Alig néhány héttel az olaszországi férfi világbajnokság után ezúttal a Távol-Keletre összpontosul a világ röplabdasportjának figyelme, hiszen immáron zsinórban másodszor Japánban rendezik a hölgyek seregszemléjét. A mezőny rendkívül kiegyensúlyozott, több csapat is odaérhet a dobogó felső fokára. A világbajnokságról szóló beharangozó cikkünket olvashatják.

Pénteken kezdődik, és két hét múlva vasárnap, azaz november 14-én zárul a nők világbajnoksága, amelynek esélyeit próbáljuk most taglalni. Nincs egyszerű dolgunk, hiszen legalább hat csapat pályázik valós esélyekkel a világbajnoki címre, mellettük pedig legalább még négy-öt csapat lehet harcban a dobogós helyekért a „felkelő nap országában”.

A-csoport
A házigazda együttes – csakúgy, mint a férfiaknál – talán a legkönnyebb hatosba került, így Manabe Maszajosi tanítványainak jó esélyük van a csoportelsőség megszerzésére. A japánok a 2008-as olimpia után új csapat építésébe kezdtek, amellyel nem titkolt céljuk a londoni olimpián nagyot robbantani. Ettől függetlenül természetesen a hazai rendezésű vb-n sem szeretnének csalódást okozni szurkolóiknak, akik – mint azt a World Grand Prix-n már láthattuk – bizonyára minden meccsen csordultig meg fogják tölteni a tokiói csarnokot. Mint mindig, esetükben ezúttal is nagy kérdés, hogy mit tudnak kezdeni a magassági hátrányukkal – a csapatban alig-alig találhatunk 180 centiméter feletti játékost, ezt pedig a mai, modern röplabdában nagyon nehéz csak a kiváló mezőnymunkával ellensúlyozni. Ennek ellenére a világ egyik legkiválóbb liberója, Szano Juko vezetésével valószínűleg most is erre készülnek a japánok, míg támadásban a Kurihara – Erika – Szaori trióban bízhatnak.

A csoportban található két európai együttes közül a tavalyi Európa-bajnokságon bronzérmes lengyelek pályázhatnak nagyobb eséllyel a csoportelsőségre. A továbbra is Malgorzata Glinka vezette lengyelek a kontinenstornán szépen játszva szerezték meg a harmadik helyet, a többi között a világbajnoki címvédő Oroszországot is megelőzve! A hazai pálya előnye ezúttal nem fogja segíteni őket, így nagy kérdés, hogy Glinka mellé fel tudnak-e nőni annyian a feladathoz, hogy képesek legyenek kiemelkedő eredményt elérni. A csapat rutinosabb tagjainak (Zenik, Belcik, Szczurek, Gajgal) minden bizonnyal ez az utolsó vb-je, így nekik minden meccs duplán számíthat.

A szerbek számára elsősorban a csoport harmadik helyének megszerzése lehet a cél az első körben. A tavalyi Európa-bajnokságon hetedik helyezett csapat szép, folyamatos munkával, és remek utánpótlásának megfelelő felhasználásával, a fiatalok beépítésével a londoni olimpiára, vagy még inkább a 2014-es világbajnokságra érhet be igazán, ám a Jelena Nikolics vezette idősebb generáció nyilván nem várna annyit a kiugró eredménnyel. Nikolics mellett Jovana Brakocsevics, Sanja Malagurski, Jasna Majsztorovics és Maja Ognjenovics lehetnek a húzóemberek, míg a bő keretben olyan tehetségek készülhettek együtt a rutinos játékosokkal, mint az 1992-es születésű, és az idei, hazai junior Eb-n remeklő Ana Bjelica, Danica Radenkovics és Sara Klisura, vagy az egy korosztállyal idősebb Stefana Veljkovics, Nadja Ninkovics vagy Milena Rasics.

A csoport további három tagja közül a világelitbe csaknem húsz év után visszatérő Peru egy-két tapasztalt röplabdázóval és rengeteg fiatallal készül a tornára, így játékerő alapján a csoport negyedik (továbbjutó) helye néz ki a dél-amerikaiak számára, míg Algéria és Costa Rica számára a tisztes helytállás mellett a csoport utolsó helyének elkerülése lehet a cél.

B-csoport
Ez a hatos talán mind közül a legkiegyensúlyozottabb, hiszen az olimpiai címvédő Brazília mellett itt találjuk a tavalyi Európa-bajnokság két döntősét, a győztes Olaszországot és az ezüstérmes Hollandiát. A dél-amerikaiak az utóbbi két világverseny (World Grand Champions Cup és World Grand Prix) döntőjét ugyan elveszítették (előbbin Olaszország, utóbbin az Egyesült Államok előzte meg Roberto Guimaraes kapitány tanítványait), ám a csapat bombaerős, és mindenképpen a világbajnokság egyik legnagyobb esélyese. A már negyven éves, és a válogatottságtól az olimpia után visszavonult Hélia Souza Fofao ismét csatasorba állt (legalábbis a bő vb-keretben ott volt), és Walewskát leszámítva az összes többi szupersztár is ott van a csapatban. Afelől pedig ne legyen kétségünk, hogy Fabiana, Paula, Thaisa, Jaqueline és Sheilla is a négy évvel ezelőtti ezüstérmét idén aranyra cserélné...

A 2006-ban vb-negyedik, tavaly Eb-győztes olaszoknál szintén minden kulcsjátékos bevethető, ez pedig garancia az itáliaiak remek játékára. Az aranygenerációt, azaz a harminc év körüli sztárokat (Piccinini, Cardullo, Lo Bianco, Del Core, Gioli, Costagrande) egyre jobban egészítik ki a feltörekvő fiatalok (Bosetti, Ortolani, Barcellini), így a csapat összetétele ideálisnak mondható, sőt, Massimo Barbolini mesternek inkább olyan gondjai vannak, hogy a sok sztár között minden nap megtalálja azt a hat plusz egyet, aki éppen akkor a legjobb. Piccininiékre is igaz az, ami Glinkáékra, azaz hogy ennek a generációnak minden bizonnyal ez az utolsó vb-je, és az utolsó esélye arra, hogy bearanyozzák pályafutásukat, és felérjenek a csúcsra – a brazilok elleni, november 3-i csoportmeccsük minden bizonnyal igazi csemege lesz.

A csoport harmadik sztárcsapata az a holland válogatott, amely számára a legnagyobb erősítést az jelenti, hogy alig néhány hónappal lánya születése után ismét ott van a csapatban korunk egyik legnagyszerűbb feladója, Kim Staelens. Nővére, Chaine szintén kerettag, mint ahogy Francien Huurman, Alice Blom, Janneke van Tienen, Debby Stam, és a másik legnagyobb sztár, a csapatkapitány Manon Flier is ott van Japánban, így hát nagy hiba lenne leírni Hollandiát! A tavalyi World Grand Prix-n negyedikek lettek, majd ezt egy Európa-bajnoki ezüstéremmel fejelték meg, és ha a kezdőhatos jó napot fog ki, bizony odaérhetnek akár a legjobb négy közé is. Nagyban nehezíti a dolgukat, hogy már a csoportban is bravúrokra lenne szükségük ahhoz, hogy jó helyen jussanak tovább, de hát kell-e nagyobb motiváció annál, mint az olimpiai- és az Európa-bajnok legyőzése?!

A hatos másik három tagjáról is essék szó: a csehek talán a leggyengébbek a kijutott európai csapatok közül, ám az idén veretlenül megvívott Eb-selejtező után még így is van esélyük a csoportból negyedikként továbblépni. Puerto Ricoról nem sokat tudni, hiszen a keretükben csak hazai játékosokat találunk – ám az mindenképpen figyelemreméltó, hogy az utóbbi években egyszer-egyszer legyőzték az Egyesült Államokat és Oroszországot is! A csoport hatodik tagja Kenya, amely számára a szettgyőzelem is távoli célnak tűnik, és amelynél érdekesség, hogy a játékosok nagy része egy bizonyos „Kenya Prisons” nevű csapatból érkezett, amelynek a fordítása: „Kenyai Börtönök”…

C-csoport
Ebből a hatosból kiemelkedik az Egyesült Államok válogatottja, amelynek kispadján a férfiakkal 2008-ban olimpiai bajnoki címet szerző Hugh McCutcheon mellett a magyar származású Karch Kiraly ül – így aztán az amerikaiak teljesítményét kicsit magyar szemüvegen át is nézhetjük. Az edzőpárosnak nincs könnyű dolga, hiszen a pekingi ezüstérem után új csapatot kell építeniük, amelynek a londoni ötkarikás játékokra kell összeállnia. Az is igaz persze, hogy – és ez talán más országokban is követendő példa lenne – McCutcheonéknak nem kell folyamatos eredménykényszer alatt dolgozniuk, és egy-egy gyengébb szereplés után nem menesztik azonnal a teljes szakmai stábot… Így aztán a 2009-es évben ötven (!) játékost is teszteltek az amerikaiak, és úgy tűnik, idénre sikerült megtalálniuk azt a 16-18 embert, akire a következő évek válogatottja épülhet. A nagy nemzetközi rutinnal rendelkező játékosok közül az olimpia után a csapattal maradt Kimberly Glass, Linsey Berg, Stacy Sykora, Heather Bown, Nancy Metcalf vagy Logan Tom is, így a mag adott, és az a fő kérdés, hogy a megfelelő kiegészítő emberek megtalálása mennyire sikerült. Az idei World Grand Prix-n aratott győzelem alapján viszonylag jól. A csoportjuk nem nehéz, így a tökéletes összecsiszolódásra is lesz idejük az amerikaiaknak, akik mindenképpen esélyesek egy kiugró eredmény elérésére.

Ebben a hatosban találjuk Kubát, amely a férfiakhoz hasonló utat jár be – azaz az olimpia után az otthon játszó fiataloknak szavaztak bizalmat, így itt a hölgyeknél is rendkívül alacsony a csapat átlagéletkora. Nehéz megjósolni, mire lesznek képesek a karibiak, hiszen míg a férfiakról lehetett sejteni, hogy nagyon jók lesznek, a hölgyekről kevesebb az információ, kevesebb nemzetközi meccset játszottak ebben az összeállításban. Mindenesetre idén több nemzetközi tornán is remekül teljesítettek, és kvalifikálták magukat a jövő évi World Grand Prix-re is, így – ismerve ezeket az eredményeket, plusz a kubai utánpótlás erejét – abban biztosak lehetünk, hogy senkinek nem lesz ellenük könnyű dolga. Ennek ellenére négy közé kerülésük – elsősorban a tapasztalatlanságuk miatt – meglepő lenne.

A csoport harmadik kiemelt tagja az a német válogatott, amely az utóbbi években látványosan sokat fejlődött. Tavaly elődöntős volt az Európa-bajnokságon, harmadik lett a World Grand Prix-n, így az olasz Giovanni Guidetti 2006 óta tartó munkájára egyelőre nem lehet panasz. A játékosok közül az elmúlt négy évben többen is hatalmas nemzetközi elismertségre tettek szert (Christiane Fürst, Kathleen Weiss, Heike Beier, Margareta Kozuch), és az utánpótlás-tornákon is rendre jó eredményeket érnek el. Ennek ellenére az elődöntőbe jutásuk meglepetés lenne.

Az ebben a hatosban szereplő másik három csapattól hatalmas bravúr lenne akár csak a legjobb nyolcba jutás is, ám azért róluk is emlékezzünk meg néhány mondatban. A kazahok célja egyértelműen a csoportból való továbbjutás lehet, ennél többet aligha érhetnek el. A thaiföldieknél a legnagyobb kihívás a riportereket éri majd, hiszen a játékosok nevét sem egyszerű kimondani, hogy a szövetségi kapitányról, Kiattipong Radchatagriengkairól már ne is beszéljünk. A csapat egyébként tavaly – története során először – megnyerte az Ázsia Bajnokságot, így önbizalommal telve várhatja a vb-t. A csoport hatodik tagja az a Horvátország, amellyel a vb-selejtezők során a magyar válogatott is megmérkőzött, és amelytől simán, 3:0-ra kapott ki tavaly májusban, Splitben. Érdekesség, hogy az önálló Horvátország megszületése óta a csapat minden Eb-n és vb-n ott volt, sőt a kilencvenes évek végén egymás után háromszor nyertek Európa-bajnoki ezüstöt (1995, 1996 és 1997). Akkor Irina Kirilova, Elena Chebukina, Tatjana Sidurenko, Barbara Jelic, Marija Anzulovic és Natasa Leko repítették a csapat szekerét, míg most Ana Grbac, Mirela Delic, Sanja Popovic, Katarina Barun, Senna Usic és Maja Poljak viszi hátán az együttest. Jó játékkal a csoportból könnyen továbbjuthatnak, ám minden további hatalmas bravúr lenne délnyugati szomszédainktól.

D-csoport
Két csapat emelkedik ki ebből a hatosból: a mindig mindenkire veszélyes, részben ismeretlen Kína, és a címvédő Oroszország. A távol-keletiek a 2008-as, hazai rendezésű olimpián bronzérmet szereztek, ám azóta nem minden úgy alakult a csapat háza táján, ahogy azt a vezetés elvárta volna. Minden azzal kezdődött, hogy az ötkarikás játékok után leváltották a 2001 és 2008 között ténykedő sikerkapitányt, Csen Csung-hót. Utódja az addigi juniorkapitány, Caj Pin lett, ám a Thaiföld elleni elvesztett Ázsia Bajnokság döntője után nem volt maradása a válogatott élén. A helyére érkező Vang Pao-csüan még meg sem melegedhetett a kispadon, hiszen egészségügyi okok miatt idén szeptemberben (miután a csapat negyedik helyen végzett a World Grand Prix-n) távoznia kellett, így a vb-nek már Jü Csüe-minnel vágnak neki a kínaiak. Ennek ellenére a csapat továbbra is nagyon erős, a veterán – harmadik világbajnokságára készülő – Csou Szu-hung vezérletével, és a japán szurkolók várható nemteszésétől még inkább fűtve minden bizonnyal túl szeretnék szárnyalni négy évvel ezelőtti teljesítményüket, amikor az ötödik helyen zártak.

A címvédő oroszok rekorderek hat világbajnoki elsőségükkel, de ebből valószínűleg a legutóbbira a legbüszkébbek, hiszen azt már nem Szovjetunióként vagy FÁK-ként, hanem független Oroszországként érték el. A csapat több helyen változott a négy évvel ezelőttihez képest (például a kispadról is távozott a sikerkapitány, Giovanni Caprara, akinek helyét több gyors és viharos edzőváltás után végül Vlagyimir Kuzjutykin foglalhatta el véglegesen), ám a legnagyobb sztár, Jekatyerina Gamova maradt, ez a tény pedig továbbra is a legnagyobb esélyesek között tartja az oroszokat. Gamova mellett a rutinos játékosok közül továbbra is a kapitány rendelkezésére áll Olga Fatejeva, Ljubov Szokolova vagy Marija Borodakova, akik a fiatalokkal kiegészülve ütőképes csapatot alkothatnak. Nagy kérdés, hogy a komoly ellenfelek ellen mire megy majd az együttes, illetve hogy Gamova milyen formában van. Ha igazán jól játszik, nincs csapat, amelyik megfogja, ám láttunk már tőle nagy betli-meccseket is a közelmúltban.

A harmadik kiemelt dél-koreai csapat vezetése az utóbbi években – a nemzetközi trendeknek megfelelően – a gyors, kombinatív, alacsony szerkezetű játék helyett elkezdett magas, erős embereket behívni a válogatottba, ám ez egyelőre nem hozta meg a kívánt eredményt. Kérdés, hogy a vb-n kijön-e nekik a lépés, és nagy szerencséjük, hogy a három, papíron náluk gyengébb csapat közül kettőt valószínűleg így is meg fognak verni, ám azon sem lepődnénk meg, ha a csoportból való továbbjutásért is meg kellene küzdeniük. A hatos másik európai tagja, Törökország a vb üde színfoltja lehet, hiszen a csapatnak nagyon jót tett a hazai klubok (elsősorban a Fenerbahce) megerősödése. A játékosok nemzetközileg elismert sztárok mellett játszhattak, edzhettek, fejlődhettek (jól mutatja ezt a 2009-es Eb-n elért ötödik hely), így mindenképpen oda kell figyelni a török válogatottra, amely akár a csoport harmadik helyét is elcsípheti, és szerezhet néhány meglepő győzelmet. A dominikai és a kanadai csapat számára leginkább a csoport utolsó helyének elkerülése lehet a cél.

A világbajnokság lebonyolítása
A csapatok négy darab hatos csoportban kezdenek, ahonnan a legjobb négy együttes jut tovább a középdöntőbe (A-D és B-C ág), míg az utolsó kettő hazamegy. A középdöntőben a nem egy csoportból érkezők körmérkőzést játszanak egymással, majd az első kettő az elődöntőbe jut, a harmadik-negyedikek az 5-8. helyért mérkőzhetnek, az ötödik-hatodikak pedig a 9-12. helyekért csaphatnak össze. A részletes lebonyolítást ide kattintva megnézheti!

És végül következzenek a tippjeink a világbajnoki dobogóra
Rodics Dániel: 1. Brazília, 2. Olaszország, 3. Németország
Kovács Gábor: 1. Brazília, 2. Olaszország, 3. Egyesült Államok

16. női világbajnokság, Japán, 2010. október 29.-november 14.
A-csoport
(Tokió): Japán, Szerbia, Lengyelország, Peru, Algéria, Costa Rica
B-csoport (Hamamacu): Brazília, Olaszország, Hollandia, Kenya, Puerto Rico, Csehország
C-csoport (Macumoto): Egyesült Államok, Kuba, Németország, Kazahsztán, Thaiföld, Horvátország
D-csoport (Oszaka): Kína, Oroszország, Dél-Korea, Dominikai Köztársaság, Törökország, Kanada

Címkék: világbajnokság röplabda női vb

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvolley.blog.hu/api/trackback/id/tr192402853

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása