Az Olaszországban zajló férfi világbajnokságon hétfőn elkezdődött a harmadik csoportkör. Négy csoport, csoportonként három csapat, de mindenhonnan csak egyetlen továbbjutó. Itt már tényleg csak a legjobbak vannak versenyben, és a tét nem kicsi, hiszen a csoportelsők már az érmekért csatázhatnak!

Az O-csoport első mérkőzésén, immáron Rómában az olimpiai bajnok Egyesült Államok magához tért, és végre azt a teljesítményt hozta, amit szurkolóik elvárnak a játékosoktól! Alain Knipe szövetségi kapitány csapata játszi könnyedséggel lépett át az Európa-bajnoki ezüstérmes franciákon, és a Clayton Stanley, Sean Rooney, David Lee alkotta trió játékát látva a házigazda olaszok joggal kezdhetnek aggódni. A három sztár (a csapatkapitány William Priddyvel kiegészülve) összesen 46 pontot szerzett, így alig egy óra alatt a földbe döngölték a franciákat. A találkozó képéről sok mindent elmond a blokkok aránya: a franciák hét sikeres blokkjával szemben az amerikaiak tizenhétszer (!) takarták be ellenfelüket. Nem csoda, hogy Knipe elégedetten nyilatkozott a találkozó után.
„Rendkívül elégedett vagyok a ma látottakkal! Remekül blokkoltunk, és technikailag is rendkívül magas szinten tudtunk játszani.”
Amennyiben az amerikaiak kedden legyőzik az olaszokat, már elődöntősnek mondhatják magukat.

A P-csoportban Szerbia tovább menetel. Az első meccsen egy kis megingást leszámítva végig uralták az argentinok elleni mérkőzést, és a 20 pontos Ivan Miljkovics vezetésével 3:1-re verték dél-amerikai ellenfelüket. Mindkét csapat remekül fogadott és jól blokkolt, így elsősorban az döntött , hogy a szerbek jóval kevesebb önhibát vétettek, mint ellenfelük (huszonnégy szerb rontás áll szemben negyven argentin hibával). A szerb csapatkapitány, Nikola Grbics elsősorban a nagyobb rutinjuknak tulajdonította a győzelmet. „Elégedett vagyok, mert könnyebben nyertünk, mint ahogyan azt előzetesen várni lehetett. Argentínának nagyon jó csapata van, arra a jugoszláv válogatottra emlékeztet, amivel az 1996-os atlantai olimpián szerepeltünk.” Ha hozzátesszük, hogy mindehhez a szerb szövetségi kapitány, Igor Kolakovics sejtelmesen annyit mondott, hogy véleménye szerint az argentin csapat a következő világversenyen az érmekért is harcban lehet, akkor azt hiszem, a közeljövőben érdemes lesz odafigyelni a dél-amerikaiakra.

A Q-csoportban nagyon fontos győzelmet aratott az előző világbajnokság bronzérmese, Bulgária. A kelet-európaiak nyugat-európai riválist vertek. A spanyolok – bár két szettben is csak a minimális két ponttal vesztettek, sőt, a harmadik játszmában meccslabdát is hárítottak – súlyos árat fizettek az első és negyedik szettben mutatott gyengébb játékukért. A kispadon két igazi legenda, Julio Velasco és Silvano Prandi néztek egymással farkasszemet. A spanyolok kapitánya, Velasco nem is fukarkodott a dicsérő jelzőkkel. „Gratulálok barátomnak, Silvano Prandinak a győzelemhez. A bolgár válogatott rengeteget profitált abból, hogy őt nevezték ki szövetségi kapitánynak. Remekül blokkoltak az egész meccsen, nekünk pedig komoly problémáink voltak a támadásbefejezéssel.” A bolgárok most pihenhetnek egy napot, a spanyolokra viszont újabb komoly feladat vár, hiszen Kubával játszanak a következő fordulóban.

Az R-csoportban hatalmas mérkőzést játszott egymással a meglepetéscsapat Csehország, és a címvédő Brazília. A világbajnok bizonyította, hogy nem csak remekül játszani, hanem hatalmasat küzdeni is tud, ha úgy hozza a sors, hogy arra van szükség. Pedig az első játékrészben még semmi nem utalt arra, hogy a braziloknak gondjaik lehetnek. A végül 25 pontig jutó Murillo Endres nagyszerű játékával végig vezettek az első játszmában, és magabiztosan nyertek. A második felvonásban aztán varázsütésre feltámadtak a csehek, és a csapatkapitány, Ondrej Hudecek vzetésével 27 perc alatt egyenlítettek. Már ekkor is remek volt a találkozó, mindkét csapat rendkívül magas színvonalon röplabdázott, ám a harmadik szettben még ezt is tudták fokozni, és a torna egyik legjobb, legizgalmasabb játszmáját produkálták! Szinte hiba nélkül játszott mindkét fél (jellemző adat, hogy a braziloknak 86%-os volt a nyitásfogadásuk ebben a szakaszban), a szettet pedig végül Konecny, Hudecek, Platenik és Stokr vezérletével a csehek nyerték, így 2:1-re vezettek, és elérhető közelségbe került számukra a győzelem!

Ami ezután következett, az annak a bemutatója volt, hogy miért is Brazília a regnáló világbajnok. Először a szövetségi kapitány, Bernardo Rezende hagyta pályán remek érzékkel a Vissotto Neves helyére csereként beszálló Théot, majd a játékosok mutatták meg, mi is az igazi röplabda. Murillo Endres ismét ellenállhatatlan volt, de ezúttal Théo és Dante Amaral is felnőtt mellé, így a brazilok – ha szorosan is, de – kiegyenlítettek. Az ötödik szettre elfáradtak a csehek, míg a brazilok folytatták az előző szett végén bemutatott kiváló blokkolásukat, és szinte élő falat húztak a háló fölé – nem csoda, hogy a végére óriási különbség lett a csapatok között ebben a statisztikai mutatóban: tizenhat brazil blokkra csak öt cseh válasz volt az egész meccs alatt.

A brazilok győzelmében elévülhetetlen érdemeket szerzett a szövetségi kapitány fia, Bruno Rezende is, aki az egész találkozó alatt kiváló labdákkal szolgálta ki társait. „Az ötödik szettben az eddigi legjobb röplabdánkat játszottuk – értékelt a találkozó után Bernardo Rezende. – Murillo remek napot fogott ki, és amikor kellett, sebességet tudtunk váltani, és még jobbá tudtuk tenni a játékunkat. Egy taktikailag és technikailag remekül felkészített ellenfelet győztünk le, így most jót fog tenni a pihenőnap.”
A cseh szövetségi kapitány, Jan Svoboda érthetően szomorú és csalódott volt a vereség után. „Ugyanúgy szomorú vagyok, mint a játékosaim. Az első három játszmában rendkívül magas szinten játszottunk, aztán a brazilok megmutatták, miért ők a címvédők: a legjobb játékunk sem volt elég ellenük.”

Férfi világbajnokság, Olaszország, 3. csoportkör, 1. forduló
O-csoport: Franciaország–Egyesült Államok 0:3 (–16, –14, –23)
P-csoport: Szerbia–Argentína 3:1 (15, –21, 22, 18)
Q-csoport: Spanyolország–Bulgária 1:3 (–21, –25, 26, –18)
R-csoport: Csehország–Brazília 2:3 (–20, 22, 23, –21, –8)

 

 

(szerző: Kovács Gábor)

A világbajnokság összes eredménye ide kattintva megtekinthető

A világbajnokság honlapja ide kattintva megtekinthető

A világbajnokság oldala az FIVB lapján ide kattintva megtekinthető

A világbajnokság képgalériája ide kattintva megtekinthető

Címkék: világbajnokság röplabda

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvolley.blog.hu/api/trackback/id/tr362345574

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása