Szombaton rendezték a férfi világbajnokság elődöntőit, amelyek közül az egyik szoros, a másik simább csatát hozott. Időrendi sorrendben az elsőn a fiatal kubai válogatott hatalmas küzdelemben, 122 perces találkozón 3:2-re verte Szerbiát, míg a nap második meccsén a címvédő Brazília 3:1-re múlta felül a házigazda olasz válogatottat.

1990. Ebben az évben játszott legutóbb világbajnoki döntőt a kubai férfi röplabdaválogatott. Ezt a bravúrt ismételte most meg Orlando Samuel Blackwood szemtelenül fiatal csapata az olaszországi tornán, miután egy, a nagy klasszikusok közé is beillő, ötszettes találkozón legyőzte Szerbia válogatottját!
„Ezen a világbajnokságon olyan nagyszerű ellenfelekkel játszhattunk, mint Bulgária, Spanyolország, Szerbia és Brazília. A múltban háromszor is kikaptunk a szerbektől (a legutóbbi két alkalommal az idei Világliga bronzmeccsén, illetve most, a vb második csoprotkörében), ám ma – olykor remekül játszva – a döntő szettben sikerült őket legyőzni! Rettenetesen boldog vagyok, hiszen a csapatom rendkívül fiatal, így ebből a sikerből hatalmas önbizalmat meríthetünk a jövőben” – mondta a sikerkapitány a találkozó után.
A szerbek csapatkapitánya, Nikola Grbics mint mindig, most is rendkívül sportszerűen nyilatkozott. „Kuba ma hibátlanul játszott, egyáltalán nem hibázott, csak akkor, ha túl sokat vállalt. Meg voltak az esélyeink a harmadik és az ötödik szettben is arra, hogy megnyerjük az adott játszmát, de a kubaiak blokkológépezete és védekezése elképesztően hatékony volt.”
A mérkőzésen akadt egy személyes „tragédia” is, ez pedig Ivan Miljkovics nevéhez fűződött. A szerbek pontgyárosa rengeteg labdát kapott az egész meccs folyamán (összesen 52-nél állt meg a számláló), és a szoros helyzetekben feltűnően mindig őt kereste régi harcostársa, Grbics. Hiába ütött azonban 30 pontot Miljkovics, az ötödik szettben, 13:11-es szerb vezetésnél kétszer egymás után is őt blokkolták a kubaiak pontot érően…
A karibiak szekerét ismét a fiatal triójuk röpítette előre: az egész vb legfiatalabb játékosa, a mindössze tizenhét éves Wilfredo Leon 23, Yoandi Leal 21, a Nemzetközi Röplabda Szövetség (FIVB) honlapján pedig egyszerűen csak „Fantasztikus Kapitány”-nak becézett Robertlandy Simon 17 pontig jutott.
A végére néhány statisztikai érdekesség: a két csapatnak ez volt a huszonnegyedik egymás elleni meccse, a kubaiak mindössze nyolcadszor tudták legyőzni európai riválisukat. Noha érmeket korábban nyertek már a vb-ken (Kubának egy ezüst mellet két bronzérme van, míg Szerbia – akkor még Jugoszláviaként – 1998-ban nyert egy ezüstöt), világbajnoki címet még egyik együttes sem ünnepelhetett, erre most a közép-amerikaiaknak esélyük. Egy dolgot pedig ne feledjünk: Kuba négy éve, az előző vb-n a 15. helyen végzett…

A második elődöntőben a ’90-es évek egyeduralkodója a 2000-es évek egyeduralkodójával találkozott, azaz a háromszoros világbajnok (1990, 1994, 1998) Olaszország ellenfele a kétszeres vb-első Brazília (2002, 2006) volt. Mivel utóbbi csapat nyert, a dél-ameikaiak zsinórban harmadik döntőjükre készülhetnek, és ha nyernek, beállíthatják szombati ellenfelük idevonatkozó rekordját, azaz egymás után harmadszor is felérhetnek a világ tetejére.
A brazilok legeredményesebbje ezúttal a 75%-os (!) ütőteljesítményt produkáló, végül 24 pontig jutó Vissotto Neves volt, de Dante Amaral 16 pontjára is nagy szüksége volt a címvédőnek.
A házigazdáknál Alessandro Fei volt a legeredményesebb, ám 20 pontja mellett 14 önhibát is vétett, ez pedig nem fért bele – még tizenkétezer néző bíztatása és hangorkánja mellett sem…
Nagy baj lehet a braziloknak, hogy a kezdőfeladójuk, Bruno Rezende a második szettben megsérült – kérdéses, hogy a fináléra össze tudják-e drótozni az orvosi stáb tagjai.
„Eddig nem ment jól ezen a tornán, kisebb sérülésekkel bajlódtam, de ma végre kijött az, ami végig bennem volt” – mondta a meccs után Vissotto Neves. A csapatkapitány, Giba pedig már a döntőre is előretekintett nyilatkozatában. „Ma taktikailag jobbak voltunk, mint az olaszok, de most le kell lassítanunk, pihennünk kell, vissza kell nyernünk a koncentrációnkat, mert Kuba rendkívül erős ellenfél, és képesek elképesztően magas színvonalon játszani. Remélem, Bruno képes lesz holnap játszani.”

Ma, azaz vasárnap 21 óra 15 perces kezdettel véget ér tehát a kaland. Véget ér a három hetes menetelés, véget ér a 2010-es férfi röplabda világbajnokság. Két nyitott kérdés maradt: nyer-e érmet a házigazda, illetve összejön-e Brazíliának a triplázás?
Hamarosan kiderül.

Férfi világbajnokság, Olaszország, elődöntő
Szerbia–Kuba 2:3 (22, –17, –29, 22, –14)
Olaszország–Brazília 1:3 (–15, –22, 23, –17)

Az 5. helyért
Oroszország–Egyesült Államok 3:0 (19, 21, 19)

A 7. helyért
Bulgária–Németország 3:0 (24, 24, 21)

A 9. helyért
Argentína–Csehország 3:1 (22, –18, 21, 22)

A 11. helyért
Spanyolország–Franciaország 1:3 (–17, –23, 16, –21)

(szerző: Kovács Gábor)

A világbajnokság összes eredménye ide kattintva megtekinthető

A világbajnokság honlapja ide kattintva megtekinthető

A világbajnokság oldala az FIVB lapján ide kattintva megtekinthető

A világbajnokság képgalériája ide kattintva megtekinthető

Címkék: olaszország szerbia kuba brazília világbajnokság röplabda

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvolley.blog.hu/api/trackback/id/tr672360730

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása