A budapesti élsport hanyatlása

 2011.05.26. 11:21

A Magyar Távirati Iroda készített egy rendkívül részletes, pontos, érdekes, olvasmányos összeállítást a fővárosi sportélet negatív változásairól. Ebben eredetileg szerepelt a röplabda is, ám amikor a különböző internetes oldalakon megjelent, már nem volt benne!

Eltűnt a röplabda, például ebből a változatból! Csak az öt úgynevezett látványsportág a fontos! Sajnos ebből is látszik, hogy milyen megítélés alá esik sportágunk a magukat mindenhatónak képzelő szerkesztőurak körében... Ez az ő szegénységi bizonyítványuk, a hunvolley.blog viszont megpróbálta elképeli, nagyjából miről is szólhatott a cikknek a röplabdás részre!

A magyar férfi röplabdabajnokság 1947 óta íródó történetében 1982-ben fordult elő első alkalommal, hogy nem fővárosi csapat nyerte az aranyérmet. Ezt követően egy ideig még kitartott a budapesti hegemónia, de az Újpesti TE 1991-es sikere óta csak vidéki együtteseket avattak végső győztessé. Nem csak az UTE, illetve korábbi nevén Dózsa tűnt el nyomtalanul, hanem a Tungsram, a Vasas, a Honvéd és a Spartacus is. Az egykori legendás egyesületek közül a Csepel is megszűnt, de néhány lelkes sportember jóvoltából újjáalakult, és éppen idén tudott ismét megragadni az Extraligában. Az élvonalban ott van még a MAFC, amely 2005-ös feljutása óta kétszer bravúros idényt produkált, hiszen bronzérmes lett. A szakosztályt egyébként szintén egy-két röplabda-fanatikus tartja életben, maga a klub, valamint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem szinte tudomást sem vesz a sikeres együttesről.

A női bajnokságban 1991-ben tört meg a fővárosi csapatok egyeduralma. A nagyok közül megszűnt a Tungsram, a BVSC és a Spartacus. A Nehézipari Minisztérium együtteséből (NIM) Vasas lett, az Újpest 17 évig nem létezett, de egy tehetős magánszemély életet lehelt a szakosztályba. Olyannyira, hogy idén bajnoki bronzérmet ünnepelhettek a negyedik kerületben, ősszel pedig ismét kilépnek a nemzetközi porondra! A csapatnak az anyaegyesülettel egyébként csak adminisztratív kapcsolata van, az UTE pénzzel és létesítményhasználati lehetőséggel sem segíti a röplabdázókat. A Vasasnál más a helyzet. Ott még az sem okoz jelentős hátrányt, hogy az angyalföldi klub női röplabdázói Óbudán vannak otthon. A harmadik kerületben az önkormányzat és néhány cég is segít, illetve a nehéz anyagi helyzetben lévő egyesület központilag is próbál minél jobb feltételeket teremteni az idén bajnoki ezüstérmes felnőtt csapatnak, illetve a több száz fiatalt foglalkoztató utánpótlásnak, amely az elmúlt évtizedben magasan a legsikeresebb volt a női vonalon, Magyarországon. Persze a Vasasnál sincs kolbászból a kerítés, a válogatott játékosokkal megerősített 2008-as együttes tagjait például a bajnoki cím megszerzése után nem sokkal el kellett küldeni, mert éppen akkor csappant meg drasztikusan a szakosztály költségvetése.

Az egyetlen nagy túlélő a BSE volt. A múlt idő azért indokolt, mert 2004, 2006, 2009, 2010 és 2011 bajnoki aranyérmese, tehát a jelenlegi címvédő éppen ezekben a napokban leheli ki a lelkét. A klubelnök már egy évvel ezelőtt kerekperec közölte, hogy idén januártól nem lesz pénz a fizetésekre, és így is történt. A városmajoriak a bajnoki cím mellé a Magyar Kupa aranyérmét is begyűjtötték, ám hiába a sikerek, mert arra sincs fedezet, hogy a következő idényben elinduljanak. A többi szakosztály sem sok jóra számíthat, hiszen az egyesület súlyos anyagi gondokkal küszködik. A röplabdázók több hónapja nem kapták meg a fizetésüket, így többüknek a megélhetése is veszélybe került. „Jelenleg a BSE nem engedheti meg, hogy profi sportolókat fizessen, így a röplabdázók szereplését sem tudjuk finanszírozni – mondta Polgár Pál, a nemrégiben megválasztott alelnök. – Reméljük, hogy legalább az utánpótlás-szakosztályainkat fenn tudjuk tartani.”
A röplabdázók közül minden játékos és edző eligazolhat. Az persze más kérdés, hogy a fennálló tartozások miatt hány sportoló vagy éppen szakvezető fordul bírósághoz, hátha így jogos jussukhoz juthatnak. Az egyesület a tervek szerint csupán két sportolónak, a kenus Kovács Gergelynek és a vívó Nagy Orsolyának biztosít jövedelmet a továbbiakban, ám ők is csupán költségtérítésre számíthatnak.

Címkék: budapest röplabda

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvolley.blog.hu/api/trackback/id/tr52933797

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása