Veres Péter a Dinamo Moszkva mezében bombázza az ellenfelet a Bajnokok Ligája négyes döntőjében! Veres Péter a negyedik magyar férfi röplabdázó, aki a BL végső tornáján szerepelhet. Az idei finálét szombaton és vasárnap az olaszországi Bolzanóban rendezik, s a magyar játékos csapata, a Dinamo Moszkva az ugyancsak orosz Zenit Kazannyal meccsel az első napon.

Nagyon fiatalon, 19 évesen robbant be a röplabda elitjébe Veres Péter, aki már az 1998-ban magyar bajnoki címet szerző Nyíregyházi VSC kulcsemberének bizonyult, és gyorsan a válogatottban találta magát. Nem sokáig evett magyar kenyeret, 2000-ben szerződtette az olasz Ferrara, vagyis a világ legerősebb pontvadászatában kezdett légióskodni. Azóta is idegenben bombázza a riválisok térfelét.

A kétméteres sportoló a harmadik idényét tapossa az orosz élvonalban, és hosszú idő után kóstolhatott bele újra a Bajnokok Ligájába, amelyben eddig kétszer, a 2003–2004-es és a 2004–2005-ös szezonban szerepelt, a spanyol Almeria játékosaként. Akkor nem sikerült a csoportkörnél tovább jutnia, ám ezúttal a kupa megszerzése sem illúzió. Együttese, a Dinamo Moszkva 2006-ban negyedik, 2007-ben harmadik, 2010-ben második lett az elitsorozatban, vagyis a gyűjtemény következő darabja egy aranyérem lehet.

A Dinamo már csütörtök délután repülőre ült, hogy mielőbb az észak-olaszországi, dél-tiroli Bolzanóba érkezzen.

„A bajnoki alapszakaszban az utolsóelőtti meccsünkre még teljes gárdával utaztunk el, és öt szettben nyertünk, a záró találkozót viszont már feláldoztuk a BL-döntő oltárán, a második csapatunk állt ki, és négy játszmában kikapott – mondta a 32 esztendős Veres Péter. – A hét elején Moszkva egyik külvárosába vonultunk vissza, ott készültünk és szállodában laktunk az elutazásig. Három napot keményen végigdolgoztunk, Bolzanóban pedig már a fej és a lélek dönt Európa legjobb négy együttese között. Egy valamitől tartok, a csapatból többen gyorsan ingerlékennyé válnak, ha elhúz az ellenfél, ilyenkor gyakoriak az egymásra mutogatások. Ezt kellene elkerülni.”

Noha a Dinamo a bajnoki alapszakaszban végül csak az ötödik helyen zárt, Veres kellemes emlékeket őriz a szombati elődöntőben rájuk váró Kazanyról: február 23-án idegenben győzte le vetélytársát a moszkvai társulat, amelyben a magyar légiós az idénybeli pontcsúcsát érte el, 23 strigula került a neve mellé.

Veres Péter a negyedik magyar férfi röplabdázó, aki a Bajnokok Ligája négyes döntőjében bizonyíthat. A következő honfitársak taposták előtte az utat: Kántor Sándor (1996, Dachau, 2. hely), Koch Róbert (2005, Friedrichshafen, 4. hely), Nagy Péter (2005, Friedrichshafen, 4. hely; 2007, Friedrichshafen, 1. hely).

Ha nem is szerepelt négyes döntőben, de – eddigi egyetlen magyar férfiklubként – 1962-ben bejutott a négy közé az Újpesti Dózsa. Akkor nem is BEK-nek, hanem Európa-kupának hívták a harmadszor kiírt sorozatot, és április elején Budapesten rendezték az elődöntő I. csoportjának meccseit. A magyarok megverték csehszlovák és francia ellenfelüket, viszont 3:0-ra kikaptak a címvédő Rapid Bucuresti-től, így nem jutottak be a fináléba. Bronzérmüket annak köszönhették, hogy a szabályok szerint azon elődöntős csoport második helyezettje végzett a kupa harmadik helyén, amelynek riválisa volt az előző évi győztes. Az 1955 és 1963 között nyolc bajnokságot nyerő Dózsában akkoriban olyan ászok ütötték a labdát, mint Gálos László, Jánosi Ferenc, Lantos Csaba, Molnár István és Tüske Ferenc, az edző Zsolt Róbert volt.

A Kazany 2008-ban, a Trentino 2009-ben és 2010-ben nyerte meg az elitsorozatot.

Bajnokok Ligája, férfiak, négyes döntő, Bolzano (Olaszország)

Elődöntő (március 26. szombat)
15 óra: Jastrzebski Wegiel (lengyel) – Trentino BetClic (olasz)
18 óra: Zenit Kazany (orosz) – Dinamo Moszkva (orosz)
Helyosztók (március 27. vasárnap)
14 óra 30 perc: a 3. helyért
18 óra: döntő

(forrás: nso.hu)

Címkék: orosz bajnokok ligája moszkva röplabda veres dinamo trentino

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvolley.blog.hu/api/trackback/id/tr882772181

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása