Lestár László, illetve a Közgáz SC-DSK első alkalommal rendezi meg a Közép-magyarországi Regionális Röplabda Bajnokságot, amelynek versenykiírása először a hunvolley.blog oldalon jelenik meg: ide kattintva letölthető! A főszervező érdeklődésünkre elmondta, reméli, hogy az országos szövetség nem gördít akadályt a törekvéseik elé.

― Miért így, miért most, és miért te, illetve a te klubod, a Közgáz van a dologban?
― Több oka is van annak, hogy kiírásra került a verseny. Egy: volt, még a békeidőkben, Pest megyében, de egyébként más régiókban is megyei bajnokság. Ezt szeretnénk feléleszteni ― mondta a hunvolley.blog érdeklődésére Lestár László. ― Kettő: többen úgy látjuk, hogy a főváros vonzáskörzetében, de attól távolabb is sok helyen foglalkoznak a röplabdasportággal. Azok a klubok, amelyek nem tudják, vagy nem is akarják vállalni az országos szövetség által kiírt NB II-es bajnokság szigorú adminisztrációs, anyagi, utánpótlás-nevelési kötelezettség, és nem túl igényes szakmai feltételeit, azok vagy a BRSZ versenyrendszerében indulnak, vagy különböző klubszintű tornákon vehetnek részt. Illetve marad a vegyes röplabda. A vegyes nagyon sok lehetőséget ad, de azért mégiscsak a szabadidős röplabda kategóriájába tartozik. Kevés alkalommal, illetve csak amolyan felkészülési jellegű tornákon van lehetőség versenyezni. Ez sem rossz, lásd például a gyöngyösi Szüreti Kupát, de ezekből kevés van. A Budapest-bajnokság, amelyet a fővárosi csapatoknak szerveznek, szintén olyan feltételeket szab, ami kedvezőtlen a nem budapesti csapatoknak. Lásd például, hogy fel kell adni a pályaválasztói jogot, és sokszor késő este vannak a mérkőzések, stb.

― Mi a helyzet az utánpótlással?
― Ez a harmadik, amely már személyesen bennünket, engem is érint. A Budapest-bajnokságban nem játszhat olyan, aki az NB II-ben pályára lépett. Ez azért érdekes, mert csak a felnőtt bajnokságokra érvényes ez a szabály, az utánpótlásban már nem. Tehát például a serdülő Budapest-bajnokságban nem érdekes, hogy mondjuk egy szinte kezdőkből álló csapat, az OSB győztesével játszik. A BRSZ vezetői úgy nyilatkoztak, a csapatok kérése, hogy nem akarnak NB-s játékosok ellen játszani. Hát ez is érdekes, mert a Budapest-bajnokság szakmai színvonala nemhogy alacsonyabb, de sokszor inkább magasabb, mint az NB II-é. És persze ne felejtsük el, hogy vannak olyan fővárosi csapatok, amelyekben olyan idősebb, tapasztaltabb játékosok vannak, akik sokszoros felnőtt válogatottsággal, esetenként több száz NB-s mérkőzéssel a hátuk mögött bizony nagyon is NB-s szintet képviselnek. Szándékosan nem neveztem meg senkit, mert nagyon hosszú lenne a névsor. Természetesen minden tiszteletem az övék, és ha az én játékosaim esetenként szembe kerülnek velük, mindig fölhívom a figyelmüket arra, hogy ki ellen is játszanak.

― Hogy jelenik meg ez a problémakör a Közgáz esetében?
― Visszatérve ránk: nálunk a saját utánpótlás-nevelés eredményeként, illetve annak köszönhetően, hogy nagyon népszerű sportág a röplabda a Corvinus Egyetemen, sok játékos van. Nem volt olyan NB II-s mérkőzésünk az elmúlt idényben, ahol ne 12, de inkább 13 játékossal vettünk volna részt. Aki egy kicsit is ért a szakmához, vagy ismeri, és játssza a játékot, az tudja, hogy csak a játékkal lehet fejlődni, és persze a cserék sem jutnak mindig szóhoz. Azok a játékosaink akik „kiöregszenek” az utánpótlás-korosztályokból, hát bizony nem, vagy csak kevésszer jutnak szóhoz a felnőttben. De, hogyan legyen felnőtt tapasztalata annak, aki nem játszik a felnőttben? Így jómagam nagyon sokszor nyúlok a kispadhoz, és játszanak, persze lényegesebben keveset a fiatalok. Nagyon jó lehetőség lenne a Budapest-bajnokság, de nem játszhat az, aki már a felnőttben pályára lépett...

― A kör bezárult?
― Mivel több edzőkollégával többször is beszéltünk ezekről a problémákról, adta magát, hogy valamit lépni kellene. Mivel jómagam rendelkezem versenyszervezési tapasztalattal, vettem a bátorságot, és elkészült a versenykiírás tervezete. Fölvettem a kapcsolatot a Pest Megyei Röplabda Szövetség vezetőivel, és tőlük is olyan inspirációt kaptam, hogy próbáljuk meg. Természetesen a verseny nyílt, bárki indulhat. Tisztában vagyunk azzal, hogy még a gyerekbetegségeken át kell esni, illetve sok nem várt probléma is fölvetődhet. Nem lesz könnyű. Arra is fölhívnám a figyelmet, hogy a Pest Megyei Röplabda Szövetség az MRSZ tagja, így ha a verseny létrejön, akkor az illetékesek részére minden információt megadunk, illetve bejelentési kötelezettséget megteszünk majd. Ha szükséges, még engedélyeztetést is kérünk, bár ilyesmiről nincs tudomásom, hogy kellene. Reméljük, nem gördít akadályt az országos szövetség a törekvéseink elé.

― Lesz valamiféle összejövetel az indulni szándékozók számára?
― Várunk minden érdeklődőt augusztus 26-án, vasárnap a Közgáz SC hazai mérkőzéseinek helyt adó tornateremben, ahol megbeszéljük a következő lépést. A címünk: Budapest IX. kerület, Kinizsi utca 2-6. A megbeszélés 16 órakor kezdődik.

Címkék: közgáz röplabda regionális közép

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvolley.blog.hu/api/trackback/id/tr254709400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kreatív Alkotók 2012.08.13. 14:56:02

"Azok a klubok, amelyek nem tudják, vagy nem is akarják vállalni az országos szövetség által kiírt NB II-es bajnokság szigorú adminisztrációs, anyagi, utánpótlás-nevelési kötelezettség, és nem túl igényes szakmai feltételeit..."

Lebegjen ez minden magyar röplabda-barát szeme előtt, és legyünk minél többen, akik ezt vallják!

Kreatív Alkotók 2012.08.13. 14:59:31

Sorry, az utolsó kettő kommentet kérlek töröld ki. köszi.
süti beállítások módosítása