Az Olaszországban zajló férfi világbajnokságon szerdán befejeződött a harmadik csoportkör. A házigazda itáliaiak a franciák legyőzésével tizenkét év után újra ott vannak a legjobb négy között, és a németeket simán verő, címvédő Brazíliával meccselhetnek a fináléért. A másik ágon Szerbia ellenfele a bolgárokat óriási csatában legyőző Kuba lesz.

Az O-csoportban az olaszok több mint tizenegyezer néző előtt hozták a kötelezőt, és – egy kis megingástól eltekintve – simán győzték le a francia válogatottat. A hazaiak elsősorban Simone Parodinak és Cristian Savaninak köszönhetik a győzelmet, hiszen ezúttal ők szállították a legtöbb pontot csapatuknak. A franciáknál Romain Vadeleux nyújtott kiemelkedőt a maga 17 pontjával.
Az olaszokra az elődöntőben nem kisebb feladat vár, mint a címvédő Brazília legyőzése. Várhatóan nem lesz könnyű dolga Andrea Anastasi szövetségi kapitány játékosainak, ám az itáliaiak a négybe jutással már elérték, amiért vállalták a rendezést: visszakerültek a világelitbe. Persze hiba lenne azt gondolni, hogy ha már idáig eljutottak, itt megállnak, nyilván az lesz a céljuk, hogy – kihasználva a várhatóan csaknem tizenkétezer hazai néző támogatását – eljussanak a fináléba. Ehhez persze Bernardo Rezende csapatának is lesz majd egy-két szava… Kiváló elődöntőre van kilátás!

A P-csoportban Oroszország Argentína legyőzésével némileg szépítette a tornán mutatott teljesítményét, hiszen így az 5-8. helyért játszhatnak a továbbiakban, ám a legjobb négy közé várt válogatott esetében ez a siker valószínűleg csak szépségtapasznak lesz jó. Az orosz együttest ezúttal az egyaránt 13 pontot szerző Makszim Mihajlov és Dmitrij Muszerzkij vitte a hátán, és segítette rendkívül magabiztos győzelemhez az igazából tét nélküli találkozón.
„Örülök, hogy a tegnapi nap kiábrándító teljesítménye után viszonylag simán nyertünk – mondta a mérkőzés után az oroszok szövetségi kapitánya, Daniele Bagnoli. – Új szakaszhoz értünk, remélem, sikerül megszereznünk legalább az ötödik pozíciót.”
Az ellenfél kapitánya, Javier Weber kevésbé volt elégedett a látottakkal. „Most játszottunk a legrosszabbul az egész tornán. Természetesen egy ilyen tornában mindig benne van egy rosszabb meccs, sajnálom, hogy ez pont most jött ki. Fiatal csapatom van, most már csak az a cél, hogy befejezzük, amit két hete, a vb elején elkezdtünk.” 

A Q-csoportban óriási küzdelmet és szemet gyönyörködtető, szenzációs találkozót hozott Kuba és Bulgária összecsapása, amelyet végül a fiatal karibi válogatott nyert az előző vb bronzérmese ellen, sikerével pedig bejutott a világ legjobb négy csapata közé!!
17, 22, 23, 27, 21, 20, 28 23, 23, 21, 25, 21. Ez nem valami nyakatekert matematikai sorozat, hanem a kubai válogatott játékosainak életkora. Ez átlagban 22,58 évet jelent, és ha csak a legmeghatározóbb embereket (Wilfredo Leon, Yoandi Leal, Robertlandy Simon) nézzük, akkor 20,6 évet kapunk. Látható tehát, micsoda óriási potenciál van abban a kubai válogatottban, amelyet már tavaly a Világligában és Grand Champions Cup-on is megcsodálhattunk. Szisztematikusan fölépített, évek óta együtt játszó csapatról beszélünk, amelyből egyáltalán nem hiányoznak az Európában játszó, Kubából elszökött légiósok (pedig nem kis nevekről beszélünk, hiszen Angel Dennis, Yasser Romero, Leonell Marshall, Ihosvany Hernandez, Ramon Gato és Jorge Luis Hernandez is mind-mind élcsapatokban játszott vagy játszik).
A kubaiak esetében ez lehet talán a legnagyobb kérdés, hogy a mostani válogatottat meddig sikerül együtt tartani, a játékosok meddig tudnak ellenállni az európai sztárklubok mesés ajánlatainak. Amennyiben ez hosszú távon sikerül, könnyen lehet, hogy az elkövetkező 10-12 év meghatározó csapatát látjuk kibontakozni ezen a világbajnokságon.
A bolgárok elleni drámai, ötszettes mérkőzésen egyébként Leon 22, Simon 20, Rolando Cepeda Abreu pedig 15 pontig jutott, míg a vereség után – érthetően – rettenetesen csalódott bolgároknál a csapatkapitány, Vlagyimir Nikolov volt a legeredményesebb a maga 28 pontjával.
„Nagyon el vagyok keseredve, mert nem repülhetünk Rómába – mondta a találkozó utáni sajtótájékoztatón Nikolov. – Gratulálok a kubai csapatnak, hiszen a meccs fontos pillanataiban képesek voltak még az addiginál is jobban játszani.”
„Rendkívül boldog vagyok, hogy ott vagyunk a legjobb négy között – lelkendezett a karibiak kapitánya, Orlando Samuel Blackwood. – Köszönöm a szurkolóinknak a támogatást, nagyon sokat segítettek! A fontos pillanatokban kellően koncentráltunk, nagyon büszke vagyok a csapatomra!” 

Az R-csoport harmadik találkozóján a brazilok pontos, kombinatív, gyors, és nem utolsósorban eredményes játékkal rendkívül magabiztosan lépték le a németeket. A dél-amerikaiak Murilo Endres vezetésével már az első szettben tudatosították európai ellenfelükben, hogy csak egyesélyesre tervezik ezt a meccset, és nem kívánnak túl sok időt a pályán tölteni. A brazilok remekül nyitottak és blokkoltak, míg a németeknél a sok pontatlan nyitásfogadás mellet hiányzott az igazi átütőerő is. Ezt a németek szövetségi kapitánya, az argentin Raul Lozano is megerősítette a találkozó után. „Nem játszottunk a legjobban, problémánk volt a nyitásfogadással, így nem igazán tudtunk eredményesen támadni sem. Játszottunk már a brazilokkal korábban szoros meccseket is, ám teljesen más, ha a világbajnokságon találkozol velük. Igyekszünk tanulni a vereségből.”
A brazilok kiváló ütője, Dante Amaral már az elődöntőről is elmélkedett. „A győzelmünk ellenére sem lehetünk maradéktalanul elégedettek, hiszen többször is ajándékpontokat adtunk az ellenfelünknek. Ezt nem engedhetjük meg magunknak a folytatásban, hiszen ott egy hiba is végzetes lehet. Nagyszerű fizikális állapotban vagyunk, és a formaidőzítésünk is remekül sikerült – készen állunk az elődöntőre!”

Férfi világbajnokság, Olaszország, harmadik csoportkör, 1. forduló

O-csoport: Olaszország–Franciaország 3:1 (18, 20, –25, 19). A csoport végeredménye: 1. Olaszország 4 pont, 2. Egyesült Államok 3, 3. Franciaország 2
P-csoport: Argentína–Oroszország 0:3 (–22, –17, –15). A csoport végeredménye: 1. Szerbia 4, 2. Oroszország 3, 3. Argentína 2
Q-csoport: Bulgária–Kuba 2:3 (22, –23, 26, –28, –11). A csoport végeredménye: 1. Kuba 4, 2. Bulgária 3, 3. Spanyolország 2
R-csoport: Brazília–Németország 3:0 (17, 20, 19). A csoport végeredménye: 1. Brazília 4, 2. Németország 3, 3. Csehország 2

(Szerző: Kovács Gábor)

 

A világbajnokság összes eredménye ide kattintva megtekinthető

A világbajnokság honlapja ide kattintva megtekinthető

A világbajnokság oldala az FIVB lapján ide kattintva megtekinthető

A világbajnokság képgalériája ide kattintva megtekinthető

Címkék: világbajnokság röplabda

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvolley.blog.hu/api/trackback/id/tr432353231

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása