Hosszútávon Zuglóban képzeli el jövőjét Illés László röplabdaedző, testnevelő tanár. Két éve megalapított klubja, a RUNKIL SE jelenleg már több mint száz korosztályos sportolót (fiúkat és lányokat egyaránt) nevel a különböző csapatokban.

A korábbi válogatott röplabdázó akkor számolt le a felnőtt edzői munkával, amikor női csapatával (Újbuda TC) abban a bajnoki évben egyedüli felnőtt csapatként úgy nyert másodosztályú bajnokságot, hogy egyetlen vereséget sem szenvedett el. Érvényes szerződése ellenére a szakosztályvezető elküldte. Illés László nem gördített akadályt saját távozása elé. Úgy érzékelte, ha kitart a szerződésben foglaltak mellett, még anyagi kár is érheti, ugyanis a búcsú pillanatában még a megállapodásában foglalt pénzügyi feltételek sem teljesültek...

Azóta a maga ura. Toborozza a fiatalokat, keresi az edzéslehetőségeket, ápolja jó kapcsolatait a kerülettel. Korábban számtalan bajnokságot nyert testnevelő tanárként nemcsak korosztályos röplabda-csapataival, hanem tanítványaival még kosárlabdában, atlétikában is végzett az első helyen. Tizenegy éven keresztül tevékenykedett a Kaesz Gyula Faipari Szakközépiskolában és a Wesselényi Szakiskolában.

Most minden korosztályban – kismini, mini, serdülő, gyerek és ifjúsági – van lány és fiú játékosa, számukra meg is találja a versenyeztetési lehetőségeket. A Budapest-bajnokságokban – egy kivételével – biztosan elindítja csapatait, az utazási költségekkel járó országos bajnokságokhoz viszont támogatók kellenek, akik egyelőre a szülők közül kerülnek ki. Kivétel azért akad, a klubnak otthont adó irodát a 45 éve Zuglóban élő, és a kerület sportéletében sem ismeretlen bátyja vállalatától kapta meg használatra. Keresztfia, Illés Gábor is nagyon sokat segít neki a klub működtetésében.

Illés László három helyen kezdi meg a szezont, a Jókai Már Általános Iskolában, az Ybl (korábban Bokányi) Szakképzőben és a Neumann János Szakközépiskolában. Nyáron röplabdás tábort vezetett mindazoknak, aki szívesen töltöttek el vele egy-egy hetet Visegrádon. A pesti gyerekek szülei meg csodálkozva kérdezték tőle, mit csinál velük, hogy nem telefonálgatnak haza. Akik dolgoztak vele, tudhatják, van pedagógiai érzéke. Nem rejti véka alá, hogy egyetlen kilengést sem hagy megtorlatlanul. Legutóbb csak annyit szólt az egyik fiú a meccs után: „azért segíthetett volna...” Már vihette is vissza a szerelését, a héten nem is edzhetett. Illés László vallja: ő az edzésen mindent megtanít játékosainak. Meccsen már nem sokat magyaráz, csak cselekszik. Az ifjúsági-válogatott edzőjeként legnagyobb kritikusai saját korosztályának válogatott röplabdásai (Grózer György, Nagy Péter, Oszuska Zoltán, Szauter Ferenc, stb.) lehettek volna, hiszen a nagy tapasztalatú szülők folyamatosan vizslatták, hol tart gyerekük, de velük nem volt gondja. Legfeljebb azt emlegetik, hogy szövetségi kapitányként – kikapcsolt állapotban – beszedette tőlük a mobiltelefonokat. Abban viszont egészen biztos, hogy felnőtt női csapattal soha többé nem foglalkozik majd...

A RUNKIL SE-t az ország egyik legnagyobb, legjobb utánpótlás nevelő központjává szeretné bővíteni, zuglói központtal. Eddigi első komolyabb eredménye: országos negyedik hely fiú, mini korcsoportban.

A RUNKIL SE honlapja

(forrás: zuglomagazin.hu; szerző: Nagy Ákos)

Címkék: illés röplabda runkil

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvolley.blog.hu/api/trackback/id/tr82535487

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása