A Fenerbahce férfi röplabda- és női kosárlabdacsapata egyaránt a legrangosabb nemzetközi sorozat (Bajnokok Ligája, illetve Euroliga) négyes döntőjébe igyekszik, mindkét alakulat magyar edző irányításával. Miközben idehaza a két sportág egyre süllyed, a kontinens sztárcsapatai szívesen alkalmazzák Demeter Györgyöt és Rátgéber Lászlót.

A két mestert a 17 milliós metropolis ázsiai villanegyedében látogatta meg a Magyar Nemzet újságírója.

Tesekkürler! – köszöni meg Demeter György ékes törökséggel a pincérnek a roston sült tengeri sügért. A Fenerbahce-elnökség törzshelyén vacsorázunk, a hatalmas kivetítőn a férfi kosárlabda világbajnokság Törökország–Szerbia elődöntője megy. Az 51 éves röplabda-szakember 11. évét tölti Törökországban, ma már perfektül beszéli a nyelvet, amit nem sok külföldi edző mondhat el magáról a durván 73 milliós, hatalmas országban. „Annak idején négy évet játszottam a Ziraat Bankasi csapatában, majd edzőként az Erdemirsport irányítottam, most pedig a Fenerbahcénak vagyok az edzője – mesélte Demeter mester. – Kötelességemnek éreztem a török nyelv elsajátítását, nem volt nehéz dolgom, végtére is rokon nép rokon nyelve. A kapi az kapu, az elma az alma, a balta az balta, és a nyelvtan is hasonló.”

A kiváló tréner 2007 decemberében távozott a magyar válogatott éléről, mert természetesnek vette, hogy ha a vezetőség, amely őt szerződtette, megbukott, neki is vennie kell a kalapját. Más kérdés, hogy az új vezetőktől egyetlen marasztaló telefonhívást sem kapott, olyan könnyedén mondtak le róla, mintha itthon hemzsegnének a sztáredzők.

„Megbecsülnek, szinte a tenyerükön hordoznak a Fenernél, itt van a lakásom a sportcsarnoktól ötven méterre, nincs is szükségem gépkocsira – folytatja Demeter. – A fél török válogatott mellett két szerb olimpiai bajnokunk van, az idén leigazoltuk Ivan Miljkovicsot és Andrija Gericset, továbbá a kubai játékmestert, Leonel Marshallt. A Bajnokok Ligája legjobb négy csapata közé jutás a cél, ha sikerülne, edzői pályafutásom legnagyobb szakmai bravúrjaként emlegetném.”

Rátgéber már járt ott, ahová Demeter a röplabdázókkal vágyik. Háromszor a Péccsel, egyszer a Szpartak Moszkvával. Sőt, az oroszokkal tavaly fel is emelhette az Euroliga-serleget. Egy másik külön versenyben azonban még akad mit behoznia az újvidéki trénernek. Kettejüknek együttvéve húsz bajnoki címük van edzőként, de neki „csak” kilenc, valamennyi a Péccsel, míg kollégájának már tizenegy (Kaposvár, Erdemirspor, Kazincbarcika, Fenerbahce).

„Nem lesz könnyű dolgom – mereng a 44 éves, vajdasági születésű Rátgéber, aki tavaly ősszel zilált körülmények között távozott a szövetségi kapitányi székből. – Egyfelől emberes feladat az Euroliga négybe jutás, még olyan klasszisokkal is, mint az amerikai Diana Taurasi, az ausztrál Penny Taylor, a cseh Hana Machová, a magyar Vajda Anna, a montenegrói Ivana Matovics és a török válogatott négy kiválósága, másfelől Demeter Gyuri olyan helyeket ismer itt, Kadiköy és Fenerbahce között a tengerparton, amelyek étlapjának felderítése legalább akkora kihívás, mint megnyerni az Euroligát.”

Rátgéber a Boszporusz partján is délszláv másodedzőt vett maga mellé, mint korábban Moszkvában, s ott is, itt is milliárdos tulajdonos állta a cechet. Aziz Yildirim, a Fener elnöke – úgy hírlik – megannyi NATO-bázis felépítésével alapozta meg mesés vagyonát. „Bárkivel is beszéltem, mindenki megnyugtatott: legkésőbb az idény végére egyetlen lírával sem szoktak adósak maradni – magyarázta a kosáredző. – Azonban mégis van, ami aggaszt: ha a klub zászlóshajója, a futballcsapat kikap, az elnök úrhoz állítólag senki sem meri bevinni aláírásra a kifizetésekről intézkedő dokumentumot. Nos, szombaton Kayseriben 2–0-ra alulmaradt a Fener. Még szerencse, hogy van némi tartalékom...”

(forrás: Magyar Nemzet Online; készült: 2010. szeptember)

Címkék: török demeter törökország röplabda fenerbahce

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvolley.blog.hu/api/trackback/id/tr422502462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása