A hunvolley.blog.hu létrehozásának ötlete néhány hete már foglalkoztatott, de a végső lökést Környei Dóra unszolása adta meg pár nappal ezelőtt, így tulajdonképpen őt tekintem a honlap múzsájának, tehát stílszerű, hogy csapata, a Veszprémi Egyetemi SC bajnoki mérkőzéséről szól az első tudósítás az oldalon.

A női NB I első fordulójában a házigazda, a bennmaradást az ajkai ARC RSE visszalépésének köszönhető Kalocsai SE 3:1-re kikapott a BITT-Kaposvári NRC vendégeként, a VESC pedig hazai környezetben győzött 3:1-re a Palota-Böllhoff ellen. A meccsre ezúttal nem a kalocsaiak megszokott otthonában, a Városi Sportcsarnokban, hanem a Kertvárosi Általános Iskola újszerű, impozáns, ám meglehetősen szűkös tornatermében került sor.

Az őszi nap bársonyos sugarai néha előbukkantak a bárányfelhők mögül, és a játékosok számára meglehetősen zavaróan besütöttek az ablakon is. Két hibával kezdett a VESC, de ellenfele rontásait lemásolta a házigazda, így kisvártatva már a vendégek vezettek (2:3). Erősen dadogott a játék az első percekben, közhely bár, de igaz, hogy egymás hibáiból élt a két együttes. 4:4 után egy-két jó megoldással ellépett a Kalocsa (8:5). A Veszprém ugyanolyan gyengén, darabosan kezdte a meccset, ahogyan egy hete, a Palota ellen. Ezúttal is a nyitásfogadással akadt a legtöbb probléma, de a védekezés és a támadás-befejezés is akadozott (11:7).

Szorgosan gyűjtögette pontjait a lelkesen röplabdázó Kalocsa, de varázsütésre összeállt a bakonyi együttes játéka, és a hazai edzőnek, Kováts Ágnesnek hamarosan időt kellett kérnie (12:11). Szelle Dóra két pontjával egyenlített a VESC (15:15), de a második technikai időnél a Kalocsa vezéregyénisége, a fiatal, tehetséges center, Csintalan Réka ütése jóvoltából a hazai csapat egy ponttal vezetett. Csapatkapitánya, a rutinos center, Kovács Anikó irányításával a dunántúliak a meccs során először vezettek a rövid szünet után (16:18), Kováts Ágnes gyorsan kikérte második idejét (17:21). Egyre határozottabbá, magabiztosabbá vált a Veszprém játéka, ekkor már nyoma sem volt a gyenge kezdésnek, Földesi Nóra ütésével tulajdonképpen simán nyerte az első szettet a VESC (18:25, 0:1).

Lendületben maradt a látogató, és jól indult a második periódusban (1:3). Ehhez hozzájárultak a kalocsai hibák is, ám tény, minden játékelemben sokat javult a bakonyi együttes (2:8). A második játszmában különösen ponterős Szelle Dóra ászértékű nyitásával alakult ki a tízpontos különbség (Nyíregyházán: mócsingos; 3:13), ekkor a VESC edzője, Oláh János feladócserét határozott el, az addig kiválóan teljesítő Bodnár Rita helyére beküldte a Palota elleni találkozón is csereként pályára lépő, és jól játszó Tobak Esztert. A játék képe ettől természetesen nem változott (7:16), ezért Oláh mester különösebb kockázat nélkül beküldhette a fiatal, tehetséges Telek Nikolettet is. Környei Dóra a hátsó sorból szerzett pontot, majd folytatódott a veszprémi cserék sorozata, ezúttal Dordzsceren Dádzsó kapott lehetőséget, akinek ez volt a bemutatkozása a felnőtt mezőnyben (9:20). Egy jól kivitelezett kényszermegoldás révén hamar pontot is szerzett. Környei megint a hátsósorból köszönt be, ekkor már a vége felé közeledett a szett. A hazaiaknál Kovács Patrícia, a látogatóknál Erdős Gréta lépett pályára, utóbbi a debütálásán szintén pontot szerzett (14:23). A végén – talán a sok csere miatt – egy kicsit döcögősre vette a figurát a Veszprém, de Oláh János időkérése után egy rossz kalocsai szerva következett, és máris véget ért a szett, amelyet a vendégek ugyanolyan arányban nyertek meg, mint az elsőt (18:25, 0:2). Mégis, micsoda különbség!

A harmadik játszmát is jól kezdte a Veszprém, de újra jöttek a hibák, és Orovicz Ramóna, valamint Csintalan Réka pontjaival fordított a Kalocsa (6:3). Kovács Anikó vezérletével zárkózott a VESC, de az első technikainál továbbra is a hazaiak vezettek (8:6). A folytatásban a kalocsai hibákat kihasználva előbb egyenlítettek, majd fordítottak a dunántúliak, Kováts Ágnes időt kért (10:12). A rövid szünet után a bakonyiak némileg megint visszavettek a tempóból, és figyelmetlenségeik révén fordított a Kalocsa (16:15)! Vörös Viktória jó blokkjával, majd centerpontjával folytatódott a játék a pihenőt követően (18:15). Szele Anikó ásznyitásával ellépett a házigazda (20:16), Vörös Viktória továbbra is ellenállhatatlanul támadott és szervált (23:17). Centertársa, Csintalan Réka juttatta játszmalabdához együttesét, majd két veszprémi pont után Kováts Ágnes kért időt (24:20). A folytatás egyben a befejezést is jelentette, Csintalan ejtésével szettet nyert a Kalocsa (25:20, 1:2)!

A fényviszonyok bő egy óra elteltével sem lettek jobbak, bár változtak. Odakint elkezdett szürkülni, de a teremben elfelejtették elkapcsolni a lámpákat... Kiegyensúlyozott ütésváltással kezdődött a negyedik rész, nagyjából felváltva volt eredményes a két együttes (5:5). Társai nagy mentései után Vörös Viktória alkarral szerzett pontot, de Földesi Nóra és Kovács Anikó bombái után a Veszprém mehetett egypontos előnnyel az első technikaira (7:8). Földesi remek pontjaival tartotta előnyét a VESC (10:12), de a hazai centerek folyamatosan termelték a pontokat. Megint fordított a Kalocsa (13:12), Oláh János időt kért. Óriási volt a küzdelem, minden pontért nagy harc folyt a pályán. Kovács Anikó jóvoltából a második technikainál megint kettővel jobban állt a dunántúli együttes (14:16).

Szele Anikó pontja visszahozta a kalocsai reményeket, de Kovács Anikó előbb egy ütéssel, majd egy blokkal növelte a különbséget, Kováts Ágnes edző időt kért (15:19). A visszatérés után újabb két Kovács-pont következett, ezzel tulajdonképpen eldőlt a meccs. Kováts edzőnő kikérte második idejét is (17:22), majd Földesi Nóra ásznyitásával véget ért a mérkőzés (18:25, 1:3).

A mérkőzés legjobbja
A győztes veszprémiek csapatkapitánya, Kovács Anikó volt a meccs legjobbja. A bakonyiak centere volt a mezőny legeredményesebbje, kritikus helyzetekben fontos pontokat szerzett. A feladó, Bodnár Rita néhány bizonytalanságtól eltekintve jól irányított, a többiek pedig jó átlagot hoztak. A kalocsaiak közül ezúttal is a két center, Vörös Viktória és Csintalan Réka nyújtott átlagon felüli teljesítményt.

Kalocsai érdekességek, avagy generációk egymás mellett a pályán
A Kalocsai SE csapatában játszó Dabis Ágnes hatéves kihagyás, Szele Anikó pedig két gyermek szülése után tért vissza a röplabdapályára, Orovicz Ramóna viszont még csak 13 éves, a mini korosztályból érkezve játszik rendszeresen felnőtt bajnoki meccseket. „Sok pont elment rajta, de nagy tehetség – mondta az ifjú játékosról Kováts Ágnes edzőnő. – Büszkék vagyunk rá! Időnként határozatlan, bizonytalan, Kaposváron, az első meccsen borzasztóan félt, gátlásos volt, de majd föloldódik, és akkor nagyon jó lesz.”

NB I, nők, alapszakasz, 2. forduló

Kalocsai SE–Veszprémi Egyetemi SC 1:3 (–18, –18, 20, –18)
Kalocsa, 30 néző. Játékvezetők: Ifj. Szabó P., Mezei
Kalocsa: Vörös M. 1, Csintalan 17, Szele A. 5, Orovicz 8, Dabis 2, Vörös V. 19. Csere: Bessenyei (liberó), Zsinka, Kovács P. Edző: Kováts Ágnes
Veszprém: Bodnár R. 2, Kovács A. 22, Pintér E. 6, Földesi 11, Szelle D. 14, Környei 9. Csere: Tobak, Telek, Dordzsceren D. 1, Erdős G. 1. Edző: Oláh János

Az eredmény alakulása. 1. játszma: 8:5, 11:7, 12:11, 16:15, 16:18, 18:23. 2. játszma: 2:8, 7:16, 12:21, 17:23. 3. játszma: 8:6, 10:12, 15:15, 22:17. 4. játszma: 7:8, 14:14, 17:21

EDZŐI ÉRTÉKELÉSEK

Kováts Ágnes: – Nem értékelem kudarcnak a mérkőzést, mert bár 3:1-re kikaptunk, tavaly sokkal simábban vesztettünk a Veszprém ellen. Ez játékminőségben is jobb meccs volt, szép, hosszú labdamenetek voltak. A vereségünket egyrészt az okozta, hogy nagyon rövid a cserepadunk, két sérültünk van, Csintalan Réka és Vörös Marietta pedig betegen játszott. Nem voltunk százszázalékosak és instabilan nyitottunk. A harmadik szettre már egész jól összeállt a csapat. Ígéretes ez a csapat, nekem ígéretesebb, mint a tavalyi. Ha szépen dolgozunk együtt, akkor a bajnokság végére lehetnek jó meccseink. Ma ennyivel jobb volt a Veszprém, amely összeszokottabb, határozottabb nálunk, és ütőerőben is jelentősebb
Oláh János: – Gratulálok a csapatomnak! Ha majd egyszer tanulunk a hibáinkból, akkor majd jók leszünk. Örülök, hogy a második szettben tudtunk cserélni, és a fiatalok is játszhattak.

Címkék: veszprém röplabda kalocsa

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvolley.blog.hu/api/trackback/id/tr582337762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kornyeidori 2010.10.02. 18:20:28

megtisztelő a szerep ;)

Rodics · http://hunvolley.blog.hu 2010.10.02. 18:40:29

Részemről a megtiszteltetés! :-)
süti beállítások módosítása