A Dinamo Moszkva röplabdázója, Veres Péter személyében egy magyar játékos is pályára lép a katari Dohában december 15. és 21. között rendezendő férfi klubvilágbajnokságon! Ugyanekkor, ugyanitt rendezik a nők tornáját is.

Nagyszerű hagyományt keltett életre tavaly a Nemzetközi Röplabda Szövetség. A férfi klubvilágbajnokságot 1989 és 1992 között négyszer rendezték meg, azóta viszont szünetelt a nagyszabású esemény, egészen 2009-ig. A katari Dohában idén tehát hatodik alkalommal méri össze tudását a világ nyolc legjobb klubcsapata.

Érdekesség, hogy eddig mind az öt klubvilágbajnokságot olasz csapat nyerte (kétszer a Mediolanum Milano, egyszer-egyszer pedig a Maxicono Parma, az Il Messaggero Ravenna és tavaly a Trentino BetClic). Erre most is minden esélye megvan az itáliai együttesnek, a Bajnokok Ligája-címvédő Trentinónak, amely hemzseg a világsztároktól. A bolgár Kazijszki, Bratojev és Szokolov, a kubai Juantorena, a lengyel Zygadlo, a brazil Raphael és Riad, valamint a cseh Stokr mellett olyan kiváló olasz röplabdázók erősítik a mini-világválogatottat, mint Leonardi, Birarelli, Della Lunga, Sala és Bari.

A Trentinót valószínűleg ezúttal is csak a lengyel Belchatow foszthatja meg az aranyéremtől. Érdekesség, hogy a világ jelenlegi legjobb két klubcsapata azonos csoportban van a Bajnokok Ligájában! Első meccsüket a házigazda lengyelek nyerték 3:0-ra! Ők ezúttal is hazai játékosokra építenek, de három idegenlégiós így is található a keretükben. Wlazly, Plinski, Kurek, Mozdzonek, Winiarski és Bakiewicz mellett továbbra is a külföldi trió tagjai: a cseh Jakub Novotny, a spanyol Miguel Angel Falasca és a francia Stéphane Antiga. Kétségtelenül lenyűgöző játékoskeret...

Európát még egy csapat, az orosz Dinamo Moszkva képviseli. A magyarok számára a legfontosabb, hogy ebben az együttesben játszik Veres Péter! A csapat tagja továbbá a brazil világbajnok Dante, az oroszok közül pedig Grankin, Kazakov, Zajcev, Jakovlev, Kornyejev és Kruglov is. A többi kontinens klubcsapatainak játékosai kevéssé ismertek mifelénk, egy kivételével: az amerikai együttesben játszik a 2008-as olimpiai bajnok válogatott tagja, Salmon Riley.

A tornán összesen 16 mérkőzést rendeznek. A csoportmeccsek után következnek az elődöntők (A1−B2, B1−A2), majd a helyosztók.

A nők klubvilágbajnokságát negyedszer rendezik meg. 1991-ben a házigazda brazil Sadia Esporte Club Sao Paulo nyert, egy évvel később az olasz Il Messaggero Ravenna, 1994-ben pedig a Leite Moca Sao Paulo. Ezúttal nem nyolc, hanem csak ha csapat vesz részt. A tavaszi Bajnokok Ligája-döntő két résztvevője, a Bergamo és a Fenerbahce is azonos csoportban szerepel jelenleg a Bajnokok Ligájában, első meccsüket Isztambulban a törökök nyerték 3:0-ra! A brazil olimpiai bajnok válogatott szövetségi kapitánya, Jose Roberto Guimares az edző, amelyet a pályán honfitársa, a legendás feladó, Helia Souza Fofao irányít. A légiósok közül a lengyel Skowronska, az orosz Szokolova, a német Fürst, és a horvát (de hamarosan már török) Osmokrovic is világszerte ismert, mint ahogy a hazaiak közül Aydemir is!

A BL-címvédő olasz Bergamo emblematikus játékosa, ikonja, élő legendája továbbra is Francesca Piccinini. Az itáliaiak sokkal inkább a hazai röplabdázókra építenek, Ortolani, Lo Bianco és Bosetti mellett csak két külföldi, a román Nucu és a bolgár Vasziljeva szerepel az együttesben. A brazil Sollys Osasco keretében három olimpiai bajnok is van: Thaisa Menezes, Jaqueline Carvalho és Welissa Gonzaga! Az afrikai kontinenst képviselő Kenya Prisons teljes egészében megegyezik az ország válogatottjával, amely a közelmúltban ott volt a világbajnokságon. A mezőny tagja még, de valószínűleg nem fog labdába rúgni (ütni) a dominikai Mirador és a thaiföldi Federbrau.

A férfiak versenye 750.000, a nőké pedig 520.000 dollár összdíjazású.

Klubvilágbajnokság, Doha (Katar)

Férfiak
A-csoport:
PGE SKRA Belchatow (lengyel), Al-Arabi Doha (katari), Payakan (iráni), Al Ahli (egyiptomi)
B-csoport: Itas Diatec Trentino (olasz), Drean Bolivar (argentin), Dinamo Moszkva (orosz), Paul Mitchell (amerikai)

Nők
A-csoport:
Sollys Osasco (brazil), Fenerbahce Acibadem (török), Federbrau (thaiföldi)
B-csoport: Mirador (dominikai), Kenya Prisons (kenyai), Foppapedretti Bergamo (olasz)

A torna hivatalos honlapja

A férfitorna oldala az FIVB honlapján

A női torna oldala az FIVB honlapján

Címkék: moszkva röplabda fenerbahce dinamo bergamo klubvilágbajnokság trentino belchatow

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvolley.blog.hu/api/trackback/id/tr572511922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása