Hiába a 2008-as, elveszített olimpiai finálé, hiába a részleges fiatalítás, hiába mondták sokan, hogy Bruno Rezende csak azért lehet a válogatott kezdőfeladója, mert édesapja, Bernardo a szövetségi kapitány, a papa ismételten elhallgattatta a kétkedőket, és újra világbajnoki címet nyert csapatával – immáron zsinórban harmadszor! A fináléban Kuba nem volt méltó ellenfele a címvédőnek, a fiatal karibiakat agyonnyomta a tét, meg sem tudták közelíteni korábbi játékukat. 

Brazília összesen (és zsinórban) harmadszor, avagy Kuba először? A fiatal csikócsapat, vagy a rutinos, sok nagy csatát megélt veteránok? Közép- vagy Dél-Amerika? Samuel Blackwood vagy Bernardo Rezende? Ezek voltak a fő kérdések az olaszországi férfi világbajnokság utolsó találkozója, a döntő előtt, és csak volt a kérdés, hány perc múlva kapunk rájuk választ.
Murilo Endres szervájával, és egy brazil blokkal kezdődött a találkozó. A brazilok elődöntőben megsérült feladója, Bruno Rezende – ahogy azt várni lehetett – vállalni tudta a játékot. A kubaiaknál Simon is hamar bekapcsolódott a játékba, ám Vissotto Neves szerváival és Rodrigao blokkjaival hamar megnyugtató előnyt szerzett a brazil válogatott (2:6). Idegesek voltak a kubaiak, a címvédő pedig könyörtelenül kihasználta ellenfele támadási és nyitásfogadási hibáit, így az első technikainál 8:3-ra vezettek. A csapatkapitány, az előző vb legjobbjának választott, ám ezen a seregszemlén javarészt a cseresarokból szurkoló Giba tüzelte társait, aminek egy újabb remek blokk lett az eredménye. Továbbra is rengeteg volt a kubai hiba, gyakorlatilag nem ment át labda a brazilok térfelére, csak amikor nyitniuk kellett. 6:12 után, Simon blokkjánál tűnt úgy először, hogy most már a karibiak is bekapcsolódnak a játékba, ám a második technikainál így is nagy volt a kihívó hátránya (10:16).

A brazil sánc továbbra is jól működött, egy hosszú labdamenet után Murilo Endres takarta be kegyetlenül Leont. Samuel Blackwood 20:14-es hátránynál kikérte második idejét is, három ponttal később viszont Bernardo Rezendének kellett megtennie ugyanez, mert fiai elkezdtek hibázgatni (17:20), ráadásul a kubaiak is levetkőzték megilletődöttségüket, és két pontra feljöttek (19:21)! Hamar jött az első reklamálás is – a kubaiak szerint nem ért földet a labda a térfelükön, ám a török játékvezető (akinek már az olasz-amerikai csoportmeccsen is voltak erősen vitatható ítéletei) hajthatatlan volt. 24:20-nál négy játszmalabdához jutottak a brazilok, és végül a harmadikat Théo ütésével meg is csinálták (22:25, 0:1). 

A kezdéshez képest váratlanul szoros lett tehát már az első szett is, ami mindenképpen jó előjel volt a folytatásra. Ennek ellenére négy brazil ponttal indult a második játékrész is, a karibiak nem tudtak mit kezdeni Murilo szerváival. A címvédőnek minden összejött, a kubaiaknak szinte semmi (1:7). A színvonal nem verdeste az egeket, bár egy-egy szép labdamenet akadt – például az, aminek a végén Rodrigao 5:9-re alakította az állást. 6:11-nél jött a kubai időkérés, ám ezt követően is csak elvétve tudták átütni a brazil blokkot, sőt a szerválással is komoly problémái adódtak Simónéknak. A második kötelező pihenő után sem változott a játék képe: a karibiak technikai hibák tömkelegét vétettek (rossz nyitások tömkelege, belépés hátsó sorból, kettősérintés, emelés), így a braziloknak gyakorlatilag semmit nem kellett tenniük a majd tíz pontos előnyért (11:20), sőt a játszmagyőzelemért sem (14:25, 0:2). 

Nem nagyon látszott a kiút Kubának, 180 fokos fordulatra lett volna szükség ahhoz, hogy a harmadik szettben egyáltalán a brazilok közelében tudjanak maradni. Úgy látszott, a fiatalokat teljesen lebénította a tény, hogy a vb-címért játszanak. Ennek ellenére a harmadik felvonást jobban kezdték, az első technikaiig együtt mentek a brazilokkal (7:8). Wilfredo Leon és Yoandi Leal végre elkezdte termelni a pontokat, ám a hibák is benne voltak még mindig a játékukban (ez főleg a rengeteg elrontott nyitásban nyilvánult meg). 12:12 után nagyon hamar lett 12:15, így Blackwoodnak még a technikai szünet előtt ki kellett kérnie első idejét. Ez sem segített, a kubaiak folyamatosan ütögették az outokat, míg a háló túloldalán Vissotto Neves ellenállhatatlanul játszott, így folyamatosan nőtt a különbség a csapatok között (14:19). A kubaiak azonban nem adták fel, és még egy utolsó rohamra indultak (19:21), ám a brazilok időben észhez tértek, és hamar meccslabdákhoz jutottak, melyek közül a harmadikat ki is használták, így 2002 és 2006 után, egy átalakított, részben megfiatalított csapattal ismét világbajnokok lettek!

Összességében remek világbajnokságot láthattunk, amelynek döntője egyáltalán nem volt méltó a korábbi meccsek színvonalához. Sajnálatos módon a kubaiak, elsősorban fejben, elfáradtak – mind a szombati, drámai elődöntőben, mind az egész, világbajnoki menetelésükben. Ám az így is tisztán látszott a vb alatt, hogy ha ez a társaság együtt marad, a 2012-es londoni olimpia egyik legnagyobb esélyese lehet.
A másik oldalon a brazilok rendkívül okosan, olykor taktikus vereségeket elszenvedve (például az első csoportkörben Kuba ellen), de magabiztosan meneteltek a fináléig, ahol aztán játszi könnyedséggel győzték le kifacsart ellenfelüket. Vissotto Neves, Dante Amaral, Bruno Rezende, Murilo Endres szenzációsan egészítették ki egymást az egész torna alatt, a csapat blokkolásai és védekezésből való visszatámadásai pedig végig életveszélyesek voltak. Bernardo Rezende igazi sikerkovács, amióta 2000-ben a női válogatott kispadját a férfiére cserélte, ez volt csapata tizenhatodik aranyérme! Egészen fantasztikus eredménysor.

Férfi világbajnokság, Olaszország, döntő

Kuba – Brazília 0:3 (–22, –14, –22)
Róma, 12000 néző. Játékvezetők: Sokullu (török), Santi (olasz)
Kuba: León 15, Leal 9, Camejo 3, Hierrezuelo Aguirre 2, Simón 6, Hernandez 6. Csere: Gutierrez (liberó), Cepeda, Diaz 1. Szövetségi kapitány: Orlando Blackwood
Brazília: Bruno 3, Vissotto 19, Rodrigao 5, Dante 8, Murilo 6, Lucas 6. Csere: Mario (liberó), Théo 1, Marlon. Szövetségi kapitány: Bernardo Rezende

EDZŐI ÉRTÉKELÉS

Orlando Blackwood: - Fáradt volt a csapatom, nem sikerült megfelelően regenerálódni a tegnapi találkozó után. Négy ötszettes meccsünk volt, ez nagyon sok. A vereség ellenére boldog és büszke vagyok, hiszen minden előzetes elvárásunkat túlszárnyaltuk ezzel a döntős szerepléssel.
Bernardo Rezende: - Az első pillanattól kezdve mi irányítottuk a találkozót, nagyszerű ritmusban röplabdáztunk. Elképesztő csapatom van, amely rengeteg edzéssel és kemény munkával érte el ezt az eredményt.

A 3. helyért
Szerbia–Brazília 3:1 (21, 20, –26, 19)

A világbajnokság végeredménye
Világbajnok: Brazília (Bruno Mossa Rezende, Sidnei Dos Santos, Leandro Vissotto Neves, Gilberto Godoy Filho, Murilo Endres, Théo Fabricio Nery, Joao Paulo Bravo Pereira, Rodrigo Santana, Lucas Saatkamp, Marlon Muragati Yared, Dante Guimaraes Amaral, Mario Da Silva Pereira Jr. Szövetségi kapitány: Bernardo Rezende), 2. Kuba, 3. Szerbia, 4. Olaszország, 5. Oroszország, 6. Egyesült Államok, 7. Bulgária, 8. Németország, 9. Argentína, 10. Csehország, 11. Franciaország, 12. Spanyolország, 13. Kamerun, Egyiptom, Japán, Mexikó, Lengyelország, Puerto Rico, 19. Ausztrália, Kanada, Kína, Irán, Tunézia, Venezuela

(szerző: Kovács Gábor)

A világbajnokság összes eredménye ide kattintva megtekinthető

A világbajnokság honlapja ide kattintva megtekinthető

A világbajnokság oldala az FIVB lapján ide kattintva megtekinthető

A világbajnokság képgalériája ide kattintva megtekinthető

Címkék: kuba brazília világbajnokság röplabda

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvolley.blog.hu/api/trackback/id/tr452361698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása