyar Kupában is többször nagyon közel állt a sikerhez. Tóth Tibor és Cziczó Gábor is elemében volt, mindketten eredményesen kezdték a negyedik felvonást (0:2). Bokor Elek ütése jelentette az egyenlítést a Dunaferr számára (3:3), majd Czintula szintén a kézilabdakaput vette célba, ezzel már a hazaiak álltak jobban (4:3). Tomanóczy ekkor sem volt a pályán, továbbra is a cseresarokból figyelte a meccset. Amikor Puspán Balázs irgalmatlanul leblokkolta Hatvany Attila bombáját, majd Dávid Csanád újra támadást hibázott, megint kettővel vezetett a VRC (4:6). A sáncparádét Tóth András folytatta, a dunaújvárosi feladó Czintula Mihály labdáját kapta le, aztán Bokor Elek nagyszerű blokkja következett. (7:6).

A Veszprém újra elkezdett hibázgatni, nagyon kellett a látogatónak Czintula hátsósoros ütésből született pontja (8:9). Egy sikertelen blokk után Cziczó Gábor fájdalmas arccal a földre rogyott, a bokája sérült meg, de hamarosan folytatni tudta a játékot. Újra a Dunaferr irányított, de saját hibái miatt nem tudott ellépni (10:9). Szívességet tett a hazai együttesnek a Veszprém, amely megint beledőlt saját rontásaiba. Czintulát váltotta Németh Zoltán, majd Hatvany Attila sokadik jó blokkja után Nyári Sándor időt kért (14:10). Erősen érett az ötödik szett... Németh pályára küldése sem segített a bakonyiakon, ugyanis elrontott két nyitásfogadást (16:10), ez a szett elég hamar eldőlt. A vendégeknél ütőposzton pályára lépett Kráml Szilveszter, majd feladóhelyen Dolgos Attila is. A folytatásban a hazaiak tovább növelték előnyüket, és könnyedén nyerték a szettet, ezzel most ők egyenlítettek összesítésben (25:13, 2:2).

Csúcspontjához, a döntőjátszmához érkezett a ragyogó mérkőzés! Cziczó Gábor centerpontjával a Veszprém szerzett vezetést, majd Tóth Tibor is betalált (0:2). Puspán Balázs a földön ülve adta fel alkarral a labdát Tóthnak, aki beütötte (0:3)! Ruffing Péter gyorsan időt kért. Czintula bravúros kényszermegoldásával őrizte hárompontos vezetését a VRC (2:5), amely az egész meccs folyamán sokat blokkolt, de az esetek többségéből az ellenfél szerzett pontot (4:7). A térfélcserénél két ponttal vezettek a látogatók (6:8).

A fordulást követően a bakonyiak egy elveszettnek tűnő labdát mentettek meg, majd Németh Ervin blokkjával ők szereztek pontot (6:9). A következő labdamenetben a menteni igyekvő veszprémiek elől elkapta a labdát egy dunaújvárosi ember, aki a jegyzőkönyvvezetői asztal mellett egy zsámolyon ült. Nem derült ki, hogy kicsoda-micsoda ő, és miért ült ott. Ez a közjáték megtörte a látogatók lendületét, a hatalmas küzdelemben két Dunaferr-pont következett, Nyári Sándor időt kért. A hazaiak fordítottak (12:11), mert előbb Czintula, aztán Tóth Tibor paskolta a labdát a hálóba. Nyári mester újra időt kért. Szabó Balázs ászt nyitott (13:11), Tóth Tibor és Németh Ervin hibázott az esetnél. Tóth ütésből javított, de Hatvany Attila meccslabdához juttatta a hazai csapatot (14:12). A következőt Hatvany elrontotta (megint kézilabdakapu), Ruffing Péter időt kért (14:13). A Veszprém a MAFC otthonában is nyerő helyzetből bukta el az ötödik szettet, ezúttal sem történt másként, Hatvany Attila bebombázta a meccslabdát, így a Dunaferr győzött (15:13, 3:2)!

Parádés meccs volt, a veszprémiek az eddigi találkozók közül ezúttal játszottak a legjobban. Ez persze aligha vigasztalja őket, hiszen továbbra is nyeretlenek a bajnokságban. A harmadik szett után a mindig sokat vállaló és eredményes Czintula Mihály teljesítménye jelentősen visszaesett, a többiek pedig nem tudták betölteni az emiatt keletkezett űrt.

A mérkőzés legjobbja
A győztes csapat ütőjátékosa, a mezőny legeredményesebbje (22 pont), Hatvany Attila volt a mérkőzés legjobbja. Keveset hibázott, sürgött-forgott a pályán, lelkesedésével a nehéz helyzetben is rendre új lendületet adott társainak. Rajta kívül Bokor Elek és Pápai Péter is átlagfeletti teljesítményt nyújtott, Dávid Csanád beállásával pedig sokkal veszélyesebbé, erőteljesebbé vált a Dunaferr támadójátéka.
A vendégek közül Czintula Mihály sokat vállalt, sokat talált, de sokat is rontott, a végjátékban, szoros állásnál pláne. Cziczó Gábor egyértelműen kitűnt társai közül, támadásban és védekezésben is remekelt. Tóth Tibor pályára lépése mentálisan és szakmailag is előrelépés a VRC számára.

Extraliga, férfiak, alapszakasz, 4. forduló

Dunaferr SE – Company Nyelviskola-Veszprémi RC 3:2 (18, –24, –22, 13, 13)
Dunaújváros, 100 néző. Játékvezetők: Tillmann, Szabó Zs.
Dunaferr: Szücs Á. 4, Lukács A. 5, Hatvany A. 22, Bokor E. 19, Tomanóczy 6, Szabó B. 8. Csere: Pápai (liberó), Tóth A. 1, Dávid Cs. 12. Edző: Ruffing Péter
Veszprém: Puspán 4, Cziczó 18, Czintula M. 16, Németh E. 11, Németh Z. 2, Seck 5. Csere: Horváth Á. (liberó), Tóth T. 14, Kráml, Dolgos. Edző: Nyári Sándor

Az eredmény alakulása. 1. játszma: 1:3, 6:4, 11:7, 11:10, 19:12, 23:13, 24:18. 2. játszma: 8:4, 13:13, 16:14, 17:20, 20:20, 22:24. 3. játszma: 6:9, 13:13, 16:18, 18:22, 20:23, 22:23. 4. játszma: 8:7, 14:10, 18:11, 13:23. 5. játszma: 0:3, 4:7, 6:9, 11:11, 14:12

EDZŐI ÉRTÉKELÉSEK

Ruffing Péter: – Hurrá-hurrá, győztünk! A második játszmától nem azt a taktikát csináltuk, amit kellett volna, a Veszprém nyitásfogadása javult, centerben pedig Cziczó Gábor nehéz feladat elé állított bennünket. Ez rányomta a bélyegét a második és a harmadik szettre. Kezdő feladónk, Szücs Ákos nem nagyon érezte Tomanóczy Tibort, aki egy klasszikus pontgyárosunk, de így tulajdonképpen teljesen kiesett a játékból. Váltottam feladóhelyen, Tóth Andrással némileg mozgékonyabb lett a csapatpontosabb labdákat kaptak a szélsőink, és Dávid Csanád beállítása új lendületet adott a társaságnak.
Nyári Sándor: – Ami pozitívum, Tóth Tibor visszatérése, ami sikeres volt. Ami negatívum, a tavalyi bronzérmes ellen rendkívül nagy csatában vesztettünk el egy abszolút nyerhető mérkőzést. 2:1-es vezetésünk után az egyik nyitásfogadó-négyesütőnk teljesen elszállt, és ezt nem bírtuk el.

További eredmények
Kalo-Méh-Kecskeméti SE – Vegyész RC-Kazincbarcika 3:2 (19, –15, 19, –21, 21)
HPQ-Szegedi RSE – MAFC-BME-Mapei 3:2 (23, –21, –23, 13, 12)

Az állás 4 forduló után
1. Kecskemét 8 pont
2. Kazincbarcika 7 pont
3. Dunaferr 7 pont
4. MAFC 5 pont
5. Szeged 5 pont
6. Veszprém 4 pont

Címkék: veszprém röplabda dunaferr extraliga vrc

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvolley.blog.hu/api/trackback/id/tr842379473

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása