Németh Szabolcs, Nagy Péter és Geiger András csapata, a Remat Zalau 3:1-re győzött Kecskeméti Péter együttese, a Stiinta Explorari Baia Mare otthonában a román férfibajnokság döntőjének első mérkőzésén. Exkluzív helyszíni beszámolónk Nagybányáról!

A Nagybánya felé vezető úton pozitív élmények és megdöbbentő felismerések egyaránt érik az egyszeri utazót. Az autópálya Nyíregyházánál véget ér, az út ezután kis falvakon vezet keresztül, ahol a közismert nehézségek, a munkanélküliség, a pénztelenség, a szegénység és a kilátástalanság ellenire is takaros házak, tiszta porták, kulturált, gondozott közterek láthatók mindenütt. Ez a szerény lehetőségekhez képest igényes embereket sejtet. Sajnos nagyot változik a kép, amikor az ember átlépi a határ. A román oldalon az utak állapota egészen hihetetlen. Méterről méterre bombatölcsér alakú és mélységű kátyúkat kell kerülgetni, több szakaszon is csak lépésben haladhat a forgalom, mert ha egy sofőr figyelmetlenségből nem lassít, és belehajt a több száz kráter egyikébe, totálkáros járművét már csak színesfémként értékesítheti a legközelebbi hulladékgyűjtőnél. A tényleg hihetetlen és megdöbbentő félméteres mélyedések kerülgetése közben alig van idő és lehetőség a környéket figyelni, de nem is érdemes, mert lehangoló. Mindenhol roskadozó viskók, kosz, a lepusztulás jelei. Nem kifejezetten szívderítő látvány...

Annál szívderítőbb volt magyar szót hallani a sportcsarnokban a meccs előtt. Rózsika néni, a szertáros kedvesen köszöntése után a nyíregyházi férficsapat korábbi edzője, Adrian Arbuzov is bizonyította, hogy még mindig jól megy neki a mi nyelvünk.

Út a döntőig
Kecskeméti Péter csapata, az alapszakaszt a negyedik helyen záró Stiinta Explorari Baia Mare kalandos úton, nagy bravúrokat követően jutott be a fináléba. A nagybányaiak a negyeddöntőt egy hazai vereséggel (2:3) kezdték az Unirea Dej ellen, de idegenben nyertek, szintén öt szettben, így jöhetett a harmadik találkozó, újra otthon, amely már sokkal simább volt (3:0). Az elődöntőben Dávid Zoltán együttese, az alapszakasz-győztes CVM Tomis Constanta várt a nagybányaiakra, akik elképesztő bravúrt hajtottak végre azzal, hogy a tengerparti városban előbb 2:0-s hátrányból nyertek 3:2-re, majd úgy győztek szintén öt szettben, hogy az utolsó etap 15:13 lett. A hazai 3:2-es vereség után jött egy újabb siker öt felvonásban, így 3:1-es összesítéssel elbúcsúztatták a Constantát, és 18 év (1993) után jutottak ismét bajnoki döntőbe!
Az alapszakasz-harmadik Remat Zalau a negyeddöntőt könnyedén vette, majd az elődöntőben a Dinamo Bucurestivel találkozott. A címvédő a fővárosban előbb 3:2-re kikapott, majd ugyanilyen arányban nyert, hazai pályán pedig 3:1-re, majd 3:0-ra győzött, így szintén 3:1-es összesítéssel jutott tovább.

A Nagybánya–Nagyvárad férfi kézilabda bajnoki meccs miatt a tervezettnél negyed órával később kezdődött a röplabdafinálé. A csarnok lelátói teljesen megteltek, ez 2700 nézőt jelent. Érdekesség, hogy belépőjegy nem volt, mindenki ingyen tekinthette meg a találkozót. A két szurkolótábor hangpárbajt vívott egymással. Jöttek a zilahiak is bőségesen, hiszen a két város között mindössze kilencven kilométer a távolság. A hazai fanatikusok az első labdamenet előtt pénztárgépszalagokkal árasztották el a pályát. Óriási volt a hangulat, valahogy így kellene kinéznie egy döntőnek odahaza is... A Zilah magyarjai láthatóan élvezték a körítést, non-verbálisan gyakran kommunikáltak a közönséggel. Mind a négy honfitársunk kezdő volt, az első szett elején jobb védekezésüknek és eredményesebb támadójátékuknak köszönhetően elléptek a vendégek (5:9). Németh Szabolcs szélsőtámadásait képtelenek voltak hatástalanítani a hazaiak, s amikor a magyar játékos blokkból is pontot szerzett, időt kért a Baia Mare edzője (9:14).

Nagy Péter ászt nyitott, örömében csókokat dobált a közönségnek, majd következhetett a második technikai szünet. Németh is hegesztett egy ászt, a házigazda nyitásfogadása meglehetősen szellős volt, Marius Botea edző kikérte második idejét is. A játékvezetők és vonalbírók műveltek érdekes dolgokat, már a kint volt, bent volt problémakör helyes megoldásába is beletört a bicskájuk néha, és bizony általában a Remat javára tévedtek. Az Explorari persze nem csak ezért volt hátrányban, hanem azért, mert mezőnyben és a hálónál is gyengébben védekezett, illetve pontatlanabbul támadott, mint riválisa. Kecskeméti Pétert lecserélte edzője, érkezett helyette a fiatal Dragos Raileanu, aki a román utánpótlás-válogatott tagjaként 2009-ben, a bulgáriai ifjúsági Európa-bajnoki selejtezőn, majd egy évvel később a dunaújvárosi juniortornán is játszott a magyar csapat ellen. Nem sok időt töltött a pályán, a szett befejezésekor ismét Kecskeméti adott fel. Az első játszma Nagy Péter ütésével, és sima vendégsikerrel ért véget (18:25, 0:1).

Videó: a lelátói hangulat

Andrei Stoian két ászértékű nyitásával, és további két zilahi ponttal indult a második szakasz, valami nagyon nem stimmelt a nagybányaiaknál. Nagy Péter ütött és sáncolt, Djoko Josifov ászt nyitott, a címvédő hat ponttal jobban állt az első kötelező pihenőnél (2:8). A különbség nem csökkent, továbbra is Nagy Péter volt a főszereplő, két ásznyitása után időt kértek a hazaiak (4:13). A második technikainál már tíz ponttal vezettek a látogatók (6:16), Geiger András pazar vonalütése után pedig már annál is többel. A legvégén, jelentős előnynél jöttek a cserék a vendégeknél, a nagybányaiak pedig némileg összekapták magukat, és csökkentették a különbséget (16:23). Geiger András blokkról kibombázott labdája jelentette a befejezést (17:25, 0:2).

A magyarok szélsőtámadásai ellen a harmadik etap elején is tehetetlenek voltak az Explorari játékosai, akik azonban egyre hatékonyabban támadtak, úgyhogy gyorsan felélénkült a meccs, valamint a hazai szurkolótábor. Honfitársainknak ebben az időszakban a nyitások kivitelezésével gyűlt meg a bajuk. Kecskeméti Péternek nem, mert ő ekkor megint nem játszott. Társai viszont tényleg komolyan gondolták, hogy két sima szett után ezúttal megszorongatják a címvédőt! Igor Didorciuc ászt szervált, ezzel már az Explorari vezetett (8:7), de ez még a pünkösdinél is rövidebb királyságnak bizonyult, mert Didorciuc hamarosan kapott is egy ászt (8:10).

Németh Szabolcsot blokkolták, ilyen sem sűrűn fordult elő eddig, ezzel megint egyenlített a Nagybánya (13:13). Fej-fej mellett haladtak a csapatok, mindkét oldal részéről rendkívüli összpontosítást lehetett tapasztalni. Geiger ütése először out volt, aztán talált, jöhetett a második technikai (15:16). A Baia Mare egy újabb satublokkal egyenlített (17:17), de Nagy Péter hajszálpontos ejtésére mozdulni sem tudtak a házigazdák. Zengett-zúgott a vastaps mindkét lelátóról, Gheorghe Socaciu sáncolt középen, ezzel ismét az Explorari vezetett, Michael Merten időt kért (19:18). Németh Szabolcs duplázott, de a másik oldalon Robert Tutea is ellenállhatatlan volt.

Németh Szabolcs újabb két pontja közül a második egy ásznyitás révén született, fordított a Remat, most a hazaiak kértek időt (21:22). Afloarei centerbombájával még közelebb került a győzelemhez a címvédő (22:23), de ellenfele rossz nyitása és rossz szervafogadása révén a hajrában megint fordított Kecskeméti Péter együttese (24:23). A következő labdamenetben Ciprian Neamt blokkja után kitört a fülsiketítő hangrobbanás! Szépített a házigazda (25:23, 1:2).

A várakozásoknak megfelelően a nagy küzdelem a negyedik rész elején is folytatódott. Ahogyan az előző szettben, úgy ezúttal is rendkívül színvonalas volt a meccs, minden játékelemben remekeltek a csapatok. Nagy Péter bombájával tudott ellépni kettővel a Remat (5:7), amely a folytatásban lassacskán érvényre juttatta akaratát (6:10). A hazaiak időt kértek, de a differencia tovább nőtt (7:12), ám három nagybányai pont után már Merten edzőnek is időt kellett kérnie (10:12). Nagy Péter ipari mennyiségben szóra a bombaütéseket és ászértékű nyitásokat, de a többi magyar is eredményes volt (11:16).

Lassan, de biztosan közelített a siker felé a Zalau, mert taktikus játékkal tartani tudta a különbséget. Nagy Péter kezét ápolni kellett, de a folytatásban megint megkapta a labdát, az egekig emelkedett, és bődületes ütésével újabb ponthoz juttatta csapatát (14:19). A csapatkapitány, Geiger András felmászott a játékvezetői emelvényre, úgy reklamált egy tévesnek vélt ítélet ellen, különben nem hallotta volna a főbíró szavait a hatalmas zajban. Az első játékvezető a segítőjével is egyeztetett kétszer, a nagybányaiak is bekapcsolódtak az alkudozásba, végül háromperces kényszerszünet után folytatódhatott a játék (17:20).

Nagy Pétert egyáltalán nem befolyásolták a történtek, ezt újabb védhetetlen ütésekkel jelezte. Mindannyian élvezték a játékot, ezt jó volt látni! Csinálták is a műsort rendesen, Nagy például szörnyülködően a kezébe temette az arcát a kegyetlen bombaütése után. Az Explorari időt kért (18:23), aztán egy rossz nyitás és egy hálóba támadás után a hazai közönség rögtön megtalálta Nagy Pétert! Hazai ásznyitás után időt kértek a zilahiak (21:23), de a Baia Mare a visszatérés után elrontotta a szervát, Afloarei pedig egy centerütéssel befejezte a csatát (22:25, 1:3).

A meccs toronymagasan legjobb játékosa Nagy Péter volt 28 ponttal (+16, 63%), Németh Szabolcs 19 ponttal (+11, 55%), Geiger András pedig 13 ponttal (+3, 52%) zárt, Kecskeméti Péter nem szerzett pontot.

A győztesek a lefújás után kivonultak a közönségük elé, megköszönni a bíztatást, aztán elkezdtek volna nyújtani, levezetni, de a drukkerek a helyükön maradtak, tovább énekeltek, és visszatapsolták kedvenceiket! Nagyszerű meccs volt, kiváló körítéssel, és a látottak alapján biztos, hogy a szombati összecsapás is hasonlóan nagyszerű lesz!

Román bajnokság, férfiak, döntő, 1. mérkőzés

Stiinta Explorari Baia Mare – Remat Zalau 1:3 (–18, –17, 23, –22)
Nagybánya, 2700 néző. Játékvezetők: Stoica, Szabo-Alexi
Baia Mare: Tutea, Socaciu, Kecskeméti, Didorciuc, Neamt, Teusan. Csere: Tofan (liberó), Raileanu, Veber. Edző: Marius Botea, Sorin Pop
Zalau: Stoian, Geiger, Josifov, Nagy P., Németh Sz., Afloarei. Csere: Feher (liberó), Maries, Borota. Edző: Michael Merten, Ovidiu Macarie

Az eredmény alakulása. 1. játszma: 5:8, 9:14, 13:19, 15:23. 2. játszma: 2:8, 5:14, 8:19, 14:23. 3. játszma: 8:7, 13:14, 19:18, 22:23, 24:23. 4. játszma: 5:8, 11:14, 14:19, 18:23, 21:23

Az egyik csapat harmadik győzelméig tartó párharc állása: 1:0, a Remat Zalau javára.

Természetesen szombaton és vasárnap további exkluzív anyagokkal, interjúkkal jelentkezünk Nagybányáról!

Címkék: románia nagy román németh röplabda mare kecskeméti geiger zalau remat baia mare baia

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvolley.blog.hu/api/trackback/id/tr542829634

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása