Két magyar néz farkasszemet!

 2012.03.27. 21:42

Bár a magyar röplabda helyzete évről-évre egyre válságosabb, és a bajnokság színvonala sem javul, megszokhattuk, hogy légiósainkra minden szezonban büszkék lehetünk, és már az sem szokatlan, hogy a különböző kontinentális sorozatok éremcsatáiban is érdekeltek honfitársaink. Szerdán egy újabb csúcstalálkozó következik!

A CEV Kupa-döntő első mérkőzésén Veres Péter együttese, az orosz Dinamo Moszkva látogat Lengyelországba, ifj. Grózer György csapata, az Asseco Resovia Rzeszów otthonába! Az összecsapásról a hunvolley.blog helyszíni tudósításban számol be!

Veres Péterrel legutóbb tavaly, a Bajnokok Ligája olaszországi négyes döntőjén találkoztunk személyesen. Akkor együttese bronzérmet nyert, őt pedig a torna legjobb nyitásfogadójának járó különdíjjal ismerték el. A szezon folytatásában a moszkvaiak bejutottak a bajnoki döntőben, ahol ötmeccses csatában végül ezüstérmet szereztek a Zenit Kazany ellenében. Tehát a hazai kupában és a bajnokságban második, a BL-ben pedig harmadik hely jutott a Dinamónak, amely az Európai Röplabda Szövetség (CEV) fájdalmas és érthetetlen döntése miatt idén mégsem indulhatott a Bajnokok Ligájában: háromról kettőre csökkentették az oroszok helyét az elitsorozatban...

A jelenlegi idényben némileg módosították az orosz bajnokság lebonyolítását, és ez kedvezett a CEV Kupában résztvevő Dinamónak, amely így nem utazgatott olyan sokat, mint korábban, bár kilométerhiánya így sincs... Az alapszakasz nyolccsapatos Nyugati-csoportját a második helyen zárták, a rájátszás első körében, a nyolcaddöntőben nem kellett részt venniük, majd a negyeddöntőben pedig két meccsen búcsúztatták az ukrán Lokomotiv Harkov csapatát.

Az elődöntőben az Iszkra Ogyincovo várt a moszkvaiakra, akik az első és a második meccset is megnyerték idegenben! Előbb 3:0-ra győztek, Veres 14 pontjával (az amerikai olimpiai bajnok David Lee-vel holtversenyben) a mezőny legeredményesebbjének bizonyult (+11), és a hatékonysága előtt is le a kalappal: 18 támadásából 12 pontot szerzett. Statisztika itt! A második találkozó 3:2 lett, a magyar légiós ezúttal 19 pontot ütött. Statisztika itt! Fotógaléria itt! Az elődöntő az egyik csapat harmadik győzelméig tart, a következő meccset április 4-én rendezik a fővárosban. A másik ágon a Bajnokok Ligája-győztes és bajnoki címvédő Zenit Kazany a papírformának megfelelően 2:0-ra vezet a Lokomotiv Novoszibirszk ellen.

Itt tartanak tehát most az orosz bajnokságban Veres Péterék, de a CEV Kupában már a fináléig jutottak. Először az ukrán Lokomotiv Harkov, másodszor a szintén orosz Lokomotiv-Bjelogorje Bjelgorod, harmadszor a török Halkbank, negyedszer pedig a görög Iraklisz Szaloniki együttesét búcsúztatták, ezzel bekerültek a legjobb négy közé. Ott pedig szintén egy magyar játékossal találkozhatott a moszkvai nehéztüzér, hiszen Kaszap Tamás együttese, az olasz Monza jutott a Dinamónak. Ez egyébként Montichiari néven Veres egyik korábbi klubja volt. Itáliában (3:2) és oroszföldön (3:1) is hazai siker született, az aranyjátszmát pedig a Dinamo nyerte, így továbbjutott. Az első találkozón a moszkvai magyar volt együttese legeredményesebbje (22 pont, 33/19, 58%, +16, statisztika itt), a visszavágón pedig Nyikolaj Pavlovval holtversenyben az egész mezőny legeredményesebbjének bizonyult (25 pont, 40/23, 58%, +18, statisztika itt). Fotógaléria itt! Még egy fotógaléria itt!

Ifj. Grózer György együttese, az Asseco Resovia Rzeszów az előző idényben harmadik lett hazája bajnokságában. Leginkább azért nem jutott döntőbe, mert magyar (de német válogatott) játékosa sérülés miatt nem játszhatott, játékos sérülés miatt nem szerepelhet a nemzeti együttesben, Raynaud-szindrómát diagnosztizáltak nála. A rájátszásban nem tudott segíteni csapatának, a bronzpárharcra aztán saját felelősségére mégis beszállt, és harmadik helyezéshez juttatta együttesét.

A nyári Világligát ki kellett hagynia, de az őszi osztrák-cseh közös rendezésű Európa-bajnokságon ott lehetett, de Németország három vereséget követően már a csoportmeccsek után kiesett.

Az új szezonnak új edzővel vágott neki az együttes, a horvát Ljubomir Travica mester helyét Andrzej Kowal foglalta el. A lengyel bajnokság alapszakaszát a harmadik helyen zárták, a negyeddöntőben pedig háromszor 3:1-re nyertek a Tytan AZS Czestochowa ellen. A Zaksa Kedzierzyn-Kozle elleni elődöntő április 4-én kezdődik.

A Rzeszów a CEV Kupában sorrendben a svájci Lausanne UC, a holland Dynamo Apeldoorn, a francia Arago De Séte, illetve a török Fenerbahce ellen jutott tovább. Az elődöntőben a szlovén ACH Volley Ljubljana várt a lengyelekre. Mindkét meccs 3:0 lett, az elsőn Grózer a mezőny legeredményesebbjeként 21 pontot kalapált (21/13, 62%, 3 blokk, 5 ász, +14, statisztika itt)! A visszavágó is sima volt, és 18 pontjával itt is Grózer volt a legjobb (32/17, 53%, +14, statisztika itt)! Képgaléria itt! Még egy képgaléria itt!

Egészen bombasztikus formában van tehát mindkét magyar játékos, fantasztikus összecsapás várható a szerdán 17.30-kor kezdődő meccsen, a CEV Kupa-döntő első felvonásán!

A tavalyi Challenge Kupa-elődöntőben Koch Róbert és Mészáros Dömötör találkozott, a Bajnokok Ligája négyes döntőjében Veres Péter volt érdekelt, a román bajnoki fináléban pedig Kecskeméti Péter, illetve Nagy Péter, Geiger András és Németh Szabolcs képviselte a magyar színeket. Ott voltunk, és a helyszínről tudósítottunk akkor is, és így teszünk most is!

Tartsatok velünk Lengyelországba!

Címkék: orosz lengyel moszkva lengyelország röplabda veres dinamo cev kupa grózer rzeszow

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvolley.blog.hu/api/trackback/id/tr134344583

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása