Gazdálkodj okosan!

 2012.02.08. 22:02

Irritálóan szubjektív, ugyanakkor vérfagyasztóan objektív költségvetés-elemzés és gazdálkodás-újraértelmezés következik!!! Csak erős idegzetűeknek! Mottó: mi mennyi, és miért?

Nincs pénz! Kis hazánkban manapság ez a bölcs megállapítás sajnos számos területre, például a sportra, és azon belül a röplabdára is igaz. Szar ügy, mi?! És még szarabb, ha a felsővezetők, akik a passzátszelet fújják, mindezt egyszerűen figyelmen kívül hagyják, nem veszik tudomásul. Minden egyesület küszködik, persze mindegyik a maga szintjén. Egy-két helyen még pislákol a profizmus, de ott sem tudnak százezrekkel dobálózni! A Magyar Kupa négyes döntő rendkívül rangos esemény, de tetszik, nem tetszik: amatőrcsapatok is részt vesznek rajta.

Már megint a gombhoz a kabátot... Pedig talán fordítva kellene! Adott egy sportág, fényes múlttal, de válságos, erősen rogyadozó jelennel. Adott egy esemény, nyolc csapat. Egyik szegényebb, mint a másik. Van, ahol nem beszélnek róla. Van, ahol tagadják. Van, ahol időről-időre megoldják. Van, ahol ügyesen gazdálkodnak. Van, ahol csak addig nyújtózkodnak, ameddig a takarójuk ér. És olyan is van, ahol már évek óta nem titok, hogy saját zsebből fizetik az egészet, egyszerűen azért, mert szeretik a röplabdát, és szeretnek játszani.

És van egy tervezett költségvetés... Nem, ez nem jó kifejezés! Ha az irodalmi szakzsargont használjuk, akkor tragikomédia, mert tanulmányozása közben búslakodni és kacagni is lehet, csak vérmérséklet kérdése!

Az a címe, hogy: „Magyar Kupa rendezési kötségek”

Egy darab L-betű kimaradt, de ilyen apróságokon nem akadunk fenn, előfordult ez már nem egyszer "álamfői" szinten is mostanság! Bizonyára ezt is egy doktor írta...

A lényeg a részletekben lakozik, úgyhogy az üres szócséplés helyett inkább nézzük, hogy mi mennyi, és miért?
 
Játékvezetők, vonalbírók, jegyzőkönyvvezetők, versenybíró: 680.000 forint
Hát ez bizony ennyi. Nehogy most belemenjünk abba, hogy miért ennyi, és miért ilyen drágák a játékvezetők, és miért jönnek Nyíregyházáról meg Kaposvárról, mert ez amúgy is örökzöld téma, erről beszélgethetünk, vitatkozhatunk egész évben! És úgysem változik soha!

Terembérleti díj: 820.000 forint
Na, ez már döfi! Ahhoz képest, hogy ez Nyíregyházán ingyen lett volna... Azt pedig már tényleg csak nagyon halkan és félve kérdezem, hogy a szövetségnek a csapatoktól beszedett pénzt miért pont a Vasas SC pénztárába kell továbbítania? Ez nem valamiféle Vasas-ellenes kampány, vagy ilyesmi, de ha az egyik résztvevő klub rendez, akkor nyújtson be pályázatot, nyerje meg, és ámen. Viszont ha nem érkezett hivatalos pályázat, akkor a szövetség ne az egyik résztvevő egyesület csarnokában rendezzen! Egyszerűen azért ne, mert visszatetsző. Ennyi erővel a BSE kosárlabdacsarnokában is lehetne, nem?!

TARAFLEX összes költsége 750.000 forint, csapatokra áthárított része: 300.000 forint
A taraflex az olyan, mint a nicoflex meg a tubifex, csak másmilyen? Komolyra fordítva a szót: taraflex kell! De miért is? Mert az szép? Mert az modern? Vagy azért mert csak? Tény, hogy kulturáltan néz ki, meg jó rajta játszani, és már Belső-Oszétia harmadosztályú bajnokságában is használják, de akkor is kurva drága!

Statisztikus: 200.000 forint
A kérdés ismét csak ennyi: miért? Aki gyakran, vagy akár minden meccsen használ DataVolley statisztikát, annak van saját statisztikusa. Akinek nincs, de tudja értelmezni a számhalmazt, annak minden bizonnyal nagyon hasznos, csak nem ennyiért...

Biztonsági személyzet: 260.000 forint
Hát ez a teljes döbbenet... Jó, hivatalosan nyilván tömegrendezvénynek számít ez az egész, és van rá törvény vagy jogszabály, amely kimondja, hogy ilyenkor hány nézőre hány őrző-védőnek kell jutnia, de ez mégsem a Fradi―Dózsa, ahol fennáll annak a veszélye, hogy a feldühödött, részeg huligánok gyilkolják egymást.

Hangosítás, elektromos eredményjelző: 150.000 forint
Ezt értsük úgy, hogy a 820 ezres bérleti díjban a hangosítás és az elektromos eredményjelző használata nincs benne? Vagy a Fáy utcai csarnokban nincs működőképes hangosítás és elektromos eredményjelző? Nem tudom! Kérdezem! Mert ha nincs benne az alapárban, akkor valakinek megint ragyogó üzleti érzéke van, ha pedig ezek a technikai vívmányok hiányoznak a teremből, akkor megint az a kérdés, hogy miért is kellett ehhez a helyszínhez ragaszkodni? Egyébként mielőtt bárki azzal vádolna, hogy nekem semmi nem jó, és a tavalyi, Főnix Csarnokbeli finálé előtt született cikkekre utalva azt vetné a szememre, hogy számomra egyetlen helyszín sem felel meg, elmondom, hogy szerintem a Fáy utcai Vasas-csarnok mérete tökéletesen alkalmas a röplabda MK nyolcas döntő megrendezésére, és a budapesti helyszín sem rossz ötlet!

Hivatalos fotós: 120.000 forint
Három napra? Teljes képtelenség, agyrém. Maximum 50 rugó! De akkor már a Díner Tamás jön, vagy a Korniss Péter!

Orvosi ügyelet: 180.000 forint
Soknak tűnik, de az egészségügyi ellátás egyrészt nem játék, másrészt az orvosi tarifákkal nem vagyok tisztában. De remélem, hogy ennyiért minimum Sova, Blazsej, Benton, Carter, valamint Mágenheim doktorok, valamint Brinkmann professzor érkezik, hogy ne csak a röplabdakedvelők, hanem a sorozatfüggők is jól szórakozzanak! Doktor Kotász! Doktor Kotász!

Helyi műsorközlő: 170.000 forint
És még mindig tudják fokozni!!! Ez mi? Ez már bűncselekmény! Ennyiért kit hoznak? Már megint a veszprémi kikiáltó bácsit a kézilabdameccsről? Nem mondom, Kecskeméten jó volt, de semmi extra... Ennyiért meg pláne! Budapesten minimum nyolc ember van, aki meg tudja csinálni legalább úgy (talán még ért is a röplabdához és ismeri is a játékosokat meg a csapatokat) és nagyjából a harmadáért! Sőt! Na, ez már tényleg bicskanyitogató!

Összesen: 2.880.000 forint
 
Egy csapatra jutó költség: 360.000 forint

Tekintettel az áldott jó szívemre, nem csak a csapatokat sújtó költségek elemzésével pazarlom drága időmet, hanem a „Magyar Röplabda Szövetséget terhelő további költségek” című alfejezeten is átrágom magam, hogy segítsek spórolni!

TARAFLEX összes költsége 750.000 forint, csapatokra át nem hárított része: 450.000 forint
Lásd feljebb (tubifex, stb...)

Érmek, serlegek, különdíjak: 400.000 forint
Vidéken ennek finanszírozására be szoktak rántani kisebb-nagyobb vállalkozásokat, ami a fővárosban értelemszerűen nehezebb feladat, még akkor is, ha állítólag dolgozik odabent valaki, aki erre szakosodott... Tényleg, most jut eszembe: ugye lesz névadó szponzora a háromnapos eseménynek?!

VIP vendégek ellátása: 250.000 forint
Negyedmillió?? Kiket várnak oda? Ennyiért remélem, az "álamfő" is eljön! Akkor lehet franciapezsgő és kaviár! De egyébként...

Helyi személyzet, közreműködők költségei: 350.000 forint

Mennyi?? Hol lehet jelentkezni??! Hofi után szabadon: „Szopok, nyalok, gombot varrok!” Mit csinál a helyi személyzet? Ha jól sejtem, tolmácsok és csapatkísérők ezúttal nem kellenek...

Marketing és kommunikációs költségek: 500.000 forint

A plakátot már láttam az interneten, azt nyilván meg kellett tervezni, és ki kell nyomtatni. A tervezés régen ingyen volt... De mit takar pontosan a félmillió? Tévéreklám, rádióreklám, programfüzet, óriásplakát, köztéri hirdetés, újsághirdetés, szórólap, szendvicsemberek a Blaha Lujza téri aluljáróban, vagy mi? Mert ezek teljesen rendben lévő dolgok, csak oda kell írni szépen, részletesen, hogy a magamfajta is tudja, hogy miről van szó!

Kísérő programok költségei: 150.000 forint
Na, erre kíváncsi leszek... Elvis Presley-imitátorok, kardnyelők és tűzokádók kíméljenek!

Egyéb rendezési költségek: 250.000 forint
Tessék már megérteni, hogy ilyen nincs! Az utolsó három pont elfogadhatatlan! Nem lehet úgy összedobni és odabaszni egy költségvetést, hogy a végén majdnem egymillió forint lóg a levegőben, és nem mondják meg, hogy az mire megy el, és pontosan mit takar...

Összesen: 1.950.000 forint

Ezek a kiadások voltak. De hol vannak a tervezett bevételek? Arról miért nincs egy sor sem? Kíváncsian várom, hogy le lehet-e tuszkolni a klubok torkán ezt a túlzó, helyenként vérlázító fércköltségvetést, vagy a csepelieken kívül mások is fognak-e tiltakozni.

És még valami: attól, hogy általános anyagi nehézségek sújtják a klubokat, nem szeretném, ha a kupadöntő, ami mégiscsak a sportág ünnepi rendezvénye, egy szegényházra hasonlítana. Más a szegényház, más az ésszerű spórolás, és más az esztelen, pazarló pénzszórás, a klubok kárára (zsebére).

Természetesen, ahogy eddig, úgy ezúttal sem kell velem egyetérteni, azt mindenesetre hadd szögezzem le: én is azt szeretném, ha február 17-19. között minden a színvonalas röplabdáról szólna, nem az arcátlan kizsákmányolásról!

Címkék: röplabda magyar kupa

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvolley.blog.hu/api/trackback/id/tr224080026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

figyelmes8 2012.02.09. 07:36:40

Ez a rendezés valóban, így nem reális, megdöbbentő, felháborító, és elfogadhatatlan.
Viszont mi a teendő, ezzel szemben?

Rodics · http://hunvolley.blog.hu 2012.02.09. 09:46:46

@figyelmes8: Mi a teendő ezzel szemben? Szerintem lehet bármilyen kupadöntőt szervezni, a lényeg, hogy JÓ legyen. Érezzék jól magukat a nézők és a csapatok is. Ehhez nem kell feltétlenül taraflex, statisztikus, meg egy vagyonért fotós. De lehet! Lehet a Gundelből bélszínt, kaviárt, franciapezsgőt és konzumlányokat rendelni, ha kifizeti a szponzor, vagy a szövetség. De ha a csapatokkal fizettetik ki egy jó részét, akkor nem kellene túlzásokba esni, akkor nem kéne ilyen vastagon fognia a ceruzának! És ha az egyik klub kiakad ezeken az összegeken, azt nem kéne pimasz, irritáló válaszlevélben hangulatkeltésnek nevezni... Mert ez az egyszerre döbbenetes és nevetséges fércköltségvetés, ez a hangulatkeltés! Szerintem...

figyelmes8 2012.02.09. 10:08:19

@Rodics: Igaz. De én úgy értettem, "Mi a teendő ezzel szemben?", hogy most már..., amikor kiírták így a döntőt.
Egyesületenként, vagy összefogva tiltakozó levelet írni, nem befizetni, nem résztvenni a döntőn, ezek alapján?
Vagy kifelé is hangoztattni az MRSZ újabb rossz húzását. (félek ez utóbbi főleg, kárára lenne mindenkinek)Sajnos most a megoldást én sem tudom, de ilyen rossz vezetőségünk talán még sose volt!

Rodics · http://hunvolley.blog.hu 2012.02.09. 10:10:41

Oszvald Gyuri e-mailben fejtette ki véleményét erről, és még néhány dologról (köszönöm!!), de azt írta, hogy berzenkedéseit használjam belátásom szerint, ezért most közreadom:

"Nálam még két dolog miatt nyílik a bicska a zsebemben… De felfoghatod úgy is, még mindig vérzik a szívem, ha a röplabda hozzá nem értő, ostoba, primitív kommunikációjára gondolok. Hazudnék, ha azt mondanám, nagyon alaposan megnéztem a CEV-esemény honi országos sajtóját. De ahol lehetett, belenéztem az online-felületekbe, kezdve az első sajttájtól. Hihetetlen, hogy Eb-rendezésre pályázunk, itt van a CEV elnökség és sehol egy hosszabb interjú a nagyokkal. A Holvay Bandi bácsis anyag is a CEV-honlapról került át, nem magyar szerzőtől van – legalább is, valamelyik magyar megjelenésben ezt olvastam. Csak ennyire becsültük azokat, akiktől előrelépést remélünk? És akkor még – ha már nyalás, legalább legyen alapos – nem is beszéltem államtitkári nyilatkozatokról… (legalább a szövi honlapja lett volna tele cikkekkel, fotókkal – kik ezek az elnökségi tagok, rövid életrajzok, megkérdezni tőlük, mit tudnak a magyarokról: múltról, jelenről, csapatokról, egyéni játékosokról, milyen CEV felzárkózató programjaik vannak, és még 100 ezer stb. – az esemény kapcsán.
Újságírók vagy hülyék dolgoznak sajtósként a szöviben? Nem találnak témát? Még hugyozás közben is ezeken a fazonokon kellett volna csüngeni és minden lépésükről beszámolni! Hihetetlen! Erről a néhány napról – már hónapokkal előre, hiszen tudták, hogy lesz – időben kellett volna felületeket, időket foglalni a médiumokban (print, tv, online), interjú lehetőségeket kínálni megfelelő előkészítéssel és megint még 100 ezer stb.

Ezek CEV-fazonok adták át az év sportolói díjakat. Ki látta a jelenlévőkön kívül?

És akkor kapcsolok a „másik csatornára.” Az rendben lévő volna, hogy Demcsák Zsuzsa, a sportág arca, háziasszonya moderál egy eseményt. De hol van Szunai Linda? Az egykori BSE játékos? A „botrányos” szépségkirálynő? Azaz, a bulvár? Nem szeretem a műfajt, de vannak esetek, amikor kifejezetten kell, mert egy 300 ezer példányszámú megjelenés/lap (plusz ezek netes felületei) többet dob a röplabda ismertségén, mint ezer elnöki semmitmondás."

figyelmes8 2012.02.09. 11:03:26

Oszvald Gy.-nak megszívlelendőek a tanácsai!
De hol van Oszvald Gyuri?
Miért lépett hátra?

Rodics · http://hunvolley.blog.hu 2012.02.09. 13:07:44

Jött egy újabb hozzászólás:

"Abba most nem mennék bele, hogy melyik kiadási tétel sántít, mert sok értelmét nem látom. Azt viszont továbbra is fenntartom, hogy fel kéne hagyni a négyes döntők rendezésével.

Sokkal nagyobb hírverést lehetne csinálni, ha csupán egy napra korlátozódna az esemény, ahol csak a férfi és a női döntőt játszanák le, miközben mindenféle kiegészítő programokkal akár röplabdás gálát is tető alá lehetne hozni. Ez hagyományteremtő is lehetne, minden évben fix helyszínen, fix tévéközvetítéssel, változó látványosságokkal, szponzorokkal. Egy büdös vasat sem kérve a résztvevő négy csapattól (két férfi és két női). Előnye lehetne enne a lebonyolítási rendszernek, hogy az elődöntőket minden csapat saját otthonában, saját közönsége előtt játszhatná le."

walakixo 2012.02.20. 16:44:10

Kinek hogy tetszett az elmúlt 3 nap? Szívesen olvasnék egy monológot a szervezésről, stb. Engem pl. nagyon meglepett a vasárnapi nemzeti sport címoldala... :)

Rodics · http://hunvolley.blog.hu 2012.02.20. 19:19:22

@walakixo: Isten látja lelkemet, direkt nem akartam semmi ilyesmit írni, mert már lassan én is unom a saját fanyalgásomat. Sajnos sok dologban igazam lett azok közül, amiket a Gazdálkodj okosan! című cikkben írtam, de ez egyáltalán nem tölt el örömmel. Sokkal boldogabb lennék, ha semmiben nem lett volna igazam.

Pénteken nem volt meleg víz az öltözőben. A nyilvános WC úgy néz ki mint az okádék. Ez a csarnok úgy ahogy van egy lepusztult lepratelep. Erről nem a szövetség tehet, de arról igen, hogy itt rendezték a négyes döntőt. Ha már egy valag pénzbe belekerült, akkor el lehetett volna vinni pl. valamelyik Sportmaxba, vagy bármelyik tiszta, igényes, modern, kulturált csarnokba.

A betétprogramokként feltüntetett táncosok nagyon szerények voltak. Nem akarok senkit megbántani, de helyenként ciki és szánalmas volt, 150 ezerért... A híres veszprémi kiabálós műsorközlő bácsi ismét úgy kiabált, hogy majdnem szétrepedt a segge, és a nézők dobhártyája, de csak addig terjed a tudománya, hogy az elé tett lapról felolvassa, hányas számú, és milyen nevű játékos szerzett éppen pontot. A neveket néha eltévesztette, volt Merkószki Liza, és volt Oláh Vivien feladó... Arra már nem volt képes 170 rugóért, hogy összeszedjen egy-két érdekességet, finomságot, stb. amivel színezhette volna a holtidőket. Nagyon gyenge volt.

Reggel 10 órára meccset tenni barbárság, a szurkolók és a játékosok miatt egyaránt.

A Nemzeti Sport címlapja sajnos ismét megalomániáról és nagyravágyásról tanúskodik. Az nyilván egy valag pénzbe került. De belelapoztam az újságba, hogy vajon az előző napi elődöntőkről mennyi írtak?? Nos, kb. 15 sort, plusz a két kis jegyzőkönyv. Tehát feleannyit se, mint ugyanabban a lapban a Csurgó―Tatabánya férfi kézilabda bajnoki alapszakasz-meccsről, és egyéb hasonló érdekfeszítő és fontos eseményekről. Ha volt rá lóvé, hogy megvegyék a címlapot, akkor esetleg nem belül kellett volna megvenni egy oldalt (vagy két napra fél-fél oldalt), hogy legyen 1-2 két és bőséges, részletes tudósítás a meccsekről, magyarul magáról a lényegtől??

A méregdrága és szerintem fölösleges Taraflex sok helyen hólyagos és feltűnően mocskos volt. Ciki.

A meccsek közül a férfidöntő tetszett, a hangulat remek volt; és a Nyíregyháza számomra továbbra is nagyon szimpatikus csapat. Ennyi.

Na, hát ezért nem akartam semmi írni. Ugye, jobb lett volna, ha csöndben maradok??!! Én mondtam!! :)))

walakixo 2012.02.20. 20:20:36

Az én saját véleményem a következő.
Negatívumok azokon kívül, melyeket Te nem írtál le:

- nem hiszem el, hogy egyik szponzor sem tudott /volna/ adni egy hatalmas drapériát, mellyel a két oldalsó falat lefedik. Szánalmas, szocreál kinézetű volt.
-volt szerencsém az egyik játékvezetővel bemenni az öltözőjükbe. Hát had ne mondjam, hogy egy lyukban voltak "elszállásolva"
- a "táncos" kislányoktól senki sem volt elájulva, de én személy szerint soknak tartom (tartottam) Szarka János táncait is. Aláírom, hogy bíró, a tűz közelébe kell juttatni, de ne minden meccs szünetében ő lépjen fel (+ euroliga ). Sokallom és kell/ene/ a változatosság...

voltak azért pozitívumok is:

Lehet, hogy hibázott a szpíker, de azért próbálta "hergelni", tűzbe hozni a nézőket. Szerintem sikerült volna neki, ha nem különböző szintű röplabdások alkották volna (amatőrtől az idegenlégiós játékosokig)
a nézők 80-90 százalékát, és sajnos nem "igazi" szurkolók. Kecskeméten azért teljesen más hangulatban zajlott a döntő.

- ismét bebizonyosodott, hogy a röplabdás társadalom egy szűk kör. Jó érzés volt újra találkozni azokkal a játékosokkal, akikkel csak nyáron van szinte esély (Németh Szabika, Szalai Szabi, Zsiráf stb... )

- A bizt. őrök szerintem jól vizsgáztak. Nem nagyképűsködtek (mint általában), kedvesek-udvariasak voltak

- utoljára, de nem utolsósorban szeretném kiemelni a játékvezetők munkáját. Persze voltak apró hibák, de magas szinten vezették le a 3 nap meccseit, melyhez gratulálok!

Rodics · http://hunvolley.blog.hu 2012.02.20. 20:35:11

@walakixo: Tééééényleg!! Meg is jegyeztem, hogy az oldalsó falon lévő kék drapériát milyen gusztustalanul sikerült félig-meddig letakarniuk...

Az öltözőkkel és a táncosokkal kapcsolatban a véleményem abszolút megegyezik!

A szpíkerrel kapcsolatban csak annyit: lehet, hogy jó volt, ízlés kérdése. Szó nélkül elfogadom, hogy valakinek ez bejön. Nekem nem. Egyébként ezt a stílust is lehetett volna jobban csinálni, jobban megtölteni értelemmel és tartalommal!

A biztonsági őrök pénteken ki akartak dobni a lelátóról, mert nem volt rajtam karszalag vagy nyakba lógó (senki nem mondta, hogy kell), aztán szombaton nem akartak beengedi, annak ellenére, hogy mutattam a nyakba lógót, de tudom, hogy ez irányított volt... Nincs üldözési mániám, de tudom, hogy ez nekem szólt, és nem is csodálkozom rajta. Köszönöm a törődést és a megkülönböztetett figyelmet az illetékeseknek!! :))))

Nem láttam minden meccset, de annak én is örültem, hogy a játékvezetés összességében rendben volt, bár a férfidöntőn volt egy-két hátborzongató tévedés...
süti beállítások módosítása