Gőczi István, a Sprint SC elnöke és edzője fél éve úgy döntött, hogy fiú röplabdacsapatot toboroz. Előtte a klub csupán ülőröplabdával foglalkozott, s Szombathely városának nincs is férficsapata. A tréner rövid idő alatt nagyon szép eredményeket ért el a srácokkal.

― Honnan jött az ötlet, hogy Szombathelyen fiú röplabdacsapatot toborozzon?

― Korábban a helyi NB I-es csapat játékosa és edzője voltam tíz évig, majd a női együttes trénere tizenegy esztendeig. 1994 óta foglalkozom az ülőröplabdával. Vezettem az országos szakágat is, ám erről lemondtam, miután azt láttam, hogy amióta abbahagytam a munkát Szombathelyen a férfiröplabdával, gyakorlatilag nincs semmi a sportágban. Ezért az alapoktól kellett elkezdeni, október közepén elindítottunk egy csoportot ötödik-nyolcadik osztályos gyerekekkel. A srácok megmaradtak, ügyesek is voltak. Aztán Sümegre összehívtunk egy tornát, amelyen mindössze 25 edzéssel a hátunk mögött harmadikok lettünk. Azóta egyre többen jelentkeztek, nem győzünk termet és edzőket keresni, mert egyedül ehhez most már kevés vagyok.

― Első körben hogyan sikerült összetoborozni a gyerekeket?
― Szórólapokat írtam, amelyeket kitettem négy iskolában. Ezen kívül szóltam a lányröplabdázóknak, hogy szóljanak ők is a gyerekeknek. Így álltunk össze, az elején kilenc-tíz sráccal. Azóta pedig már húsz feletti az állandó létszámunk. Éppen most szedjük két részre a csoportot, sikerült meggyőznöm egy régi edzőt, aki az egyiket vállalta. A célunk az, hogy kialakítsuk a gyerekcsapatot, amely elindulhat a bajnokságban, és ugyanez a tervünk a mini korosztályban is. Ezenkívül szükség lesz egy középiskolás együttesre, valamint egy főiskolásra, amelyet jövőre az NB II-ben szeretnénk elindítani, ezért be is neveztük a februárban induló amatőrbajnokságba.

― Mennyit edzenek a fiúkkal?
― Egyelőre kétszer egy héten, noha a gyerekek és a szülők egyaránt igényelnék a több tréninget. Terem függvénye az egész, amint meg tudjuk oldani, áttérünk a heti három alkalomra.

― Most hol van lehetőség az edzések megtartására?
― A Nyitra iskolában. Az amatőrcsapat pedig a kereskedelmi iskolába tréningezik. Ez a gárda egyébként főként volt játékosokból és ügyes főiskolásokból tevődik össze. Jelenleg két iskolától várom a választ, hogy ott is lehessenek edzések. Ezen kívül előrehaladott tárgyalásokat folytatok egy váci iskolával, ahol szintén be tudjuk indítani a röplabdát, és lehet, ott is lesz majd bázisunk.

― Tényleg a semmiből kezdett neki ennek az egésznek, az anyagi alapot hogyan teremtette meg?

― A gyerekek fizetnek háromezer forint tagdíjat havonta. Van néhány támogatónk, az ő segítségükkel sikerült hálót, két garnitúra mezt és labdát szereznünk. Ebből egyelőre tudjunk finanszírozni a csapat működését, de ez biztosan kevés lesz a jövőben. Keresem a régi röplabdásokat, akik hajlandóak lennének áldozni erre. Apránként haladunk előre, egyelőre addig nyújtózkodunk, ameddig a takarónk ér. Ha már valamit sikerült leraknunk az asztalra, akkor majd elmegyünk az önkormányzathoz is.

― Gondolom, ha ennyi energiát áldoz erre, akkor úgy látja, van igény Szombathelyen a férfiröplabdára.

― Igen, hatalmas igény van rá, ez most látom csak igazán. Érdekesség: rengetegen jönnek át a kosárlabdából, és mondják, hogy csak azért jártak eddig oda, mert nem volt a városban röplabda. Ezért is döntöttünk úgy, hogy a következő szezonban a főiskola adhatja a felnőtt csapatot, mi pedig betoljuk alá az utánpótlást. Természetesen emellett az ülőröplabda továbbra is működik nálunk, sőt már tekeszakosztályunk is van.

― Sok mindent elmesélt már a jövőről, vannak még más tervek is?
― Igen. Minden korcsoportnak szeretnénk egy-egy fantázianevet adni, a gyerekektől már jönnek is az olyan ötletek, mint a sasok, kenguruk, buldózerek, kék tigrisek. Szeretnénk, ha a mini és szupermini csoportokhoz szponzorokat tudnánk szerezni, hogy könnyebben tudjuk őket utaztatni. Ezen kívül egy tornát is rendeznénk a mini korosztály számára. Nagyon bízom benne, hogy ez tényleg beindul majd. Van rá igény, melyet mi sem bizonyít jobban, mint hogy nem morzsolódnak le a gyerekek.

(forrás: utanpotlassport.hu)

Címkék: szombathely röplabda utánpótlás gőczi

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvolley.blog.hu/api/trackback/id/tr123575678

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása