Nem játszhat Bajnokok Ligája-finálét Veres Péter. Csapata, a Dinamo Moszkva ugyanis 3:0-ra kikapott a szintén orosz Zenit Kazanytól az elitsorozat második elődöntőjében. Helyszíni beszámolónk az olaszországi Bolzanóból! A magyar játékossal készült exkluzív interjúnkat hamarosan, még ma este olvashatják!

A Zenit Kazany játékosai kereken egy órával a kezdés előtt jöttek ki a pályára, és eleinte könnyed focizással hangolódtak a nagy csatára. Az olimpiai bajnok amerikai William Priddy sokáig kergette a labdát, ő volt a cica, de jó ideig nem sikerült elcsípnie társai passzát. Hamarosan a moszkvaiak is előbújtak, Veres Péter igazán nem tűnt izgatottnak, örült, hogy végre magyar szót hall, és tíz percig kedvesen, kedélyesen beszélgetett. Elmondta a többi között, hogy a klubelnökük elintézte az eredetileg jövő szerdára kiírt, szibériai bajnoki negyeddöntő halasztását, így a Dinamónak csak néhány nappal később, hétvégén kell pályára lépnie a Fakel Novij Urengoj otthonában.

A bolzanói PalaOnda lelátóján a két orosz csapat drukkereit pont ellentétes oldalon helyezték el, eleinte a fővárosiak voltak hangosabbak, de aztán a tatárföldiek is rákezdtek! A Dinamo Moszkva szurkolótáborában ott lobogott a magyar zászló is! Megható látvány volt!

Veres Péter jó nyitásfogadása után Dinamo-ponttal kezdődött a meccs. Nem unatkozott a magyar játékos, a folytatásban is őt nyitotta a Zenit! A fogadások mindannyiszor pontosak voltak, Dante kiváló sáncával ellépett kettővel a fővárosi együttes (4:2). Eleinte úgy tűnt, meg tudják fogni az általában félelmetesen támadó Makszim Mihajlovot, a brazil olimpiai és világbajnok Dante leblokkolta, de aztán néhány perc múlva nem kegyelmezett (5:5). Elképesztő taktikai csata zajlott a pályán, minden labdamenetben. A Dinamo feladója, Szergej Grankin nagyon alacsony, gyors labdákat adott, de az ütői a legtöbbször eredményesen fejezték be az akciókat (8:7).

Az első technikai után Mihajlov nagyon belejött, a hármas blokkot is átütötte, csapata átvette a vezetést (8:10). Veres elvetődve fogadott nyitást, aztán megoldott egy nehéz helyzetet támadásban, és egy rossz Zenit-ütés után máris egyenlő volt az állás (10:10). A magyar klasszis nyitása arasznyival hosszúnak bizonyult, Dante javított támadásból. A tatárföldiek sem tétlenkedtek, az amerikai olimpiai bajnok feladó, Lloy Ball vezérletével kiválóan röplabdáztak, és a center, Alekszander Abroszimov blokkjával előbb kettővel, a második kötelező pihenőnél pedig megint hárommal jobban álltak (13:16).

A rövid szünet után időt kért Jurij Cserednyik, a Dinamo edzője, de Priddy sáncával tovább nőtt a különbség (13:18). Veres az antennát találta el egy ejtéssel, majd egy szépen felépített támadás végén javított (17:20). Sok volt ez a hárompontos hátrány, pláne úgy, hogy a Kazany szinte hibátlanul ütött (19:22). Mihajlov pontját elvették, mert a játékvezetők szerint belépett, pedig igazából nem... Dmitrij Scserbinyin ezután ászt nyitott, s máris egypontosra zsugorodott a moszkvaiak hátránya. Vladimir Alekno edző időkérése után a rutinos feladó, Lloy Ball hátsósoros létére szabálytalanul tette át a labdát (22:22)! Priddy játszmalabdához juttatta a Zenitet, Roman Jakovlev egyenlített. Priddy volt ebben a szettben az abszolút nyerőember, megint beütött egy labdát, aztán egy ásznyitással fejezte be az első szettet (24:26, 0:1).

Az első periódus statisztikájából kiderült, hogy Veresnek kellett fogadnia messze magasan a legtöbb nyitást a mezőnyben (12). A Zenit egy hangyányival hatékonyabban támadott (47%, illetve 43%), de pontatlanabb volt fogadásban (37%, illetve 48%). A szünetben besétáltak a csarnokba a házigazda Trentino játékosai, természetesen dörgő tapsvihar köszöntötte őket, aztán amikor a túloldalon elhagyták a termet, a figyelem ismét az elképesztően gyönyörű táncos lányokra irányult.

Dante ászértékű szervájával jól indult a második szett a Dinamo számára. Veres előbb tompította Mihajlov ütését, majd a visszakapott labdát alaposan bemészárolta riválisa feje fölött. A következő labdamenetben folytatódott a Veres-show! A magyar röplabdázó egy nagy vetődős mentés után felpattant, és a kontrát szintén ejtéssel fejezte be. Mindezek ellenére sem volt könnyed sétagalopp a fővárosi együttes számára ez a játszma, mert a Zenit továbbra is nagyon jól játszott, talán csak a nyitásfogadást kivéve. A kazanyi támadások erősek, pontosak, taktikusak, és általában védhetetlenek voltak (8:7).

Abroszimov két blokkjával gyorsan fordított a Kazany (9:10), aztán Kazakov szerencsés ejtésével, és a rivális helytartási hibájával megint a Dinamónál volt a vezetés (11:10). Beindult a reklamálás, mindenki okosabb volt mindenkinél, aztán a zsibvásár elmúltával megint Abroszimov sáncolt. Ball is blokkolt egy nagyot, s ekkor már határozottan úgy tűnt, kiismerték a tatárföldiek a Dinamo támadójátékát, és ezekkel a kíméletlen sáncokkal jól hatástalanítják ellenfelük ütéseit. Egyedül a támadási figurák végén tudtak eredményesek lenni a fővárosiak, akik blokkban megközelítőleg sem tudtak olyan teljesítményt nyújtani, mint ellenfelük.

A Kazany irányította a játékot, ez nem kedvezett a Dinamónak, amely javarészt csak futott riválisa után (14:16). A második technikai után a feladó, Grankin rontott, Cserednyik mester időt kért. Egy őrült labdamenet végén a moszkvaiak szereztek pontot, aztán szerencséjük is volt, így egyenlítettek (17:17). Hamarosan megint meglépett a Zenit (18:20), Grankin újabb pontatlan feladása után Mihajlov bombázott, a Dinamo időt kért (19:22). A nagy öreg, Szergej Tetyuhin ászértékűt nyitott Dantéra, ezzel tulajdonképpen el is dőlt a második szett, amelyet Priddy ütése zárt le (20:25, 0:2).

Érdekesség, hogy a második felvonásban a statisztika szerint lényegesen pontosabban fogadott a Dinamo (50%, illetve 24%), de támadásban a Kazany volt hatékonyabb (54%, illetve 41%). Veres nyitásfogadása ugyanolyan pontos maradt, amilyen az első részben volt, de támadási hatékonysága némileg visszaesett.

A harmadik etap eleje ismét fej-fej melletti küzdelmet hozott, de ezúttal a Zenit volt előnyben az első technikainál (8:6). A tatárföldiek továbbra is irányították a játékot, Cserednyik edző időt kért a kötelező szünet után. Grankin ászértékű szervájával felkapaszkodott a Dinamo (9:10). Akaratosan, makacsul mentek előre a fővárosiak, de nem látszott rajtuk az őszinte hit. Nem tudták magukhoz ragadni a kezdeményezést, továbbra is csak loholtak a Kazany után, de egyenlíteni nem tudtak, mert sok volt a rossz nyitás. Apalikov takarta be középen Scserbinyin próbálkozását, s máris megint három volt közte (13:16).

Tartotta magát a Kazany, amely továbbra is sokkal veszélyesebben szervált, és hatékonyabban támadott. A Jakovlev helyére beállt Kruglov ütésével megint feljött egy pontra a Dinamo, de Mihajlov gyorsan tett róla, hogy ennél közelebb ne kerülhessen a rivális.  Apalikov blokkolt, a moszkvaiak időt kértek (20:23), de ekkor már nem lehetett visszafordítani a meccset, Tetyuhin mérkőzéslabdához juttatta együttesét, Alekno mester még időt kért, aztán Mihajlov véget vetett a találkozónak (21:25, 0:3).

A vasárnapi döntőt tehát a 2008-as Bajnokok Ligája-győztes orosz Zenit Kazany játssza a 2009-ben és 2010-ben aranyérmes olasz Trentino ellen. Veres Péter bronzéremmel vigasztalódhat, a harmadik helyért a lengyel Jastrzebski Wegiel ellen játszik csapata.

Bajnokok Ligája, férfiak, négyes döntő, Bolzano (Olaszország)
Elődöntő
(március 26. szombat)
Trentino BetClic (olasz) – Jastrzebski Wegiel (lengyel) 3:0 (16, 25, 22)
Dinamo Moszkva (orosz) – Zenit Kazany (orosz) 0:3 (–24, –20, –21)
Helyosztók (március 27. vasárnap)
14.30: Jastrzebski Wegiel – Dinamo Moszkva (a 3. helyért)
18 óra: Trentino BetClic – Zenit Kazany (döntő)

Címkék: orosz bajnokok ligája moszkva zenit röplabda veres dinamo bolzano kazany

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvolley.blog.hu/api/trackback/id/tr742774018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása