Megtörtént, amire egyáltalán nem lehetett számítani. Az Európa-bajnokságra szerény reményekkel utazó szerb válogatott ugyanis végigverte a mezőnyt, és a kontinenstornák történetében másodszor nyerte el a titulust (először, 2001-ben még Jugoszlávia néven). Az elődöntőben az oroszokat, a döntőben az olaszokat győzte le Szerbia!

Először 2001-ben sikerült a csúcsra érniük, amikor az Európa-bajnokságot Csehországban rendezték (a magyar csapat utolsó részvétele...), s az a híres jugoszláv válogatott szerezte meg az aranyérmet, amely egy évvel korábban Sydneyben olimpiai bajnokságot is nyert. A szerb válogatott most a csoportban aratott három könnyű győzelem után három kemény csatát vívott, végül azonban valamennyiben, a franciák, az oroszok és az olaszok ellen is felülkerekedett.

Szerbia az elődöntőben óriási csatát vívott az oroszokkal. A rivális számított favoritnak, amit azonban a lelkesen küzdő szerb válogatott ellen a pályán nem tudtak igazolni. Az első játszma fordulatokban telt. Oroszország például 14:8-ra is vezetett, ám Igor Kolakovics csapata 18:18-nál tért vissza a játékba, majd 21:19-re vezetett is. Ezt az előnyt még elveszítették, viszont az első játszmalabdát már nem hagyták ki. A második játszmában az oroszok kezdettől fogva vezettek, és 16:10 után már nem volt visszatérés. Hasonlóan folyt a harmadik játszma is, amelyben a szerbek ugyan 16:15-ig még tartották magukat, ám ekkor az ellenfél zsinórban öt pontot ütött, ami már behozhatatlannak bizonyult.

A szerb csapat ekkor sem csüggedt, és a negyedik játékrészben eleinte vezetett, majd az oroszok 22:20-nál már nagyon közel jártak a döntőhöz. Egyenrangú végjáték következett mégis, amelyben Szerbia öt meccslabdát mentett, és a saját ötödik játszmalabdáját sikerült csak egyenlítésre váltania. A kihagyott lehetőségek megviselték az orosz legénységet, amely a rövidítésben előbb 4:1-es hátrányba került, de 11:7 után még mutatott némi harci kedvet. Veszélyt jelentettek, amikor 13:12-re szépítettek, de 14:13 után már nem újítottak, és a szerbek az első meccslabdával harcolták ki a harmadik döntőjüket az Európa-bajnokságok történetében!

A döntő négy játszmában dőlt el. Az olasz csapat erősebb, mint azt a Világliga alapján feltételezhették, ám ők sem tudták megállítani az Igor Kolakovics edzette gárdát. Az első játszma közepéig egyenrangú játék folyt, és még Szerbia is vezetett egy alkalommal, miután azonban az olaszok 15:11-nél négy ponttal elhúztak, nem engedtek meglepetést, és az előnyt fokozatosan növelve szerezték meg a vezetést. A második játszmában az olaszok egyszer sem vezettek, Szerbia pedig, miután 11:8-ra elhúzott, előnyét egyszer sem engedte három pont alá, a legnagyobb vezetés pedig 24:18-nál volt.

A harmadik játszmában 15:11-ig tartott a szerb fölény. Az olaszok kétszer jutottak a védhetetlen adogatások révén egy-egy pontos előnyhöz, a hajrában azonban a szerb válogatott fordítani tudott. Az első játszmalabdát ugyan nem sikerült értékesíteni, a másodiknál azonban a labda megperdült a hálón, és onnan csúszott le a pályára, ahova egy olasz játékos sem várta. A negyedik játszmában újra az itáliaiak erősítettek, és előnyük egy időszakban, 13:9-cel bezárólag négy pontot tett ki. A szerbek innen egyenlítettek, majd a csapatok felváltva nyerték a pontokat. Az olaszok 24:23-nál hagyták ki az egyenlítési alkalmat, és továbbit már nem kaptak. Szerbia zsinórban három pontot szerzett, amivel a bajnoki címet is megkaparintotta.

A kapitány az utolsó két meccsen egyformán tíz játékost használt. Az alapcsapat a Nikola Kovacevics, Milos Nikics, Ivan Miljkovics, Vlado Petkovics, Marko Podrascanin, Dragan Stankovics hatos volt Nikola Rosics liberóval együtt, taktikai csereként, szervához vagy sánchoz pedig időnként Milan Rasics, Milos Terzics és Mihajlo Mitics is beugrott. Az éremről döntő meccseken nem játszott Sasa Starovics, és a tartalékliberó Filip Vujics, valamint a két tehetséges fiatal, az idei korosztályos világversenyeken is remeklő Aleksandar Atanasijevics és Uros Kovacevics, ők azonban elsősorban tapasztalatgyűjtés céljából jártak a tornán, a csoportmeccseken esetenként pályára léptek, és nem vitás, hogy már a következő nagy versenyeken az ő hozzájárulásuk is lényegesen nagyobb lesz.

A bronzérmet végül a címvédő lengyel válogatott szerezte meg, amely az elődöntőben ugyan nagyon kikapott az olaszoktól, vasárnap viszont kihasználta a lehetőséget, és legyőzte az elődöntő vereségétől megviselt oroszokat, akik tehát főesélyesként érkeztek, hiszen a nyáron a Világliga bajnokai lettek, végül Bécset érem nélkül hagyták el.

Európa-bajnokság, férfiak

Elődöntő (Bécs)
Olaszország – Lengyelország 3:0 (22, 21, 20)
Szerbia – Oroszország 3:2 (23, –17, –22, 31, 13)
Helyosztók (Bécs)
A 3. helyért: Lengyelország – Oroszország 3:1 (23, –18, 21, 19)
Döntő: Szerbia – Olaszország 3:1 (–17, 20, 23, 24)

(forrás: magyarszo.com)

Címkék: szerb európa szerbia röplabda európa bajnokság

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvolley.blog.hu/api/trackback/id/tr913238606

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása