A pécsi férfi röplabdacsapat tavaly már feljuthatott volna az élvonalba, és idén is megvan erre minden esélye. A baranyaiak a második helyen végeztek az NB II-ben, most már csak az anyagiakon múlik az osztályváltás. Ez egyúttal történelmi pillanat is lenne, mert legjobbak között eddig még nem szerepelt Pécsről, illetve Baranya megyéből egyetlen csapat sem.

― Kik alkotják csapatot?
― A csapatban pécsiek, és olyan egyetemisták játszanak, akik idekerültek tanulni, illetve van még két játékosunk a szomszédos Bonyhádról is, ők onnan járnak be edzésekre ― mondta Gyöngyösi Zoltán, a PTE PEAC MSB játékos-edzője.

― Mióta vezeted a csapatot? Milyen feladatokkal találtad szembe magad?
― Én körülbelül másfél éve vettem át a csapatot. Korábban nem figyeltek az utánpótlásra eléggé, inkább csak amolyan ad hoc jelleggel, ezen kellett változtatni elsősorban, ez volt a legfontosabb. Elkezdtünk egy progresszív szakosztályépítő munkát. Mára pedig már két helyszínen, a Deák Ferenc Gyakorló Általános Iskolában és a Magyar-Német Kéttannyelvű Iskolaközpontban is foglalkozunk gyerekkel, a negyedik osztálytól égészen a felnőttkorig. Ennek köszönhetően ötven főre bővült a szakosztályunk.

― Milyen lehetőségek vannak itthon a megmérettetésre?
― Jelenleg tavasszal és ősszel is elindul az immár második éve létező, általunk szervezett pécsi városi bajnokság. Az idén három kategóriát indítottunk. Az A-kategóriában hat csapat indul, a B-kategóriában öt, ifjúsági kategóriában pedig négy. Mi is indítunk csapatot minden kategóriában.

― Ki támogatja a csapatot?
― Főtámogatóink az egyetem és a város. Az előbbi az anyagi támogatás mellett az edzéshelyeket is biztosítja. A város pedig a sportbizottsági támogatáson keresztül segít a csapatnak. Emellett van még néhány kisebb szponzorunk. Azt is fontosnak tartom megemlíteni, hogy nálunk egyetlen fizetett játékos, illetve edző sincs. Sőt, ha az NB I-be kerülünk, akkor is egy darabig tagdíjat fogunk fizetni, azért, hogy röplabdázhassunk.

― Milyen kiugrási lehetősége van itthon a röplabdának?
― Idén egy nagyon nagy lépést tettünk előre. Minden idők legsikeresebb magyar edzője, Demeter György hazajött Törökországból Kaposvárra, és alapított egy röplabda-akadémiát, ami a dél-dunántúli régiót akarja összefogni. Megkerestük őt, és alá is írtunk vele egy háromoldalú együttműködést. A PTE PEAC, a Pécsi Sportiskola és a Kaposvári Röplabda Akadémia között. Ettől remélünk szakmai továbblépést is.

― Magyarországon, köztük Pécsen is, inkább a foci, a kosárlabda és kézilabda örvend népszerűségnek. Miért nincs akkora érdeklődés a röplabda iránt itthon?
― Ez érdekes dolog, mert ha nemzetközi szinten nézzük a röplabdázást, akkor minden elfogultság nélkül, objektív mérőszámokkal alátámasztva elmondható, hogy a kosárlabdával egy szinten van. A kézilabdát, ami amúgy is inkább Európához kötött, messze-messze megelőzi. A röplabdát a világon mindenhol játsszák. Nálunk kicsit mostohább a helyzete, de talán ha többet foglalkoznának ezzel a sportággal a médiában, hazánkban is elfoglalhatná az őt megillető, előkelő helyét. És végül ne feledjük, hogy a röplabdának mindkét ága, a strandröplabda és a teremröplabda is olimpiai sportág!

(forrás: nivomagazin.hu)

Címkék: pécs röplabda pte peac

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvolley.blog.hu/api/trackback/id/tr954509140

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása