A Dinamo Moszkva 3:1-re győzött a lengyel Jastrzebski Wegiel ellen a férfi Bajnokok Ligája bronzmérkőzésén! Az orosz csapat magyar játékosa, Veres Péter nagyszerűen teljesített, 17 pontot szerzett. A meccs fotógalériája a Facebook-on!

A Veres Péterrel készült exkluzív interjúnkat hétfőn olvashatják, csak itt, a hunvolley.blog-on!

• Statisztika itt!
• Képgaléria itt!
• A meccs teljes felvétele!
• A hunvolley.blog fotógalériája!

Az orosz–lengyel elődöntő előtti bemutatásnál természetesen a Jastrzebski itáliai edzője, Lorenzo Bernardi kapta a legnagyobb ovációt a hazai közönségtől. A Dinamóban feladóátló poszton Jakovlev helyett ezúttal Kruglov kezdett. Az első pontot a lengyelek szerezték, a második labdamenetben Veres Péter ütése néhány centivel a vonalon kívül ért földet, a vonalbírók és a játékvezetők helyesen jelezték is, hogy out volt. A magyar játékos meglepődött és hitetlenkedett, csak akkor nyugodott bele a megmásíthatatlanba, amikor Bernardi is intett neki, hogy tényleg kint volt.

A folytatásban Veres persze javított, de a Jastrzebski mozgékonyabbnak, talán gyorsabb is tűnt, és két ponttal vezetett (6:4). Hatékonyabban voltak a lengyel akciók, és az a veszély fenyegetett, ami a Dinamo vesztét okozta az elődöntőben, hogy az oroszok nem fogják bírni, ha az ellenfél irányítja a játékot. Veres egy ütéssel és egy hajszálpontos ejtéssel egyenlített (8:8), ebben az időszakban nagyon jól nyitott a csapata. A szlovák Lukas Divis kétszer, Lukasz Polanski egyszer rontott ütést, és a kétpontos előnyből rögtön háromegységnyi hátrány lett, ezért Lorenzo Bernardi időt kért (8:11).

A folytatásban megint belehibázgatott a játékba a moszkvai együttes (12:13), és a Jastrzebski hamarosan vissza is vette a vezetést (15:14). A lengyelek taktikusan támadtak, nem akartak nagyobbat fingani, mint a nagypapa (bocsánat, de ez egy mondás...), a blokk tetejéről kiütötték a labdákat, az oroszok ez ellen tehetetlennek bizonyultak. Egy blokkba támadás után időt kért a moszkvaiak edzője, Jurij Cserednyik. A Dinamo támadási figuráit a Jastrzebski sem tudta semlegesíteni, ennek ellenére őrizte vezetését (21:19). Az ausztrál Benjamin Hardy előbb egy sánccal, majd egy ütéssel segítette csapatát, amely Maciej Pawlinski szerencsés ásznyitásával már hárommal jobban állt a hajrában (23:20).

Újabb orosz időkérés után Kruglov és Dante bombázott, Bernardi is időt kért (23:22). Ekkor egy ideje már átálltak az erős, felugrásos nyitásokról a földről elvégzett, gyengébb szervákra az oroszok, mert ugrásból sokat rontottak. Lukas Divis keresztütése zárta le az első szettet, amely így a Jastrzebski sikerével ért véget (25:23, 1:0). A statisztikából kiderült, hogy a lengyelek pontosabban támadtak (64%, illetve 60%) és jobban blokkoltak (2, illetve 0), de gyengébben fogadtak (37% illetve 47%), mint az oroszok.

A második rész elején a szlovén Mitja Gasparini rögtön nyitott egy ászértékűt Veres Péterre, de a magyar játékos megint gyorsan javított, az ő ütésével vette át a vezetést csapata (2:3). Ebben az időszakban már nagyon feltűnő volt, hogy a Dinamo képtelen hatékonyan blokkolni. A továbbiakban a pontot érő sáncok nélkül is elboldogultak a fővárosiak, mert Jastrzebski meglehetősen visszafogott tempóra állt át, és mit tesz isten, éppen Veres Péter nevéhez fűződött a moszkvaiak első blokkja, a túloldalon Bernardi edző rögtön időt is kért (10:14). Csapata egy ásszal és egy sánccal gyorsan felzárkózott (13:14), de a folytatásban megint a pontosabban támadó és ezúttal mezőnyben is összeszedettebb Dinamónak jött ki a lépés (14:18).

A lengyelek második időkérése után nem sokkal jött az oroszok játékmegszakítása (18:16). Még messze nem volt lefutott ez a szett, Dante pontos nyitásfogadásai után a 217 centiméter magas center, Kazakov szerzett pontokat, majd Veres Péter volt eredményes a szélről, Scserbinyin pedig blokkolt (18:22). A játékvezető nem fújt le egy szabálytalan érintést a lengyeleknél, a labdamenet végén Divis pontot szerzett (20:22), ezzel megint látótávolságba került együttese, de ismét érkezett Veres. Igen ám, de amikor Kruglov támadás közben rálépett a hármas vonalra, már megint csak egy pont volt a differencia, és időt kellett kérnie Cserednyik mesternek (22:23). Dante ütését hatástalanította a lengyel mezőny, majd Hardy ütését látták kint a játékvezetők és a vonalasok. Erősen véleményes ítélet, ment is a zsinatolás ezerrel, de a következő labdamenetben az oroszok egy szép hármas blokkal véget vetettek a játszmának (22:25, 1:1).

A második periódusban ha nem is sokkal, de lényegesen jobban fogadott a Dinamo (53%, illetve 32%), a két csapat támadási hatékonysága szinte megegyezett (50%, illetve 48%). Ebben a részben már többet blokkolt pontot érően az orosz csapat (3, illetve 2).

A harmadik szettben a Jastrzebski kezdett jobban (2:0), de Veres ütésével és ászértékű nyitásával fordult a kocka (4:6). A hosszú, bravúros labdamenetekből is jobban jöttek ki a moszkvaiak, mert jól mezőnyöztek, és a feladójuk ezúttal jól teljesített (6:8). Kazakov továbbra is eredményesen bombázott középről, kár, hogy szombaton nem tudták kihasználni a magasságát. Igaz, blokkban továbbra is megdöbbentően semmilyen. Bernardi mester időt kért (8:11), de a Dinamo pontos röplabdával, egyre jobb játékkal növelte előnyét (10:14). Jöttek az extrák, a nagy mentések, a bravúros visszatámadások, ebben az időszakban élmény volt nézni az oroszok játékát (11:16).

A második technikai után rögtön időt kért a lengyelek olasz edzője (11:17). Hacki Tamás sírva könyörgött volna a receptért, úgy fütyültek a nézők egy lengyel hálóérintésnél, mert közben Dante annyira elméretezte az ütést, hogy a pálya mögött található reklámtáblát durrantotta telibe. Veres lábbal mentett, a pont a moszkvaiaké lett a labdamenet végén (13:21). Megtörte ellenfele lendületét az orosz együttes, amely ezúttal már egyértelműen a Jastrzebski fölé kerekedett, magánál tartotta a kezdeményezést és irányította a játékot (15:23). Veres blokkolt egy nagyot, ezzel játszmalabdához jutott csapata, a harmadik szettet pedig Lukas Divis hosszú szervája zárta le (16:25, 1:2).

A statisztika is alátámasztotta a moszkvai együttes fölényét. Jobb nyitásfogadást (54%, illetve 39%), jobb támadási hatékonyságot (67%, illetve 43 %), illetve több blokkot (2, illetve 0) mutattak az adatok. Érdekesség, hogy Veres négy labdát kapott, s mind a négyet pontra váltotta, sőt blokkolt is egyet.

A negyedik etapban Kazakov helyett Sesztak kezdett centerposzton a Dinamóban. A feladó, Grankin megint bizonytalankodni kezdett, ennek először Veres Péter itta meg a levét, aki egy rossz labdát csak az antenna érintésével tudott áttenni. Persze, hamar javított, és Dante sánca után már hárommal vezetett csapatuk (5:8). Jól látták a lengyelek, hogy az orosz liberó, Hacsatur Sztyepanjan vonalvédekezése meglehetősen sebezhető, és ezt ki is használták támadásaik során. Felzárkóztak egy pontra (9:10), de Veres gyorsan bebombázott a szélen egy pontos labdát, aztán nyitás után a hátsósorból ütött védhetetlenül (10:13).

A folytatásban Dante és Sesztak hibája révén visszazárkózott a Jastrzebski (15:16), aztán Veres Péternél látott szabálytalan érintést az első játékvezető. Egyenlíteni nem tudott a sziléziai csapat, sőt Veres újabb nagyszerű sánca után Lorenzo Bernardi időt kért, mert megint hárompontos hátrányban volt együttese (16:19). A magyar játékos a hajrában nem vállalkozott bivalyerős szervára, és ez ezúttal bejött, mert taktikus, pontos nyitása után a lengyelek rontottak, s edzőjük megint időt kért (17:21). Egy bravúros blokkal megint csökkentette hátrányát a Jastrzebski (20:22), Dante sánca a legjobbkor jött, a brazil ráadásul nagyszerűen megoldott egy kényszertámadást, kiszorított helyzetből a következő labdamenetben. A bronzmeccset Sesztak centerpontja zárta le (21:25, 1:3)!

Nagy Péter arany- és Kántor Sándor ezüstérme után immár teljes a magyar éremkollekció! Veres Péter Bajnokok Ligája-bronzérmes! Szívből gratulálunk!

Az utolsó szettben is jobban fogadott (47%, illetve 43%), valamint pontosabban támadott (56%, illetve 47%) az orosz csapat, a blokkokról (4, illetve 1) nem is beszélve. Az összesített mutatók is a Dinamónak kedveznek, hiszen Veres együttese hatékonyabban támadott (58%, illetve 50%), és jobban is fogadott (50%, illetve 38%), mint riválisa, és a sáncok közötti különbség is jelentősnek mondható (9, illetve 5). A magyar játékos 17 ponttal zárt (+9), 27 nyitásfogadása volt, ebből 59% tökéletes, 25 labdából 14 pontot ütött, ez 56%, s volt három blokkja is.

Veres Péter nyakába akasztották a Bajnokok Ligája bronzérmét! Kattintson ide, és nézze meg videón!

Jurij Cserednyik, a Dinamo Moszkva edzője: – Nem mondhatom, hogy teljesen boldog vagyok. Egyrészt azért jöttünk ide, hogy megnyerjük a kupát, másrészt a Kazany elleni sokkoló vereség után nem volt könnyű rendet tenni a fejekben, és megtalálni újra a szükséges motivációt a helyosztóra. Ez a harmadik hely nem felel meg az elvárásoknak, de annak örülök, hogy ezúttal már jól játszottunk. Miután az első szettet követően rájöttünk, hogy a feladat egyáltalán nem könnyű, még a tervezettnél is keményebb játékra álltunk át. Végül is jól teljesítettünk, és úgy érzem, készen állunk, hogy bekapcsolódjunk az orosz bajnokság rájátszásába.

Szergej Grankin, a Dinamo Moszkva csapatkapitánya: – Nem lehetünk elégedettek a bronzéremmel, de a szombati vereség után végre jól játszottunk, ezért köszönet illet minden játékost és edzőt.

Lorenzo Bernardi, a Jastrzebski Wegiel edzője: Összességében örülök csapatom teljesítményének. Az első szettben nagyon jól játszottunk, de aztán szenvedtünk nyitásfogadásban, továbbá támadásban is rontottunk, főleg a harmadik és a negyedik szettben. Mindezek ellenére nagyon örülök ennek a részvételnek a klubunk, az elnökünk, a játékosaink, és különösen a feladóátlónk, a szlovén Mitja Gasparini miatt. Ő a legjobb támadó a csapatban, egy nagyszerű játékos, és igazán megérdemli, hogy egy ilyen arénában mutathassa meg tudását. Szombaton többször blokkolta az ütéseit a Trentino, de vasárnap kiválóan játszott, én teljesen elégedett vagyok vele.
 

Négy magyar a legjobb négy között
A Bajnokok Ligája bronzmeccsével véget ért a magyar férfi röplabdázók nemzetközi szereplése erre az idényre. A mérleg egészen pazar, mert már nagyon régen, vagy talán még soha nem fordult elő, hogy négy honfitársunk szerepeljen a különböző sorozatokban a legjobb négy között!
Szabó Dávid megnyerte a CEV Kupát az olasz Sisley Trevisóval, Mészáros Dömötör ezüstérmes lett a Challenge Kupában a török Arkas Izmir színeiben, ugyanebben a sorozatban Koch Róbert együttese, az osztrák SK Posojilnica Aich/Dob elődöntőt játszott, Veres Péter pedig a Dinamo Moszkva együttesével megnyert Bajnokok Ligája bronzéremmel tette teljesség a magyar röplabdaszurkolók örömét!

Bajnokok Ligája, férfiak, négyes döntő, Bolzano (Olaszország)
Elődöntő
(március 26. szombat)
Trentino BetClic (olasz) – Jastrzebski Wegiel (lengyel) 3:0 (16, 25, 22)
Dinamo Moszkva (orosz) – Zenit Kazany (orosz) 0:3 (–24, –20, –21)
Helyosztók (március 27. vasárnap)
A 3. helyért: Jastrzebski Wegiel – Dinamo Moszkva 1:3 (23, –22, –16, –21)
18 óra: Trentino BetClic – Zenit Kazany (döntő)

Címkék: orosz lengyel bajnokok ligája moszkva röplabda veres dinamo jastrzebski

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvolley.blog.hu/api/trackback/id/tr782775973

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása