Valamiért egy-egy sikeres szakasz után eddig mindig elakadt a röplabdázás fejlődése Szombathelyen, és rendre újra kellett kezdeni az építkezést. Az utóbbi években ismét felfelé ívelő szakaszt élünk, már ami az utánpótlás-nevelést illeti. Itt volt az ideje felnőtt szinten is a változásnak.

Hosszú évek óta nincs élvonalbeli röplabdacsapata Szombathelynek. Annak a városnak, amelynek sportszerető közönsége jó két évtizeden át a világ legjobbjainak játékát élvezhette évről évre a Savaria Kupákon. Helyi szinten be kell érnünk a színvonalasnak nem igazán nevezhető NB II-vel, ahonnan nem lehet kiesni, a bejutásnak pedig csak a nevezés a feltétele. Az országban jelenleg mindösszesen hét férfi és 15 női NB II-es csapat van.

A város röplabdával foglalkozó szakembereinek összefogásáról, az erők koncentrálásáról sokat elárul, hogy az előző szezonban a női Nyugati-csoport hét csapatából három volt szombathelyi. Az egyik a Vasi Sportakadémia, amely elsősorban a régi, tapasztalt röplabdások gyűjtőhelye volt Mucsi Péter vezetésével. A másik a Szombathelyi Egyetemi SE, amely hosszú évek óta az egyetem jelenlegi és volt hallgatóira, illetve azokra épít, akik a másik csapatokban nem kívántak játszani.

És a kivéreztetett Haladás VSE, amely három éve gyakorlatilag játékos nélkül maradt. Mert ez lett a következménye a szakosztály akkori két vezetője, Foki Róbert és Mucsi Péter között keletkező ellentétnek. De közben valami nagyon pozitív dolog is történt: egyre több kislány választotta sportágául a röplabdát! A Szombathelyi Sportiskolában immár Bedőcs Gergely irányításával felépült a ház, hat csoportban, hat edzővel száztízen röplabdáznak. A Haladás VSE-nél a kényszer szülte, hogy kettőzött erővel álljanak rá az utánpótlás-nevelésre. Ott is egyre többen vannak, három csoportban, két edzővel 35 gyerekkel foglalkoznak. És ne feledkezzünk meg a Leon SE-ről sem, amely a kezdetektől, 2002-től Borsodi Gábor vezetésével az utánpótlás-nevelést tűzte a zászlajára, a mintegy hatvan tagjukból már nagyon sok játékost átadtak a VSA-nak, illetve a sportiskolának.

A 2011—2012-es szezon szerkezeti változást hozott Szombathely röplabdasportjában. Ezúttal két együttes indult el a Nyugati-csoport hétcsapatos mezőnyében. Az élet úgy hozta, hogy eljött az idő az összefogásra. A Vasi Sportakadémia és a Leon SE között eddig is volt együttműködési megállapodás, most csatlakozott hozzájuk a Szombathelyi Sportiskola is.

— A szervezeti és működési szabályzatunk szerint nem lehet 18 évnél idősebb játékososunk. És a sportiskolánknak az a célja, hogy odairányítsuk a sportolóinkat, ahol van felnőtt csapat. Választanunk kellett — mondta Rácz Gábor, a Szombathelyi Sportközpont és Sportiskola Nonprofit Kft. sportiskolai szakmai vezetője. — Azért tettük a voksunkat a VSA mellé, mert a legtöbb, heti öt edzést ott biztosítják. Kilenc 14-16 éves fiatal került az akadémia felnőtt, illetve junior keretéhez. Az együttműködési megállapodás szerint a Leon SE pedig heti két vagy három edzéssel a röplabdát szabadidősport szintjét űzők mozgáslehetőségét szolgálja.

A bajnokságban HVSE-SZoESE néven indul a másik szombathelyi NB II-es csapat. Együttműködésüket még inkább a kényszer szülte. Az MRSZ vezetése minden klubnak kötelező jelleggel előírta juniorcsapat szerepeltetését is. Ennek nem tudott megfelelni a SZoESE, míg a Haladás azért került újra lehetetlen helyzetbe, mert továbbtanulások és egyéb okok miatt ismét szinte felnőtt játékos nélkül maradt. Magában egyik szakosztály sem ment volna semmire, így összeadták, amijük van. Osztoztak a költségeken, a teremhasználaton, közösen választottak edzőt.

Az elmúlt hétvégén megkezdődött a pontvadászat, a VSA győzelemmel, a HVSE-SZoESE vereséggel nyitott.

— Negyven játékosnak váltottuk ki az NB II-es versenyzési engedélyét, a felnőtt keretünk 19 fős — mondta Mucsi Péter, a VSA vezetője, edzője, aki csapatával az elmúlt szezonban a Nyugati-csoport második, az NB II negyedik helyén végzett. — A tavalyi kerethez képest erősödtünk, bár Tarlaczné már csak levezetni jár hozzánk, Iszak Renáta gyermekeket vár, és Gácsi Katára, valamint Héger Zsuzsannára sem számítunk. Előbbi a fővárosban, utóbbi Walesben tanul. Maradtak az ajkaiak, Wlassits Brigitta és Nárai Andrea, Lukács Mariann már Sárváron dolgozik, Tóth Edina Szombathelyre jött egyetemre. Az itt nevelkedett Mikos Patrícia is visszatért, most a szombathelyi egyetem hallgatója. Leigazoltunk egy 188 centis centert, Benesóczky Annát, aki Budapestről Szombathelyre költözött, illetve a szintén Sárvárra kerülő Kovács Esztert, ő Újbudában játszott, s az Újpestben juniorválogatott is volt.

A Vasi Sportakadémia benevezett a Dunántúli Amatőr Bajnokságba is, ahol nyolc csapat indul, hogy mindenki kaphasson játéklehetőséget.

— A sportiskola fiataljai közül Magyar Laurát, Illés Enikőt, Gőczi Boglárkát, Takács Dorotit és Molnár Dorkát hoztuk fel a kerethez — folytatta Mucsi Péter. — Ők a juniorcsapatunknak biztosan meghatározó játékosai lesznek, de szeretnénk a felnőtt együttesbe is egyre több szombathelyi nevelésű fiatalt beilleszteni. Célkitűzést egyelőre nem fogalmaztunk meg, mert nem ismerjük az ellenfeleket. Azért dolgozunk, hogy pár éven belül NB I-es csapata lehessen a városnak, igaz, nem tudjuk, van-e az önkormányzatnak ezzel kapcsolatos szándéka. Heti ötször két órát edzünk, továbbra is a Szent-Györgyi tornatermében. Élő szerződésünk van, de mivel az iskola megszűnt, a várossal kell egyezségre jutnunk a teremhasználatról.

A Haladás és a SZoESE Bodzer Attilát kérte fel edzőnek, aki az Szombathelyi RK-Főiskola színeiben sikeres munkát tudott maga mögött, amit abba kellett hagynia, amikor a klub vezetését Foki Róbert és Mucsi Péter vette át. Előtte és azóta is Ausztriában edzősködött.

— A Haladásnál régóta várták, hogy visszatérjek — mondta az első osztályú játékos-múlttal rendelkező szakember. — Úgy döntöttem, még egyszer megpróbálom itthon. Nem könnyű a helyzet, de optimista vagyok, bízom benne, hogy helyt fogunk állni annak ellenére, hogy kicsi a csapat rutinja. Ráadásul az elhúzódó döntés miatt későn kezdtük a felkészülést is. Én vezetem a tízfős felnőtt keret és a juniorok edzését is, heti négyszer gyakorlunk, kétszer az egyetemen, kétszer a Sugár úton. A hazai meccseinket is felváltva rendezzük a két teremben.

(forrás: Vas Népe)

Címkék: szombathely haladás röplabda nb ii vasi sportakadémia vasi sportakadémia szombathelyi egyetemi

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvolley.blog.hu/api/trackback/id/tr923303872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása