Az Olaszországban zajló férfi világbajnokságon kedden folytatódott a harmadik csoportkör. Szerbia bejutott az elődöntőbe, az Egyesült Államok viszont elhasalt az olaszok állította akadályban.

Az O-csoportban az olaszok 9500 néző előtt legyőzték az olimpiai bajnok Egyesült Államokat, így ha szerdán megverik a franciákat, 12 év után újra ott lehetnek a világ legjobb négy csapata között!
Pedig az első szett nem indult jól a házigazdák számára, hiszen egyik rossz megoldás után csinálták a másikat – nem is csoda, hogy az amerikaiak játszi könnyedséggel, tizenegy pontos különbséggel megnyerték a nyitó felvonást. A folytatásban aztán magukra találtak az olaszok, Cristian Savani és Alessandro Fei ütéseivel és blokkjaival folyamatosan előnyben voltak, majd a szett végén a center, Andrea Sala biztosította a kétpontos részsikert. A harmadik játszma rendkívül változatos küzdelmet hozott. Mindkét csapat remekül blokkolt, csak pontos feladásokból tudtak eredményesek lenni a támadók. Az olaszok többször is három-négypontos előnyre tettek szert, de Alan Knipe szövetségi kapitány jól időzített időkérései és cseréi után az amerikaiak mindig visszatáncoltak a szettbe. Az olimpiai bajnokok még akkor sem adták fel, amikor az olaszok 23:20-ra vezettek: két kivédekezett akcióból való visszatámadással, és két szenzációs blokkal ők jutottak játszmalabdához, hogy aztán 26:26-nál egy elrontott nyitással megpecsételődjön a sorsuk. A negyedik felvonásban szinte végig fej-fej mellett haladtak a csapatok, ám 20:20 után az olaszok gáláztak, és három parádés blokkot bemutatva 25:22-vel megnyerték a találkozót! 

A P-csoportban Szerbia – felborítva a papírformát – legyőzte az örök ígéret Oroszországot, ezzel pedig első csapatként bejutott az elődöntőbe! Szenzációs siker ez déli szomszédainktól, akik – most már bizonyossá vált, hogy – tényleg taktikázásból kaptak ki az első csoportkörben kétszer is! A találkozó több statisztikai érdekességgel is szolgált, hiszen a négy szett majdnem két óráig tartott, kétszer is csak a minimális két pont döntött a csapatok között, illetve az oroszok összességében több pontot szereztek, mint a szerbek (97:96)!
Más kérdés, hogy két szettel kevesebbet nyertek… Igor Kolakovics szerb csapatában – kell-e mondani – Ivan Miljkovics ezúttal is ellenállhatatlanul játszott (26 pont, bőven 50% fölötti ütőteljesítménnyel), míg az ellenfélnél Makszim Mihajlov 23 pontja ezúttal kevésnek bizonyult. A szerbeknél az olimpiai bajnok csapatkapitány, Nikola Grbics is klasszisteljesítményt nyújtott, így összességében megérdemelt szerb siker született.
„Az utolsó pont után én voltam a világ legboldogabb embere! – mondta a találkozó végén Kolakovics. – Nagyszerű csapatom van, most csak az számít, hogy ott vagyunk az elődöntőben. Büszke vagyok arra, hogy itt lehetek a világbajnokságon.”
Kollégája, Daniele Bagnoli már kevésbé volt boldog. „Gratulálok a szerb csapatnak. Néhány játékosunknak fizikális problémái voltak, ráadásul rengeteget hibáztunk, így esélyünk sem volt a győzelemre. Bár nem vagyunk ott a négy között, de a vb-nek még nincs vége, szeretnénk a lehető legjobb helyezést elérni” – mondta Bagnoli, akivel kapcsolatban nem lepődnénk meg azon, ha a következő világversenyre való felkészülést már nem vele kezdené meg az orosz csapat…

A Q-csoportban a fiatal kubai válogatott négy szoros szettben győzte le a spanyolokat. Érdekes, hogy ez a keddi nap harmadik olyan négyszettes találkozója volt, amin a vesztes fél több pontot szerzett, mint a győztes! Ezzel a vereséggel a spanyolok biztosan csak a 9-12. helyért csatázhatnak a folytatásban, míg a kubaiak a bolgárokkal játszanak szerdán a négybe jutásért! A karibiak csapatkapitánya, Robertlandy Simón egészen káprázatos, 82%-os ütőteljesítménnyel és összesen huszonkét ponttal zárta a találkozót, míg a másik oldalon a húsz pontos Iban Perez volt a legeredményesebb.
„Nehéz találkozón vagyunk túl, mivel a spanyolok remekül játszottak. A második szettben látszott, mennyire fiatal és tapasztalatlan a csapatom, ám a játékosokat dicséri, hogy a többi végjátékban parádésan koncentráltak. Bulgária ellen a négy közé kerülés a tét, nagyon nehéz meccsre számítok” – mondta a mérkőzés utáni sajtótájékoztatón Orlando Samuel Blackwood, a kubaiak szövetségi kapitánya.

Az R-csoportban a csehek kipukkadásának lehettünk szemtanúi, hiszen nagyon simán, három szettben vereséget szenvedtek a németektől. Sokkal több szót nem is érdemes erre a találkozóra vesztegetni, talán csak annyit, hogy a németek második legeredményesebbje az ezúttal 15 pontig jutó ifj. Grózer György volt. A németek a brazilokkal játszhatnak az elődöntős helyért. 

Férfi világbajnokság, Olaszország, harmadik csoportkör, 1. forduló

O-csoport: Egyesült Államok–Olaszország 1:3 (14, –23, –26, –22). Az állás: 1. Egyesült Államok 3 pont/2 mérkőzés, 2. Olaszország 2/1, 3. Franciaország 2/1
P-csoport: Oroszország–Szerbia 1:3 (–26, 16, –21, –25). Az álllás: 1. Szerbia 4/2, 2. oroszország 1/1, 3. Argentína 1/1
Q-csoport: Kuba–Spanyolország 3:1 (22, –15, 22, 22). Az állás: 1. Bulgária 2/1, 2. Kuba 2/1, 3. Spanyolország 2/2
R-csoport: Németország–Csehország 3:0 (23, 18, 13). Az állás: 1. Németország 2/1, 2. Brazília 2/1, 3. Csehország 2/2

 

 

(szerző: Kovács Gábor)

A világbajnokság összes eredménye ide kattintva megtekinthető

A világbajnokság honlapja ide kattintva megtekinthető

A világbajnokság oldala az FIVB lapján ide kattintva megtekinthető

A világbajnokság képgalériája ide kattintva megtekinthető

Címkék: világbajnokság röplabda

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvolley.blog.hu/api/trackback/id/tr392351117

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása