Hat helyett csak két magyar röplabdacsapat vesz részt az európai kupaküzdelmekben. A Vasas, a BSE, illetve a Veszprém és a Dunaferr nem vállalta az indulást, ezért csak a Kaposvár és a Kecskemét képviseli hazánk színeit. Mindkét együttes ezen a héten mutatkozik be a férfi CEV Kupában.

A Kaposvári RSE ellenfele az első fordulóban a lengyel Asseco Resovia Rzeszów lesz. Az első meccsen idegenben játsszák a somogyiak, szerdán 18 órától. Élő eredményközlés itt!

Az igazi nemzetközi sztárcsapatnak számító együttesben amerikai, olasz, brazil, szerb és a Kaposváron is megfordult német állampolgár ifj. Grózer György mellett a lengyel válogatott több tagja is szerepel. A Kaposvár kedden reggel kelt vágott neki a több mint 600 kilométeres útnak, és este kilenc óra körül érkezett a lengyel városba. A házigazdák mindenről gondoskodtak, hiszen egy négycsillagos, minden igényt kielégítő hotelben szállásolják el a vendégcsapatot, és a mérkőzést a lengyel televízió is közvetíti.

Ifj. Grózer György júniusban váltott klubot, a német bajnok VfB Friedrichshafen együtteséből igazolt Lengyelországba. A német válogatott ütőjátékosa mellett az olasz Matej Cernic is Rzeszówba szerződött. Grózer Budapesten született 1984-ben, a Vasas, a Dunaferr, majd a Kaposvár csapatában röplabdázott, tagja volt a korosztályos és a felnőtt magyar válogatottnak is (29 meccs). Ezután német állampolgár lett, 2002–2008 között a Moerser SC együttesét erősítette, a német nemzeti együttessel Európa-bajnoki ötödik, majd hatodik helyet szerzett, s Euroliga-aranyérmet nyert. A Friedrichshafen színeiben játszott a Bajnokok Ligájában.

A Resovia Asseco Rzeszów vezetői Grózer leigazolása után bejelentették az olasz Matej Cernic szerződtetését is, aki a Perugia együttesétől érkezett. 1978-ban született, korábban a Gorizia, a Bologna, a Ferrara, a Modena, az Iraklisz Szaloniki, a Fakeł Novij Urengoj, a Dinamo Moszkva, a Martina Franca és a Perugia csapataiban szerepelt. Olimpiai ezüstérmes (2004), kétszeres Európa-bajnok (2003, 2005), CEV-kupa győztes (2004), Élcsapatok Kupája-győztes (2007), Challenge-kupa győztes (2010), Görög Szuperkupa-győztes (2005), Görög Kupa-győztes (2006), orosz bajnok (2008).

Ebben a csapatban röplabdázik a szerb válogatott Ivan Ilic, valamint a közelmúltban megfiatalított lengyel nemzeti együttes tagjai közül Wojciech Grzyb, Mateusz Mika és Jakub Peszko, illetve a világbajnoki ezüstérmes sikercsapatból a liberó, Krzysztof Ignaczak! A lengyel csapat az előző szezonban a Bajnokok Ligájában szerepelt, ahol a csoportmérkőzések során a későbbi negyedik helyezett szlovén ACH Volley Bled együttesét kétszer is legyőzte. A legjobb 12 között a bolgár CSZKA Szófia csapatát búcsúztatták kettős győzelemmel, végül a későbbi győztes olasz Trentino BetClic ütötte el őket a továbbjutástól. A lengyel kupadöntőben 3:2-re kikaptak a Jastrzebski Wegiel csapatától, a bajnokságban bronzérmet szereztek.

A lengyel szupercsapat vezetőedzője nem más, mint a legendás Ljubomir Travica mester, aki 1954-ben született Horvátországban, 1983 és 1990 között Olaszországban röplabdázott, a jugoszláv válogatott színeiben 1979-ben Európa-bajnoki bronzérmes volt. Visszavonulása után azonnal az edzői pályára lépett, 2003–2006 között a szerb-montenegrói válogatott szövetségi kapitánya volt. A nemzeti együttes élén Európa-bajnoki bronzérmes (2005) és negyedik helyezett (2003). Ő volt a kapitány a 2003-as Világliga sorozat idején is, amikor csapata bejutott a döntőbe, és Madridban úgy kapott ki 3:2-re Brazíliától, hogy az ötödik szett 31:29 lett! Két évvel később szintén finálét játszott Travica szerb válogatottja a Világligában, megint a brazilok ellen, ezúttal 3:1-re nyertek a dél-amerikaiak. 2004-ben a Világligában bronzérem jutott a csapatnak, az athéni olimpián azonban nem jött össze a négybe kerülés. Travica ezen kívül kétszeres olasz A2-bajnok, valamint görög bajnok. 2008 óta a Rzeszow edzője, az első évben ezüst-, a második szezonban pedig bronzérmet nyert hazája bajnokságában.

Korábbi klubjai: Effede Valdagno (olasz B1), Ferrara (olasz A2), Reggio Emilia (olasz A1), Spoleto (olasz A2), Catania (olasz A2), Brescia (olasz A1), Spoleto (olasz B1), Milano (olasz A2), Montichiari (olasz A1), Palermo (olasz A1), Maxicono Parma (olasz A1), Olympiakosz Pireusz (görög), Piacenza (olasz A1), Latina (olasz A1), Castellana Grotte (olasz A2), Vibo Valentia (olasz A2).

Az 1905-ben alapított klub története során négyszer nyert lengyel bajnokságot, legutóbb 1975-ben. Kétszer volt második és négyszer harmadik. A Lengyel Kupát háromszor nyerte meg, legutóbb 1987-ben, idén pedig ezüstérmes volt. A CEV Kupában egyszer második, egyszer negyedik, a KEK-ben egyszer harmadik, egyszer negyedik, a Challenge Kupában egyszer negyedik volt.

A szerdán 18 órakor kezdődő találkozó után azonnal hazaindulnak a kaposváriak, hiszen pénteken már Közép-Európai Liga találkozón fogadják a Kovács I Zoltánt foglalkoztató szlovén OK Salonit Anhovo Kanal együttesét a kaposvári Városi Sportcsarnokban.

A Kecskemét ellenfele, az osztrák Aon hotVolleys Wien. Az első mérkőzést Bécsben rendezik csütörtökön, 20 óra 15 perctől.

A hotVolleys mindenható klubvezetője (egyben az Osztrák Röplabda Szövetség elnöke), Peter Kleinmann már tavaly is azt tervezte, hogy a 2011-es osztrák-cseh közös rendezésű Európa-bajnokságra való felkészülés jegyében csak hazai röplabdázó szerepel az együttesében, de ezt csak mostanra sikerült megvalósítania. A szlovák Richard Nemec és a török Erkan Togan személyében ugyan két idegenlégiós is erősíti a bécsi csapatot, ám a többiek mind osztrákok. Kleinmannt ismerve tegyük gyorsan hozzá: egyelőre! Ki tudja ugyanis, hogy mikor tör rá hirtelen egy újabb bevásárlási láz, és mikor szerződtet pánikszerűen a meglévő kettő mellé még néhány külföldit. A jelenlegi helyzet azonban a jövő évi kontinensbajnokságra való felkészülés szempontjából üdvözítő az osztrákok számára.

Kleinmann arról is közismert, hogy úgy váltogatja az edzőket, mint más a fehérneműjét. Ezt a szezont a szerb Zoran Nikolic szakmai vezetésével kezdte az együttes. A tréner Újvidéken, a Vojvodina együttesénél kezdte játékos-pályafutását. Már 19 évesen pályára lépett a felnőtt csapatban, amellyel jugoszláv bajnokságot nyert. Később Németországba költözött, volt az Oberhausen és a Wuppertal, majd Ausztriában a Lodron Salzburg röplabdázója is.

Ezzel párhuzamosan, 1990-ben Nikolic elvégezte az Újvidéki Egyetem testnevelés-szakát, és diplomás röplabdaedző lett. Miután befejezte a játékot Salzburgban, a szintén osztrák Gleisdorf edzője lett, majd jelenlegi együtteséhez (akkori nevén: Donaukraft Wien) szerződött. A bécsiekkel 1995 és 1997 között egyszer bajnoki ezüstérmes, kétszer osztrák bajnok volt, és szintén kétszer megnyerte a kupát is. Ezután Németországba költözött, ott dolgozott edzőként, aztán Szlovéniában az OK Maribor trénere lett, legutóbb pedig az osztrák Amstettenben edzősködött a VCA Hypo Niederösterreich csapatánál.

A bécsi klub 18-szoros bajnok, legutóbb 2008-ban. 14-szeres Osztrák Kupa-győztes, legutóbb 2009-ben. Háromszoros Közép-európai Liga-aranyérmes, legutóbb 2006-ban. Egyszer, tíz évvel ezelőtt bejutott a Bajnokok Ligája négyes döntőjébe.

Három év után játszanak újra nemzetközi tétmérkőzést a kecskemétiek. Karagics Mátyás edző szerint kicsit izgulnak, mert régen szerepeltek a nemzetközi mezőnyben. „Úgy gondolom, hogy a mi csapatunknak jó nemzetközi szereplésre még nincs meg az ereje, ám hogy kipróbáljuk magunkat, mindenképpen jó lesz – kezdte a tréner. – Szerencsénk volt, mert egy olyan ellenfelet kaptunk, amely ellen reális esélyünk lehet a győzelemre. Gyengültünk tavalyhoz képest, illetve sérülésekkel is bajlódunk, de az osztrákoknál is vannak hasonló gondok. Elég sok információm van róluk, tavaly ott játszott a Nagy Péter, aki nyáron velünk edzett, illetve a kaposváriaktól is kaptunk felvételeket. Egy jó csapatról van szó, ezekben a kupákban már minőségi együttesek szerepelnek. Nagyon magasak, három két méter öt centi feletti játékosuk is van, nem lesz könnyű dolgunk.”

A bécsiek jelenleg három győzelemmel és öt vereséggel a Közép-európai Liga hetedik helyén állnak, a Kaposvártól 3:1-re kikaptak.

Az Európai Röplabda Szövetség (CEV) ismét megváltoztatta a továbbjutással kapcsolatos szabályt a nemzetközi kupákban. Az új rendelkezés szerint a játszmaarány és a pontarány sem számít, ha nem ugyanaz a csapat nyeri a párharc mindkét meccsét, aranyjátszma dönt a továbbjutásról!

CEV Kupa, férfiak, 1. forduló
1. mérkőzések
November 17. szerda, 18 óra: Asseco Resovia Rzeszów (lengyel) – Kaposvári RSE
November 18. csütörtök, 20.15: Aon hotVolleys Wien (osztrák) – Kalo-Méh-Kecskeméti SE
Visszavágók
November 25. csütörtök, 18 óra: Kalo-Méh-Kecskeméti SE – Aon hotVolleys Wien
November 25. csütörtök, 18 óra: Kaposvári RSE – Asseco Resovia Rzeszów

(forrás: kapos.hu, kesport.hu)

Címkék: kecskemét beharangozó kaposvár röplabda rzeszów hotvolleys

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvolley.blog.hu/api/trackback/id/tr752454712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása