Véget ért egy szép és eredményes fejezet: Demeter György, a török bajnoki címvédő Fenerbahce csapatának edzője közös megegyezéssel felbontotta a szezon végéig érvényes szerződését a klubvezetőkkel. Ezután az együttes szerb olimpiai bajnok játékosa, Ivan Miljkovic felmondott, és bejelentette távozási szándékát!

Jelentős célokat fogalmaztak meg a Fener vezetői a szezon előtt, hiszen kijelentették, hogy a csapatnak a legjobb négy közé kell kerülnie a Bajnokok Ligájában, és meg kell védenie a címét a török bajnokságban. Ehhez mérten igazoltak, hiszen a távozó amerikai olimpiai bajnok Gabriel Gardner, valamint a Bajnokok Ligája-aranyérmes szlovák Lukas Divis helyére jött a kubai Leonel Marshall, valamint az Ivan Miljkovic, Andrija Geric szerb olimpiai bajnok duót. Az első bökkenő akkor jött, amikor nem sikerült elintézni az évek óta Törökországban röplabdázó horvát Tomislav Coskovic honosítását, hiszen így négy külföldivel vágott neki a szezonnak a csapat, a hazai bajnoki meccsekre pedig csak hármat lehet nevezni, így általában Geric szorult a lelátóra.

A világ egyik legjobb játékosa, Miljkovic az őszi, olaszországi világbajnokságon remekül teljesített, de a legvégén, a Kuba elleni elődöntő ötödik játszmájának hajrájában az ő támadási hibái, blokkba ütött labdái okozták a szerb válogatott vesztét. Ezután fáradtan beesett a török bajnokság kezdetére, nem tudta kipihenni magát, és ez bizony meglátszott a teljesítményén. Az eredmények nem jöttek, és nem is játszott jól az együttes. Vereség odahaza az IBB, az Arkas, a Galatasaray és a Ziraat ellen is, a Bajnokok Ligájában pedig dupla kudarc az orosz Lokomotiv Belgorod és az olasz Sisley Treviso ellen, a francia Tours VB-vel szemben pedig egy győzelem, egy vereség. A Fener így a csoport utolsó helyén végzett, kiesett az elitligából, szó sem volt a négy közé kerülésről, de még a CEV Kupába sem került át.

Demeter György számára már decemberben is rezgett a léc, hiszen a hónap közepén, az ankarai Ziraat Bankasi elleni bajnoki vereség után a szakosztályvezető közölte az edzővel, hogy a továbbiakban nem tart igényt a munkájára. Ezt a játékosoknak is bejelentette, a klubelnök viszont úgy döntött, hogy a mester marad, így a Belgorod elleni, hazai BL-meccs előtt mégsem kellett távoznia, de a felkészülés a fontos rangadóra ilyen bizonytalanságban telt, ráadásul a találkozó előtt Miljkovic megsérült, és egy héttel később, Olaszországban sem játszhatott.

Az év végén, a nemzetközi kupabúcsú után aztán ismét jöttek az eredmények hazai szinten, januárban a nagy rivális IBB ellen is győzött a csapat. Úgy tűnt, helyreállt a rend és a nyugalom, de jött Coskovic térdsérülése. Az alaposan felforgatott csapatban minőségi cserejátékos híján például a center, Emre Batur került a szélsőütő-posztra. Egy hete már látszott, hogy megint nincs valami fényes formában a csapat, hiszen csak nagy küzdelemben tudott nyerni 3:2-re az alsóházi Cankaya ellen. A hétközi kupameccset simán hozta az együttes a másodosztályú Sivas ellen (3:0), de aztán jött a hétvégi, Halkbank elleni rangadó...

Coskovic térde továbbra sem alkalmas a játékra, Marshall a meccs előtt érkezett meg, mert az Olaszországban élő édesapjának elfakadt a vakbele, ezért a kupameccs után odarepült. A liberó, Serkan Kilic 39 fokos lázzal ugyan be volt nevezve a rangadóra, csereként be is állt, de nem ő liberózott. Emre Batur a találkozó előtti két napon olyan derékfájdalmakkal küszködött, hogy nem nagyon tudott edzeni. Ilyen állapotban törvényszerű volt az idegenbeli vereség, amely be is következett (1:3), hétfőn pedig sor került a szerződésbontásra.

„Kulturáltan váltunk el egymástól, anyagilag korrekten megegyeztünk – kezdte a hunvolley.blog-nak adott exkluzív nyilatkozatát néhány órával az események után Demeter György. – Reálisan kell nézni a helyzetet. Óriási anyagi befektetés volt a szezon előtt a klub részéről a keret megerősítése, de nem ment jól a csapatnak. Nagyok voltak a célok, ezek nem teljesültek, változás kellett, és a legolcsóbb megoldást választották, elküldték az edzőt. A legfőbb probléma az volt, hogy egymáshoz nem illő játékosokból alakult meg a keret az idény előtt. Akármit csináltunk, nem sikerült közös nevezőre hoznunk őket.”

A magyar edző természetesen jó érzésekkel, felejthetetlen sikerekkel int búcsút Isztambulnak. Három és fél év alatt négy kupát nyert a Fenerbahcéval, hiszen rögtön az első szezonban bajnok és kupagyőztes lett, ráadásul úgy, hogy azelőtt az egyesület férfi röplabdázói soha nem nyertek aranyérmet egyik sorozatban sem. A második idényben ezüstérmes lett a csapat a bajnokságban, harmadik nekifutásra pedig előbb a Balkán Kupában, majd a bajnokságban szerzett aranyérmet. „Megkönnyebbülés az elválás számomra, hiszen nehéz időszakot tudok magam mögött – folytatta a Mester. – A szakosztályvezető sem támogatott, tejes bizonytalanságban tartotta a csapatot. Barátként búcsúzom a játékosoktól, akik a megbeszélés után azonnal jöttek, és kérdezték, meddig vagyok a városban, mikor tudunk elbúcsúzni egymástól normálisan.”

Az még egyelőre kérdéses, hogy ebben a szezonban még láthatjuk-e Demeter Györgyöt a kispadon, vagy a következő hónapokat pihenéssel tölti. „Decemberben több menedzser is keresett, vannak ajánlataim – mesélte az edző. – A szezon végén egy évet mindenképpen pihenni akartam, de még nem tudom, mit hoz a közeljövő.”

A jól értesültek ilyenkor persze mindig elkezdenek Demeter György legnagyobb hazai sikereinek színhelyéről, Kaposvárról suttogni, hiszen nem titok, hogy többen vannak, akik szeretnék ismét a somogyi bajnokcsapat élén látni a rendkívül népszerű és közkedvelt Mestert!

Az aranyhalmozó sikeredző...

Demeter György a török röplabdasport legeredményesebb edzője, még senki nem nyert rajta kívül szakvezetőként négy bajnoki aranyérmet az eurázsiai országban. A mester a magyar röplabdában is a legeredményesebb, hiszen összesen 13 bajnoki aranyat nyert, ebből 11-et edzőként!
Játékosként: 1983 (Kecskemét), 1992 (Kaposvár)
Edzőként: 1993, 1994, 1997, 1999, 2000, 2001 (Kaposvár), 2004, 2005 (Erdemirspor Eregli, török), 2006 (Vegyész RC-Kazincbarcika), 2008, 2010 (Fenerbahce, török)

Miljkovic sem marad?
Miután a klubvezetés hétfőn bejelentette, hogy közös megegyezéssel szerződést bontott Demeter György vezetőedzővel, a Fenerbahce szerb olimpiai bajnok játékosa, Ivan Miljkovic kért szót, és közölte, hogy nem érzi jól magát az egyesületnél, s szerinte az ő röplabdás tudásához ez a csapat minden szinten kevés. Az edzők, a játékosok és a vezetők szintjén, tehát kompletten. Kijelentette, ide nem fog jönni Harry Potter a varázspálcájával, csodát tenni, ezért amennyiben az illetékesek hozzájárulnak, felbontja a szerződését, és távozik a török bajnoktól. A szerb röplabdázónak egyébként több országból is vannak ajánlatai. Kérdéses még Geric sorsa is, akit a szakosztályvezető már hetekkel ezelőtt ki akart rúgni.

Európa-bajnok edző lesz Demeter utódja
A lengyel férfiválogatottal 2009-ben, éppen Törökországban Európa-bajnoki aranyérmet nyerő argentin edző, Daniel Castellani lesz a Fenerbahce új vezetőedzője. 1961-ben született Buenos Airesben. Hazája válogatottjával játékosként kétszer szerepelt az olimpián, 1984-ben Los Angelesben a hatodik, 1988-ban Szöulban harmadik lett az együttes, amelynek Dél-Koreában már csapatkapitánya volt. 1996-ban Atlantában már szövetségi kapitányként irányította Argentínát. 2006 és 2009 között a lengyel sztárcsapat, a PGE Skra Belchatow mestere volt, 2009-től pedig a lengyel válogatottat is irányította. A nemzeti együttes vele nyerte meg története során először az Európa-bajnokságot 2009-ben, Törökországban, de az olaszországi világbajnokság gyengébb szereplése miatt távozott. A Lengyelországban végzett eredményes munkájának elismeréséül magas állami kitüntetésben részesült.
Játékosként világbajnoki és olimpiai harmadik, CEV Kupa-győztes. Edzőként többszörös argentin bajnok, Lengyel Kupa-győztes, lengyel bajnok, Bajnokok Ligája-bronzérmes, Európa-bajnok, az év edzője Lengyelországban.
 

Címkék: török demeter törökország röplabda fenerbahce

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvolley.blog.hu/api/trackback/id/tr392628926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása