Az elmúlt hetek eseményei alapján sajnos nem kérdés: válságban van a hazai röplabdaklubok többsége. De mi lehet a megoldás? Vitaindító cikkünkhöz véleményeket, hozzászólásokat, ötleteket várunk!

Ahogyan az elmúlt hetekben arról beszámoltunk, számos magyar röplabdacsapat súlyos problémákkal küszködik, és ez a bajnoki nevezéseken is erősen meglátszik.

A nőknél a Nyíregyházi Főiskola SE biztosan nem indul egyik osztályban sem. Az NRK-Nyíregyháza indulására is rendkívül csekély az esély. A MÁV Előre SC az Extraliga helyett az NB II-be fog nevezni. A Palota sorsa kérdéses, az Agria RC-Eger és a Kalocsai SE semmiképp nem vesz részt az NB I-ben, csak a másodosztályban.

A férfiaknál a Veszprémi RC az Extraliga helyett az NB II-ben játszik, a HPQ-Szeged nevezett, de korántsem biztos, hogy el is tud indulni az NB I-ben, vagy az élvonalban. A Pécsi TE-PEAC részt vehetne az NB I-ben, de marad a másodvonalban.

Korábban is számos csapat, illetve klub szűnt meg. Nem kell visszamenni az időben a Spartacus, a Honvéd és a Tungsram haláláig. Annak idején az Eger, a Szeged és a Csepel is megszűnt, de ezek szerencsére később újjáéledtek, és jelenleg is léteznek. Vegetálnak... A közelmúltban a Jászberény és a Kecskemét női csapatai az Extraligából az NB II-be kényszerültek, és azóta is ott vannak, a legutóbbi szezonban pedig az ajkai ARC RSE-nek és a nyíregyházi Nyírsulinak kellett visszalépnie.

A férfiaknál nincs már Salgótarján, Ózd, Gyöngyös, Tab és Tatabánya, illetve még számos olyan egyesület, amelyet most kifelejtettem a felsorolásból. Elnézést érte! Tagadhatatlan tény, hogy évről-évre folyamatosan szűnnek meg klubok, szakosztályok, csapatok. Az NB I-nek és az NB II-nek a férfiak mezőnyében már semmi értelme, és hamarosan a nőknél sem lesz. Igen ám, de ha megfigyeljük, a megszűnési és visszalépési hullám csak részben igaz, méghozzá a szövetségi bajnokságok esetében!

És szerintem itt van a kutya elásva. Előre szeretném leszögezni, hogy nem akarok szövetségezni, nem akarok mindent a központi irányításra fogni, de az tagadhatatlan, hogy az MRSZ-nek óriási felelőssége van mindezekkel kapcsolatban. A korábbi és a jelenlegi vezetésnek is. Ugyanis ahogy szezonról-szezonra emelkednek a különböző sorozatok (bajnokságok, kupák, felnőtt, utánpótlás) kötelező díjai, úgy csökken a résztvevő csapatok száma. És ezzel párhuzamosan nő a regionális bajnokságokban induló együttesek száma!

Hogy a Budapest-bajnokság a csapatlétszámot és a színvonalat tekintve is az NB II előtt jár, az régóta köztudott, de mindez lassacskán a kelet-magyarországi és a nyugat-magyarországi regionális bajnokság igaz lesz! Vannak ugyanis olyan egyesületek, amelyekről nyugodtan és egyszerűen azt hihetnénk, hogy megszűntek, miközben ez egyáltalán nincs így! Köszönik szépen, nagyon jól vannak, és a tornarendszerű területi bajnokságokban versenyeznek, a szövetségi költségek töredékéért!

Az MRSZ előző vezetésének a gyöngyösi Farkas László hónapokig, évekig könyörgött, hogy csökkentsék a díjakat, mert ha minden így marad, hamarosan kiürül az NB II. Természetesen süket fülekre talált, a hevesiek kisvártatva csatlakoztak is a keleti régiós sorozathoz, amelynek immár a dunántúli megfelelője is egyre népszerűbb. De mi lehet a megoldás? Szerintem két lehetőség van.

1. Az eddigi gyakorlatnak megfelelően nem változik semmi, a szövetségi sorozatok díjai évről-évre tovább nőnek, egyre kevesebb csapat indul, végül bekövetkezik az, amit évek óta sokan jósolnak: nem lesz csapat, amelynek az MRSZ kiírhatná a bajnokságokat, miközben minden egyesület boldogan él (és nem hal meg) a regionális sorozatokban, amelyekben sokkal kisebb összegekért vehet részt. Tehát hamarosan ezek a területi versenyek jelentik majd a magyar röplabdát felnőtt- és utánpótlásszinten is.

2. A központban belátják a helyzet komolyságát és súlyosságát, megpróbálnak minimális megértést tanúsítani a csapatok, klubok iránt, illetve azok válságos anyagi helyzetével kapcsolatban, és drasztikusan csökkentik a díjakat. Mindössze jelképes, néhányezer forintos költségeket vezetnek be, amivel olyan eget rengetően jelentős bevételtől nem is esnek el, mert sok kicsi sokra megy, kiegyeznek a regionális bajnokságok szervezőivel, azok így megszűnnek, és a csapatok visszatérnek az MRSZ-bajnokságokba. Ennek természetesen fontos, elengedhetetlen összetevője a szintén folyamatosan növekvő játékvezetői költségek csökkentése, valamint az összes nevetséges pénzbeszedési próbálkozás megszüntetése (például: orvosi és gyúrói engedély díja, kötelező labdavásárlás, stb.)!

Én jelenleg ezt a két utat látom, de mivel ez egy vitaindító írásnak készült, várom a véleményeket, ötleteket, javaslatokat, hogyan lehet megállítani a csapatok megszűnését. A mostani helyzetben, napjainkban csak egy megoldást látok. Azt, amelyet néhány sorral feljebb, az első pontban említettem.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Röplabda Szövetségnek az elmúlt szezonban is jól sikerült (gyakorlatilag a szövetségnek adott pénz nélkül) megrendeznie a területi bajnokságot. A következő idényben ismét megpróbálnak elindulni, és szemernyi kétségünk sem lehet, hogy sikerrel járnak. Legutóbb Komárom-Esztergom, Győr-Moson-Sopron, Veszprém és Vas megyei csapatok indultak. A kezdeti bizonytalanságoktól eltekintve a bajnokság a célját elérte, versenyzési lehetőséget biztosított számos csapatnak, röplabdásnak.

A következő bajnoki évben is hasonló módon gondolják megrendezni bajnokságukat. Örömmel vennék, ha más megyékből is még több csapat csatlakozna. Úgy gondolják, hogy a jelenlegi pénztelen világban így talán sikerülhet a sportág fennmaradásának, a röplabdások versenyeztetésének elősegítése.

A nyugat-magyarországi regionális bajnokság 2011–2012-es szezonjának tájékoztatója ide kattintva olvasható!

Címkék: röplabda regionális területi

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvolley.blog.hu/api/trackback/id/tr753114508

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kreatív Alkotók 2011.07.31. 16:15:50

Amíg nem számmottevő tényező a jegybevétel, sajnos ez lesz.

Rodics · http://hunvolley.blog.hu 2011.07.31. 17:03:17

@5vos: Dehogy törlöm ki! Kitöltöttem, és töltse ki más is!!

MPL firstlady 2011.07.31. 17:26:14

Hibás az a megközelítés, hogy kizárólag a szövetség, és az oda fizetendő díjak miatt kényszerülnek visszalépésre a csapatok.

Ez csak egy ok a sok közül.

Alapvetően azt kell belátni, hogy

- a röplabda nem tartozik a kiemelkedő, támogatott sportágak közé,
- megváltozott a sportágak finanszírozási rendszere,
- megváltozott a szponzorációs gyakorlat, illetve a feltételek, a lehetséges szponzorok száma csökken, illetve akinek van erre fordítható forrása, az vagy a látványsportokat támogatja, vagy tömegrendezvényeket.

Továbbá:
- az önkormányzatoknak nincs forrásuk,
- egyes csapatok játékosai ehhez a színvonalhoz képest túlfizetettek (nem a bejelentett bérükre gondolok természetesen),
- nincs olyan színvonal, hogy megérje profi játékosokat tartani,
- vannak tehetséges fiatalok mégis erőltetik az idősebb játékosok pályára kerülését. Megjegyzem ettől a sportág nem lesz vonzóbb, nem megy előrébb, valahol a szakág kritikája, ugyanakkor az idősebb játékos dicsérete, hogy ez előfordulhat,
- nincs érdeklődés a sportág iránt, a légkör családias

és még lehetne folytatni a végtelenségig.

Egy megjegyzés: a Tungsram (alias GE) tőkeerős világcégként szállt ki a sportágból, az UTE bajnokcsapatokat eresztett szélnek akkor, amikor lett volna rá pénze.

Sajnálom, hogy így esett, hogy ide jutott, de ez van.

Minden tiszteletem azoké, akik megpróbálnak érte valamit tenni.

A szerencselovagokat meg a politikát még nem is említettem:)

Talán regionális bajnokságokat kellene szervezni, azok győztesei vívhatnának a magyar bajnoki címért. Ha ott olcsóbb, ha ott célszerűbb, ha ott van érdeklődés.

Állítólag a sportág bekerül majd a támogatható látványsportok közé.
Nincsenek illúzióm ezzel kapcsolatban.

MPL firstlady 2011.07.31. 17:36:18

Folyt:

Be kellene látni, hogy amatőrök vagyunk itthon.
Nemzetközi szinten nem jegyzik a csapatokat.

A tehetséges játékosok külföldön keresik a boldogulást az első adandó alkalommal.

Az extraliga, nb1 elkülönítése tök felesleges még akkor is, ha a mezőny nem kiegyensúlyozott.

A röplabda ma Magyarországon amatőr sport.

Munka után, lelkesedésből sportolva más országokban sokkal magasabb színvonalon lehet bajnokságokat rendezni.

Most kellene a szövetségnek azt mondani, hogy na akkor ettől nincs lejjebb, és hosszú távú stratégiát kidolgozni a sportág érdekében: támogatott utánpótlás műhelyek, a bajnoki rendszer újra gondolása, a válogatottak szerepeltetése, új támogatói kör felkutatása stb. stb. stb.

Ezt fenntartani nincs értelme.

háló 2011.08.01. 08:48:12

Való igaz ezt fenntartani felesleges.Erre jöttek rá a visszalépett,vagy alacsonyabb osztályban induló csapatok.Ez a sportág a többi labdasporthoz képest hazánkban nem látogatott,mivel alacsony szinvonalú.Ennek szerintem több összetevője van.A 35-40 év közötti játékosok huzzák amig tudják valamennyi fizetségért.Akinek van pénze játékost vásárol és megnyeri a bajnokságot.Ez évekkel ezelőtt elkezdődött.Igy lett bajnok az EGER,Tatabánya,Nyiregyháza,most pedig az UTE vásárolja össze a kiöregedett játékosokat.Nevelni nincs értelme,mert ha elviszik a játékost jobb csapathoz(legyen felfelé áramlás)nem fizetnek érte nevelési költséget.Elösször ezt kellene rendezni,hogy sok gyerek sportoljon.Ebből lehetne kiválasztás.Valamikor kissebb helyeken is volt NBII szintü csapat.Ma már megyei jogú városokban sincs röplabdacsapat.Tudomásul kell venni,hogy a pénzemberek a látványsportokba fektetnek be.Pl Veszprém kézilabda,Eger vizilabda stb.Amikor egy sportvezető elmegy tarhálni ha rögtön nem mutatnak neki ajtót,megkérdik mi ebbe nekem a reklám.Egyszerüen erre az amatör szintre nem vevő senki.Ehhez nem kell ilyen létszámú szövetség sem.Ezért kell az elöző komentekben említett pénzbeszedés,amiben nem emliti a jegyzőkönyvezetők éves regisztrációját és időnkénti vizsgáztatását,vagy a bíróküldést.Pl ha jól tudom egy pécsi és egy szegedi bíró van a párjuk külön helyről érkezik.Egy NBI-es csapat müködtetéséhez alsó hangon kell 8 millió forint.Jó ha a helyi önkormányzat ad 2 milliót,a többit nagy szponzor híján össze kell koldúlni.Ezért sem lépnek feljebb a csapatok,illetve megszünnek.Én ezt sajnálatosnak látom,mert a röplabdázó gyerekeket sajnálom, akik csapat híján nem tudnak tovább sportolni.

pancake00 2011.08.01. 14:37:17

Sajnos, a magyar röplabda nagyon alul van és egyre csak lejjebb lesz. El kéne indítani egy mozgalmat, hogy a röplabda kerüljön be az államilag támogatott látványsportágak közé! Kedves Rodics Dániel! Indíts ezzel kapcsolatban egy mozgalmat és nagyon sok emberhez eltudunk jutni és csak felfognak rá figyelni!

pancake00 2011.08.01. 14:38:31

@Rodics: Egy mozgalmat indíts facebookon, hogy kerüljünk be az államilag támogatott látványsportágak közé!

MPL firstlady 2011.08.01. 15:46:52

www.origo.hu/sport/20110602-egy-honapon-belul-johet-a-kanaan-tobb-magyar-sportklubnal.html

Állítólag ősszel kezdődnek a tárgyalások...amikor július 1-től már él a társasági adókedvezmény lehetősége a potenciális szponzoroknak. Persze nem a röplabdában...

sportgeza.hu/sport/hirek/2011/07/25/szeptemberben_juthatnak_eloszor_penzhez_a_sportegyesuletek/

Ha a sporttörvény módosításával kívánják ezt elérni, akkor kissé későinek tartom, de nem lehetetlennek.

És ne legyenek illúzióink, hogy ha egy ilyenre igennel szavaz a facebookozó valamennyi röplabdás, az akárkit is érdekel.

Minden esetre most megmutathatja az új MRSZ vezetés, hogy milyen a lobbiereje.

Szeretem Demcsák Zsuzsit, de azzal, hogy kitettük a kirakatba, nem történt semmi.

Most a szépség mellé tehetnének egy kis társasági adókedvezményt és egyéb támogatásokat.

Már ha lesz csapat, akit szponzorálni lehet ilyen módon.

háló 2011.08.02. 16:04:06

Amit korábban írtam most látom beigazolódni.Az egyébként megzsűnés határán levő NRK-ból elviszi a Vasas a tehetséges korosztályos válogatott Illyést.Kiváncsi lennék mitfizet a Vasas érte.Szerintem jogszabályban kellene lefektetni,hogy korosztályos válogatottért egymillió forint nevelési költséget fizessenek.

arvensis 2011.08.02. 20:29:12

@háló: Tisztelt háló!

Bár nem vagyok oly tájékozott, hogy minden korábbi hozzászólását elolvassam (ezért elnézést kérek!), de attól tartok, nyitott kapukat dönget. A Magyar Röplabda Szövetség Nyilvántartási és Átigazolási Szabályzatának 12.§-a rendelkezik a nevelési költségtérítés összegéről. (Elolvasható a www.hunvolley.hu -> Dokumentumok -> Szabályzatok megközelítési útvonalat követve)
Azonban nevelési költségtérítés csak abban az esetben kérhető, amennyiben a sportoló érvényes sportszerződéssel rendelkezik. Ha nem rendelkezik ilyennel , mert nem is kötöttek vele (véleményem szerint itt követik el legtöbbször a hazai csapatok a hibát) vagy a sportszerződése lejárt, nevelési költségtérítés nem kérhető érte (2004. évi I. törvény 7.§ (1), (2), (3) bekezdése).
További adalék: Ilyés Bettina 2010-ben a Nyírsulitól igazolt át az NRK-ba, így a Nyilvátartási és Átigazolási Szabályzat 11.§ (3) bekezdés szerint az NRK-t nem illeti meg nevelési költségtérítés.
Maradok tisztelettel:
Mezei Zoltán

trénerbá 2011.08.03. 10:31:40

Kicsit módosítanám a Zoli fenti hozzászólását. Szerintem csak abban az esetben illeti meg az NRK-t, ha a játékos 3 éve igazolt versenyzője. ebben az esetben ez nem áll fenn, bár azon lehetne vitázni, hogy a nyírsuli miért nem kapott az NRK-tól.

Egyébként ez esetben (mármint ha a Vasasba igazol a Betti) ez nem "HULLARABLÁS...?", mert korábban mintha ilyet írt volna a T Szerkesztő...
Üdv. Nagy attila

junper 2011.08.04. 10:51:20

Pontos választ tudna valaki adni erre a nevelési költségre?
Csak akkor illeti meg nevelési költség az egyesületet ha van sportszerződése és 3 éve igazolt versenyzője vagy elég ha három éve versenyzője-nem biztos ,hogy 3 éve igazolt is- és van sportszerződése vagy 3 év szerződés is kikötés ? Köszönettel

l.artista 2011.08.07. 11:11:21

Felhívnám a T. kommentezők figyelmét, hogy "nincs új a nap alatt"! Az MRSz-t lehet szidni, de minek megérdemeljük magunknak őket, mert a röplabdázók nagy többsége el sem jött oda, ahol számon lehetett volna kérni rajtuk néhány sarukat. Aki meg ott volt, az még azt se igazán vette észre, hogy hülyére veszik az ott lévőket. Azt hitték, hogy számolni se tudunk. Lásd 2011. évi költségvetés - bevételek-nevezési díjak, tagdíjbevételek.... és csak egy-két ember volt aki nem fogadta el azt a költségvetést!!!!!
De nem ezért írok. Az élet, és a sportág majd kitermeli azokat az irányokat, amik esetleg előre visznek. Valamikor még országos szintű versenye se volt a legnépesebb (és ez nem duma) korosztálynak, és hallani se akartak róla, hogy rendezzenek versenyt nekik. Ma meg már szinte vérre megy, hogy ki a bajnok a MINI-ben...
A hülyeség áradása kitermelte pl. a legnagyobb létszámú, és már hosszú évek óta jól működő REGIONÁLIS bajnokság női mezőnyének a növekedését. Ez a REGIONÁLIS BAJNOKSÁG, A BUDAPEST BAJNOKSÁG!!!!! Lásd a 2008-09 évi NB női Junior bajnokság lebonyolítása, a pesti csapatok könnyen voltak, mert ott volt a Bp. Bajnokság, volt hol játszaniuk. És vidéken...
A vezetőink meg arra se méltatják ennek a több mint nyolcvan(!) csapatos bajnokságnak a szervezőit, hogy találkozzanak velük. Csak a BRSz főtitkárát tudják szidni, hogy nem normális, meg felhasználni az előző vezetés megbuktatásában, majd gálánsan elküldeni, azzal, hogy miért nem kért tőlük feladatot...
A megyei szövetségekről kérdezte egyik régi motorosunk az elnököt a közgyűlésen, és mi volt a válasz..., hát most ez kimaradt, de majd a jövőben... Vagy lásd most a Zalaegerszegiek próbálkozását. Személyesen, nem pletyka alapján tudom, hogy amint hírét vették a szövetségben, azonnal felhívták az öreg Tomát-t és fenyegetőztek. Engem már nem vonz a főnökség buktatás, mert már csináltam olyat. Egyszerűen csak csodálkozom, hogy mi, akik ezt a szép sportágat szeretjük, miért hagyjuk, hogy így legyen...
süti beállítások módosítása