Röplabdázásban Szerbia uralja Európát! Két hete a férfiválogatott szerezte meg az Európa-bajnoki címet, vasárnap este pedig Belgrádban a női válogatott nyerte meg az aranyat. A titulusért az elődöntőben Törökországot, a döntőben Németországot győzte le Zoran Terzics csapata, egyaránt 3:2 arányban!

Két csodálatos meccset játszott a szerb női válogatott az utolsó két napon, nem volt könnyű a kiváló formában levő törökök és németek ellen, de a lányok minden hullámvölgyből kibújtak, és a női tornák történetében először lettek Európa-bajnokok. Nem illene e pillanatban bárkit kiemelni, viszont nem tagadható, hogy a teljesen kimerült Jovana Brakocsevics, az Európa-bajnokság hivatalosan is legjobbja helyett a negyedik játszmában pályára küldött szabadkai Sanja Malagurski a hajrában oroszlánrészt vállalt az óriási sikerből, s mellette a liberó Suzana Csebics volt az, aki hibátlan fogadásával segítette a támadás nyugalmát és ponterősségét, és végül a legjobb liberójának választották meg, míg Maja Ognjenovics lett a legjobb feladó.

Szerbia az elődöntőben idei legjobb játékával kezdett a törökök ellen. A rivális még fel sem ocsúdott, máris — csak 10 pontig jutva — elveszítette az első játszmát. A másodikban is tartott a szerb fölény, de 22:16 után kiengedett a hazai csapat, s csak nehezen tudta megtartani a nagy előny felét. Azután már a török válogatott kimondottan jobb volt, így a harmadik és negyedik játszmában az egyformán 25:23 valójában egészen hízelgő a szerbek javára, hiszen a látottak alapján a törökök megérdemelték volna a nagyobb arányt. Ők sem tudtak azonban három játszmán át remekelni. Színvonalas játékukkal 5:1-re vezettek a rövidítésben, ám ekkor leálltak, a szerb csapat pedig gyors ritmusban gyűjtötte a pontokat. Különösen a sánc tündökölt ezekben a percekben, a 124 perces csata végére pedig Jovana Brakocsevics tett pontot. Szerbia így 2007 után másodszor lett döntős.

Az elődöntő másik meccsén Németország váratlanul könnyen győzte le a címvédő Olaszországot, így az Európa-bajnokságok történetében először lett döntős. Németország 1993-ban és 2001-ben bronzérmes volt, amivel az NDK sikersorozatát folytatta, hiszen a volt ország válogatottja 2 arany-, 4 ezüst- és 1 bronzérmet nyert az 1975 és 1989 közötti időszakban. A németek szombaton este 5:1-es vezetéssel nyitottak, ami beharangozta a meglepetést. Az olasz csapat ugyan az első és a második játszmát szorossá tudta tenni, a harmadikban pedig csak 12:12-ig volt egyenrangú, amit követően hibák sorozatával futott bele a fájó vereségbe.

A bronzmeccsen a törökök egy újabb drámai csatában, az Európa-bajnokságon immár másodszor, győztesként kerültek ki az olaszok ellen. A címvédő ugyan vezetett 2:1-re, az utolsó két játszmában azonban teljes volt a török fölény, és az eurázsiaiak második érmüket nyerték a tornák kontinenstörténetében, hiszen nyolc évvel ezelőtt vendéglátóként Lengyelországgal játszották a döntőt, és 3:0-ra veszítettek. Imponált a törökök harciassága, míg az olasz csapaton meglátszott, hogy nem heverték ki az elődöntő kudarcát. A mérkőzés legjobbja Darnel Neslihan volt, aki 31 ponttal járul hozzá csapata sikeréhez.

A döntőben a szerb válogatott ugyanolyan lámpalázasan kezdett, mint néhány másik belgrádi találkozóján, amiből a pazarul védekező német válogatott azonnal tőkét kovácsolt. Az első játszmában a vendéglátóknak esélyük sem volt, viszont a másodikban változott a kép. A fogadás valamivel jobbra sikerült, Szerbia ezzel kedvezőbb támadási lehetőségeket kapott, így az eredmény is a kívánt módon alakult. A nagy akarásban azonban elveszett az állandóság, így a harmadik játszmában ismét a német akarat érvényesült. Szerbia ugyan a játszma közepén felzárkózott, de 19:19 után már csak a rivális nyerte a pontokat. Ez még nem lett volna katasztrófa, de a negyedik játszma első hat pontja is a németeké lett, ami együtt 12:0-s sorozatot jelentett, vagyis a szerb válogatott ekkor már nagyon messze járt az aranyéremtől.

Zoran Terzics szövetségi kapitány csak az kérte a lányoktól, hogy ne adják fel, de 18:15-ös német vezetésig vesztettnek látszott az ügy. Erre Szerbia 9:0-s sorozattal rukkolt ki, s a csoda után következhetett a bajnoki címről döntő rövidítés. Ebben a szerb válogatott minden tekintetben dominált. A sánc szorgalmasan dolgozott, védelemben és támadásban sem volt szarvashiba, s ha nem lett volna a támadószellemben indított adogatás négy tévedése, a németek alig nyertek volna pontot.

A következő Európa-bajnokságot 2013-ban Németország és Svájc közösen rendezi.

Európa-bajnokág, nők

Elődöntő
(Belgrád)
Szerbia—Törökország 3:2 (10, 22, —23, —23, 12)
Németország—Olaszország 3:0 (22, 22, 17)
Helyosztók (Belgrád)
A 3. helyért: Törökország—Olaszország 3:2 (21, —15, —25, 19, 10)
Döntő: Szerbia—Németország 3:2 (—16, 22, —19, 20, 9)

(forrás: magyarszo.com)

Címkék: szerb európa szerbia röplabda európa bajnokság

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvolley.blog.hu/api/trackback/id/tr123275406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása