Március 26-27-én rendezik a férfi Bajnokok Ligája négyes döntőjét az orosz Dinamo Moszkva magyar játékosa, Veres Péter aktív részvételével. A hunvolley.blog a helyszínről számol be a tornáról. Harmadik beharangozónkban bemutatjuk a lengyel Jastrzebski Wegiel csapatát.

„Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy egy ilyen versenyen, ilyen nagy csapatok ellen játszhatunk – mondta az olasz röplabdalegenda, Lorenzo Bernardi, a lengyel csapat edzője. – A játékosaimnak hangsúlyoztam, hogy egy ember a karrierje során nem sokszor kap esélyt arra, hogy ilyen jelentős ellenfelekkel szemben léphessen pályára. Már alig várom a szombati elődöntőt! Tudjuk, hogy Bolzanóban a világ legjobb csapatai ellen szerepelhetünk majd, ennek ellenére a legjobb tudásunk szerint kell játszanunk, és akkor még talán a Trentino ellen is lehet esélyünk. Amikor idejöttem, egy nyeretlen együttest vettem át. Azóta nem csak a szlovén bajnok ACH Volley Bled ellen győztünk, hanem túljutottunk a rájátszás első és második körén is. Én mindig csak a győzelemre koncentrálok, és ezt a hozzáállást a játékosaimnak is sikerült átadnom. Már most szeretném megköszönni nekik azt a teljesítményt, amelyet az elmúlt hónapokban nyújtottak.”

Zdzislaw Grodecki klubelnök szerint egy álom valósult meg azzal, hogy a Jastrzebski bejutott a négyes döntőbe, de ezzel még nincs vége! Lengyelországban már most hősként tekintenek a csapatra, ugyanakkor azt várják, hogy játsszon jól a fináléban is. Az egyesület első embere megfogadta, hogy ha megnyerik a Bajnokok Ligáját, lemond az elnöki posztról!

„Megyünk, és mindent megteszünk Olaszországban, amit tudunk – mondta elszántan a csapatkapitány, Grzegorz Lomacz. – Minden röplabdázó álma a Bajnokok Ligája négyes döntőben való részvétel. A szezon kezdete előtt azt mondtam, hogy minden csapat számára veszélyes ellenfél leszünk. Örülök, hogy a csapat igazolta a szavaimat.”

A lengyel csapat pénteken érkezik Bolzanóba, és rögtön edz is egyet a tornának otthont adó PalaOndában. Adam Nowik jelenleg sérült, és valószínűleg nem tud játszani az elődöntőben a Trentino ellen.

A lengyel csapatok főleg hazai játékosokból állnak, így van ez a Jastrzebski esetében is. Grzegorz Lomacz és Marcin Wika a két legismertebb röplabdázó a lengyelek közül, mellettük négy külföldi szerepel az együttesben. Közülük Igor Yudin a legfurább figura. Ausztrál állampolgár, de az oroszországi Jekatyerinburgban született, játszott Brazíliában is, és 2006 óta tagja jelenlegi csapatának. A szlovák Lukas Divis nyert már Euroligát és a német VfB Friedrichshafen színeiben Bajnokok Ligáját is, tavaly Demeter György játékosa volt a török Fenerbahcénál. A szlovén Mitja Gasparini nevét az ACH Volley Bled röplabdázójaként ismerték meg Európában, a legutóbbi szezont pedig a görög Iraklisz Szalonikinél töltötte. A rutinos ausztrál feladó, Benjamin Hardy három világbajnokságon és két olimpián vett részt, korábban a belga Knack Randstad Roeselare, az idei házigazda Bolzano, a szintén olasz Loreto, a Montichiari, a Padova, az elődöntőbeli ellenfél Trentino, valamint a Crema, illetve a német Fellbach és Düren csapataiban is röplabdázott.

A legpikánsabb helyzetben kétségkívül a lengyelek olasz edzője, a röplabdalegenda, Lorenzo Bernardi van, aki az elődöntőbeli ellenfél városában, Trentóban született, és ott is kezdett röplabdázni! Padova és Modena után lehúzott 12 szezont a Sisley Trevisónál (1990–2002), majd két idényre visszatért a Trentinóhoz. Később játszott Katarban, a görög Olympiakosz Pireusznál, illetve karrierje vége felé a Macerata, a Verona és a Montichiari együttesénél. Pályafutását két éve a B1 Ligában fejezte be, itt már játékos-edzőként tevékenykedett. Klubcsapataival, illetve az olasz válogatottal mindent megnyert! Világbajnok, Európa-bajnok, Világliga-győztes, BEK-győztes, KEK-győztes, CEV Kupa-győztes, olasz bajnok, Olasz Kupa-győztes, és a sor még hosszan folytatható. Edzőként az olasz B-válogatottnál kezdett dolgozni, aztán a hosszú és dicsőséges évtizedek után az A2 Ligába kiesett Padova trénere lett, de onnan tavaly januárban a gyenge eredmények miatt menesztették.

A Jastrzebski Wegiel szereplése a Bajnokok Ligájában

Kalandos úton jutott el a legjobb négy közé a lengyel csapat, amely egyébként hazája bajnokságában nem jutott be a felsőházba, csak a 7-12. helyért játszhat. A BL-t is három vereséggel kezdte, aztán feltámadt, és jött három olyan győzelem, amely során játszmát sem vesztett, így a gyatra rajt ellenére csoportelsőként lépett tovább. A rájátszás első és második fordulójából is aranyjátszmával ment tovább, a belgák elleni meccsek különösen élesek voltak.

C-csoport
Jastrzebski Wegiel – ACH Volley Bled (szlovén) 1:3
Olympiakosz Pireusz (görög) – Jastrzebski Wegiel 3:2
Budvanska Rivijera Budva (montenegrói) – Jastrzebski Wegiel 3:2
Jastrzebski Wegiel – Budvanska Rivijera Budva 3:0
Jastrzebski Wegiel – Olympiakosz Pireusz 3:0
ACH Volley Bled – Jastrzebski Wegiel 0:3
A csoport végeredménye
1. Jastrzebski Wegiel 11 pont (14:9)
2. ACH Volley Bled 11 pont (14:11)
3. Budvanska Rivijera Budva 9 pont
4. Olympiakosz Pireusz 5 pont

Rájátszás, 1. forduló
Generali Haching (német) – Jastrzebski Wegiel 3:1
Jastrzebski Wegiel – Generali Haching 3:1 (aranyjátszma 15:9)
Rájátszás, 2. forduló
Jastrzebski Wegiel – Noliko Maaseik (belga) 3:2
Noliko Maaseik – Jastrzebski Wegiel 3:0 (aranyjátszma 15:17)

• A Jastrzebski Wegiel honlapja
• Lorenzo Bernardi adatlapja
• A négyes döntő hivatalos honlapja
• A Bajnokok Ligája oldala
• Élőképes közvetítés

Elődöntő (március 26. szombat)
15 óra: Jastrzebski Wegiel (lengyel) – Trentino BetClic (olasz)
18 óra: Dinamo Moszkva (orosz) – Zenit Kazany (orosz)
Helyosztók (március 27. vasárnap)
14.30: a 3. helyért
18 óra: döntő

Címkék: lengyel bajnokok ligája röplabda jastrzebski

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvolley.blog.hu/api/trackback/id/tr262766835

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása