Kilenc éve nem tudott aranyérmet nyerni az orosz férfiválogatott a Világligában, most azonban összejött az elsőség! A sorozat lengyelországi nyolcas döntőjének utolsó meccsén Oroszország óriási csatában győzött 3:2-re a címvédő Brazília ellen.

A csoportfázisról

Az A-csoportból a nyolcas döntő rendezője, Lengyelország automatikusan továbbjutott, ezért teljesen mindegy volt, hogy hat győzelemmel és hat vereséggel csak a harmadik helyen zárt. A brazilok lettek az elsők tíz sikerrel, ami ugye azt jelenti, hogy kétszer kikaptak, mindkétszer az Egyesült Államoktól! Az olimpiai címvédő USA egyszer hazai környezetben, egyszer pedig idegenben győzött a latin-amerikaiak ellen. A Belo Horizontéban rendezett találkozót látták a legtöbben az egész sorozatban, hiszen 18.000 néző volt a csarnokban. Ebből a kvartettből tehát három csapat is továbblépett.

Az oroszok már a könnyűnek egyáltalán nem nevezhető B-csoportban is remekeltek, hiszen mindössze egyszer kaptak ki, tehát az alapszakasz legjobb eredményével is ők büszkélkedhetnek! A csoportelsőt egyszer megfricskázó Bulgária lett a második, a sérülések miatt eléggé tartalékos, ifj. Grózer Györgyöt is nélkülözni kénytelen Németország pedig a harmadik, utóbbi így nem is jutott tovább.

A C-csoportból csak egyetlen együttes jutott tovább, ez pedig nem Szerbia, hanem a tavalyi sorozat alapszakaszát nyert meccs nélkül záró Argentína volt kilenc sikerrel és három vereséggel. Rendkívül izgalmasan alakultak az események, ugyanis az első hely sorsa csak az utolsó, szerbiai meccsen dőlt el, ahol a dél-amerikaiak 3:0-ra győzni tudtak! Finnország és Portugália szerepelt még ebben a négyesben, tehát az argentinoknak kellett utazniuk bőven!

Az új olasz szövetségi kapitány, Mauro Berruto alaposan átalakította a játékoskeretet, a válogatott ennek ellenére – vagy éppen ezért? – szárnyalt a csoportkörben, hiszen tíz győzelemmel és két vereséggel az élen zárt, megelőzve a legutóbbi világbajnokságon ezüstérmes Kubát, amely azonban szintén továbbjutott.

A nyolcas döntőről

A tornának idén Lengyelország két városa, Gdansk és Sopot adott otthont. Az F-csoportban már ekkor összetalálkozott Oroszország és Brazília, de nem szaladjunk ennyire előre. Az egész úgy kezdődött, hogy a brazilok kétjátszmás hátrányból fordítottak és nyertek Kuba ellen, tehát ekkor már elhullajtottak egy pontot, majd a kvartett utolsó meccsén nagyon lepofozták őket az oroszok 3:0-ra (20, 20, 17). A történtek ellenére természetesen mindkét együttes bekerült az elődöntőbe.

A másik négyesben még izgalmasabban alakultak a dolgok, és nagy meglepetésre itt is Argentína végzett az élen. Az éllovashoz hasonlóan a lengyelek is két meccset nyertek, mégis azonos pontszámmal zártak, mint a bolgárok, Olaszország lett az utolsó. A hazaiak számára a 9000 néző előtt rendezett utolsó meccs nagy téttel bírt, de mivel 3:2-re (az ötödik szettben 15:13-ra) le tudták győzni az argentinokat, sikerült a négy közé lépniük.

A két elődöntő közül a dél-amerikai rangadó sima eredményt sejtet, pedig Brazília óriási csatában nyert Argentína ellen. Az első szettet három-, a másodikat és a harmadikat csak a minimális kétpontos különbséggel nyerték meg a brazilok. A második játszma ráadásul nem mindennapi izgalmak közepette dőlt el (42:40)! A másik mérkőzés sem volt gyerekbicikli, a lengyelek tízezer néző előtt alaposan megnehezítették az oroszok dolgát (3:1).

Pontosan ugyanennyien voltak a bronzmeccsen is, és végül meg is ünnepelhették ezüstérmes kedvenceiket (3:0).

A finálé a várakozásoknak megfelelően elképesztő csatában dőlt el, a brazilok összekapták magukat és öt játszmára kényszerítették Oroszországot. A két csapat párharcából az elmúlt években rendszerint a dél-amerikaiak jöttek ki jobban, de az oroszok most megtörték az átkot, és 3:2-re behúzták a döntőt, ezzel 2002 után ismét, a sorozat fennállása során másodszor aranyérmet nyertek!

Csoportfázis

A-csoport
1. Brazília 30 pont
2. Egyesült Államok 23 pont
3. Lengyelország 18 pont
4. Puerto Rico 1 pont

B-csoport
1. Oroszország 31 pont
2. Bulgária 22 pont
3. Németország 15 pont
4. Japán 4 pont

C-csoport
1. Argentína 25 pont
2. Szerbia 21 pont
3. Finnország 17 pont
4. Portugália 9 pont

D-csoport
1. Olaszország 28 pont
2. Kuba 23 pont
3. Franciaország 11 pont
4. Dél-Korea 10 pont

Nyolcas döntő

F-csoport
1. Oroszország 9 pont
2. Brazília 5 pont
3. Egyesült Államok 2 pont (1/2)
4. Kuba 2 pont (0/3)

E-csoport
1. Argentína 7 pont
2. Lengyelország 4 pont (2/1)
3. Bulgária 4 pont (1/2)
4. Olaszország 3 pont

Elődöntő
Argentína–Brazília 0:3 (–22, –40, –23)
Oroszország–Lengyelország 3:1 (22, 23, –22, 17)
A 3. helyért: Argentína–Lengyelország 0:3 (–18, –23, –22)
Döntő: Brazília–Oroszország 2:3 (23, –25, –23, 22, –11)

A végeredmény

1. Oroszország
2. Brazília
3. Lengyelország
4. Argentína
5. Bulgária
6. Olaszország
7. Egyesült Államok
8. Kuba
9. Szerbia, 10. Finnország, 11. Németország, 12. Franciaország, 13. Dél-Korea, 14. Portugália, 15. Japán, 16. Puerto Rico

A Világliga honlapja

Címkék: brazil orosz brazília röplabda világliga

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvolley.blog.hu/api/trackback/id/tr703058759

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása