A BITT-Kaposvári NRC hazai pályán őrületes izgalmak közepette 3:2-re nyert a Veszprémi Egyetemi SC ellen a női NB I alapszakaszának negyedik fordulójában. Győzött a Miskolc, az Újbuda és a Szolnok is.

A közelmúltban több emlékezetes meccset is játszott a két remek együttes, a Veszprém tavaly és idén ősszel is legyőzte a Kaposvárt a Balaton Kupa felkészülési tornán. A bakonyiak ezen kívül egy évvel ezelőtt az alapszakasz elején nagy meglepetésre 3:0-ra győztek a somogyi megyeszékhelyen, majd a bajnokság vége felé úgy kaptak ki 3:2-re ugyanitt, hogy már 2:0-ra vezettek.

A kezdés előtt Czipó Ervin kért szót. A BITT-Kaposvári NRC örökös tiszteletbeli elnöke a Kaposvár és a Veszprém csapatai közötti sportbarátságról és tiszteletről, valamint a tiszteletről szólt. „Együttérzésünket fejezzük ki a mindannyiunk számára sokkoló, a Veszprém megyei Devecser és Kolontár településeket sújtó vörösiszap katasztrófával kapcsolatban– kezdte a sportvezető. – Együttesünk mérkőzései minden alkalommal ingyenesek, belépődíjat nem szedünk, mégis azt szeretnénk, ha a mai találkozó egy jótékonysági mérkőzés lenne. Kérem a közönség minden tagját, hogy a meccs folyamán hívja fel a 1742, vagy a 1759 telefonszámokat. Mi így tudunk segíteni a bajba jutott embereken! Hazai pályán még soha nem szurkoltam a vendég együttesnek, most mégis azt mondom: hajrá Veszprém!” A második szett első technikai pihenője közben elhangzott az is, hogy a kaposvári Városi Sportcsarnok vezetősége és a BITT-Kaposvári NRC a meccs rendezési költségeit befizeti a vörösiszap-károsultak javára.

Remekül kezdett az egységesen játszó házigazda, de hamar elkezdett zárkózni a Veszprém. Az első technikainál még kettővel a Kaposvár vezetett (8:6), az egyre jobban mezőnyöző és szemfülesebben támadó VESC azonban kemény munkával és nagy lelkesedéssel fordított, és a második kötelező szünetben már hárommal jobban állt (13:16). Halász Márta, a hazaiak edzője kisvártatva időt kért (15:18), de komoly aggodalomra ekkor még nem volt oka, mert tulajdonképpen jól játszott együttese, csak a támadás-befejezés akadozott helyenként. A feladó, Bodnár Rita remekül mozgatta, irányította a veszprémieket, a center, Kovács Anikó kiváló csapatkapitányként húzta a bakonyi együttest, de a többiek is hozzátették a magukét a VESC jó teljesítményéhez. Honlapunk múzsája, a másik center, Környei Dóra például a rendkívül határozott védekezéssel és támadásokkal. A második hazai időkérés (16:21) után némileg magához tért a Kaposvár (18:22, 20:23), de Szelle Dóra rafinált megoldása játszmalabdához juttatta a bakonyi együttest, Környei Dóra újabb kiváló blokkja pedig lezárta a szettet (20:25, 0:1).

Lendületben maradt a VESC a második szettre, a látogató továbbra is remekül röplabdázott. Rendben volt minden, a nyitás, a fogadás, a blokk, a támadás és a mezőny is. Halász Mártának hamar ki kellett kérnie első idejét (2:7). Az első technikait követően Pintér Zsanett ütésével és Rák Rebeka nyitásaival kezdett zárkózni a Kaposvár, Oláh János, a Veszprém edzője gyorsan időt kért (5:8). A folytatásban Harmath Zsófia sáncolt, majd Rák Rebeka nyitást rontott (6:9). Újra szoros volt az állás és kiélezett a küzdelem. A bakonyiak szervafogadása szétesett, Harmath Zsófia jóvoltából egyenlített a Kaposvár, amely hamarosan a vezetést is átvette (2:8 után 10:9). A megilletődött veszprémiek nagyjából magukhoz tértek, Kovács Anikó két jó megoldásával ismét vezettek (11:12). A rutinos csapatkapitány ászértékű nyitásával ráadásul már kettővel (12:14). Igen ám, de Balajcza Barbarát nem tudták tartani a vendégek, minden megmozdulásából kaposvári pont lett (15:15).

A második technikai után megint Harmath Zsófia és Pintér Zsanett volt eredményes, ezért Oláh János újra időt kért (19:16). A játszma elején megszerzett jelentős előny elherdálása miatt a veszprémiek korábbi magabiztossága odaveszett, ez mutatkozott meg a játékukon. Pintér Eszter blokkolt, Környei Dóra ászértékűt nyitott, egy kaposvári játékos a hálóba ért, fordított a VESC (19:20)! Horváth Petra megint beköszönt, Bodnár Rita rosszul ért a labdához (21:20), majd Szelle Dóra oldott meg kiválóan egy nehéz helyzetet, Bodnár pedig egy váratlan blokkal javította előbbi technikai hibáját. Halász Márta időt kért (21:22), majd Harmath blokkolta Szelle kockázatos ütését. Balajcza is sáncolt, ő Környei ütését kapta le, Horváth Petra pedig játszmalabdához juttatta a hazai együttest (24:22). A csapatkapitányok csatáját a hazai Pálfy Mariann nyerte, ugyanis leblokkolta Kovács Anikó centerütését, ezzel a Kaposvár egyenlített (25:22, 1:1). Két rossz periódusa volt a Veszprémnek, egy a szett közepén, egy pedig a végén, ezt pedig megbüntette az egyre lelkesebb és pontosabb Kaposvár.

A kudarc megfogta a bakonyiakat, leginkább mezőnyben bizonytalankodtak, támadásban pedig továbbra is erőltették az ejtéseket, ez pedig a hagyományosan jól mezőnyöző Kaposvár ellen köztudomásúan fölösleges (6:2). Oláh János feladót cserélt, Bodnár Ritát az a Tobak Eszter váltotta, aki az első fordulóban győzelmet érő lendületet adott együttesének hazai pályán, a Palota ellen. A somogyiak ezúttal megállíthatatlanok voltak, Horváth Petra ellenállhatatlanul támadott, a másik oldalon pedig Kovács Anikó próbálkozott rendíthetetlenül (10:7). Földesi Nóra pontja zárt le egy elképesztően hosszú és izgalmas labdamenetet (10:9), de a következő két pont megint a hazaiaké lett.

Kapaszkodott, küzdött, hajtott a VESC, a látogatóknak egyre több jó megoldásuk volt, nem hagyták meglépni a Kaposvárt. Tobak Eszter ásznyitással egyenlítettek (13:13), aztán megint jött két hazai pont. Az újabb egalizálást (15:15) követően Pintér Zsanett ütésével a Kaposvár mehetett egypontos előnnyel a második technikai szünetre (16:15). Horváth Petra és Harmath Zsófia pontjaival ellépett riválisától a házigazda (18:15), de Környei, Szelle és Kovács Anikó jó megmozdulásaival megint egyenlített a VESC (19:19)! Egy somogyi rontást kihasználva a vezetést is átvették a vendégek (18:19), Halász Márta időt kért. Kovács Anikó ajtó-ablak helyzetben a hálóba bombázott, Pintér Eszter javított helyette (20:21). Hováth Petra is hibázott, Kovács Anikó viszont nem, visszabombázott egy átpattanó labdát. A kaposvári edzőnő az óriási izgalmak és fordulatok közepette ismét időt kért (20:23). A visszatérést követően Földesi Nóra ütött pontosan, majd Kovács Anikó kiütötte a játszmalabdát (21:24). A csereként beállt Császár Alexandra rosszul fejezett be egy labdamenetet, kiejtett egy potyalabdát, így összesítésben a Veszprém ismét előnybe került (21:25, 1:2).

A harmadik szett remek hajrája után meglepően tétován kezdett a negyedik részben a Veszprém (7:4). A kaposváriak viszont lendületesen, pontosan röplabdáztak, de hamar megtorpantak, az első technikai szünetben már csak egy ponttal vezettek (8:7). A rövid pihenő után Kovács Anikó bombájával a VESC átvette a vezetést (8:9), amelyet a folytatásban tartott is, de ellépni nem tudott (12:12). Rák Rebeka ászértékű nyitásával megint a Kaposvár állt jobban, de Környei Dóra rendkívül elemében volt, fontos pontokat szerzett. Kovács Anikó fáradni látszott, nem csoda, hiszen ő vállalt a legtöbbet a vendégcsapatban. Harmath Zsófia blokkja után Oláh János időt kért (15:13). Horváth Petra a technikai után is eredményes volt, Tobak Eszter rosszul ért a labdához, néggyel vezetett a Kaposvár, Horváth Petra blokkja után pedig már öttel (19:14). Tobak helyett visszatért Bodnár Rita, de számottevő segítséget ekkor már nem nyújthatott együttesének. A hajrában nem változott a játék képe, felváltva születtek a pontok, az izgalmak ezúttal elmaradtak, a Kaposvár megérdemelten nyert és egyenlített (25:20, 2:2).

Jöhetett az ötödik játszma, az orosz rulett! Lélektanilag a Kaposvár volt előnyben, de mindkét csapatnak ugyanannyi tölténye volt. Az első egy vaktöltény volt veszprémi részről, ugyanis egy rossz szervával kezdett a látogató. Egy ponttal eleinte rendre a VESC vezetett, Horváth Petra, Harmath Zsófia és Rák Rebeka tartotta a lelket a kaposváriakban. Bodnár Rita rontása után már a hazaiak álltak jobban (4:3). Óriási izgalmak közepette Pintér Eszter vágta be a labdát, majd Pintér Zsanett rontott (5:5). Jött egy újabb drámai labdamenet, amely ezúttal hazai ponttal zárult (7:6). Balajcza Barbara blokkjával a Kaposvár kettővel vezetett a térfélcserénél (8:6).

A folytatásban Földesi Nóra beköszönt, Bodnár Rita sáncolt (8:8), Halász Márta pedig időt kért. Rák Rebeka megint előnyhöz juttatta a kaposváriakat, majd a csereként beállt Ihász Dóra szervát rontott. Földesi blokkolt, Szelle remek érzékkel és technikával szerzett pontot, a somogyiak edzője pedig ismét időt kért (9:11). Bodnár Rita nyitást rontott, Rák Rebeka könyörtelenül bombázott (11:11). Balajcza Barbara ászértékű szerváját követően Oláh Jánosnak kellett időt kérnie (12:11). Földesi következett, előbb egy ütéssel, majd egy ásznyitással (12:13). Rák Rebeka is pontosan támadott, aztán Horváth Petra is! Meccslabda (14:13)! A Kaposvár ezt sem hibázta el, így megnyerte az orosz rulettet (15:13, 3:2)!

Látványos, színvonalas, izgalmas, fordulatos meccsen győzött a Kaposvár, amely a legkiélezettebb pillanatokban magabiztosabb volt riválisánál. A Veszprém az ötödik szettben támadáshatékonyságban gyengélkedett, és az egész mérkőzés folyamán alig tudta megfogni a somogyiak nyerőemberét, Horváth Petrát. A találkozó pozitívuma volt a kevés nyitásrontás is.

A mérkőzés legjobbja
Egyértelműen a győztes csapat fiatal ütőjátékosa, Horváth Petra volt a találkozó legjobbja. Védhetetlen ütéseivel és higgadtságával nagyszerű sikerhez segítette a Kaposvárt. Rajta kívül Harmath Zsófia is jól játszott.

NB I, nők, alapszakasz, 4. forduló

BITT-Kaposvári NRC – Veszprémi Egyetemi SC 3:2 (–20, 22, –21, 20, 13)
Kaposvár, 100 néző. Játékvezetők: Bátkai-Katona, Elsik
Kaposvár: Pálfy 2, Harmath Zs. 11, Pintér Zs. 12, Balajcza 11, Rák 17, Horváth P. 22. Csere: Horváth Zs. (liberó), Császár A., Ihász. Edző: Halász Márta
Veszprém: Bodnár R. 2, Kovács A. 18, Pintér E. 10, Szelle 10, Földesi 18, Környei 12. Csere: Tobak E. 2. Edző: Oláh János

Az eredmény alakulása. 1. játszma: 8:6, 12:12, 13:16, 16:21, 18:22. 2. játszma: 2:8, 10:9, 15:15, 19:16, 21:22. 3. játszma: 8:4, 15:15, 18:19, 20:23. 4. játszma: 8:7, 15:13, 19:14, 23:19. 5. játszma: 5:5, 8:6, 9:11, 13:13

EDZŐI ÉRTÉKELÉSEK

Halász Márta: – Egész héten a Veszprém centertámadásaira készültünk. Nehezen hitték el a lányok, hogy ezeket meg is lehet fogni. Eleinte nagyon látványosak voltak ellenfelünk középtámadásai, illetve a mi védekezésünk hiányosságai. Aztán egy-két dolog bejött, és onnantól kezdve a Veszprém már nem volt olyan hatékony. Szerintem akkor hitték el a lányok, a negyedik szettben, hogy nyerhetünk. A szélsőütőink teljesítménye javult a végére, és lehetett rájuk számítani. Fontos volt, hogy Balajcza Barbara kitartott a végégig, mert az ő térde is megsérült.
Oláh János: – Ameddig ilyen buták leszünk, addig nem fogunk ilyen szoros, kiélezett rangadókat megnyerni.

További eredmények

Albrecht–Miskolci VSC-MISI – AVE-Agria RC Eger 3:1 (–21, 22, 20, 21)
Miskolc, 100 néző. Játékvezetők: Batkai-Katona, László É.
Miskolc: Szabó B., Szajkó, Kovács E., Rédei, Mosonyi, Sitkey. Csere: Nagy Zs. (liberó), Kiss V., Oláh, Csarkó. Edző: Toma Sándor
Eger: Petrás, Tóth R., Tóth E., Imreh, Dancs, Róth. Csere: Répászky (liberó), Izsák, Kovács B. Edző: Juhászné Tóth Mária

Az eredmény alakulása. 1. játszma: 8:2, 15:16, 20:23. 2. játszma: 8:4, 16:11, 20:18. 3. játszma: 8:4, 16:7, 23:14. 4. játszma: 8:7, 16:13, 23:18

Az egri lányok három vereséggel kezdték a szezont, míg a borsodiak villámrajtot vettek, három győzelmüknek köszönhetően. A tendencia nem szakadt meg, a jobb erőkből álló, esélyesebb házigazdák megérdemelten győztek a hevesiek ellen. Az egriek becsületére válhat, hogy szoros szettek után alakult ki a végeredmény. A mutatott játék lényegesen jobb volt, mint az elmúlt hetekben, de ez csak a tisztes helytálláshoz volt elegendő. Kényszerű cserét kellett a meccs elején végrehajtania Juhászné Tóth Mária edzőnek, mivel Róth Imola a bemelegítés során megsérült. A fiatal röplabdázó térdsérülése nem súlyos, mindenesetre a szereplést nem tudta vállalni. Egyénileg Petrás Dalma és Tóth Renáta nyújtott az átlagosnál jobb teljesítményt. Az egriek lelkes játéka a vereség ellenére is biztató a jövőre nézve.

EDZŐI ÉRTÉKELÉSEK

Toma Sándor: – Szoros szettek után megérdemelten nyertünk.
Juhászné Tóth Mária: – Jól játszottunk és küzdöttünk, de a Miskolc kiváló erőket vonultatott fel, így győzelmük jogosságához nem férhet kétség.

Szolnoki RK-SI – Palota-Böllhoff 3:1 (–19, 12, 24, 11)
Szolnok, 100 néző. Játékvezetők: Szabó Zs., Tillmann
Szolnok: Illésné, Karakas, Kun B., Kómár, Szigediné, Nyári V. Csere: Pammer (liberó), Rigó. Edző: Gulyás Ferenc
Palota: Kiss R., Szabó D., Valasik, Örsi, Balogh B., Keppel. Csere: Péter K. (liberó), Karácsonyi, Kása, Chován, Hajagos. Edző: Szalayné Sebők Éva

Az eredmény alakulása. 1. játszma: 5:4, 9:9, 14:13, 17:19, 19:23. 2. játszma: 5:1, 10:2, 15:3, 20:7, 23:12. 3. játszma: 2:5, 7:8, 9:13, 13:17, 18:20, 23:23. 4. játszma: 5:2, 10:4, 15:8, 20.10

Az első játszmában néhánypontos szolnoki vezetést követően többször visszakapaszkodtak a vendégek. 17:15 után sorozatban négy labdamenetet nyertek a fővárosiak, ez fordulatot jelentett a szett menetében. A folytatásban pontosabban és keményebben játszott, s alig negyedóra alatt egyenlített a szolnoki csapat. A harmadik játszmában aztán összekapták magukat a rákospalotaiak, szinte végig vezettek. A hosszú labdamenetek során Illésné kreatív játéka, Karakas pontos ütései és Nyári óriási rutinja aranyat értek, izgalmas végjátékban sikerült a fordítás a hazaiak számára. A negyedik játékrészben hamar tekintélyes előnyre tett szert a Szolnok, a vendégek pedig lélekben fel is adták a csatát.

EDZŐI ÉRTÉKELÉSEK

Gulyás Ferenc: – Az első játszmában kissé elaludtunk, ám utána rájöttünk, hogy többet kell tennünk a győzelemért. A második szettől nyitásban és mezőnyben is sokat javultunk.
Szalayné Sebők Éva: – Gratulálok a Szolnoknak, okosan és fegyelmezetten játszott. Nálunk sajnos az alapütések sem működtek, ráadásul a harmadik szett végjátékában a legrosszabbkor rontottuk el a nyitásfogadást.

Kalocsai SE – Újbuda TC 0:3 (–19, –14, –20)

Az 5. forduló párosítása (október 16. szombat)
11.00: Palota – Kalocsa
12.30: Újbuda – Miskolc
14.00: Eger – Kaposvár
16.00: Veszprém – Szolnok

Az állás 4 forduló után
1. Miskolc 8 pont
2. Újbuda 7 pont
3. Kaposvár 7 pont
4. Veszprém 6 pont
5. Szolnok 6 pont
6. Palota 5 pont
7. Kalocsa 5 pont
8. Eger 4 pont

(forrás: agriasport.hu, szoljon.hu)

Címkék: veszprém kaposvár röplabda

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvolley.blog.hu/api/trackback/id/tr1002360944

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása