Ez egyszerűen fantasztikus volt!

 2010.10.15. 21:53

Az Újpesti TE megszerezte első győzelmét a bajnokságban. A fővárosiak a női Extraliga harmadik fordulójában fantasztikus meccsen 3:1-re győztek a székesfehérvári MÁV Előre otthonában.

A MÁV Előre otthon kikapott attól az NRK-Nyíregyházától, amely otthon kikapott attól a Békéscsabától, amely otthon kikapott a MÁV Előrétől... Ebből is látszik, hogy már a szezon legelején meglehetősen kacifántos a női Extraliga mezőnye. Az Újpest eddigi szereplése ennél egyszerűbb volt, hiszen a Vasastól és a Gödöllőtől is kapott a csapat.

A papírmunka teljes körű elintézése után ezen a mérkőzésen játszhatott először a fehérvári együttesben a kanadai Colette Meek, aki 1986-ban született Edmontonban (Alberta). A 186 centiméter magas center a North Alberta csapatában kezdett röplabdázni, majd 2004-ben az Egyesület Államokba igazolt, az Arizona State University-n tanult, és az egyetem csapatában, az ASU Sun Devils-ben játszott. Innen került 2008-ban Franciaországba, ahol egy szezonon keresztül az USSP Albi VB együttesét erősítette.

Érdekesség, hogy az Újpest legnagyobb sztárja, a 14 év után hazatérő Dambendzet Nathalie is játszott a francia Albi csapatában. A kiváló röplabdázó 1987 és 1995 között a Vasast erősítette, majd az Eger, az osztrák Post Gulet Wien, a német TV Creglingen, utána pedig az imént említett francia USSP Albi következett. Itt csak egy szezont töltött, majd visszatért Németországba, a DJK Karbach csapatához. Ezután jött az Ulm Aliud Pharma és az USC Münster, majd egy újabb országváltást követően a svájci VC Kanti Schaffhausen, a holland Platina Longa Lichtenvoorde, végül a francia Le Cannet-Rocheville és az UGSE Nantes. Hosszú utat tett meg a 35 éves röplabdázó, amíg újra egy magyar csapatban kötött ki. Az Újpestben, amely jelentősen megerősödött a közelmúltban, s ennek megfelelően komoly célok fogalmazódtak meg, ám az együttes két vereséggel (Vasas, Újpest) kezdte a szezont.

Ratimorszky Károly edző felépül betegségéből, így ismét ott lehetett csapata mellett a kispadon. Energikusabban, pontosabban kezdett a MÁV Előre (4:2), de hamar összeszedték magukat az újpestiek, jó nyitásokkal, összehangolt mezőnymunkával fordítottak (4:8). Az első technikai időt követően sem változott a játék képe, minden tökéletesen működött az UTE-nél, Natalija Papizsanszkaja és Dambendzet Natalie vezérletével tovább növelte előnyét a látogató (4:10), Fésüs Irén, a fehérváriak edzője időt kért. A továbbiakban is a fővárosiak akarata dominált, a hazaiak ráadásul egyre többet rontottak, így a második kötelező pihenőre tekintélyessé nőtt a különbség (7:16). Miután a differencia tízpontossá vált (8:18), a fehérváriak elkezdhettek a szó pozitív értelmében felelőtlenül röplabdázni, és ez jót tett a játékuknak. Dzunic Anna blokkolta a nála egy fejjel magasabb Dambendzet ütését, a hazai mezőny is összeállt, ezért Ratimorszky mester gyorsan időt kért (13:20). A népes és lelkes közönség élvezte a játékot. Volt is mit, számos nagyszerű labdamenetet produkált a két remek csapat. Küzdött, hajtott a MÁV, Dzunic Anna és Papp Dóra egyre jobban belelendült, de Kovács Tímea és Dambendzet Nathalie vezetésével nagy nehezen lezárta a színvonalas, izgalmas, kitűnő iramú első szettet az UTE (18:25, 0:1).

A második részben is volt egy olyan állás, amikor 4:2-re vezetett a MÁV Előre, de ezúttal is gyorsan ébredt az Újpest, és erőteljesebb, pontosabb támadójátékának köszönhetően fordított (6:9). Extázisban játszottak a fehérváriak, a közönséget is magával ragadta a lányok lelkesedése. Előbb felzárkózott, majd egyenlített, aztán fordított is a MÁV (13:11). Ratimorszky Károly időt kért. A meccsen egyébként annak ellenére szinte teltház volt, hogy pontosabb ebben az időben játszott hazai környezetben az Alba Volán jégkorongcsapata is. Újabb hosszú, látványos labdamenetek után maradt a szoros állás. Dzunic Anna ragyogóan teljesített, minden játékelemben átlagfelettit produkált. Mezőnyben a liberó, Deli-Germann Olga irányításával jól dolgozott a fehérvári csapat, többször sikerült hatástalanítani Dambendzet bombáit is (16:16). A folytatásban nem változott semmi, horrorisztikus izgalmak és parádés megoldások szórakoztatták a közönséget. 21:21 után az újpestiek kiváló mezőnyözése ellenére nagyszerű nyitásokkal ellépett a MÁV (23:21), amely a legvégén már nem hibázott, és egyenlített (25:21, 1:1).

A harmadik játszmában a vendégek vezettek 4:2-re, és kétpontos előnyüket meg is őrizték az első technikai szünetig (6:8). Kevés volt a hiba, a jó megoldás annál több. A hazaiak közül Vacsi Evelin is játékba lendült, folyamatosan termelte a pontokat, ennek gyorsan egyenlítés lett az eredménye (8:8). Az újpestiek közül Vargáné Rácz Márta nyújtott kiemelkedőt ezekben a percekben. Az öldöklő küzdelem tovább folytatódott, a következő rövid időszakban a fehérváriaknak nem volt szerencséjük, rendre rosszul jöttek ki a hatalmas ütésváltásokból és a szemkápráztató mezőnyözésekből, ezért edzőjük időt kért (10:14). A rövid szünet után varázsütésre megváltozott minden, és a kanadai Colette Meek kiváló szerváira, valamint a stabil mezőnyözésre és a szemfüles támadásokra alapozva fordított a MÁV Előre (15:14). Elkapták a fonalat a hazaiak, és megállíthatatlannak tűntek. Meek a pálya minden pontjáról veszélyesen támadott, és a többiek is egyre pontosabbak, tudatosabbak voltak (19:16), az Újpest megint időt kért. Dambendzet és Heim-Puskás Ivett jóvoltából egyenlített az UTE (19:19), de a pillanatnyi rövidzárlat után új erőre kapott a házigazda, és megint előnybe került. Ratimorszky mester ismét időt kért (22:20). Colette Meek remekelt, a MÁV játszmalabdához jutott (24:21). Ekkor a vendégek rossz nyitásfogadása után a visszapattanó labdát Meek nem tudta bevágni, mert Papizsanszkaja blokkolta! 24:22 volt az állás, de lehetett tudni, hogy ez a végjáték nem fog egyhamar lezárulni! Kovács Tímea került a nyitóhelyre, és nem hibázott. Egyenlített az UTE (24:24), és a dráma folytatódott. Hamarosan már az Újpest állt jobban Szombathelyi Kitti ásznyitásának köszönhetően (26:27). A szettet végül Heim-Puskás Ivett ászértékű szervája zárta le. Négy játszmalabdája volt a Fehérvárnak, de egyiket sem tudta kihasználni. Óriási csata volt, amelyet az Újpest a lélekjelenlétének köszönhetően nyert meg (27:29, 1:2).

Ahogyan sejteni lehetett, a karnyújtásnyira lévő részsiker elmulasztása sokkolta a hazaiakat, akik emiatt elég gyatrán kezdték a negyedik etapot (4:8). Aki nem ismeri a fehérvári lányokat, azt hihette, hogy a meccs érdemi része ezzel véget ért. Pedig csak most kezdődött! Káprázatos feltámadást mutatott be a MÁV Előre, határtalan lendület vitte előre a házigazdát, amely a második technikainál már kettővel vezetett (16:14)! Döbbenetes akaraterő lakozik a székesfehérváriakban, ezt a folytatásban is bemutatták. Ugyanakkor nem estek át a ló másik oldalára, nem pörögtek túl, erőteljes, pontos megoldásokkal növelték előnyüket (21:18). Az UTE időt kért, s ez megállította a hazaiak száguldását. Kisvártatva már Fésüs Irénnek kellett időkéréshez folyamodnia (21:20). Újabb kiélezett végjáték kezdődött, amelyben minden pontnak és minden hibának óriási jelentősége van. Ratimorszky Károlynak 23:21-nél kellett újra időt kérnie, Fésüs Irénnek pedig 23:23-nál. Ezúttal sem bírta a magasfeszültséget a MÁV Előre, az egész meccsen remekül teljesítő Vacsi Evelin antennát ütött, az Újpest fordított, és óriási küzdelemben megnyerte a meccset (23:25, 1:3).

Elképesztő mérkőzés volt! Kívülről úgy tűnt, magyar pályán ritkán láthatóan színvonalas meccset játszott a két kiválóan felkészített, lelkes, ügyes, technikás csapat. A MÁV a találkozó nagyobb részében jobban játszott, de a harmadik és a negyedik szett végjátékát elrontotta, ezért kikapott az Újpesttől, amely a legfontosabb, döntő pillanatokban jobban koncentrált, és kihasználta ellenfele hibáit.

A mérkőzés legjobbja
Ezen a mérkőzésen rettenetesen nehéz a választás, ugyanis szinte mindenkinek voltak remek periódusai. A hazaiak közül a feladó, Tálas Zsuzsanna jól osztogatott, irányított, de a második szándékból áttett labdáit már kívülről ismeri az egész magyar mezőny, ezek ezúttal sem jöttek be. Vacsi Evelin az első szett végén lendült játékba, onnantól kezdve viszont szinte hibátlanul röplabdázott mezőnyben és támadásban egyaránt. A negyedik rész végén elkövetett hibájáig (antennaütés) parádésan játszott támadásban! Dzunic Anna nem ütött sok pontot (11), ugyanakkor rendkívül hasznosan röplabdázott, a pálya minden pontján, minden játékelemben kiválóan teljesített. Az már most, egy meccs után biztos, hogy a kanadai Colette Meek ragyogó színfoltja lesz a magyar bajnokságnak. Remekül játszott, pontosan ütött, sok labdáját megfogták az újpestiek, de konkrét hibája alig volt. Ezen kívül feltűnt, hogy lelkes volt, igazi csapatember! A liberó, Deli-Germann Olga hozta a tőle megszokott remek teljesítményt a mezőnyben, jól irányította együttese védekezését.
Az újpestiek közül Kovács Tímea támadásban kevés labdát kapott, és azok közül is kevés volt pontos, védekezésben jól teljesített, jól blokkolt, és nyitásfogadásban (mert hosszú-hosszú évek után Újpesten végre hagyják fogadni is) sem volt kirívó hibája. Heim-Puskás Ivett igazából nem tűnt ki együtteséből, de aki jobban odafigyelt, láthatta, hogy rengeteget dolgozott a pályán, nagyon hasznosan játszott. Vargáné Rácz Márta a meccs egyik egyértelműen pozitív meglepetése volt, ugyanis nagyon jól játszott. Támadásban minden vitán felül az UTE egyik legjobbja volt, keveset hibázott, kulcsfontosságú helyzetben is jól röplabdázott. Ugyanez igaz Szombathelyi Kittire, akinek a játéka szintén óriási meglepetés volt. Mezőnyben mindig hajszálpontos volt, támadásban kevés lehetősége adódott, de azokat szinte minden alkalommal nagyszerűen oldotta meg. Vargáné és ő is sokat tettek hozzá a fővárosiak győzelméhez. Dambendzet Nathalie atlétikus, pontos, tudatos, rutinos játékát élmény volt nézni. Egyetlen egyszer hibázott, a fehérváriak mezőnyben többször hatástalanították próbálkozásait, ezenkívül szerzett 29 pontot, amivel a mezőny legeredményesebbjének bizonyult. A mérkőzés legjobbja az UTE feladója, Natalija Papizsanszkaja volt, aki túl a negyvenen is döbbenetesen röplabdázik. A szélre pontos, tudatos labdákat adott, a mezőnymentései mindig pontosak voltak, újra, immár ezredszer is leborulunk nagysága előtt.

Extraliga, nők, alapszakasz, 3. forduló

MÁV Előre Pro-Pátria Electronics SC – Újpesti TE 1:3 (–18, 21, –27, –23)
Székesfehérvár, 200 néző. Játékvezetők: Prukner, Horváth M.
MÁV Előre: Tálas 2, Vacsi 19, Papp D. 5, Antal A. 9, Dzunic 11, Meek 24. Csere: Deli-Germann (liberó), Kondor T. 1. Edző: Fésüs Irén
Újpest: Papizsanszkaja 4, Kovács T. 9, Dambendzet 29, Szombathelyi K. 11, Vargáné 15, Heim-Puskás 8. Csere: Nagy F. (liberó), Lutter E. Edző: Ratimorszky Károly

Az eredmény alakulása. 1. játszma: 4:2, 4:11, 7:16, 12:20, 16:23. 2. játszma: 4:2, 6:10, 11:11, 13:11, 14:15, 19:18, 21:21, 23:21. 3. játszma: 2:4, 6:8, 8:8, 9:11, 10:14, 15:14, 19:16, 19:19, 22:20, 24:21, 24:24. 4. játszma: 4:8, 8:10, 12:12, 16:14, 21:18, 23:21, 23:24

EDZŐI ÉRTÉKELÉSEK

Fésüs Irén: – Nagyon jó meccs volt, gratulálok a jól játszó Újpestnek! Mi még nem játszottunk jól, úgy, ahogy valójában tudunk.
Ratimorszky Károly: – Mindent megtettek a lányok a győzelemért, a lelkesedésünknek köszönhetjük a sikert a szintén nagyon lelkes fehérváriak ellen. Volt több hibánk is, de bízom benne, hogy ez az eredmény lökést ad a további meccsekre. A kiélezett végjátékokban átéreztük a helyzet komolyságát, rájöttük, hogy akár el is veszthetjük a meccset. Iszonyatos mezőnymunkával és némi szerencsével fordítottuk a szettek végén.

TEVA-Gödöllői RC – BSE-FCSM 2:3 (19, –19, 22, –19, –12)

Címkék: máv röplabda ute fehérvár újpest extraliga

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvolley.blog.hu/api/trackback/id/tr112374965

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása