Veres Péter volt a nyerőember!

 2012.03.28. 20:16

Veres Péter orosz csapata, a Dinamo Moszkva elképesztő csatában 3:2-re nyert ifj. Grózer György együttese, a lengyel Asseco Resovia Rzeszów otthonában a CEV Kupa-döntő első mérkőzésén! Helyszíni beszámoló!

Nem időben indulni, sokkal inkább időben érkezni! Az a művészet, pláne, ha az ember ugyanazon a helyen és ugyanabban az időben akar találkozni az orosz Dinamo Moszkva sztárjával, Veres Péterrel, illetve a lengyel Asseco Resovia Rzeszów kedvencével, ifj. Grózer Györggyel a CEV Kupa-döntő első meccse előtt. A nagy találkozás nem is maradt el, a két kulcsjátékos látszólag remek hangulatban készült a csatára. Veres olyannyira belemelegedett a baráti beszélgetésbe, hogy edzőjének kellett érte jönnie. A szigorú mester az órájára mutogatott, a moszkvaiak játékosa pedig tudta a dolgát, széles mosollyal elindult a csarnok felé. Pálinkát egyikük sem kért... :)

A PodPromie egyébként egy gyönyörű, modern ékszerdoboz, picit talán a győri Magvassy Mihály Sportcsarnok és az Újszegedi Sportcsarnok remek ötvözete. Az újságírók nem a pálya mögött ülhetnek, hanem az oldalvonal mellett, ami sokkal jobb és értelmesebb megoldás, köszönjük! A nézők sem panaszkodhatnak, a kétszintes oldallelátók minden pontjáról remekül lehet látni, az alsó sorokban ülő szerencsések a kispadok közvetlen közeléből figyelhetik az eseményeket. Az alapvonallal párhuzamos hátsó tribünökön helyet foglalók számára nem ugyanaz az élmény, de ahogy pestiesen mondani szoktuk volt: így jár, aki pórul! Kupadöntő ide vagy oda, itt nem divat a túlzott szigorúság, a jegyeket csak hébe-hóba ellenőrizték, és a szektorok között, illetve a pálya mellett is mindenki kedvére sétálgathatott!

A szurkolók már egy órával a kezdés előtt elkezdtek gyülekezni, de lelátó igazán csak délután öt órakor kezdett megtelni, ekkor érkezett a lengyel Stal Mielec röplabdázója. Érkezésére számítani lehetett, hiszen a két város közel fekszik egymáshoz.

AZ ELSŐ SZETT

A kezdésre teltház, 5000 néző gyűlt össze, de érdekes módon a hangulat rendkívül visszafogott volt, egymással beszélgettek a nézők, mint egy színházi előadás előtt. Bezzeg, amikor a csapatok bevonultak a kezdéshez, és megtörtént a bemutatás! Talpra ugrott mindenki, és hangrobbanás rázta meg az arénát! Előkerültek a zászló, és a nézők egy hatalmas mez formájú drapériát feszítettek ki! Az első labdamenetben rögtön Grózer kapta a labdát, de az amerikai olimpiai bajnok David Lee, valamint Veres Péter kettes blokkjáról visszapattant a hazai térfélre!

A hangulat fergeteges volt, a piros-fehér mezbe öltözött drukkerek adták az ütemet, és az egész csarnok velük tapsolt és énekelt. Az első pont tehát a vendégeké volt, de a folytatásban pontosabbak voltak a lengyelek, és gyorsan fordítottak. 3:1-nél Veres bombáját Grózer blokkolta, lesz mit megbeszélniük a magyar legényeknek a lefújás után... 5:3-nál a hazaiak büszkesége nyitott egy ászértékűt, és úgy tűnt, együttese magabiztosan kézben tartja az események alakulását. Az orosz szervákat fülsiketítő füttykoncert zavarta, a remek nyitásoknak köszönhetően mégis fordított a Dinamo (6:7). Veres ejtett, a labda majdnem le is esett, honfitársunk már ünnepelt, de a Rzeszów valahogy összekaparta, és bár Péter pacsizás helyett visszazárt sáncolni, Grózer nem hibázott.

Az első technikai után jött egy gyönyörű fordulatos labdamenet, amelyet végül az oroszok nyertek. A hazai drukkereknek ez persze nem tetszett, de aztán ők is megtapsolták. Kiválóan összeállt a feladó, Szergej Grankin, illetve a center, David Lee blokkja, a másik oldalon Marko Bojics nem boldogult velük, ezért a lengyel edző, Andrzej Kowal időt kért (8:11). Megrekedtek a hazai kedvencek, nem tudták csökkenteni a különbséget, a második technikainál már öttel vezettek (11:16). A folytatásban Grózer szemfüles pöccintése ért pontot, de Nyikolaj Pavlov nagyon hatékonyan támadott a vendégeknél, őt nem tudták tartani, és mivel jól ment neki, Veres Péter kevesebb labdát kapott.

Mivel hátrányban volt a Resovia, mindenképpen kockáztatnia kellett a nyitásoknál, de ezúttal nem voltak pontosak az erős szervák, többségük a hálóban landolt. A csereként beállt Paul Lotman lendített némileg a lengyelek támadóhatékonyságán, de ezúttal ez is kevés volt. A Dinamo részéről nem volt szükség bravúrokra, extrákra, „csak” rendkívül biztos alapjátékra, jó nyitásokra, pontos fogadásokra, és nagy odafigyelésre. Aleh Akrem blokkjával három pontra csökkent a különbség, ezért az oroszok időt kértek, a szurkolók pedig rákapcsoltak!

De rákapcsolt Veres Péter is, és a visszatérés után bombázott egyet a hátsósorból. Majd Gyenyisz Kalinyin kiváló szerváját követően a visszapattanót Lee váltotta pontra, úgyhogy a Rzeszów is időt kért (18:23). Ezután Veres kapott labdát, de a hármas blokkal nem bírt, megfogta a visszapattanó labdát, és dühében a földhöz vágta, a nézősereg füttykoncerttel reagált, de a bosszankodásra igazán akkor volt oka, amikor Pavlov ütésével 25:20-ra megnyerték a játszmát a moszkvaiak (0:1).

A MÁSODIK SZETT

Az első etapban tehát egyik magyar sem brillírozott, Veresnek mondjuk nem is volt rá szüksége, ő hozzátette a magáét a remek csapatteljesítményhez, ezzel célba értek. A második részt egy szép blokkal kezdte, de a világbajnoki ezüstérmes liberó, Krzysztof Ignaczak megmentette, majd ütött egy foghatatlant a szélről, illetve egy tökéletes nyitással is jelentkezett, amelyet Dmitrij Scserbinyin váltott pontra, a Dinamo az első technikainál ismét hárommal vezetett (5:8), a közönségnek kezdett elmenni a kedve, a fanatikusok továbbra is megállás nélkül énekeltek, de a többiek egyre ritkábban kapcsolódtak be. Határozottabb, magabiztosabb, pontosabb volt a vendégcsapat, Pavlov kalapált, a nyitásfogadás és a szervateljesítmény továbbra is remek volt.

A feladó, Szergej Grankin kiválóan teljesített, és Veres is mindig hozta a szükséges pontokat. Egy hosszú, kiélezett labdamenet végén teljesen egyedül hagyták a szélen, de ütése szélesnek bizonyult. A nézőközönség ünnepelt, hiszen azt gondolta, hogy ezzel 10:11-re felzárkózik a házigazda, de a játékvezető úgy látta (helyesen), hogy egy hazai játékos belekapott a labdába, és a Dinamónak adta a pontot! Ismét füttykoncert, és a mi Péterünk ráadásul egy ászt is nyitott, amivel szintén nem javított a helyi népszerűségi listán elfoglalt helyezésén. Időt kért a Rzeszów, Veres pedig elnézést, persze nem a lengyel drukkerektől, hanem csapattársaitól, mert Grózer blokkjába ütött (12:13)!

A hazaiak kedvence támadásból is elkezdte termelni a pontokat (13:14), szoros volt a helyzet, és végre visszajött a közönség hangja is! Veres ütését megfogták, majd az ellentámadást pontra váltották, ezzel egyenlítettek a hazaiak, sőt a második technikainál már vezettek is, újra jött a hangrobbanás (16:15)! A folytatásban ismét Veres villant, de természetesen nem ő, hanem Grózer kapta a hatalmas tapsot, amikor ütésével ellépett a Resovia, a moszkvaiak rögtön időt is kértek (18:16)! A lengyelek támadásban próbálták levenni a terhet Grózer válláról, és remekül használták ki, hogy rá így is mindig figyelniük kellett az oroszoknak. Grózer ejtésével tartotta a két pontot a házigazda, de Pavlov előtt összezárt a hármas blokk, és máris három volt a differencia. Mindent összeszedett mezőnyben a Resovia, és mindent pontra is váltott, így a vendégek kikérték második idejüket is, a drukkerek pedig felállva tapsoltak, szurkoltak, és várták a lengyel részsikert! A hajrában centerből volt hatékony és eredményes a Rzeszów, és a teltházas csarnok legnagyobb örömére két moszkvai pont, valamint egy időkérés után a válogatott centere, Piotr Nowakowski középütésével a helyi kedvencek 25:22-re nyertek (1:1)!

A HARMADIK SZETT

Gyorsan összekapta magát a Dinamo, és gyorsan előnybe került az újrakezdés után (1:4), időt kellett kérnie Kowal edzőnek. Az oroszok is egyre több és eredményesebb centertámadást alkalmaztak, de blokkban és mezőnyben egyik csapat sem remekelt ebben az időszakban. Veres ütött egy pontot, majd nyitott egy ászértékűt, a következő szerva előtt meg is kapta a füttyöt! Grózer bombázott a vonalra, de ez is csak a mínusz háromhoz volt elég, amiből Kalinyin ütésével az első kötelező pihenőre ismét négy lett (4:8). A Lukas Tichacek helyére beálló hazai cserefeladó, Maciej Dobrowolski nagy sprintekre kényszerült az elpattogó nyitásfogadások miatt. A lengyelek ezúttal nem tudták szétzilálni a látogatók egységét, tisztes távolból követték őket (6:10).

Keményen dolgozott a Resovia, de a pontosság, és egy kis szerencse nagyon hiányzott. Veres Péter bombázott, amikor egy pillanatra nem figyeltek rá, de kisvártatva Grózer is odacsapott, nem is egyszer, és nem is csak támadásból, hanem szervából is! Éledezett a Rzeszów, és ennek ő volt a kulcsfigurája, amikor nyitott még egy, aztán még egy ászértékűt, már csak egy pont volt együttese hátránya! A lengyelek a nagyszerű Grózer-parádénak köszönhetően visszajöttek a játszmába (11:12)! Időt kért a Dinamo, és ezzel kizökkentette a hazaiak klasszisát, de csapata továbbra is ott lihegett riválisa nyomában. Igen ám, de újra sok nyitást rontott a Resovia, így nem volt esélye az egyenlítésre (14:16).

Grankin remek szervájával folytatódott a játék, ismét ellépett a moszkvai együttes, Lee élményszámba menő, technikás mozdulattal szerzett centerpontot, Kalinyin ászt nyitott, a lengyel edző időt kért (15:19). Hiába, mert Veres ejtését nem tudták felszedni, és ismét krónikusan rosszul fogadtak (16:21). Veres a szélről ezúttal ütött, egyre szabadabban tehette, hanyagul őrizték a lengyelek, rá is fizettek! Kulcsfontosságú szituációban is nyitást rontott a Rzeszów, és Nyikolaj Pavlov játszmalabdához juttatta együttesét, és ő volt a befejező is (20:25, 1:2). A hazai nézőseregnek ismét torkán akadt a szó...

A NEGYEDIK SZETT

Pavlov ott folytatta az új játszma első labdamenetében, ahol a harmadik etap végén abbahagyta, de számunka inkább az szolgált látványossággal, hogy a holtidőben a két magyar a hálón keresztül összemosolyogtak, és egy-két szót is váltottak egymással! Az újabb maratoni hosszúságú labdamenet végén csak Veresnek volt oka mosolyra, mert irgalmatlanul lekapta Grózer kényszerejtését, a hazaiak mesterének megint hamar ki kellett kérnie első idejét (1:4). A Veres-show folytatódott, ezúttal egy ásznyitás képében (3:7), és nagyon úgy tűnt, a Rzeszów képtelen magára találni, és újra visszaszerezni az irányítást és a vezetést. Az oroszok nagyszerűen szedték rész a hazai blokkokat, és pontos, erős ütésekkel büntettek.

Érdekes, hogy az oroszok a támadások legalább felében nem verte bele a labdát a betonba, tehát nem ütőerővel, hanem technikás, ravasz, finom megoldásokkal szerzett pontokat. Ismét jött egy nagy hazai feltámadás, jó szervák és jó blokkok kellettek hozzá, s a moszkvaiak máris időt kértek (8:10). Lotman kiváló nyitásaival egyenlített, majd fordított a Resovia (10:11), Veres megbirkózott a kegyetlen erejű bombákkal, de a társak nem tudtak elforogni. De amikor sikerült, jött a csereként beállt Alekszander Markin, és egy ásznyitással visszavette a vezetést az oroszoknak! Grózernek sem kellett több, odapörkölt a szélről, újra szoros, izgalmas, látványos volt a játék (12:12)!

Grózer ismét, aztán újra! Előbb ütésből, majd nyitásból! A közönség őrjöngött, de Veres tökéletesen fogadta a következő próbálkozást (14:14)! Az ismét magabiztossá váló házigazda szerezte a következő két pontot, így 16:14-re vezetett a második technikainál. Ennél több nem is kellett a közönségnek, a hangulat újra a régi volt! A folytatás is rendkívül taktikus küzdelmet hozott, a Rzeszów ragaszkodott kétpontos előnyéhez, Grózer a hármas sáncról is kiütötte a labdát, hibázásra kényszerítették ellenfelüket, értett az ötödik szett (21:18)! Kruglov rossz nyitása után ismét talpra ugrott a lelátó népe, amely Grózer újabb remek megoldását ünnepelhette, majd Scserbinyin blokkja után Veres nyitásrontásának tapsolhatott a szokásosnál is dobhártyaszaggatóbb füttykoncert után. A magyar játékos nem is hallotta a játékvezetői sípjelet, de a bíró fejbiccentéséből értett, hogy mehet a menet! A befejezés előtt még időt kért a Dinamo, aztán a Resovia is, sőt Kalinyin egy pontra csökkentette együttese hátrányát, de érkezett Grózer György, odavágott egy nagyot, és véget ért a szett (25:23, 2:2)!

AZ ÖTÖDIK JÁTSZMA

Ahogy kívántuk, ötjátszmás drámába torkollott a csata! A kezdés előtt pont ezt szerettük volna, hogy ebből a remek röplabdából a lehető legtöbbet láthassunk! Grózer ütött, Veres kezéről kipattant a labda, ez volt az első labdamenet lényege. A következőben csúfos érintéseket, labdakezeléseket láthatott a publikum, harsant is a fütty ezerrel, de a hazaiak két ponttal elléptek (3:1). Minden pontért óriási küzdelem folyt, a blokkok kiválóan működtek, Grózert például Scserbinyin akadályozta egy pazar sánccal, de Veres labdája is megpattant a lengyel kezeken. Grózer nagyon elemében volt, és ha neki jól megy, a csapat is szárnyal! Ignaczak a közönséget tüzelte, Cserednyik edző pedig a moszkvai játékosokat, hiszen időkérésekor már hárommal vezetek a hazaiak (6:3).

A következő labdamenet végén a játékvezetőnél reklamáló csapattársait Grózer nyugtatta és jobb belátásra bírta, pedig igazuk volt. Lám-lám, ez lett abból a lobbanékony srácból! Egy megfontolt, higgadt szuperklasszis! A lengyelek csak a játékra koncentráltak, és két pontot meg is tartottak előnyükből a térfélcseréig (8:6). Az újrakezdést követően Lotman egyes blokkal a padlóra küldte Pavlov labdáját, azonnal időt kért a moszkvaiak mestere! Nyeregben volt a Resovia, és úgy tűnt, innen már nem tud talpra állni és nyerni a Dinamo! Grózer megint megcsinált egy létfontosságú pontot, de Veres felet rá a hátsósorból (10:8)! Az orosz szervák ezúttal nem tudtak kifogni a házigazdán, ez volt a siker egyik záloga.

Egy rossz feladás talán végleg megpecsételte a Dinamo sorsát (12:8), de a nyitócsere, Kruglov ászértékűjével még éltek a halovány moszkvai remények, ezért Kowal edző időt kért. Kruglov ismét mészárolt egy ászt (12:11), de a center, Nowakowaski átlendítette a holtponton a hazai együttest! Scserbinyin blokkolt, az izgalmak fokozhatatlanná váltak! Veres nagymester érkezett a szélen, természetesen nem hibázott, ezzel visszatért a sírból a Dinamo (13:13)! Újabb időkérés, majd Grózer György ütése, de Veres Péter sáncol, meccslabda, az utolsó labdamenetet pedig ki fejezi be? Veres Péter!

Két fantasztikus magyar teljesítménnyel zárult 2 óra 22 perc után a kupadöntő első felvonása (13:15, 2:3)! Hát kell ennél több?!

CEV Kupa, férfiak, döntő, 1. mérkőzés

Asseco Resovia Rzeszów (lengyel) ― Dinamo Moszkva (orosz) 2:3 (―20, 22, ―20, 23, ―13)

Rzeszów, 5000 néző. Játékvezetők: Grieder (svájci), Melnyik (ukrán)
Rzeszów: Tichacek, Grzyb, Akhrem, Grózer, Bojics, Nowakowski. Csere: Ignaczak (liberó), Lotman, Dobrowolski, Kosok. Edző: Andrzej Kowal
Dinamo: Grankin, Lee, Pavlov, Veres, Kalinyin, Scserbinyin. Csere: Bragin (liberó), Kruglov, Markin, Bezrukov. Edző: Jurij Cserednyik

Az eredmény alakulása. 1. játszma:
7:8, 8:11, 11:16, 15:20, 18:21, 18:23. 2. játszma: 5:8, 7:11, 12:13, 16:15, 22:18. 3. játszma: 4:8, 11:12, 14:16, 15:19, 18:23. 4. játszma: 4:8, 10:10, 16:14, 21:18, 24:20. 5. játszma: 5:3, 8:6, 12:8, 12:11, 13:13

Természetesen interjúkkal és képgalériával is jelentkezünk hamarosan!

Címkék: orosz lengyel moszkva lengyelország röplabda veres dinamo cev kupa grózer rzeszow

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvolley.blog.hu/api/trackback/id/tr914346499

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása